We gaan naar de 800 mph!

Auteur: , 109 Reacties

Het is weer maandagochtend, dus sta ons toe om je week meteen maar even te jumpstarten. Het wereldrecord voor de hoogste landsnelheid op wielen ligt momenteel op 763 mph (1228 km/h), maar dat kan harder!

Het landsnelheidsrecord is sinds jaar en dag een strijd tussen de Britten en de Amerikanen. Inmiddels is het al 25 jaar in Britse handen. De 763 mph is bereikt door Andy Green in de Thrust SSC – daarmee meteen de eerste man die op land door de geluidsbarrière ging – en staat al sinds 1997.

Times Online heeft een artikel over het gekke duo Ed Shadle en Keith Zanghi, die hebben besloten om het record terug naar de VS te halen. En dan niet door het met een mijltje of twee te verbeteren, nee: we gaan naar de 800 mph! Dat is 1287,5 echte km/h, oftewel zo’n 60 km/h sneller dan de Britten.

Om dit te bereiken hebben ze een leuk apparaat in elkaar gesleuteld dat de North American Eagle jet car is gedoopt. De Eagle is uitgerust met een straalmotor uit een oude Lockheed F-104 Starfighter die 42.500 gezonde pk’s uitkucht. Het verbruik blijft steken op een luttele 600 liter per minuut, waardoor een enkele recordpoging aan brandstof alleen al $18.000 kost.

Ed en Keith hebben nu nog maar één probleempje. Ze zijn zelf al wat ouder en ze hebben ook gezien wat er met de Hamster gebeurde, dus ze zoeken nog iemand die de Eagle wil besturen. Hij of zij moet tussen de 20 en 40 jaar oud zijn en niet alleen goed rechtuit kunnen rijden, maar ook een beetje charmant en fotogeniek zijn voor de sponsors. Geïnteresseerd? (via windingroad)109 reacties

wie meld zich als eerste?
het lijkt me niet echt veilig
Mr. Reddingius
Als ik dat ding met m’n lekenoog bekijk ziet hij er vrij upforce-genererend uit. Ik wens ze veel plezier.
rick dos, wil mischien??
LOL, zo te zien hebben ze niet alleen de motor gebruikt :D dat is gewoon een hele Lockheed F-104 Starfighter met de vleugels dr af :P Ik twijvel er niet aan dat-ie hard kan, maar het snelheidsrecord op LAND gaan ze niet breken, want dat ding vliegt meteen omhoog :D
Leuk hobbyproject! :lol: Gewoon vleugels eraf en op de trailer vastlassen: “ja hoor, hier halen we de 800mph wel mee!” :p
Lijkt me inderdaad gewoon een verbouwde starfighter..
tja, vleugels omkeren, dan blijftie wel aan de grond.. ;)
maar hoe zit het met stabiliteit enzo? ik neem niet aan dat ze op het oorspronkelijke landingsstel gaan rijden? ;)
Programma wordt al maanden herhaald op Discovery, ik word er inmiddels een beetje gek van. Alles gaat de hele tijd fout en nu verwachten ze wel 800 mijltjes per uur te gaan rijden. Ik wens ze veel succes. Nee, ik wens ze veel sterkte.
Da’s een klusje voor mooie Danica.
helaas ben te jong:P
Hij was niet de eerste die door de snelheidsbarriere is gegaan op land, dat was een ander team dacht ik. Die voldeed alleen niet aan de regels voor een snelheidsrecord, volgensmij, omdat ze maar in 1 richting konden gaan?
Wat betreft het rijden voel ik me wel geroepen, maar dan gaan ze van die domme eisen stellen. Mochten ze nou hun eisen bijstellen en iemand willen die er met helm op wel goed uit ziet dan hoor ik het graag ;)
Hoe zit het met de CO2 uitstoot van deze rakker!?
Als we hier straks allemaal in Europa mee gaan rijden zijn we van de file’s af…
Ik sla even af met proberen, mijn helm ligt bij de poetser voor een goede beurt!
Giuliettalover
tja, een starfighter. Die waren beroemd om hun pure snelheid die ze nodig hadden om in de lucht te blijven.
Hun naam was niet zo best en ze zouden zich graag in de grond boren.
Zie voor meer info over de Starfighter en verbaas je over de feiten!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lockheed_F-104_Starfighter
In het verleden vlogen die starfighters met broodjes uit de lucht, maar op een test baan kan het wel voor een sensatie zorgen :)
@Jesper

