10 tips om je auto mooi op de foto te zetten

Auteur: , 77 Reacties

Hier op Autoblog komen dagelijks mooie foto's van dikke bolides voorbij. Niet vreemd dus als je graag zelf ook zo'n foto van je eigen auto in de woonkamer zou willen hangen. Dan moet dat natuurlijk wel een topfoto zijn en dat blijkt vaak nog niet zo gemakkelijk. Met deze tien tips kom je wellicht een stapje verder in de goede richting.

1. Verlichting
Oom agent deelt graag een bonnetje uit wanneer je met je mistlichten rondrijdt terwijl daar eigenlijk geen goede reden voor is. Maarja, het staat wel beter natuurlijk; dat extra licht voorop je bolide. De verlichting is een goede manier om aandacht te trekken. Ook in een foto, dus gewoon even aanzetten die mistlampen.

BMW 320 lights

Wat timing betreft is het toch al aan te raden om rond zonsop- en ondergang te fotograferen. De schemer is echter ook perfect om de verlichting van de auto goed op de foto te krijgen. Als het echt donker begint te worden kun je het beste een statief gebruiken om de auto zonder beweging (met een langere sluitertijd) vast te leggen. Je kunt natuurlijk ook je camera op een muurtje of een kratje bier plaatsen.

Begint het echt donker te worden, dan is er nog een leuk type autofoto te maken. Zet je camera op een statief en kies een echt lange sluitertijd terwijl de auto langsrijdt. Denk aan een sluitertijd van 30 seconden. De verlichting van de auto vormt nu een lang lichtspoor en de omgeving blijft door de langere sluitertijd ook zichtbaar. Zeker op een bochtige weg kun je hier prachtige resultaten mee bereiken.

Alle spiegelreflexcamera’s en de meeste compactcamera’s kun je instellen om met een langere sluitertijd te werken. Vaak moet je de camera dan even handmatig instellen of gebruik maken van de sluitertijdsvoorkeuze mogelijkheid. Raadpleeg de handleiding voor de exacte instellingen bij jouw camera.

2. Omgeving
Auto’s horen thuis op het asfalt. Parkeer je bolide dus niet ergens in een weiland. Omgeving en onderwerp sluiten dan niet op elkaar aan. Dat oogt raar in een foto. De auto op een weg of parkeerterrein geeft een betere combinatie. Lijnen op de weg kun je goed gebruiken om het oog van de kijker naar de auto te leiden.

Uitzondering op deze tip zijn natuurlijk off-roads. Auto’s die juist thuishoren in de wildernis moet je daar ook plaatsen. Natuurlijk is een weiland ook geen geschikte omgeving voor een stevige Landrover. Ga op zoek naar een zandafgraving of iets in die trant. Vooral hoogteverschillen kunnen duidelijk maken dat je op terrein bent waar je met een doorsnee auto niet kunt komen.

3. Achtergrond
Let bij het uitzoeken van een locatie ook goed op de achtergrond. Ook hier geldt dat een ruige industriėle omgeving vaak beter past dan uitgestrekte weilanden. Let er ook op dat de achtergrond niet de aandacht wegtrekt van de foto en dat je geen elementen uit de achtergrond op een storende plaats opneemt. Voorkom bijvoorbeeld een boom die uit het dak van een auto lijkt te komen.

Probeer je achtergrond rustig te houden. Het kan hierbij helpen om ervoor te zorgen dat de achtergrond onscherp is. Dit kun je bereiken door een klein diafragma (grote opening, laag diafragmagetal) te gebruiken of iets meer afstand te nemen en een teleobjectief te gebruiken.

De rust kun je ook creeėren door een herhalend patroon op de achtergrond, bijvoorbeeld een rij bomen of een hekwerk.

4. Details
Richt je ook op details van een auto. Telkens een auto in zijn geheel erop zetten wordt snel saai. Vaak heeft een auto prachtige lijnen die ook goed uit de verf komen wanneer je er dicht op zit. De nauwkeurige afwerking bij duurdere auto’s en bij klassiekers laat zich goed fotograferen.

