Rijtest en video: Ford Focus 1.6 Ecoboost

Auteur: , 72 Reacties

Al lang geleden toonde Ford een voorproefje van de nieuwe Focus. Pas nu mochten we er mee rijden. Voor wijn en goede biefstuk leidt zo'n lange rijpingsperiode ook tot een beter product, maar voor auto's?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

De Focus is in ieder geval een groene rakker, alle Focus varianten hebben een groen milieulabel. Alle 1.6 (4 benzine en 2 diesel) hebben zelfs een groen A-label en dan wachten we nog op een echte spaarversie in de vorm van de Focus Econetic. Dat er voor de leasers met kleine portemonnee ook nog een ruime keuze uit varianten met 20% bijtelling mag niet verbazen, maar wel dat ook de 182 pk sterke 1.6 EcoBoost onder dit vriendelijkere fiscale regima valt.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

Nu is dat blok niet helemaal onbekend, want voormalig concerngenoot Volvo schroeft die ook in de S60 en V60. In naam van het milieu zijn echter wel meer blokken van hun scherp randje ontdaan, dus we namen de sleutels van de “candy-rode” Focus met gezonde nieuwsgierigheid in ontvangst. De wegen rond het Zuidspaanse Jerez de la Frontera zijn vaak voorzien van hagelnieuw asfalt, maar waar de EU-subsidie opraakte was tevens asfalt uit de tijd van Franco te vinden. De wegen hebben wel allemaal gemeen dat ze leeg zijn en een interessante en diverse mix aan soms listige bochten in petto hebben. Ideaal terrein om de stuureigenschappen van de Focus te beproeven.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

Nu is het lot van menig eco-georiënteerd mobiel dat er weinig lol mee te beleven is. Zo heeft een Prius op papier best een aardig aantal pk’s, maar in de praktijk voel je daar weinig van. Dat het ook anders kan, bewijst de Focus EcoBoost. De gasrespons is heerlijk, de powerdelivery evenzo en onder belasting laat de vierpitter ook nog eens een pittig ronkje horen. De 182 paarden komen er ook echt uit, hoewel je moet beseffen dat dit aantal pk’s de huidige generatie auto’s in het C-segment ook weer geen vleugels geeft. Daarvoor zijn ze (allemaal) te groot en te zwaar gegroeid. De Focus 1.6 EcoBoost kan het best worden omschreven als vlot, in 7,9 seconden staat 100 km/u op de teller. De topsnelheid bedraagt 220 km/u en tot 190 km/u is de Focus EcoBoost gewoon lekker snel. Harder ging niet op de Spaanse buitenwegen, maar twijfelen aan de topsnelheid doe ik niet.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

Net als bij zo’n beetje ieder turbo-blok is het geen screamer die helemaal opleeft bij hoge toerentallen. Bij 6.000 tpm neemt de vermogenstoename af waarna de toerenbegrenzer ingrijpt. In het middengebied en bij lage toerentallen is het blok echter heerlijk bij de les met vrijwel geen turbolag.

De vorige generaties Focussen stonden bekend om de goede stuureigenschappen en dat heeft Ford willen vasthouden. De wegen rondom Jerez de la Frontera leken een bijna ideaal testparcours. Van onverwacht knijpende tot heerlijk overzichtelijk lange bochten, gloednieuw asfalt tot raar verkante stukken wegdek: alles was er te vinden. Vooral in snelle lastwisselingen maakt de Focus indruk, de neus blijft heel stabiel en er zit juist wat beweging in de achterkant van de auto. Terminaal onderstuur lijkt de Focus vreemd te zijn, vooral ook omdat het onderstel goed communiceert wat er gaande is. Helaas doet de stuurinrichting dat wat minder enthousiast, waardoor ik op sommige momenten net te veel stuurde voor de mooiste lijn door de bocht. Dat verminderde stuurgevoel staat op conto van de elektrische stuurbekrachtiging, die extra grammen CO2 moet besparen.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

Ook maakt de keuze voor elektrische stuurbekrachtiging weer diverse andere goodies mogelijk. Zo kan de Focus zelf binnen de lijntjes blijven door Lane Keep Aid Control die stuurcorrecties kan uitvoeren. De Focus kan zelf parkeerplekken zoeken en dan ook nog eens zelf inparkeren (mits de bestuurder gas, rem en koppeling voor zijn rekening neemt). Adaptive Cruise Control en een waarschuwingssysteem voor de dode hoek en verkeersbordherkenning zijn ook allen optioneel te verkrijgen.