Er staat in dat wikipedia stuk dat de staartvleugel ook al 10 graden negatief gedraait is en met die canard wings voorop zal die wel aan de grond blijven, vliegen was toch al erg moeilijk voor dat ding als het geen mach 1 + ging
gedraaid
Wacht maar, nog een jaar of 20 en ik upgrade mijn Volvo ook naar 42500pk. En wel met elektromotoren.

En ik word nooit oud.


:(
interessant stukje wikipedia Giuliettaliefhebber!
Willem vd Velde
Ik heb hier laatst iets over gezien(tv, internet, weet ut niet meer) maar deze lui zijn al een aantal jaren bezig om dit voor elkaar te krijgen, ze kochten het vliegtuig van een vliegtuigkerkhof zonder motor, en dat hebben ze helemaal opgeknapt met de nodige aanpassingen om op de grond te blijven ipv op te stijgen.
En de aerodynamica voor de hoge snelheid heeft ie wel, ik ben benieuwd hoe het ze vergaat, maar denk dat ze alle factoren wel goed hebben om het te laten slagen. Succes zou ik zeggen!!
Voor mij is een record landsnelheid, een record waarbij de aandrijving via de wielen gebeurt. En niet zoals hier waarbij je bijna een gewone jet met een wieltje tegen de grond pusht, maar voor de rest praktisch vliegt.

Zou je een f16 ook aan de grond kunnen houden tegen die snelheid als je de flaps downforce laat genereren?
@Wapz: De Budweiser Rocket. Men heeft dat gemeten met een radar installatie die normaal voor vliegtuigen wordt gebruikt. Of het allemaal wel zo betrouwbaar is weet ik niet, maar aangezien ze er nog Sidewinder raketten aan de zijkant plakten om het ding door de geluidsbarriere te krijgen zegt mij dat ze in ieder geval wel het record graag wouden verbreken. Overigens is bij die recordpoging zover ik weet geen “boom” gehoord, de knal als je de geluidsbarriere doorbreekt.
Er zijn verschillende klasses, je hebt de ”unlimted” klasse en daarbij mag je dus straalmoteren ed gebruiken en hoeft de aandrijving niet via de wielen te gaan.
De Thrust SSC werd ook aangedreven door straalmotoren, dus ik zie het probleem niet :)
@victor

Hij of zij moet tussen de 20 en 40 jaar oud zijn en niet alleen goed rechtuit kunnen rijden, maar ook een beetje charmant en fotogeniek zijn voor de sponsors.

RICK DOS?? Er zijn 4 eisen die ze stellen en Rick voldoet aan géén één :)
dit is toch wel een leuke zelfmoord;)
Doe alleen mee als er een bekerhouder in zit.
Gezocht. Mooi leeghoofdje met depressieve trekjes. Shit man, are you kidding me. :shock:
De Russen zijn begin jaren ’70 van de vorige eeuw ook al door de geluidsbarriëre gegaan, maar ook zij werden niet erkend.
Bij mijn wezen menen ze voor het officiële record dat je aan twee criteria moet voldoen, namelijk dat je voertuig op vier wielen rijdt en dat je de snelheid op de zelfde baan heen en terug moet halen met de terugrit binnen het uur. En dan verder dus een officieel goedgekeurde tijdmeter erbij want iedereen kan wel zeggen dat ze sneller rijden dan hun eigen schaduw of zo.

Verder heb ik de meerdere docu’s gezien over zowel de Budweiser Rocket gezien, maar daar heb wel degelijk net als bij Thrust SSC een geluidknal gehoord, met gejuich van de omstanders erbij.