Mercedes black-white

Denk ook aan het interieur van de auto. Versnellingspook, toerenteller, aan- uit schakelaar. Het kunnen allemaal interessante details zijn om vast te leggen. Ook hier geldt; schakel de verlichting in en parkeer eventueel op een donkere plek of fotografeer in de avond om de verlichting echt uit te laten komen.

5. Beweging
Een stilstaande auto kan er natuurlijk prima uit zien, maar ook hier geldt dat een autofoto beter wordt als je ‘m fotografeert zoals we hem het vaakst zien; in beweging. Je kunt hiervoor een techniek gebruikt die ‘panning’wordt genoemd. Je trekt hierbij de camera mee met de beweging van de auto. De bedoeling is hierbij de auto scherp op de foto te krijgen terwijl de achtergrond sterk bewogen is. Dit geeft een duidelijk gevoel van snelheid.

Porsche panning

Er zijn een paar basisregels bij het maken van panning foto’s. Zet je camera op sluitertijdvoorkeuze (raadpleeg de handleiding als je niet weet hoe dit moet). Hierbij zet je de sluitertijd op een vaste waarde terwijl de camera de rest automatisch kiest.

De benodigde sluitertijd om de auto scherp te krijgen en de achtergrond bewogen hangt af van het gebruikte objectief en de snelheid en afstand van de auto. Waarschijnlijk moet je ergens tussen 1/150 seconde en 1/60 seconde gaan zitten. Echt een kwestie van uitproberen.

Ga op een plek staan waar je de auto volledig kunt volgen terwijl hij langs rijdt. Houdt de camera stevig tegen je lichaam zodat je zo min mogelijk last hebt van trillingen. Terwijl de auto nadert begin je met deze te volgen. Volg de auto al voordat je de foto maakt en blijf de auto in een vloeiende beweging volgen nadat je de foto gemaakt heb. Dit helpt je een vloeiende beweging te maken.

Het belangrijkste bij deze techniek is oefening; je kunt best tientallen foto’s nodig hebben voordat je een geslaagde panning foto hebt. Oefening baart, zeker bij deze techniek, kunst.

6. Beweging (2)
Een andere vorm van beweging in je foto’s kun je bereiken door vanuit de auto te fotograferen. Net als bij de panning-methode kun je hierbij de auto scherp op de foto krijgen terwijl de omgeving bewogen is.

Skoda Driving

Gebruik een langzame sluitertijd van circa 1/30 seconde of zelfs nog langer om van de omgeving een waas te maken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de camera zo stil mogelijk te houden. Klem deze tegen de auto aan, eventueel met een iets zachts er tussen om beschadiging van de auto te voorkomen.

Zelf heb ik al een paar keer met een statief uit het raam van een rijdende auto gehangen om een mooie bewogen foto te kunnen maken. Het statief, met daarop de camera, hield ik dan vlak boven de grond zodat deze goed bewogen op de foto kwam. Een beetje lef en een goede verzekering zijn een vereiste!

Bovenstaande foto heb ik gemaakt met behulp van een speciaal statief voorzien van zuignappen. Deze plakte ik aan de autodeur. Tijdens het rijden maakte ik met behulp van een draadontspanner een tiental foto’s. De invallende schemer in combinatie met de lichten zorgde voor een mooie foto.

7. Wissel van standpunt
Beperk je niet tot steeds hetzelfde standpunt. Er zijn tientallen standpunten vanuit waar je een auto kunt fotograferen. Beperk je niet tot één of een paar standpunten, maar leg de auto vanuit alle hoeken vast. Waarschijnlijk kom je tijdens dit proces nog op een aantal interessante standpunten uit. Denk bijvoorbeeld eens aan een hoog standpunt waarbij je op de auto neerkijkt. Of fotografeer de auto recht van achter en laag bij de grond. Elke hoek is op zijn minst het proberen waard. Het zal per auto verschillen wat het mooiste standpunt is.

8. Wissel van objectief
Wat voor hoeken geldt, is ook waar voor de objectieven die je gebruikt. Als je met een spiegelreflex camera en bijbehorende objectieven werkt kun je hiermee veel verschillende effecten bereiken.

Ga laag bij de grond en dicht op de auto staan met een groothoek objectief om een wat agressieve, dreigende en vertekende foto te maken. Neem wat afstand met je teleobjectief en beperk zo de hoeveelheid storende achtergrond in je foto. Gebruik een macroobjectief om de fijnste details vast te leggen. Als je de apparatuur ervoor hebt, moet je er natuurlijk gebruik van maken!

