Hier zakt je broek toch van af?

Auteur: , 31 Reacties

Oh, wat zijn we allemaal als autofabrikant lekker bezig en dan bedoel ik het niet alléén in commerciële zin. Motoren worden steeds sterker doch zuiniger en op deze manier draagt elk automerk z'n steentje bij aan de maatschappij. De IAA in Frankfurt ziet ook groener dan groen en straks hangen we met onze mond allemaal lekker aan de uitlaat om die heerlijke waterdamp te proeven. Niets is echter minder waar want de reductie van de CO2-emissie stagneert!

Dit blijkt uit nieuwe cijfers die zijn gepubliceerd door de actiegroep ‘Transport and Environment’. In 2006 is de CO2-uitstoot met maar liefst een hele 0,2 procent (u hoort het goed) gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2006 stootten de nieuwe auto’s van de verenigde Europese automobielfabrikanten ACEA (goed voor 81 procent van de nieuwverkopen in Europa in 2006) 160 gram CO2 uit en dit is nog geen halve gram minder dan in 2005. Dit is zelfs de slechtste prestatie ooit in het terugdringen van de uitstoot!

De ACEA is met de EU overeengekomen de emissie in 10 jaar terug te dringen van het gemiddelde van 186g/km in 1998 naar 140g/km in 2008, maar nu doen de eerste verhalen al de ronde dat dit doel never-nooit-niet gehaald gaat worden. De gemiddelde uitstoot van nieuwe Japanse auto’s was in 2006 161 gram/km. De Koreanen doen het met 164 gram/km nog wat slechter.

Ik heb het technologie-lijstje nog eens goed doorgenomen, en nee, ik heb telkens niet verkeerd gelezen. De autofabrikanten beweren toch echt zuinigere auto’s te produceren. Zijn het dan toch die paar P.C. Hoofttractoren die een gestage reductie van de CO2-uitstoot in de weg staan?31 reacties

het wordt steeds erger!!
Aston Martin Rapide
Ah ja…het blijft een uitdaging voor elke fabrikant om zuinigere auto’s te ontwikkelen.
en als je voor elke verkochte auto nu een boom plant ? .. misschien is dat een goed idee.
en of mijn broek hier vanaf zakt.

ondanks dat ik moet zeggen dat het me niet verkeerd lijkt om aan een mooie uitlaat te hangen van een exotic als ik dorst heb =)
@ lincoln

een heel goed idee zelfs, maar iemand was je voor:
http://www.volvocars-campagnes.nl/sleutelbos/ :)
Dat gezeur iedere keer over uitstoot en biobrandstoffen.
Al het geld wat daar in wordt gestopt, stoppen in de doorontwikkeling van waterstof en ophouden met zeuren.
Tja, bij een efficiente verbranding komt nou eenmaal veel co2 vrij. Dus een nieuwe auto die hetzelfde verbruikt als een oude auto zal meer co2 uitstoten (wel minder andere stoffen). Een katalysator zet onverbrande stoffen o.a. om in co2. In een roetfilter worden roetdeeltjes verbrand, waarbij ook weer co2 vrijkomt. Dus zo gek is dat allemaal niet.

Dat je in dit soort berichten alleen maar leest over co2 uitstoot wordt ik zo moe van. Alsof er de afgelopen decennia niks veranderd is. Dacht het toch niet…
PANIEK!!!

EDIT: niet relevant, on-topic blijven svp
CO2, CO2… Wat een gezeur om 1 element van de uitlaatgassen. Een element waarvan het broeikaseffect bovendien nog zeer omstreden is.

Laten we ons toch vooral richten op het lichter maken van auto’s, dan wordt het rijden er in ook nog eens leuker!
Dus als ik het goed begrijp doen de Europese merken het beter dan de Japanse tegenhangers, hoewel die meerdere hybride modellen hebben? En hoe kunnen de Koreanen nou nog meer uitstoten. Daarvan worden toch vooral de kleine modellen verkocht. Bijna elke middenklasser of groter is van Europese makelij.

