Officieel: Opel Astra-productie weg uit Duitsland

Auteur: , 12 Reacties

De kogel is door de kerk: Duitsland raakt de productie van de Astra kwijt. In plaats daarvan wordt de productielijn in het Britse Ellesmere Port flink uitgebreid, en dat is mooi voor de Welshmen, want zij krijgen er 700 nieuwe directe banen bij.

Het gerucht over het terugbrengen van de productielocaties van 3 naar 2 ging al even, maar nu is het definitief: Ellesmere Port wordt uitgebreid, Gliwice (Polen) blijft, en in R├╝sselsheim wordt de lijn voor wat de Astra betreft ontmanteld. Wat er voor in de plaats komt is niet officieel, maar de volgende Citro├źn C5 schijnt een goede kans te maken.

Met de uitbreiding in Ellesmere Port is een investering van 125 mln GBP (156 mln EUR) gemoeid. Waar de banen elders in Europa dan gesnoeid gaan worden is onduidelijk, of zou het zo zijn dat GM Opel nog even verlies laat maken en op termijn mikt op een spectaculaire stijging van de verkoopcijfers? In dat geval wensen wij ze veel sterkte, want binnen Europa is er de komende jaren weinig eer te behalen.

Opel roert zich wel de laatste tijd: er komen nieuwe motorgeneraties aan, en zowel de Mokka als de Adam moeten nieuwe segmenten openen. Daarnaast schijnt er ook nog een cabrio in de pijplijn te zitten, die overigens volgens onze contactpersoon (naar aanleiding van een vraag over deze teaser) weinig te maken heeft met de Astra.

De condities van de deal zijn niet bekend geworden, maar het persbericht spreekt van ‘a ground-breaking new labour agreement which was approved by the Vauxhall workforce yesterday.’ Vrij vertaald lees ik daar in: de GM-directie heeft de arbeiders flink de duimschroeven aangedraaid in een ‘slikken-of-stikken-move’ a la Sergio Marchionne. Zonder hieraan een waardeoordeel te willen hangen overigens, want het is hun goed recht.

Per 2013 zal de overeenkomst in gaan, en hij loopt tot begin jaren ’20, wanneer de volgende generatie Astra wordt afgewisseld door weer een nieuwe generatie.

Zo, en nu houden we het even voor gezien voor wat betreft het Opel-industry news. Totdat er weer iets essentieels te melden is natuurlijk.