Column nu: Geef nou eens gas!

Auteur: , 28 Reacties

Vanaf nu wil ik dat iedereen z'n peuken uit het raam van de auto gooit. En de overblijfselen van dat ranzige pakketje McDrive-voedsel kan ook zonder excuus weggeflikkerd worden. De wereld is onze vuilnisbak, kijk alleen al naar de Fiat Multipla, die mag toch ook vrij rondrijden. Waarom mogen mijn etensresten dat dan niet?

Iedere dag stappen we weer in de auto om flink wat uitlaatgassen te mengen met schone boslucht. Ook zetten we zonder schaamte olieraffinaderijen aan de rand van onze steden, we stappen in het vliegtuig naar Thailand om daar twee weken in de zon te liggen, we verpakken biologisch voedsel in plastic en we roken thuis lekker onder de afzuigkap omdat het anders zo stinkt. Als klap op de vuurpijl geven we ook nog eens massale media-aandacht aan paarden in levensnood terwijl we tijdens het journaal een lekker stukje vlees naar binnen schuiven.

Hypocriet? Nee joh. We doen toch ons best? We proberen alleemaal ons steentje bij te dragen. Ik ben alleen even kwijt waarmee. Was het iets met groene stroom? Maar dat gaat toch automatisch?

Nee, niet alles gaat automatisch, net zoals die volle asbak die je op de openbare weg leegkiept. Als we nou gewoon proberen allemaal iets meer te compenseren, zou dat niet helpen? Koop naast je vliegticket ook gewoon een certificaat van Trees for Travel, doe aan afvalscheiding, zet die computer ’s nachts uit en stop eens een volle was in de machine.

En laten we in hemelsnaam op de snelweg wat meer doorjakkeren, 160 is beter! In een uur volgas naar huis rijden is veel zuiniger dan tweeënhalf uur lang de schakeltechniek tussen eerste en tweede versnelling oefenen. Ja mensen, in de file rijden we 1 op 4! Denk daar eens aan als je je aankoop wilt verdedigen door naar het milieulabel te kijken, of bij de Toyo-dealer aan het shoppen bent voor zo’n hippe Prius. Probeer gewoon wat meer de files te mijden en geef waar mogelijk goed gas, een beter milieu begint bij jezelf.

[ gepubliceerd op nu.nl, 8 november 2006 ]28 reacties

Tja, de waarheid is hard… :P
Dan vraag ik me toch serieus af wat een H2 gemiddeld loopt in de file :p :p 4 op 1 ofzo :D :D
Zo, zo, jullie durven in deze tijd van onze maatschappij…. Toevallig al hele lieve mailtjes en brieven gekregen van onze bomen liefhebbers?! :P ;) :)

Ik geef jullie wel gelijk. Ik betrap me er zelf ook op, op dat hypocriete gedoe. Ik heb 2 benzineslurpers voor mijn deur staan, maar ik doneer wel aan het WereldNatuurFonds! Ach ja, is het iets psychologisch, geeft het mij een beetje gemoedsrust? Ik weet het niet, ik ben in ieder geval niet gaan doneren met die gedachte in mijn hoofd. Zo kijk en keek ik er niet tegenaan in ieder geval. Ik denk dat veel mensen heus wel milieubewust zijn, maar het is zo moeilijk om die leuke dingen (en mielieuverontreinigende zaken) in het leven met rust te laten! :s
dacht je nu echt dat die paarden, de rest van hun leven op een weide gingen staan? ;)

en ze waren idd lekker :D
Eens, maar dat van de Multipla neem je terug! :>)
GROENE STROOM!?!?!?!?

Dat wordt onder andere verkregen uit vuilverbranding… de kleur stroom wordt vernoemd aan de wolk die boven de fabriek hangt!

En oja, veruit de meeste vervuiling komt van fabrieken en niet uit auto’s. Dus laten we eerst die grote fabrieken eens aanpakken, voordat we milieubeleid op de rijdende vierkante meter gaan doen!

Zo, dat moest er even uit :)
Ik had eigenlijk een wat andere column verwacht toen ik de titlel en het plaatje zag, maar goed. Ik ben het met je eens. Ik denk dat 160 ook veel beter is, dat is wel gebleken uit onderzoeken, het word eens tijd dat de overheid eens het lef krijgt om de maximale snelheid eens te verhogen, inplaats van te verlagen. Er is in andere landen al aangetoond dat een verhoging van de maximum snelheid een positief effect heeft op het aantal files, ongelukken en milieu vervuiling. terwijl de verlaging van de maximum snelheid meer files tot gevolg heeft, en dus zorgt voor meer luchtvervuiling. nee, ik weet het zeker, ik ga op Wilders stemmen!
hè er ging iets mis.

