Autoverkoop 2008: halfmiljoen nieuwe auto’s (veel Golfjes)

Auteur: , 27 Reacties

In Nederland zijn in het zojuist afgesloten jaar vrijwel exact een half miljoen nieuwe auto’s afgeleverd, om precies te zijn 499.983. In 2007 lag de autoverkoop met 505.641 stuks 1,1 procent hoger. In de traditioneel slappe decembermaand werden nog slechts 7.250 auto’s afgeleverd, ruim 19 procent onder het decemberniveau in 2007.

De autoverkopen vertonen vanaf het vierde kwartaal van 2008 een rappe afname. Dit blijkt uit een eerste analyse door bureau AUMACON van de voorlopige cijfers van RDC Datacentrum.

Volkswagen werd voor de vierde jaar op rij het populairste merk. De Volkswagen Golf is in 2008 de best verkochte auto geworden, in 2007 was dat nog de Peugeot 207. Toch smaakt de overwinning van Volkswagen minder zoet dan voorheen, het merk moest een volumeverlies van 7,8 procent toestaan. De verkoopteller reikte voor Volkswagen ditmaal niet verder dan 46.157 stuks, terwijl in de drie voorgaande jaren steeds een niveau van rondom de 50 duizend stuks genoteerd werd. Ford klom – ten koste van Opel – op naar de tweede plaats. Ford noteerde in 2008 43.550 verkopen tegenover 41.291 in 2007. Opel – nipt vóór Peugeot het derde merk in 2008 – verloor van alle merken in de verkooptoptien verreweg het meest: -14,5 procent, een val van 47.787 Opels in 2007 naar 40.870 in 2008. Opel was van 1969 tot en met 2004 onafgebroken het best verkochte merk in ons land.

Onder de 30 bestverkochte merken maakten met name Dacia (+139%), Honda (+46%) en Mini (+17%) grote sprongen voorwaarts. Chrysler (-46%), Alfa Romeo (-37%) Saab (-36%) en Kia (-23%) zagen hun in 2007 opgebouwde positie het hardst onderuit gaan. De drie laatstgenoemde merken worden in Nederland geïmporteerd door het in zwaar weer verkerende Kroymans-concern. (via autokompas.nl)27 reacties

een half miljoen !!
ik schrik elke keer weer van die cijfers ..
want hoeveel mensen hebben er nu een rijbewijs + auto ??

geen wonder dat 2de hands auto,s hier zo spotgoedkoop zijn ..
Wtf? 500.000 nieuwe auto’s? Wajoo

@ lincoln: geen wonder dat 2de hands auto,s hier zo spotgoedkoop zijn ..

Daar heb je wel gelijk in ja :P
Inderdaad erg veel. Dat zou betekenen dat 1 op de 32 mensen dit jaar een nieuwe(!) auto gekocht heeft. Dus dat is zonder de ocassion handel. En inclusief bijvoorbeeld baby’s, kinderen en mensen zonder rijbewijs.
@ Kees: Baby’s en Kinderen zijn mensen zonder rijbewijs ;)
En dan maar zeuren dat we het zo slecht hebben in Nederland…

Dus niet.
@Kees en Phoenix

baby’s zijn kinderen…

;)
deze zin klopt volgens mij niet eerst gaat het over peugeot en don opeens over opel

nipt vóór Peugeot het derde merk in 2008 – verloor van alle merken in de verkooptoptien verreweg het meest: -14,5 procent, een val van 47.787 Opels in 2007 naar 40.870 in 2008
Volgend jaar < 400.000 ?
Ahum, volgend jaar is dit jaar dus ;)
Wat ik ook best opmerkelijk kan noemem is dat dit jaar in december maar 1.5% verkocht is van alle auto’s die dit jaar verkocht is. Vorig jaar was dit 1.7%. Mensen hebben dus blijkbaar toch wat minder te besteden hebben in december.
Zo zie je maar dat het niet noodzakelijk de beste of goedkoopste auto moet zijn die het best verkoopt.
“Alfa Romeo (-37%)”
Auch. En dat met een nieuw model in het populaire B segment (Mito). 2009 belooft ook al niet veel goeds met de een 149 die op de spyshots wel erg veel een Bravo met ander voorkantje lijkt.
dit jaar gaan de mensen meer letten op het verbruik denk ik dus meer kleinere zuinige turbo dieseltjes
@Blokker5

