Als je eet, twittert, smst in de auto ga je dood

Auteur: , 29 Reacties

Autorijden is su-per-du-per moeilijk, iedere afleiding levensgevaarlijk en ga zo maar door. Eigenlijk lijkt alleen achter het stuur kruipen met alcohol nog door de beugel te kunnen. Of trek ik nu verkeerde conclusies?

Betutteling ftw en daarom onderzoeken we. Hoe twitteren en sms’en achter het stuur in verhouding staat tot rijden onder invloed. Een parallel onderzoek leert ons tegelijkertijd dat eten achter het stuur nog gevaarlijker is dan telefoontjes. Dus eten is gevaarlijker dan een sms versturen en iedereen die dat ooit overleefd heeft kan best met een slok op rijden?

De onderzoeken zijn aan de overkant van de Noordzee gedaan. Bij het Transport Research Laboratory, het Institute of Advanced Motorists en de University of Leeds. Ze hebben onderzoek gedaan naar de impact die verschillende afleidingen hebben op de reactiesnelheid van chauffeurs. Tijdens het typen op je smartphone kan je reactiesnelheid zomaar met 37% afnemen. Eten tijdens het rijden is nog veel erger en zorgt voor een 44% slechtere reactietijd. Drinken (met een rietje?) geeft een 22% slechtere reactietijd. Tegelijkertijd heeft de ‘gemiddelde’ bestuurder met 0,8 promille alcohol in zijn bloed slechts een 12,5% slechtere reactietijd.

Gezien de uitkomsten is het verwonderlijk dat er tegenwoordig überhaupt nog mensen op hun bestemming aankomen met de auto. Zware ongelukken zouden elkaar snel op moeten volgen. Daar komt nog bij dat de meeste Nederlanders met de hand schakelen, nog zo’n afleider in de auto! Heb je iets te doen in de auto dan val je echter niet in slaap tijdens het rijden. Met het huidige beleid rondom maximumsnelheden toch een punt om niet te vergeten. (bron: esure.com)29 reacties

Verbaas me er wel vaker over wat mensen allemaal achter het stuur moeten doen.. iedereen heeft haast blijkbaar.. althans, iedereen doet alsof ze haast hebben.. ik doe alles rustig aan, zorg dat ik alles op tijd doe zodat ik gewoon kan genieten van mijn autorit.. maarja, ik ben gek..
@dennisr: eens, de meest absurde dingen kom je tegen op de snelweg! Nog snel even je make-upje doen is geen uitzonderig. Ik eet af en toe een boterham maar daar houd het toch echt wel op…
@C220AMG: binnenkort ook maar eens aan die hype gaan meedoen denk ik, in mn ochtendjas de auto in, krant mee, emmertje sop om me te wassen, pakje boter, zak brood, scheerapparaat.. waarom sta ik eigenlijk nog zo vroeg op, alles kan gewoon in de auto!

moet ik niet vergeten mn twitter,facebook,hyves, en alle andere onnodige programma’s in te schakelen zodat mijn vrienden me precies kunnen volgen en zodat ik ze precies op de hoogte kan houden van wat ik allemaal wel niet doe in mijn auto.. ze zullen maar geen vrienden meer willen zijn..
james125 via iPhone app
Maakt da nou uit?