9. Schoonmaken
Het is misschien voor de hand liggend, maar je wilt het niet over het hoofd zien. Voordat je een auto gaat fotograferen; maak hem schoon. Als je het niet doet zul je waarschijnlijk flink moeten Photoshoppen om de vuiltjes weg te krijgen. Wanneer je een foto op een groot scherm of een afdruk bekijkt vallen dit soort vuiltjes vaak erg op. Het is dus belangrijk een zo’n schoon mogelijk uitgangspunt te hebben.

Neem ook een poetsdoek mee in de auto zodat je eventuele nieuwe viezigheid ook nog tijdens het fotograferen even weg kunt poetsen.

BMW 320 Clean front

Denk ook aan het interieur. Even stofzuigen en afstoffen kan doorgaans geen kwaad. Een glimmende versnellingspook of een flitsend dashboard wil je niet laten verpesten door een veelheid aan stofjes. Let behalve op stofjes ook op andere details. Een stuur dat recht staat oogt bijvoorbeeld veel netter dan een stuur dat gedraaid is. Net als een handrem die omhoog steekt ook niet al te netjes oogt in een foto.

Zet dan uiteraard wel even de auto in de versnelling om te voorkomen dat ie er vandoor rolt terwijl jij staat te fotograferen. Mocht dat toch gebeuren; vooral door blijven fotograferen, die serie zien we tenslotte graag hier op het blog verschijnen!

10. Kijk naar anderen
Er zijn veel professionele fotografen die van auto’s fotograferen hun werk hebben gemaakt. Kijk naar hun foto’s voor ideeėn. Gebruik eventueel een bestaande foto van een andere fotograaf als uitgangspunt. Dat is vaak een goede oefening en jouw topfoto van die dag zal ongetwijfeld toch heel anders zijn dan het uitgangspunt waar je mee begonnen bent.

Een aantal voorbeelden:
Ingmar Timmer
David de Jong
Easton Chang
Torfi Pictures
Dirk Karsten
Ken Stidwill
Mike Raanhuis

Natuurlijk is ook Autoblog zelf een bron van inspiratie voor mooie autofoto’s. Dagelijks komt er het nodige voorbij.

Met dank aan Elja van photofacts.nl voor deze bijdrage!77 reacties

Prachtig, fotografie is een leuke hobby. En dit soort tips helpen zijn een hele goede basis. Leuke Blog!!
hier heeft iedereen wat aan, bedankt!
Ook heel belangerijk: een mooie auto!
Ik heb een jaar geleden eens een camera gekocht met het idee er iets mee te doen. Maar nooit iets ‘specials’ mee gedaan.

Deze blog zorgt er toch voor dat het ‘iets specials doen’ gevoel terug naar boven komt.
Leuk artikel!! zeker goede aanvulling op het dagelijkse autonieuws
Mooie blog! Als ik nu nog goed materiaal zou hebben, zo ik zeker enkele tips uitproberen!
Leuk stukje tekst over een van mijn favoriete bezigheden! :D
goed initiatief, zou alle bloggers willen aanmoedigen om zelfgemaakte opnames hier te posten. is ook nog veel leuker (en creatiever) dan dat eeuwige fanboy en premium geleuter.
En nu die tips zelf in de praktijk brengen, Autoblog(ger)!;)

Wel vreemd dat Locatie, Locatie & Locatie niet de allereerste tip is,
want daarmee staat of valt alles.

Maar hoedanook een fijne bijdrage.
Persoonlijk vind ik het juist wel mooi als je een auto op een grasveld fotografeert of in een bos of iets dergelijks.
Zeker door het gras lijkt de auto lager te liggen..
@ZeRoo: Sinds de hype rond groene wagens kan het inderdaad weer;)

http://www.blenheimgang.com/wp-content/uploads/2009/07/090730-honda_insight-9.jpg
Toevallig maandag nog gedaan
maar dan is dit dus gedeeltelijk fout:

http://www.youtube.com/watch?v=_7OCIPsCm7w
http://images2.layoutsparks.com/1/154016/orange-porsche-car-speed
@willie: Klein tip, dat selective colouring-gedoe is very not done aan het worden…