En hierbij meld ik mij af als chauffeur voor deze gekortwiekte Starfighter- Ik vind de kleur niet mooi want hij past niet bij mijn bruine sokken… :P
@victor

Thx man! Maar ik heb net een paar uur geleden gegeten. Ik sla deze ff over. ;)

@RenJie

Zo jammer hè? Zo’n opmerking. ;)
Als je op Discovery ziet hoeveel problemen men had/heeft met dat ding, dan moet je wel gek zijn om daarin plaats te nemen!
Emerald Green Jag
Deze 104 staat op luchtbanden (zie foto). Daarmee kun je de gewenste 800 mph nooit halen. De wrijving (good old Isaac Newton) zorgt ervoor dat de bandjes al bij, och, 250-300 mph al aan flarden vliegen.
Ik neem aan dat ze slimmer zijn en iets anders verzinnen om te rollen.

Jurgen mijmerde over een F16 met flaps… Om de reden die ik hierboven vermeld gaat het niet lukken. Daarnaast: op z’n landingsgestel is een F16 te instabiel (wiebelt). Verder: flaps worden gebruikt om de draagkracht bij lagere snelheden te vergroten en met een minimum snelheid de kist aan de grond te zetten (oftewel: meer opwaartse kracht).
IlCuoreSportivo
Grote kans dat het fout loopt denk ik,
de kleinste stuurbeweging en je maakt een tienduizendtal koprols mee denk ik
@ rick dos, ik kan je plek helaas niet overnemen te jong…
Geef mij maar een stabiele betrouwbare Spitfire, bovendien, waar moet ik in vredesnaam op deze ontmantelde Starfighter mijn kentekenplaat bevestigen? Even serieus, dit is dus geen auto maar een bastaardvliegtuig.
@Emerald Green Jag

Op de foto staat hij inderdaad met luchtbanden. Op een landingsbaan met tests kun je geen solide metalen wielen gebruiken (die zijn ze wel aan het maken voor de uiteindelijke recordpoging (of zijn inmiddels al af)). Zoek maar eens op de documentaire die er is van discovery channel op de vele videosites zoals youtube, dailymotion etc.. Op de landingsbaan hebben ze geloof ik al ruim 500+km/h gehaald met deze rubberbanden.

Ze hebben inderdaad veel problemen gehad met de motor in het begin, er zat 1 slang niet goed vast waardoor de motor stuk ging en deze herbouwd moest worden met onderdelen uit een andere motor.

Ik ben wel benieuwd of ze het gaan redden want qua professionaliteit vond ik Thrust SSC er een stuk beter uitzien.
Mooie kans voor Jos Verstappen, een grindbak is om veiligheidsredenen niet in de buurt
Willem vd Velde
@ jero, daar heb ik het dus gezien :P
Ik zou het knap vinden als ze de thrust ssc verslaan, met een fractie van de kosten dan dat heeft gekost.
kom maar op!
Het lijk dan meer op een vliegtuig dan een auto??
je zou maar een klapband krijgen,
maar het lijkt veel meer op een vliegtuig dan op een auto.. ;)
Moet voor een recordpoging beslist een bestuurder aanwezig zijn in het voertuig? anders zou ik zeggen; steen op de gas en gaan met die banaan
Dit is toch geen auto man!
CHEATEN heet dit.

beetje jammer
de Stig
ik denk niet dat we er erg lang over na hoeven te denken en stel voor om joran van der sloot deze recordpoging te laten doen,eventuele sabotage mogelijkheden kunnen we met een gerust hart aan de amerikanen overlaten
steenop he gas gaat niet werken, iemand moet zorgen dat hij recht blijft rijden.

mischien zon afstandbestuurbaar dingetje, het lukte de mythbusters een auto afstands bestuurbaar te maken.

vraag blijft wat hebben ze er op zitten dat hij aan de grond blijft.
F1 wagens hebben zon vleugeltje voor en achter em aan de grond te blijven maar die kan ik bij deze niet zien ( ik tel die 2 mini vleugeltjes aan de voorkant niet mee die zijn zielig)

nouja ik vind het zoiezo nutteloos om zon record poging te doen.
het kost je en fortuin, de uitstoot is hoog en waarvoor? om te bewijzen dat je nog harder op het land kan als je maar een mooie straal motor er op zet.

