Fiat en Mercedes zetten in op aardgas

Auteur: , 11 Reacties

In deze tijd van grote nadruk op klimaatverandering en het morele appèl op de wereldburgers meer voor het milieu te doen volgen de milieuvriendelijke initiatieven van de autofabrikanten elkaar in rap tempo op. We waren allemaal al doodgegooid met hybride-technieken zoals uit de Toyota Prius, en autoblogger vroeg zich vorige week al hardop af waar de Duitse fabrikanten stonden met hun drang het milieu te verbeteren.

De enige producent in Europa die het milieu tot een van de speerpunten in zijn strategie maakt is Saab. Het Zweedse merk legt hierbij de nadruk op Bio-brandstof (ethanol). De Japanners van Lexus en Toyota gaan voor elektromotoren en Honda zet in op de brandstofcel. Zijn er nog meer milieuvriendelijke mogelijkheden? Jazeker, aardgas. Onze voormalig staatssecretaris liet zich al rondrijden in een E-klasse op aardgas, en nu is bekend geworden dat Mercedes verder gaat met aardgas. Zij gaan hun B-Klasse vanaf 2008 ook als aardgasvoertuig uitvoeren. Ook Fiat wil vanaf 2008 in zijn modellengamma met aardgas gaan werken, met de Panda als aanjager.
Helpt dit? Volgens mij niet zo, het is typisch dat Mercedes juist de B-Klasse uitkiest als aardgasvoertuig. Hier rijden er niet bepaald veel van rond, en het komt allemaal wat gedwongen en aarzelend op me over. Fiat smeert het initiatief uit over meerdere modellen, maar een echte verkoophit zal aardgas nooit worden, en het probleem van aardgas is natuurlijk dat ook aardgas een keer op is..

Maar willen mensen überhaupt wel milieuvriendelijk rijden? Meer dan de helft van de prominente Prius-rijders hebben deze auto volgens mij om goede sier te maken. De Prius staat vervolgens alleen nog maar in de garage omdat de Range Rover toch echt wat comfortabeler rijdt. En volgens mij wil 95% van de autoblog-bezoekers ook gewoon meer pk’s en zijn alle milieuvriendelijke initiatieven niet zo interessant, zolang er geen milieuvriendelijke M3/S5/911 Turbo is.11 reacties