De allerbeste in mijn ogen is trouwens nog altijd Yoshifumi Ogawa:

http://www.crossroad.tv/main.html
@DRIVR: dankuwel voor de tip! ook mooie foto’s, spam dat hele autoblog maar vol zou ik zeggen.
Het was even wat lang leesvoer maar erg vermakelijk en leerzaam :)
Ook erg handige tips als je je auto te koop gaat zetten!!!
Ow lol kom dit net tegen op fast lane daily
staat er net een paar uur op YT:

http://www.youtube.com/watch?v=wL1E3ov1Uv4&feature=sub
@ Bart_V

waarom ze je dan de 2 meest lelijke toyota’s op beeld ? :r
@revstars-net: Als rally fanaat moet jij toch weten hoe goed sturend de Corolla is
maar wat rij jij dan in ?

@DRIVR: nice ;)
@Bart_V:

Ja die Corolla was wel een ‘dikke’ WRC bak met al die stikkers, vleugels en uitbouwingen erop. Daar ben ik het met je eens.

Maar een ‘slanke’ standaard straat corolla is echt geen lust voor het oog eerlijk gezegd. Net zo spannend als een aardappel.

Wat ik rijd? doet er niet toe, maar als je het toch wil weten: een E46 coupe.
@revstars-net: Eh mijn auto standaard :P
heb nog wel plannen voor een WRC spoiler en G6 lip er op te plakken

maar toen ik een auto ging uitzoeken naar mogelijke kandidaten had ik geen zin in een “ow die auto” te rijden waar je toch als zoveel petjes in ziet rijden Golf 3-serie (niet om jou af te kraken Coupe zie je al wat minder ;) ) Astra en ga zo maar door

bij mij in de familie zijn ze nogal Toyota minded dus keuze al snel genomen
Zat eerst te kijken naar de Celica 1.8jes (94-99) maar hadden allemaal teveel km’s gelopen of waren afgetrapt
ook nog naar een MR2 gekeken maar daar doet de verzekering moeilijk over (20 jaar)

dus een Corolla die niet dagelijks ziet

@wietse46: JAF :P

Cheers
Ow iedereen die behoefte heeft aan nog meer schitterende Wallpapers voor zijn PC-bureaublad ;) -> http://www.supercar-wallpapers.com/index.htm
Goed werk om dit te posten!
Bedankt voor de tips
@ DRIVR: Ik sluit me er helemaal bij aan na het zien van de foto’s van Yoshifumi Ogawa :) SCHIT-TE-REND!
voor mooie foto`s check even luukvankaathoven.nl
Ik fotografeer zelf ook zo nu en dan auto’s
Heb echter altijd veel moeite met het eindresultaat, vaak zijn het exoten die geparkeerd staan.(lekker aan het glanzen) En als ik dan een foto ervan maak is het eindresultaat dat er op de auto heel erg veel weerspiegeling is (de bomen zie je in de lak, of als je van voren fotografeert zie je veel te veel wit op de motorkap van de glas/wolken etc.) Wie weet hier een oplossing voor, of een oplossing achteraf in photoshop CS5.
Zit al lang met deze vraag in me hoofd, dit is de uitgelezen mogelijkheid om ervaringen te wisselen
@Bennyyy: Een polarizer-filter haalt reflecties weg.

Maar dan krijg je wel snel van die regenboogmotieven op vensters en andere.
-edit: nutteloze bijdrage-
Een belangrijke tip kreeg ik van een professionele fotograaf voor buitenfotografie. Hij zei dat ik gebruik moest maken van de magic hours. Dat is het eerste uur na zonsopkomst en de laatste uur voor zonsondergang. Dan zit er veel rood in het licht en dat verzacht de objecten. Ik ben een keer vroeg mijn bed uit gekomen voor een ochtend fotoshoot en het resultaat was inderdaad geweldig. Een foto van deze shoot staat nu in het klassieker jaarboek van Ton Lohman.
Wij hebben een BMW e46 coupé uit 2001 in het zilver. Voor mij 1 van de mooiste BMW’s sinds 2000. Gelukkig morgen naar een center parks ergens in limburg dus daar vallen waarschijnlijk wel een paar mooie foto’s te maken :D
Goeie fototips! Aan sommige dingen houd ik me niet altijd… Het schoonmaken van de auto vind ik niet in alle gevallen noodzakelijk;

heel schoon–>showroom/studio foto
beetje bevuild–>auto waarmee wordt gereden, anders is het niet echt realistisch. Het is en blijft een gebruiksvoorwerp
heel vuil–>offroad, stoer door de modder crossen.