21-12-12 gaan we toch allemaal dood!
Heb vanmiddag nog gelachen toen iemand zo druk bezig was met zijn picante/o broodje dat zijn Kia picanto zo de berm in reedt, gelukkig geen ongelukken maar ik kan me er wel iets bij voorstellen…
@tkmedia: Sommige mensen kunnen gewoon niet rijden. Ik trek op weg naar mijn werk elke dag bij het stoplicht een boterham uit het zakje en eet die tijdens het rijden. Nog nooit iets gebeurd.
dus je (of ze?) wijs te maken dat ik beter kan drinken dan dat ik een reepje snickers of mars achter mijn stuur kan eten?
Ja, je trekt verkeerde conclusies. Niet heel raar, je bent journalist, geen wetenschapper ;)
Maak van sms’n punten. Sinds iedereen er een heeft zijn al mijn (bijna) ongelukken veroorzaakt door die bimbo’s die continu zitten te pingen. Gevaarlijk die mensen, vooral als ze fietsen.
@bonkers: ik bedoel met punten pingen
Als je het (bier) drinken combineert met die 0,8 promille dan is dat blijkbaar nog veiliger als eten/smsen.. O.o
Als je af en toe ziet hoe bepaalde lieden over de weg slingeren, levensgevaarlijk!
@rechercheur: Ja maar zon hyundai is van zich zelf al niet zo koers vast , hoeft niet per definitie door afleiding te komen.
Het is al een kunst op zich om zon apparaat tussen de lijnen te houden , laat staan ook nog pingen tijdens het rijden.
Mensen die de hele dag twitteren, facebooken, pingen, whatsappen, enz hebben gewoon de hele dag geen FUCK te doen! Je kunt mij niet wijsmaken dat je baas dan wat aan je verdient, maarja wie ben ik? mzzl
@phantom: inderdaad wie ben jij . Later
Ik werd laatst op de snelweg ingehaald oor iemand die met z’n duimen een I-Pad op het stuur had geklemd.
Ik hoop dat hij het niet in zijn hoofd haalt om een race-spel te spelen onder het rijden :-)
Zag laatst iemand masturberen in de file.
@bartsmit: sorry , hoge nood ;)
@norge: Misschien tijd voor een mooie vrouw ? Het gaat niet makkelijk worden maar zeg nooit nooit.
#statisticus-mode aan# Tuurlijk leidt sms-en af, maar één sms-je op een rit van, zeg maar, 15 km is in totaal -37 x 1/15%(dus gedurende 1km) vermindering van je reactie tijd =-2,5%.
die zelfde 15km met een stuk in je kraag is een verminderde reactietijd van -12% x 15/15km =-12%.
Ziehier het wetenschappelijke bewijs dat drinken toch net iets erger is dan één sms-je sturen tijdens de rit :-)
@espanjool: je vergeet bij je berekening wel de inschatting van wanneer en hoe laat mensen smsen of drinken, het smsen gebeurd 7 dagen in de week minimaal van 6 tot 22.. terwijl het overschot aan dronken mensen toch alleen het weekend is..
het gaat er niet om of je jezelf door rijd, als je anderen maar niet aanraakt met je auto
Als ik achter het stuur bel ga ik automatisch een stuk langzamer rijden = dus veiliger. En is bellen niet gewoon praten tegen een kastje die je aan je oor zet? Is tegen een medepassagier praten terwijl je met je hoofd op je hand steunt dan ook verboden? Ik zie het verschil namelijk niet echt. Sms’en en alcohol ben ik het trouwens wel voorkomen mee eens want dat maakt rijden wel echt een stuk gevaarlijker.
Sms’en, alcohol, pingen ,facebooken en al dat andere sociale media troep is tijdens het rijden inderdaad gevaarlijk. Zie het vaak genoeg als ik achter een auto rij die over de weg slingert meestal aan het sms’en, pingen etc is. Moet veel strenger op gecontroleerd worden.
nou moet eerlijk bekennen dat ik wel eens eet en drink (geen alcohol), bellen gaat handsfree maar de rest doe ik gewoon niet aan. vind het zelf zeer onprettig als ik tijdelijk niet op de weg kan letten
Whahaha, geloof echt niet dat dronken rondrijden minder gevaarlijk is.
dadelijk gaan ze zeggen dat als je niest dat je x% meer kans hebt op een ongeluk dus dat je niet in de zomer mag rijden als je hooikoorts hebt…
Ben niet echt gecharmeerd van het sarcastische likje wat dit stukje heeft. Afijn, hoop niet dat Alwood drink ’n drive aan het goedkeuren is.
Nou, dat sms’en en kloten op de telefoon is wel echt een epidemie aan het worden. Zo iemand zou maar achterin je auto rijden… of iemand doodrijden, omdat ze zitten te Facebooken op hun telefoon omdat “gewoon rijden zo saai is”.

De staatsloterij-banner op deze site trekt trouwens extreem veel CPU en er zit een javascript achter dat mijn browser half doet crashen. :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).