Video: met een Exeo ST naar Red Bull Airrace

Auteur: , 73 Reacties

Je kunt natuurlijk naar Barcelona gaan om daar vanaf het strand naar het spektakel te kijken. Of je stapt voorin het vliegtuig en ervaart zelf hoe het is om ondersteboven door de lucht te vliegen. En de hamvraag is natuurlijk: ga ik in het vliegtuig (met onboard camera) of buiten het vliegtuig over mijn nek?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!]

Wow

Mijn maag heeft namelijk een hekel aan twee dingen: rabarber (niet relevant in dit verband, in Spanje eten ze het niet) en veel onverwachte niet door mijzelf opgewekt noch verwachte abrupte bewegingen. Die aandoening staat ook wel bekend als wagenziekte, maar dat is echt de variant voor pussies. Een goede straatauto haalt in bochten iets meer dan 1 G, één keer de versnelling van de zwaartekracht dus. De piloten in de Redbull Air Race worden pas gediskwalificeerd als ze meer dan 12 G trekken, vooral ook omdat je dan kortstondig bewusteloos zou kunnen raken. Dat is vrij onhandig en wellicht ook gevaarlijk als je in je vliegtuig een looping probeert te maken met vlakbij een paar honderdduizend toeschouwers op het strand. Om nog een vergelijking te maken: een Formule 1 auto haalt zo’n 5 tot 7G, nog altijd niets vergeleken met een acrobatisch vliegtuig.

Seat en de Red Bull Airrace Barcelona

Seat en de Red Bull Airrace Barcelona

Voor iedereen die geen straaljager piloot is of een vergelijkbare training heeft gevolgd zijn aanmerkelijk minder G-krachten nodig om een onbehaaglijk gevoel op te roepen. Tijdens de demonstratie doet de piloot het dan ook iets rustiger aan, ook omdat het dan geen race is en de extra passagier toch wat extra gewicht met zich meebrengt (kilo’s raden mag in de comments). En een kotsende passagier in een vliegtuig dat schroeven, loopings en scherpe bochten maakt schijnt nogal wat rommel te geven. Tijdens de race wordt er met twee type vliegtuigen gevlogen: de Edge 540 en MSX-R die speciaal voor de Red Bull Air Race is ontwikkeld en wordt gebouwd. Beiden vliegtuigen wegen 540 kg en heb een vermogen wat tussen de 280 en 340 pk ligt. Het demonstratievliegtuig is iets zwaarder, omdat we er met zijn tweeën in moeten passen. Voor een leek als ik zijn de prestaties echter al meer dan voldoende, nog nooit zei ik zo vaak WOW in 15 minuten van mijn leven.

Seat en de Red Bull Airrace Barcelona

Seat en de Red Bull Airrace Barcelona

Seat en de Red Bull Airrace Barcelona

Met dank aan Seat dus, die sinds vorig jaar de Red Bull Air Race sponsort en het geheel van auto’s voorziet. De Follow-Me Ibiza Cupra is daarvan de meest prominente, maar natuurlijk worden er ook diverse Exeo’s ingezet om coureurs, personeel, gasten en diverse andere mensen te vervoeren. Voor we het vergeten: de race in Barcelona was de laatste van het 2009 seizoen en de winnaar van deze race werd Paul Bonhomme. Daarmee werd hij voor 800.000 enthousiaste toeschouwers ook nog eens wereldkampioen.

Seat en de Red Bull Airrace Barcelona73 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
echt geweldig dat geluid van die vliegtuigen :D dat wil ik ook wel een keer
Wow! niet normaal hoe vet dat is!
WOW, ziet er idd echt zot uit :o!
en wouter: ik kan het heeel erg goed geloven dat je eventjes moest rusten, want ik ben zelf nogal gevoelig aan wagenmisselijkheid (daarom dat ik altijd zelf rijd)! dus chapeau dat je het doet en echt zaaalig dat seat zoiets regelt voor jullie :o!
echt supergaaf, lijkt me echt een van de leukste dingen die je kan doen!
waarom staat dit op Autoblog…
Dat is rap gedaan. Cool
is het niet straaljagerpiloot?

mooi verslagje en ziet er zalig uit om zelf eens mee te maken !
@Tommeke: volgens mij zijn de meeste Red Bull piloten (ex) straaljager vliegers.