ik bedoel zelfs al zullen ze dat mooi wegwerken mag je daar niet mee op de weg.
geef mij maar een normale auto, ik mag toch niet harder dan 120 (140 dus) en een normale auto kan ik in iedergeval vrienden meenemen
ik wil wel :D moet toch een keer dood ! je kunt beter even genieten !
Dolf Brouwers
Deze omgebouwde 104 is een bijzondere, hij is jaren als chase plane gebruikt door NASA. De vluchten van de X15 werden altijd begeleid door deze F104C met verschillende piloten die naderhand ook nog NASA missies hebben gevlogen in de Space Shuttle.
Vergis je niet in de Amerikanen, zij zullen het snelheids record terughalen.
……Dus als ik ’t goed begrijp kan ’t ding niet eens met piepende banden wegrijden?
ollie, als jij een auto met straalaandrijving met piepende banden kan laten wegrijden moet je je ff melden….
Dit kunnen we togh geen auto meer noemen.?
@TimMR2,
Ik meld me… (las die velgen wel ff vast) ;)
jullie zeggen wel allemaal dat het niet gaat lukken, ze gaan het zeker niet voor niets proberen dat ding blijft echt wel aand egrond hoor, hij is door professionals gebouwd..
dat je het maar even weet.. met je volvo haal je ook nog net de 90 mijl tjhaa.. niet mijn probleem ik rij een Skyline R34 2 turbo..
Willem vd Velde
Dit kunnen we togh geen auto meer noemen.?

Daar gaat ut toch ook niet om?? Gaat om een snelheidsrecord over land…

@SKYLINER, bedankt voor het vertellen dat je een R34 hebt, maar wat heeft dat hier mee te maken??
dit is gewoon een straaljager zonder vleugels en op een kar vast gelast zo kan ik het ook wel:P
Ik wil bij deze graag mijn schoonmoeder als bestuurster opgeven!
Ik kom ze persoonlijk uitzwaaien;-)
Als je levensmoe bent kan je ook Russische roulette spelen..
volgend jaar record naar rusland in een spoetnik op wielen ;)
k zou dr niet door geschept wille worden maar wel lekker snel bakkie ;p
oke,, wie heeft er doodswensen ofzo? en geen puisten??
gaan ze ook nog een Cabrio van dit ding maken ??
rens verhagen
kunnen ze de stig van top gear niet gebruiken
die duft toch in alle autos te rijden
Dit is dus een klusje voor Tom Cruiser!
O, nee te oud..
Ach, hij moet toch toestemming hebben van zijn vrouw…
deze is al op discovery channel geweest en geloof het of niet maar hij genereert genoeg downforce om het te kunnen halen, ik vraag me allen af of de motor sterk genoeg is….
Omg dit kan niet !!! De snelste auto ging 2418 KM H !!!
Misschien moeten ze het vragen aan die wegmisbruikers van tv. Die willen toch altijd te hard rijden? Nu mogen ze hard rijden en als ze zich dan te pletter rijden is dat ook weer een probleem minder.
phoe als je plat op je stuur gaat liggen ken je net zo hard fietsen
al ze een record willen verbreken waarom zetten ze geen 2 straalmototren op een fiets dan ga je pas snel(op je bek)
O.o ze zoeken een piloot/maloot
hmmmmz
recht rijden: ongeschikt
top model: ongeschikt

en ik heb mn geluks onderbroek niet aan, jammer ik wordt het helaas niet :p
Het enige dat ik er mee zou willen doen is achteruit inparkeren! :-)
Het is bij de Starfighter niet alleen de vleugels die de draagkracht leveren maar ook de romp , die misschien nog wel de meeste draagkracht voor zijn rekening neemt. heus het wordt een ramp.
weetje wat het mooist van dit ge beuren zou zijn als het een grooten brandende bom werd :P
straks komen ze nog met een stealthbommenwerper die gaan rond de 3400 km/p uur:), worden ze niet egzien door de radar;)
ik ben lid van de lucht macht,maar wat hier gebeurd, auto op wielen met een jet motor vind ik geen kunst aan,de techniek om snel te kunnen gaan is er al,ik zou zeggen maak een machine die anders werk dan , of een verbranding motor , die mach 2 kan rijden, dat zou kunst zijn
zet balkenende er in zijn we daar ook vanaf
Dit is meer een straaljager op wielenxD!!
best duur benzine als die daar op rijdt
is gewoon een omgebouwde startfighter met een paar onderdeeltjes van een straaljager
die vleugels omdraaien en dat is het niet meer dan 800mph :S
ey mensjes!!