Fijn, dat Mercedes met hun zuipende monsters ook eens een belangrijke stap vooruit doen.
Bedoelen jullie met aardgas gewoon LPG of is er nog iets anders?
O.A. volkswagen heeft ook een auto die leverbaar is met een aardgas installatie: de touran.
zie: http://www.autozine.nl/text/430.html
Ik had hem ook erg graag willen hebben, maar er zijn geen aardgas tankstations in de buurt van Utrecht (en sowiezo zijn ze wat schaars in nederland).
Hier is een kaartje van Nederland met (geplande) aardgastankstations:
http://www.dutch4.com/index2.php?p=pages/page&main_cat_id=4&sub_cat_id=1&id=1&language=NL&view=sel
Ik denk Sir Smokalot de spijker op z’n kop slaat!
Ik zou heel graag mijn steentje willen bijdragen aan een beter milieu, maar het probleem is dat ik nog veel liever van 0-100 ga in minder dan 6 sec.
Dus voorlopig gewoon nog maar netjes het afval scheiden, de kachel twee graden lager en alle lampen op tijd uit en dan….
Volgas wel bij het stoplicht, laat in de remmen en overal net wat harder door de bocht dan de aangegeven adviessnelheid.
Heerlijk een brullende motor en G-krachten!
men moet onmiddelijk over gaan op bio diesel en men moet onmiddelijk over gaan op waterstof dat is de oplossing schoon voor het milijeu en om Bio diesel te maken hebben de boeren ook werk die willen dat maar al te graag de diesels kunnen gewoon blijfen rijden tot de motoren op zijn ,dan alleen nog nieuwere motoren voor deze brandstof ensv.maar het zal wel politieke onwil zijn om dit tot stand te laten komen,ook hier kan de belasting geld mee verdienen.
Kijk eens naar de Vs het grootste land daar hadden ze al lang deze ontwikkeling tot stand moeten brengen,is ten slotte het smerigste land ter wereld op dit gebied de rest kan men zelf wel bedenken……
Volvo heeft ook al een bi-fuel systeem net als Fiat nu heeft.
@ B.Westerhof. Biodiesel is echt een hoax. Koolzaadolie is duur en stoot meer CO2 uit dan gewone diesel. Totaal niet goed. Waterstoftechniek is nog niet geschikt.
Bioethanol is helemaal slecht. In Mexico kunnen de arme mensen geen torilla’s meer betalen, omdat mais zo ontzettend duur is geworden doordat de vraag ernaar explosief gestegen is, omdat men er biobrandstof van maakt in de VS.
Beste B. Westerhof.
Kalmte!
De 21ste eeuw wordt gewoon een fossiele brandstof eeuw. Zo gauw de klimaathysterie wat overgewaaid is (eerste tekenen zijn er al), en de mensheid inziet dat het overdreven is en een gepolitiseerde hype, gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag en tanken we ons bakkie als vanouds vol met goedkope benzine, lpg of diesel.
Fossiele brandstoffen blijven immers het goedkoopst en hebben op de keper beschouwd de minste nadelen van alle brandstoffen.
Aardgas daar moet je op koken niet op rijden.
Heb zelf ’n tijdje in ’n aardgas peugeot partner (CNG – Compressed Natural Gas) gereden en dat was behoorlijk bagger.
Hij reed niet harder dan 125 terwijl ie op benzine 170 haalde.
Verder zoop ie ook nog eens op aardgas,komt ook nog eens bij dat je ruimte moet creeeren voor de tank.
Nee aardgas zal nooit ’n succes worden voor in auto’s.
dit is ook weer een milieuvriendelijkere oplossing dat aardgas, maar inderdaad je kan het bijna nergens tanken (stuk of 10 stations in ’t hele land) en gas raakt ook ooit op.
Ik heb al heel wat mogelijkheden bedacht en websites bezocht wat betreft milieuvriendelijkheid, maar overal zit weer een nadeel aan.
een prius en een civc hybrid is niet snel genoeg en lelijk en een lexus 450h te duur. Biobrandstoffen zorgen voor ecologische en economische problemen. waterstof zorgt ervoor dat je er (veel) energie in moet stoppen om het te maken. Gasinstallties kosten veel geld, passen niet op elke auto en dat raakt ooit op. Mini auto’s met a-label zijn niet echt geschikt voor families en zakelijk gebruik.
Kortom: te weinig keuze, bijna geen milieu subsidies en financiele voordelen zorgen ervoor dat je gewoon in je oude vertrouwde (danwel zuipende) en veel co2 uitstotende auto blijft rijden.
Ik zou graag bij willen dragen, maar er wordt gewoon geen mogelijkheid geboden.
De enigszins goede oplossing is op (auto)gas gaan rijden, want dit kan je overal tanken en past in ieder geval nog in een groot aantal auto’s.
(helaas dus niet in mijn auto, die met FSI motor is uitgevoerd)… de andere enigszins goede oplossing is een “lelijke” hybride gaan rijden, zeker als je alleen in de stad rijdt.
Jan-Jaap-Karel-Kees
Nee. Dit is niet de oplossing. Een auto op aardgas is zo’n verspilling van energie. Als je aardgas gewoon alleen gebruikt voor het verwarmen van je huis, dan haal je 98 % van de energie er nuttig uit. Stop je het in een auto dan is er maar een procent of 30 nuttig. Dus je verspilt meer dan 60% van de energie, terwijl je die nuttig had kunnen gebruiken…
Dat is toch jammer?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).