On Topic
erg vet! Wil ik ook wel een keertje. Is ook erg leuk om in het echt naar te kijken. Enigste nadeel is dat je nogal een stijve nek krijgt :P
is iemand het wel eens opgevalen dat die auto eigenlijk gewoon een oude A4 avant is als je hem van de zijkant bekijkt.
Nu weet ik ook hoe ze die Audi’s met zoveel korting aan kunnen bieden. Als je een model gewoon meer dan 10 jaar gebruikt. En dan zeggen ze dat de designers van Porsche lui zijn, de kerels van de VAG kunnen er ook wat van.
@cvbrobbie: Lol, natuurlijk is zo een Exeo ST eigenlijk gewoon een oude A4 avant. Op welke planeet leef jij? Lees eens even wat over het Exeo model van seat aub.
@ Autoblog

Nieuwe vw transporter?
Mercedes CL facelift?
Subaru imprezra carbon?

of zijn stickers op een saab belangrijker nieuws?
edit: uiteraard
waarom niet?
Toffe reportage! Die Corsair op foto 5 is trouwens erg vet. :) Daar wordt toch niet mee geracet neem ik aan?
-edit: tips kunnen via de mail-
@cvbrobbie: No shit? je meent het? Een Exeo is dus eigenlijk een hergebruikte A4? Wow…

@matthisl: Ah… je bedoelt dat je liever nieuws van gisteren opnieuw gepost wordt? (http://www.autoblog.nl/archive/2009/09/30/subaru-impreza-wrx-sti-carbon-met-automaat#post-31569)
@ mezelf
Laat maar Tommeke, dacht dat je zei ”is hij niet straaljagerpiloot?”
Heel mooi. 8)
Ik zal dan ook wel eens mee willen vliegen. ;)

Maar komt er ook nog een uitgebreide test van de Seat Exeo ST?
Ondanks dat die te veel op een Audi A4 Avant lijkt, is die niet lelijk. Al is Audi dat ook niet, maar dat terzijde :P
Gaaf dat seat dat geregeld heb! :o
Ik hoop dat je ervan genoten heb want zoiets maak je niet gauw nog een keer mee. :P
Damn, je wordt alleen al misselijk als je er naar kijkt :P niks is meer vast/zeker/stabiel in zo’n vliegtuig!

De grootste vraag is echter niet beantwoord, hoeveel G trekt de Exeo ST in de bocht? ;) Ben ook wel benieuwd of er net zo veel/weinig aan rammelt als aan een A4…
Waar is Wouter’s Koreaanse vetkuif gebleven :-)
“Video: met een Exeo ST naar Red Bull Airrace”

Dit moest zeker van SEAT erbij gezet worden? Er staat immers verder vrijwel niets over de Exeo ST inhoudelijk. Nog een bewijs dat jullie gesponsord worden door VAG..

OT: erg gave ervaring!
@MattCurlew:
zeiksnor, natuurlijk word er hier en daar een beetje gesponsord, dat gebeurd op 99,9% van de sites.
@Laue: alleen jammer dat het hier zo dik bovenop ligt

@RubenBaeten: dat het dankzij Seat is snap ik. Maar de ST heeft er niets mee te doen behalve dat die klaar stond als “taxi”..

ps: “fail” is zo’n populistisch GeenStijl gebrabbel voor 16 jarigen.. get a life
@Laue: wij worden hier “helaas” niet gesponsord. Overigens afhankelijk van je definitie van sponsoring: we kregen hier geen geld voor… we mochten alleen gratis mee om een video te maken, verder niks. Tja, voor ons is dat leuk en voor Seat is het extra publiciteit.
Je kunt de G krachten van een F1 niet in absolute cijfers vergelijken met die in een vliegtuig aangezien de richting waarin ze in de F1 optreden veel zwaarder zijn voor het lichaam.
@MattCurlew: Hoe kom je erbij? We worden gesponsord door Mazda!