ik ga vandaag geen zelfmoord plegen..
ze kunnen beter een f16 in de lucht laten vliegen, toutje eronder, auto eraan vast, wat aanpassingen enz. trekken maar!
het zou best kunnen lukken (denk het niet…) maar aangezien ze er zelf niet in durven rijden is het voor mij al voorbij

maak er gelijk een robot bij die dat ding kan besturen
heb je ook geen bloed aan de muur als dat ding crasht!\

Grtzjes
:D chill vet hoe veel benzine moet er dan in :P
die punt lijkt me niet echt fijn
als je in de weg staat! en dat hij niet gaat vliegen met die snelheid
:> coole auto maar het is eigenlijk half vliegtuig en half auto :) ik wil hem zelf niet in mijn garage hebben hoor.
slurptax?
een straaljager op wielen;)

jaja:D

ik ga niet:P
ik denk niet dat het heeeel veilig is….. maar wel best wel vet!:p
de volgende stap is een horozontale kruisraket, het probleem is een chauffeur te vinden :)
ja zo kan ik het ook wel .
dat kun je toch bijna geen auto meer noemen..
Het is gewoon een complete romp van een F 104 starfigter
Wel gaaf,,
net en soort raket of vliegtuig
Haha hoezo upforce, de straalmotoren van die moter gaan naar beneden en als je hem goed bekijkt gaat hij juist downforce wat de snelheid wel omlaag gaat en hoe harder hoe groter de druk tegen het platform, en grote druk komt tot verslijting wat tot grote ramp uitbreekt.Maar idd veel suc6 met deze spektakel, anders wacht je effe tot oud &  nieuw dan hebben de de beste explosie. Maar ik vraag me af hoezo snel hij gaat in de vacuüm tunnel gaat, en dat is ook veiliger
Andy Green wil mischien wel
wat doet m’n auto op die foto??
Jaaa, Lekker veilig. Een straaljager op de grond. ;p die vliegt strx de lugt in zonder vleugels
Haha lijkt meer een vliegtuig :P
ik wil wel maar ik wil nog nie dood:-)


ik hoop voor het persoontje die daar in gaat dat hij/zij goed verzekert is:-P
zet die ene bitch van idols erin jenny jaime of heo ze ook heet raampje open en ze is blij een gratis face lift en geen die over een paar weekjes eruit is neej deze blijft want daarna komen die paarr weekjes er neit meer staat mooi als je tussen de 6 plankjes ligt
Iets voor BNN. Try before you die!
Ik vraag me af waar ze die luttele 600 liter willen plaatsen…:S:S
Dit zou de perfecte dienst-auto zijn voor Ellen Vogelaar
1986 kon ik toevallig in de cockpit v.d.Engelse machine kijken (Is.Wight)maar die was toen’nStuk Groter+2Roll’s motoren/Men was’rtoen nog mee aan’twerk.Iemand’nidee wat ie toen haalde?
ik vindt records maar niks al helemaal niet als het levensgevaarlijk is dus ik stap liever in men eigen bmw dan dat ik in die snelste ter wereld zit benzine van $18,000 neej dank je
nogal al logisch dat het milieu naar de klote gaat: 600 liter brandstof per minuut is toch niet normaal
als dit een auto is ben ik van marsepijn gemaakt. tis meer een vliegtuigje -_-
is dat een auto doe mij dan maar een fiattje panda heb je volgens mij nog meer ruimte in als in dat vliegtuig zonder vleugels
Let’s go KAMIKAZAAA!!:o
hehe dit is gewoon een dikke straaljager met wieltjes eronder xD
1 nadeel de snelwegen zijn niet zo recht veel bochte:P
gaat lastig worden haha
Hoe harder hoe beter, maar ruim 1200 km per uur…..hmmm beetje te veel van het goede…
is toch lache zo’n ding besturen
ik zou het gerust doen..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).