Ook ik ben een groot voorstander van groene stroom, waarom heb je van die kerncentrale’s nodig terwijl je de energie ook gewoon uit de natuur kund halen? van mij mogen er best wat meer windmolens en waterratten bij komen. Er was volgens mij een plan om een paar (lees heleboel) windmolens met zonnepanelen in de noordzee te zetten, dit lijkt mij een uitstekend plan. daar waait het altijd lekker hard en er schijnt ook regelmatig de zon, je bent dus gegarandeert van enrgie. en bovendien heb je ook niet van die mensen die gaan klagen dat die windmolens het landschap verpesten.
Multipla… brrr… dat is de Henkjan Smits onder de auto’s!

@ Autobloggert en Wouter ;-)
Goed plan, dat van die bomen, http://www.treesfortravel.nl

Leuk dat ze ook een calculator op hun website hebben. Als je dan kijkt wat je zo ongeveer zou moeten planten voor de zo’n 450000 vluchten per jaar via schiphol (verdeeld in binnen/buiten europa) dan kom je uit op ongeveer 53125000 bomen..en dan beloven ze er ook nog eens 6375000extra te planten. En dat allemaal voor het bedrag van 14450000 euro wat je aan die certificaten kwijt zou zijn.

Krijg je ook een gratis aardbol bij zo’n certificaat ? Want dit aantal bomen kan je toch echt nergens kwijt..

Nu ben ik zelf echt wel een voorstander van het milieu maar dit slaat nergens op.
volgens mij heeft het allemaal met je geweten te maken……
ok bedoel een prius koop je heus niet om dat ie mooi is of omdat ie lekker rijdt ;)
je koopt hem omdat je “denkt” dat ie milieu vriendelijk is.
Iemand zei ooit dat de prius voor nerds en voor filmsterren met een slecht geweten was en dat vind ik een geniale uitspraak :) :)
Volgens mij rijdt een autoblog lezer wel sneller dan een gemiddelde weggebruiker, maarja toch wel leuk om het zo cru te stellen :)
@ Rick dos

Welke auto’s heb je dan
@Fova’
Een X5 3.0d en een 530i (E39), die trouwens op niet al te lange termijn ingeruild gaan worden.
ja ik wil best groene stroom gebruiken en Trees for Travel sponseren en zouw ook wel in een hippe Prius gezien woorden maaaaar daar heb ik en denk velen anderen gewoon geen geld voor.
Ik vond deze column op nu.nl ook al slecht.
Misschien zouden we eens moeten denken aan geboorte beperking…
ah nee dat verkoopt niet, sorry doe maar verder met naïef boompjes planten en auto’s bannen
Zoals ik altijd al zeg…

Hierrrrr met die bio ethanolbakken, meer vermogen, en nog CO2 neutraal ook…

En opschieten met die pompen, Shell & Co….
@ Rick Dos

Met een x5 en een 530i met je ook een lucky man,
Wat doe je dan eigenlijk voor de kost?
@PigPen: ik weet dat auto’s niet de grootste vervuilers zijn, maar dat is nog geen reden om niet te kijken hoe we eea kunnen verbeteren.

@dekster: ik proef enig cynisme, zuiniger rijden en extra bomen kan toch geen kwaad of wel?
@autoblogger
nee, natuurlijk niet, maar de aard van het probleem ligt niet daar ;)
In de file rijden we helemaal geen een op vier. Als je slim bent rij je zuiniger dan @120. Ik heb in m’n meeste Leasebakjes een boordcompu, en believe me: als je vooruit denkt en af en toe de motor uit zet, met je grote teen gas geeft en ’t bakje netjes laat uitrollen haal je nog steeds nette waarden.

Beheersing is het toverwoord.

Het is natuurlijk wel veel gaver om door te beuken ;)
Eén van de beste colums die ik hier ooit tegenkwam!
@farzan
Laat ik het zo zeggen ik investeer in en bezit onroerend goed. En daarnaast heb ik een 20% aandeel in het bedrijf van mijn zwager.
@ Treehugger
Als die boompjes 4m uit elkaar staan, dan heb je genoeg aan een 28x28km oppervlakte (is wel te vinden hier in Zweden). Vind je het nog steeds veel? – tja, the point is juist dat we meer opdoen dan we hebben…
Groene stroom is een grote grap. Nederland kan zeggen dat ze geen kern centrales bouwen ondertussen importeren we onder andere kernenergie uit het buitenland en stoken we zelf op kolen. Zo sponseren we het buitenland en zijn we afhankelijk maar ja we hebben geen kern centrales, fijn he.
Tsja, 160 rijden kan mischien dan wel leuk en nogal goed zijn voor het milieu,
alleen toch niet zo’n goed idee denk ik,
aangezien de gemiddelde nederlander gewoonweg echt niet kan rijden!
Ik bedoel, het is dat ze vier wielen onder hun kont hebben,
anders waren de meesten gewoon omgevallen.

Rijden julllie maar lekker door, ik blijf gewoon fietsen..
(geen files, stoplichten, kan lekker drinken en geen dikke reet en buik zoals de ‘file’-brigade)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).