Fail nummer zoveel om ons onderuit te halen trouwens, dat we dit tripje dankzij Seat konden maken staat vrij duidelijk in de tekst. Dus probeer het nog maar een keer of nog beter, get a life.
Schitterend man! Zou ik ook wel is willen doen :-)

Ik zie dat het niet alleen voor jullie geregeld is he

http://www.autobild.de/artikel/red-bull-air-race_986543.html?bild=10&now=86#mmg
Moet je voorstellen dat Robert Kubica tijdens z’n Formule 1 crash in Canada 75 G te verduren kreeg. To put things into perspective.
Leuk om te zien wat die lui allemaal kunnen met zo een vliegende auto.
Shit, dat is echt ballen hebben. Ik zou echt eerst gewoon hééééél veel weed moeten roken om “ja” te zeggen hoor! :o Niet dat ik ganja smoor natuurlijk. :mrgreen: Gewoon een statement.
En op die eerste foto zit Wouter eruit als zo’n Russische kosmonaut, echt geweldig! :D
Verder kewle video natuurlijk, wel valt te merken dat we hier auto’s filmen, hoewel je natuurlijk ook maar zoveel hoeken kan proberen op een vliegtuig wanneer jij op de grond staat.
Gesponsord door Seat, maar ach, als jullie er niet omheen lullen, vind ik het maar normaal dat Nederland’s grootste autosite af en toe iets doet voor een merk. Het heeft gelukkig weinig te maken met Seat. :)
-edit: nutteloze bijdrage-
@MattCurlew:
zie ab.nl als een lifestyle magazine.
@Laue: lifestyle met VAG? :P
ps: vliegtuigen hebben toch niks met auto’s te maken?
edit: vandaar dat die exeo in de titel staat
@MattCurlew:
Faal.
Ow dat ben ik met MattCurlew eens, de term ‘fail’ is echt voor puberende jongens. Ik kwam hem de laatste tijd zo vaak tegen op deze site dus ik dacht laat ik het even vermelden.
Fail is gewoon een nieuwe en tijdloze term, moet je kunnen aanvaarden.
Akkoord, er zijn veel jongerenwoorden die echt op niets slaan, maar ‘Fail’ heeft alles in huis om te blijven.
1) Het is universeel en overal toepasbaar,
2) het is nota bene kort en krachtig,
3) het is erg aanvaardbaar voor jong en oud, niet echt beledigend.
Ik palaver maar wat in het rond maar duidelijk moet zijn dat je als oudere niet alles moet afkeuren dat ontspringt bij jongeren. Soms moet je gewoon flexibel genoeg zijn om toe te geven wat correct en goed is, en wat waardeloos en slap is.

Ruben slaat nu zeker zijn hoofd op zijn toetsenbord omdat hij het woord ‘Fail’ gebruikt heeft. :lol:
lol @ vla :P
Erg netjes! leuk filmpje en het moet echt een unieke zeer gave ervaring voor je zijn wouter! super!
Coole blik zeg, veel geoefend tijdens het tandjes poetsen?
Woooow cool man! Ben zeker wel jaloers op jou Wouter!
Try before you die is er niks bij:)
PS. zeer leuke afwisseling en toch iets met auto’s erin(A)
Erg leuk, en wat maakt het uit als Seat dit mogelijk maakt voor hun? Het ziet er leuk uit en het was duidelijk dat de mensen van autoblog het leuk vonden. Het heeft idd weinig met auto’s te maken, maar ja 1 keer voor de afwisseling is niet erg. Btw, het is gewoon een leuk filmpje en de beleving natuurlijk.
Haha.
Wouter ! Die eerste foto !!
Je lijkt wel een Russische huurmoordenaar met een ziekenhuis kapje op :-D Geweldig !

Kik gedaan hoor. Lijkt me een aardige rush.