Verder is dit NIET de slechtste prestatie in het terugdringen van CO2 uitstoot ooit. Van 2001 naar 2002 was de daling 0 gram, m.a.w. geen daling. Altijd even de cijfers nalopen bij beweringen van milieugroeperingen.
en iedereen gaat maar door met co2 de lucht in slingere maar ondertusse wel roepe dat hún zuinig zijn en dat wij de aarde niet moete vernielen. lekker ironisch de aarde gaat gewoon naar de maan. klaar als een klontje ;)
‘de aarde gaat gewoon naar de maan’

Handig! Scheelt weer een aantal raketvluchten, en iedereen weet hoe milieuonvriendelijk die zijn! ;)
De aarde gaat naart de maan ?
Ja ! Ooit zal dat gebeuren, ik trek me der niks van aan omdat ik niet geleerd genoeg ben om het zelf te weten.
Als een geleerde me dat probeert te vertellen zal hij veel moeite moeten doen om het me te doen geloven.
En als de aarde naar de maan gaat , is dat toch een proces dat nu waarschijnlijk al omonkeerbaar is en heeft niemand het gewoon door !
Maak plezier zoveel en zolang het nog kan :D
Alle auto’s worden zwaarder, dus grotere motor/meer vermogen. Ik vind het dus niet zo raar, gezien de grootschalige verkoop van grote auto’s. Porsche kan bijvoorbeeld wel heel mooi een hybride Cayenne maken, maar dat betekent niet dat ook minder dan 160gram/km aan CO2 uitstoot. De enige oplossing is dus kleinere en lichtere auto’s. Misschien moet er meer gebruik worden gemaakt van kunststoffen en composiet materialen. En moeten die duitsers een keer stoppen met hun pkwedloop en groter/zwaarder ideologie. Want een RS6 van ruim 2000kg noem ik nou niet bepaald sportief.
@ Chris

Zeg het ze!
Dan mag het wagenpark zo zoetjesaan verjongd worden en komen er steeds meer iets zuinigere en miljeuvriendelijkere wagens op de markt:
Dat wil inderdaad niet zeggen dat de C02-uitstoot ook zou dalen:
immers:
– die oude auto’s blijven ook nog in grote aantallen rondrijden – er komen steeds méér wagens bij!
– we rijden met zijn allen méér kilometers
Logisch dan toch ook dat de C02-uitstoot niet terugloopt!
We zullen echt met z’n allen minder moeten rijden, want persoonlijk kies ik toch voor de aarde, en wil ik die ook nog wat in ere houden voor mijn kinderen en kleinkinderen

@ sus:
Loop dus maar te voet naar de maan !
ag,, die kinderen en kleinkinderen,, als je dood bent ben je dood.. geniet van het leven zolang het nog kan…
Jongens, is niet het aantal auto’s gigantisch toegenomen.

De auto’s zijn wel schoner, maar het zijn er meer.

Het is net als bij honden:

Als je 5 honden eten geeft krijg je 5 kg stront, als je 20 honden aangepast (maar 40% stront veroorzakend) voedsel geeft heb je nog altijd 8 kg SHIT.

Maar de honden zijn wel schoner!

En pas maar op over 10 jaar hebben alle 1,x miljard chinezen een auto. Maar geef ze maar eens ongelijk.
Oké, oké, enough is enough! Kwam in het verleden nog wel eens op voor moedertje aarde in dit soort discussies. Maar nu is het wel genoeg lijkt me.

Ik stel voor dat we dat hele groen denken hier op Autoblog gaan boycotten. Ik begin er net zo moe van te worden als het woordje allochtoon, integratie, moslim en terrorisme 10000 keer op een dag te horen.

SO PLEASE PEOPLE! BOYCOT THE BULLSHIT!
@Thelis,

Dat heet nu met gemiddelden werken….zucht;)
Meer auto’s * hoger vermogen=meer CO2. Auto’s zijn voor een behoorlijk deel verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2, maar vlak andere energieopwekkers zoals kolencentrales (jaja, NL gaat er een stuk of 5 bijbouwen) niet uit. De overheid draagt in deze een dubbele boodschap uit. Dat maakt de discussie over milieu en mobiliteit er niet makkelijker op. @Rick Dos: Daarom heete die film”inconvenient truth”, het milieu gaat naar de kloten, maar jij wil daar niet over praten omdat het niet “gezellig”is?
We stuwen dan misschien iets minder CO2 de lucht in, maar we blijven er wel in stuwen.
Kan mij wel bij Rick dos scharen. Beetje teveel van het goede, terwijl er eigenlijk niet zo heel veel gebeurt. Waar blijven die echt milieuvriendelijke oplossingen (die in praktijk haalbaar zijn)? Als die er zijn, dan spreken we er nog wel eens over.
@pomoek
@Thelis
@jodocus
Het gaat hier over CO2 per km! Dus dat meer auto’s zijn of dat er meer gereden wordt heeft geen invloed op de cijfers van Evo!

