Het Saab-museum is gered van de ondergang

Auteur: , 24 Reacties

Driewerf hoera voor de gemeente Trollhättan, Saab AB en de Wallenberg Foundation. Deze partijen willen namelijk 28 miljoen Zweedse kronen (€3.18 mio) voor het inmiddels veelbesproken Saab-museum neerleggen. Wat er ook met de restanten van het overleden merk gebeurt, de collectie van bijzondere Saabs blijft in Zweden.

De drie aangestelde curatoren die zoveel mogelijk euro’s uit het failliete Saab zullen te trekken, sloten niet uit dat de collectie stuk voor stuk verkocht zou worden. zolang er maar geld binnenkwam, de opkopende partij was onbelangrijk. Ook als dat zou betekenen dat het Saab-museum hierdoor in zijn geheel zou verdwijnen. En terwijl de burgemeester van Trollhättan eerder aangaf geen heil te zien in het investeren in het Saab-museum (“scholen en zorg gaan voor“) leek het er op dat er een einde kwam aan de Saab-heritage. 109 pronkstukken voor eeuwig niet meer bij elkaar.

Maar zowel Saab AB (defensieconcern) als de Walllenberg Foundation (van de Wallenbergjes die in Scania hebben geïnvesteerd) zijn bereid met een aardig bedrag over de brug te komen, waardoor de gemeente Trollhättan ook interesse heeft om mee te doen en op te draaien voor de running costs van het museum. Ook de provincie Västragötalandsregionen zal daar een deel van financieren. Netjes. En voor alle Saab-liefhebbers een mooie opsteker in nare tijden. (via SaabsUnited)

Eén van de auto’s uit het museum: De Saab 9-3 SS Racing Edition van Peter Wallenberg. Jep, de Wallenberg-familie heeft duidelijk een band met Saab.

Photocredit - Jörgen Trued

Hieronder een selectie van de auto’s in het museum. Zet een bezoekje aan deze Saab-smullerij dus maar in uw roadtripagenda.