Verder is het grasveld wel iets waar ik me schuldig aan maak, maar soms zijn ongepaste locaties toch wat handiger voor het nemen van meer afstand, of voor bepaalde dingen op de achtergrond/attributen.
ja zijn een beetje de logische dingen he die in de tips staan maar daar begint t wel. en bij een goed toestel natuurlijk. ik maak foto’s met een simpele digitale camera
Kijk eens op de site van Louis Blom (www.louisblom.nl) bij zijn portfolio van auto’s; indrukwekkend mooi werk.
Zeer interessante topic!

Stel nu, ik zou graag zulke mooie foto’s van auto’s maken.
Wat voor camera kan ik hier best voor kopen?
@lodewijk: de camera speelt geen rol.

Deze S2000 is bijvoorbeeld vereeuwigd met een Russische speelgoedcamera van pakweg 10€ en vervallen 120-film:

http://drivr.be/wp-content/uploads/2010/02/rijtesthondas2000a.jpg

Train dus eerst je ook en kadrages, en koop daarna beter gerief.
@lodewijk en Flamingo; het gaat niet zo zeer om te apparatuur, meer om de fotograaf. Een compactcamera is prima, al is het wel prettig als je daarop wat handmatig kan instellen. Met de goedkoopste digitale spiegelreflex kun je alle foto’s die hier staan ook uitstekend maken.

Probeer vooraf te bedenken hoe je de auto vast wil leggen en zorg voor de juiste omstandigheden (locatie, tijdstip, etc). Vervolgens is het een kwestie van veel oefenen! Als je een middag bezig bent geweest en nagedacht hebt over de foto’s die je maakt moeten er toch wel een paar wallpaper-waardige foto’s uitkomen!
@Elja Trum: nou oke is ook wel zo maar lang niet alles is mogelijk met een simpele digitale camera
@drivr

lekkere s2000!

Ot: leuke handleiding
@besaram: Dat was de Nederlandse persdemo als ik mij niet vergis.

Knaller van een wagen, zat ook in onze trailer:En nu gaat autoblogger mij echt van kant maken;)
Deze trailer dus:
http://vimeo.com/2942531

(Vimeo’s embedden kan niet of?)
@ drivr
Mooie foto`s en een mooie opbouwende reactie op @lodewijk.
De S2000 zou ik zonder je uitleg beschouwd hebben als een formidable middenformaat foto met een Hasselblad of nog gekker een glasplaatfoto uit 1880! De kadrering is perfect en daarom twijfel ik aan de oorspronkelijke foto die ongetwijfeld ook mooi is.
De 10 tips zijn van harte welkom en eigenlijk is niets te gek om wel of niet te proberen met fotograveren.
Digitaal fotograveren geeft je de kans om onbeperkte aantallen foto`s te maken en dan komt vanzelf het mooiste moment ( wel of niet toevallig ).
Bij tip 5 staat “panning”.
In gewoon nederlands is dit het mee-trekken van je camera waarbij je in dit geval je onderwerp altijd in het midden houd.
Laat je camera gerust op A staan en neem veel foto`s.
Het gaat terecht (zie @elja trum ) voornamelijk om de mens achter de camera.
Ik moet echter direct vermelden dat ik de foto`s van
@ drivr niet kan maken.
Het is nog gekker want ik kan geen enkele foto maken die een ander al gemaakt heeft.
Als je je even inzet om de basisbegrippen sluitertijd en diafragma te begrijpen en dan nog het inzicht van @drivr betreffende kadrages dan is heel veel mogelijk.
Laat je gerust gek maken dat een dure camera mooie foto`s maakt.
Ik wil ook graag een Bugatti Veyron, maar van A naar B rijden gaat ook met een splinternieuwe Ka.
De autoindustrie zonder foto`s? Kan echnie!
Een foto zonder tekst? Kan wel maar liever niet.
Als je uitgangspunt inderdaad een wallpaper is kies dan voor heel veel pixels.
Een ruwe schatting van de waarde in euro`s van een leuke vakfotograaf met een leuke uitrusting om onder alle omstandigheden een perfecte foto te maken ligt dichter bij de Mercedes CL65 dan de Ford Ka.
Relativeren is wel nodig.
De foto met de meest emotionele waarde is de foto waarop mijn opa staat naast een A Ford.
Deze foto is echt veel waard, niet in euro`s.
De BMW “zonnebril” foto is fantastisch!!
Autoblog, bedankt voor dit mooi fotoblog.
Leuke blog! En voor mijzelf erg toepasselijk!
http://www.automotiveart.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=151