Het zou wel kunnen dat er meer grotere auto’s worden verkocht wat het effect van de schonere motoren weer te niet doet.
-edit: thanks, het is gefixt!-
Mijn mening: Als je diesel en autogasrijden onpopulair maakt, worden er meer benzineauto’s verkocht. Diesel en gas zijn milieuvriendelijker, op de fijnstof na. Overigens, dat is net zo’n heksenjacht als hier de co2.
Autofabrikanten kunnen wel zuinige auto’s produceren, maar als het publiek ze niet wil schiet je er nog niets mee op. De 3l Polo was nog veel lelijker dan een gewone Polo, de eerste vent die een erectie krijgt van een Daihatsu Sirion ben ik nog niet tegengekomen (en wil ik liever ook niet tegenkomen). Het is heel logisch en menselijk om een vette stoere imponerende snelle mooie wagen te willen rijden.

Ik stem voor giga-subsidies op de Tesla Roadster!
@Business:

Ik ga voor subsidies op deze: http://evolution.loremo.com/
De GT uitvoering (2.7 liter / 100 km) zal op ~€25.000,- uitkomen.
Hou nou op met die co2 Bullshit word er echt gillend gek van dat gezeik over de hele wereld. Kunnen we niet een andere hobby zoeken?
…alsof CO2 zo’n probleem voor de volksgezondheid vormt… Hoeveel mensen er dezer dagen in simpele C02-rekensommetjes denken, verschrikkelijk. Dat de industrie dat probleem maar oplost. Ik word moe van dat “responsabiliserend” gedoe van die nieuwe groenen die eigenlijk gereïncarneerde oude Katholieken zijn en enkel met het vingertje kunnen wijzen, om dan zelf de show te stelen met hun “hyper-correct” gedrag. Elke mens vervuilt (ook die groene jongens en meisjes) en het zijn in de eerste plaats de overheid en de industrie die dit moeten aanpakken. Al dat gepraat erover maakt mensen gek, onzeker en ongelukkig. En arm, als we zo doorgaan met belastingen heffen.
Misschien is het dan eindelijk een keer een idee om naar andere dingen naar uitstoot te kijken, productieprocessen en hergebruik kunnen ook heel veel schelen wat betreft milieu, niet alleen CO2 uitstoot. Overigens zijn stikstof- en zwaveloxiden veel schadelijker. Auto’s op waterstof zijn in ieder geval niet echt de oplossing, zoals ik al eerder uiteen gezet heb…
Mijn broek zakt af van de aangekondigde extra heffingen op diesel en LPG. Het is van de pot gerukt omdat juist deze brandstoffen minder CO2 uitstoten dan benzine (diesel 20% minder, en LPG is nog veel schoner!).

Geen cent van dit miljard(!) aan extra inkomsten wordt aan verbetering van het wegennet besteed. Ook niet aan het milieu. Deze heffingen zijn een ordinaire gatenvuller in de begroting van een verspillende overheid. Volksverlakkers!

Ja, zegt het kabinet, maar de BPM wordt geleidelijk afgeschaft. Maar daar krijgen we de keerzijde met rekeningrijden straks weer voor terug. Terwijl we via de brandstof accijnzen en BTW allang betalen voor de afstanden die we rijden. Daarnaast verdient de overheid miljoenen aan extra brandstof gebruik door een toenemend aantal files…

Financieel heeft de overheid geen enkele prikkel om files te bestrijden en komt met leugenachtige redenen om elke autorijder meer te laten betalen.

Waarom slaan ANWB, Shell, vervoerdersvertegenwoordigers, milieubewegingen en VNO-NCW, en de consumentenbond de handen nu niet ineen en bedenken een goede actie? Niemand heeft iets aan de maatregelen van de overheid!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).