Ik denk ook dat een significant deel van de aankopen door lease-clubs gedaan worden, en dat die door alle vakantiedagen in december niet zo druk bezig zijn.
De mito kwam pas toen de hele wereld al met angst en beven de zogenaamde kredietdinges begon te ondervinden. Ik denk dat die auto niet veel meer kon redden aan het resultaat van 2008.
Desondanks mag Kroymans wel eens heel goed gaan nadenken wat ze nu eigenlijk verkeerd doen. Ongelooflijk, de drie sterkste dalers onder beheer van deze jongens. Dat kan geen toeval zijn.
herstel.. bijna de drie sterkste dalers… gelukkig hebben we chrysler nog…
@lincoln, kees

Op zich is een half miljoen ook weer niet zo veel. Stel dat 8 miljoen mensen een auto hebben in Nederland (waarschijnlijk meer), dan betekent dat dat die mensen gemiddeld een keer in de 16 jaar een splinternieuwe auto moeten kopen om op 500.000 per jaar te komen. Dat is eigenlijk helemaal niet zo vaak. Natuurlijk zijn er genoeg autobezitters die helemaal nooit een nieuwe auto kopen, maar er zijn er ook genoeg die elke paar jaar vervangen.
@Mairsil .. dik 10 miljoen mensen .. eind 2006 .. lees ik net op wiki ..
@Mairsil .. en 7.2 miljoen auto,s in nederland .. begin 2007 ..
Hylke Feenstra
Met een lening van lenen.nl ? ;)
Veel ?

In Belgie worden er dit jaar ook 500 duizend wagens verkocht terwijl er 6 Miljoen minder inwoners zijn. Ook vergeleken met andere Westerse landen Procentueel aan de lage kant.
tellen lease-auto’s hier ook bij mee?

het verbaast me trouwens niet dat Honda zo gestegen is, ze verkochten anders niet zo superveel. Dit jaar is iedereen zuiniger aan gaan doen en dan klinkt zo’n Civic met hybridemotor erg aanlokkelijk.
jammer trouwens van Opel, ik ben best een Opel-fan (en van BMW), maar de astra is naar mijn idee hard aan vervanging toe en de Insignia komt net te laat… de Agila & Corsa kunnen nog wel even mee, en de Opel GT wordt niet verkocht heb ik zo’n idee… misschien toch een sterkere motor er in hangen?

Kia heeft echt last van de kredietcrisis, waar zij alle winst vandaan haalde waren de Sportage & Sorento, die nu in deze tijd (Anti-SUV kun je wel bijna zeggen), niet super verkocht worden.

Saab & Alfa hebben gewoon veel “oude” modellen in de showroow staan, de 9-3x heb ik nog nooit zien rijden eigenlijk, de 9-3 is ook wel aan vervanging toe, en de 9-5 kan nog wel even mee.
Alfa heeft de MiTo net te laat laten komen, de 147 is echt heel hard aan vervanging toe, die komt ook wel.. de 159 draait volgens mij als enige alfa wel een beetje, en terecht, ik vind hem mooi.
Citroen AX 1.1i
Hmmm NLBUURMAN…….De 9-3 is net vervangen dit jaar bij SAAB (Ook al staat de nieuwe op het oude Vectra-onderstel maar dat terzijde) en de 9-5 loopt goed en wel al vanaf 1997 mee. Dat is 12 jaar voor dat model! Bedoel je het derhalve niet precies andersom?

Voorts ben ik het wel met je eens dat de Astra nodig aan vervanging toe is bij Opel. =)
In de autoweek stond dat de Golf VI de beste verkochte auto was, dacht even dat het niet klopte, wat dus ook niet zo is. Het is gewoon de golf en niet specifiek de VI.
Het is natuurlijk de vraag hoeveel auto’s daadwerkelijk verkocht zijn en hoeveel er onverkocht op kenteken zijn gezet om de cijfers op te krikken. met name VW en Opel staan erom bekend dat ze dit doen.
Gefeliciteerd VW met weer de 1ste plaats.
We kunnen alleen allemaal merken dat de verkopen steeds minder worden. Hopelijk wordt er wat meer verkocht in 2009…
Iedereen wacht voor 2009 omdat de bpm dan weer omlaag gaat. Reden waarom ik ook 2 maanden heb gewacht en vele anderen met mij. Je zal zien dat in januari de verkopen enorm hoog zullen zijn!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).