Hopelijk gaat het niveau op AJ nu wat meer omhoog.
vond het zeer interessant!
het is maar dat ik in een gat woon waar niet altijd wat leuks te spotten is, anders wist ik wel wat mij te doen staat. maar wil het wel een keer proberen allemaal!
Er is voor fotograven nog een heel interessant onderwerp.
Op de autoshows staan heel lieve dames die speciaal voor de fotograaf een extra glimlach hebben.
Die dames werken niet de hele dag keihard en zijn redelijk makkelijk te benaderen.
Behalve de auto maak je ook veel vlijmscherpe foto`s van de dames.
Je maakt een selectie van de mooiste foto`s van de dames.
Je auto foto`s stop je in een andere map.
Je wandelt zelfverzekerd op de dame van jouw keus toe.
Je geeft je visite kaartje af en je nodigt haar uit voor een glaasje champagne of thee.
Mogelijk zegt ze nee,dat is bij mij altijd zo.
Aarzel geen moment om toch de allermooiste, schijnbaar onberijkbare dame te vragen.
Doe dit zoals een heer betaamt.
Zeg niet te veel en laat de foto`s spreken op een mooie Power Point demonstratie.
Ik doe dit al een jaar of 10 en tot nu zonder succes.
De foto`s zijn wel aardig maar mijn kop is te lelijk.
Ongemerkt heb ik inmiddels een behoorlijke verzameling fotomodellen in soms wel heel aparte kleding.
En elke foto draagt mijn copyright !!! Taadaaa.
Deze is uit de “losse hand” geschoten en zonder enige bewerking van photoshop.

http://img684.imageshack.us/img684/4008/p1010023n.jpg
@mezelf,

Owjah en het is met een gewone digitale camera, dus geen spiegel reflex.
@jack abarth
Prachtige foto.
Fototechnisch met veel scherpte diepte en een bescheiden plek voor je auto.
Wat zou er gebeuren als je je auto een beetje scheef op de weg zet?
Niet teveel, net alsof je wegrijden wil.
@george,

Geen idee, is een poging waard. Maar ben alleen wel bang dat je dan op het profiel van de band kijkt en dan vind ik nooit zo heel mooi.

Verder de locatie is daar inderdaad mooi, ik houd er wel van om foto’s te maken van oud industrie gebied.

Deze is gemaakt in Goirle bij een oude textielfabriek. Zo heb je in Heusden een mooie plek bij de scheepswerf. Dat is ook echt een hele mooie locatie.
@jack abarth
Compositie ligt geheel in jouw hand.
Een scheepswerf als achtergrond kijkt mij een geweldige uitdaging.
Aarzel niet om gewoon een GigaBite vol te schieten met veel verschillende composities om dan later op je PC de rommel in de prullebak te gooien. Het kost je niets extra.
Goeie tips, niet helemaal mee akkoord. Laat ons beginnen met de eerste. Camera op statief, 30 seconden sluitertijd, alle lichten aan. Dan zijn uw lichten helmaal uitgebrand, en zie je enkel 4 overbelichte plekken op je foto.
De truc is om je lichten gewoon even snel aan en uit te zetten, door bv. in de wagen te zitten (bukken voor de foto graag).
@Pixed; het gaat bij de sluitertijd van 30 seconden juist om het lichtspoor dat je verlichting achterlaat in de foto. Als je de lichten uit zet dan krijg je gaten in je lichtspoor. :)