…en aan iedereen die zich afvraagt wat dit op Autoblog doet… Get a life !
@JANUS: Wouter IS een Russische huurmoordenaar, je weet toch.
“We zijn hier naartoe gereden…”
*kuch* :P
@RA999: LOL! en een “fail” ;)
@RA999: stalker! Anders check je meteen het kenteken op de rdw-site!
@wouter:
Stalker? Twitter bedoel je? ;)
Het is jachtvlieger en géén straaljagerpiloot.
(Piloten vliegen namelijk op bussen…)
haha, Wouter ziet er nog wel cool uit met die helm. :p
http://www.ekrap.com/wp-content/uploads/2008/02/cosmonaut.jpg

http://img02.imagefra.me/img/img02/2/10/5/f_1j9s6h6g17fm_6337093.jpg

Ze device ist ready kamerad kapitan.

Ik denk dat ik een nieuwe avatar heb! :D
@vla: hou op man, pis in mijn broek hier. Dit is nog de beste screencap die autoblogger had, de rest was nog erger.
@wouter:
Laat het duidelijk zijn dat ik de foto persoonlijk retecool vind. :D
Heb ik een heel vreemde smaak? Misschien. Maar van mij mag die naast de Che Guevara T-shirts hangen. :mrgreen:
LOL @vla !
ROFLOL @ Vla = lolliger !
(*No sex for you)

@ The autobloggert…..Shit, hij weet toch niet waar mijn huis woont hè ?! ;-)
@JANUS:
Ah, de enige goeie mop van mij en hij komt uit de bronafbeelding. :lol:
Ik heb die tekst trouwens pas opgemerkt bij het posten. :oops:
Als sponsoring zorgt voor zulke vette filmpjes dan heb ik niks te klagen! Heb zelf ook eens in een stuntvliegtuig mogen zitten/vliegen. Beter dan dat wordt het gewoon niet!
Een formule 1 coureur haalt alleen 7 G als hij zich met 300 km/h in een muur boort. Anders komen ze niet verder dan 4 tot 5.
OT: leuk filmpje, wil ik ook nog wel eens doen.
Erg gaaf filmpje! Zag al wat artikeltjes op AG van de Red Bull Air Race, maar dit filmpje, en zo met die Seats eromheen, is toch wel een stukje spectaculairder! Echt top! :D

Ik zou er trouwens zelf niet zo gauw instappen.. :P
GAAF! Ik stap wel in, morge, komt dat uit?
Sooo agressive, oohhhh!, soo agressive….wat een giller!
Wat moet die A4 station nou bij een door Seat gesponsord event?

Oh wacht, het is een Exeo…
@Johan, en ik citeer:

Johan [ reply ]
5 October 2009 om 17:56

Je kunt de G krachten van een F1 niet in absolute cijfers vergelijken met die in een vliegtuig aangezien de richting waarin ze in de F1 optreden veel zwaarder zijn voor het lichaam.


waar haal je deze onzin nou weer vandaan? wel eens met negatieve G gereden?
Zeer indrukwekkend. En ik dacht dat de lierstart in een zweefvliegtuig al heel wat was. Watje dat ik ben…
Prof. Dr. Vliegwiel
Red bull geeft je vleugels en daarna wordt je misselijk!
Filmen met de DSLR, lekker bezig boys :P

Maar leuk om mee te maken en mooi om te zien!
Wat maken die dingen trouwens een kneiter vet geluid!
Wouter, pik, gaaf dat je dit mee mag maken!
@Rick dos: Gewoon even Frank bellen, die neemt je in zijn Extra 300 graag mee omhoog.

http://www.aerobatics.nl/bookings/fly_with_us/
@BamBam:

He gaaf, man! Thanks voor de tip en link.
@BamBam:
Check deze tekst…
http://www.aerobatics.nl/fotoview/view=item&id=4331&album=234
Dat is er eentje voor in ‘I always get my sin’ :P
foto1 hebben ze iets in je kont gestopt?
@RA999: Een twalker, dat ben je. LOL @ different cook. :-)
Fantastisch dat dit je in de schoot werd geworpen, wouter. Waar een beetje verhaaltjes schrijven al niet tot kan leiden. En tsja, die paar Seats in beeld (smurfenblauw!), dat mag best. Het was geen reclame oid.
Eerste crash tijdens een Airrace?

http://www.youtube.com/watch?v=6rR68OIpcX4

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).