Maar je tip zal bedoelt zijn voor wanneer de auto stilstaat en je toch een dergelijk lange sluitertijd wilt gebruiken. Dan is het kort aanzetten van de lichten in je foto wel een goede techniek.
De volgende site zullen jullie ook wel interessant vinden: http://www.carphototutorials.com/
@iedereen
Bedankt voor de reacties, maar als ik nu die sluitertijd etc. wil instellen moet ik toch ietwat fatsoenlijke camera hebben.
Welk merk raden jullie aan?
@lodewijk: Tja ligt er een beetje aan hoeveel je wil uitgeven. In ieder geval heeft Canon hele goede spiegelreflex camera’s (ook normale trouwens) en Panasonic en Olympus zijn ook heel goed.
@lodewijk; ik zou gaan voor een Nikon of een Canon. De andere merken zijn ook prima, maar dit zijn de twee populairste.

Eigenlijk zijn de objectieven die je erop zet belangrijker dan de camera zelf. Koop in elk geval de 50mm f/1.8 erbij. Enne, lees ook even dit artikel:
http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2010/05/letter-to-george.html
@Bumer & Elja
Ben eens aant het rondzoeken geweest, en heb een Canon EOS 1000D gevonden met lens EF 50mm f/1.8 II.
Voor €460.
Is wel een goede prijs denk ik..
bedankt! ik heb hij foto’s vaak afgevraagd hoe ze het voormekaar kregen en nu weet ik het!
@lodewijk; prima combinatie voor een goede prijs. Pas wel op; fotografie is een dure en verslavende hobby. :)
En natuurlijk http://www.photofacts.nl/ nu ook volgen naast Autoblog. ;)
Leuk artikel. Twee boeken die ook handig zijn:
“How to Photograph Cars” van James Mann en “How to Photograph Cars: An Enthusiast’s Guide to Equipment and Techniques” van Tony Baker.
Erg leuk.
Ik heb deze een tijdje geleden gemaakt met een goedkoop cameratje en een hdr van gemaakt.
http://www.fotopocket.nl/fpimages/2010/09/10/02ab36560e32fc12956122e558ca5e7a/amercan%251.jpg
“…Let bij het uitzoeken van een locatie ook goed op de achtergrond. Ook hier geldt dat een ruige industriële omgeving vaak beter past dan uitgestrekte weilanden…”

“…De rust kun je ook creeėren door een herhalend patroon op de achtergrond…”

Dan is deze van mijn auto zo gek nog niet… ;)

http://i660.photobucket.com/albums/uu325/peertje89/_DSC6811.jpg?t=1281387958

Gemaakt op de werf van Mebin Cement in Eindhoven.
Leuk stuk!

Ik voel een foto contest aankomen… ;-)
Leuk zelf, ben in niet zo’n fotograaf, allesbehalve ik kan van mooie dingen lelijke foto’s nemen ipv mooie foto’s van lelijke dingen.

Heb wel graag mooie wallpapers, moest er iemand zo’n panningshot (nuja of de wagen die rijd bij nacht met de lichten als lijntjes,…) hebben van iets speciaals. (een Mercedes SEC, Volvo Amazone, Porsche 964, Mclaren/noble/ascari/…, speciale Merc’s, britse meuk, oldtimers,…)
En Linbergh word geeneens genoemd? Pffff
Kijk ook even bij mijn goeie vriend en fotograaf: http://www.davesmeets.nl. Hij maakt voornamelijk foto’s van rally cross. Je leert veel door de foto’s goed te bekijken.
Een hele tijd geleden (2006/2007 ofzo) kwamen hier nog weleens foto’s langs van iemand uit Londen, Engeland. Waren meestal zwart-wit foto’s. Zat bijna tegen het artistieke aan.

Als ik me niet vergis was het A_Gummer.

@Autoblog: Hellup?
Zo. Ben best wel goed. Of ik heb gewoon nutteloze informatie in mijn kop…

Voorbeeldje:

http://static.autoblog.nl/images/wp/Il%20Tridente.jpg
Enfin, you get the picture.

http://www.autoblog.nl/archive/2006/09/17/spottin-in-london-the-place-to-shop

Waar is A-Gummer eigenlijk?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).