Een systeem wat verkeersborden herkent en interpreteert is niet direct nieuw en werkt nog steeds niet feilloos. Ford heeft daar ook over nagedacht en geeft daarom informatie over de “versheid” van het systeem. Indien het verkeersbord lang geleden is herkent, dimt het systeem het icoontje om aan te geven dat de instructie wellicht niet meer geldig is. Bovendien kan er een grenswaarde worden opgegeven hoeveel harder dan de toegestane snelheid je wil rijden. Kom je boven die opgegeven waarde van bijvoorbeeld 15 km/u, dan knippert het icoon. Het zijn kleine details, maar juist ook wel de details die aangeven dat er goed is nagedacht over de Focus.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

Minder onder de indruk was ik van het Low Speed Safety System. Bij de verkoop van Volvo heeft Ford blijkbaar bedongen dat ze de Zweedse veiligheidssystemen mogen gebruiken, maar dan wel in gecastreerde vorm. Volvo’s City Safety weet tot 30 km/u schade te voorkomen, Ford’s systeem slechts tot 15 km/u. Tussen 15 en 30 km/u kan het Low Speed Safety System de schade verminderen, maar de Zweden doen dat ook nog tot 45 km/u.

In andere details zie je dat zelfs bij het grote Ford er ook wel eens ergens geen budget voor is. Ik reed met de handbak, maar Ford levert de Focus ook met een Powershift transmissie met dubbele koppeling. Achter het stuur vind je daar geen flippers, volgens Ford omdat klanten daar geen behoefte aan hebben. Dat kan zijn, maar 90% van de mensen die ik sprak/twitterde wil die dingen wel. Bij ex-concerngenoot Volvo hebben ze ook geen flippers en daar waren ze duidelijk en eerlijk genoeg om te stellen dat ze het budget daar niet voor hadden. Idem dito voor de handrem: heerlijk oldschool steekt er nog een grote handremhendel uit de middentunnel. Ook hier beweert Ford dat klanten er niet blij van werden, maar het lijkt aannemelijker dat Ford ook hier het geld niet voor wilde uittrekken.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

De styling van het exterieur is uitgesproken. Vooral de achterkant is euh, nogal apart vormgegeven. De achterlichten zijn heel groot en in een creatieve vorm gegoten, maar fraai is niet de term die ik er voor zou gebruiken. De voorkant is in levende lijve wel mooier dan sommige foto’s doen vermoeden. Al met al is het een echte Focus (en een echte Ford) gebleven, maar niet iedereen zal de nieuwe Focus ook direct mooi vinden. Nu kan ook niet iedereen zich vinden in de styling van diverse Peugeots en dat heeft het verkoopsucces ook niet in de weg gestaan. Kortom: smaak is persoonlijk, maar op het uiterlijk zou ik geen Focus kopen.

Ford Focus 1.6 Ecoboost

In het interieur vind je over het algemeen mooie materialen, maar het zijn wel veel verschillende soorten kunststof. Het is veel minder saai dan het dashboard van een gemiddelde Volkswagen, maar ook wel intimiderend. De massale middenconsole met zee aan knoppen lijkt zo uit een Boeing of Airbus gelift te zijn. De bediening van het geheel gaat overigens prima. De vele knoppen op het stuur was meer wennen, je hebt twee sets van vier pijltjes knoppen en OK toets op het stuur voor bediening van respectievelijk boordcomputer en sommige functies van het audiosysteem. Verder zijn er nog twee satellieten met diverse knoppen voor cruise control en weer andere functies van het audiosysteem. Anderhalve dag sturen was niet voldoende om e.e.a. zonder kijken te bedienen.

De vanafprijs van 19.745,- euro voor de 105 pk sterke 1.6 ligt redelijk in lijn met de concurrentie, maar voor die fijne 1.6 EcoBoost motor moet de knip een stuk verder open. Vanaf 26.245,- krijgt de Focus de 182 pk sterke versie, voor 1500 euro minder is er ook al een 150 pk sterke 1.6 EcoBoost. Gelukkig hoef je dan als leaser nog maar 20% bij je inkomen op te tellen, dan valt die schade nog wel mee. Voorlopig is de Focus niet alleen de sterkste 20% bijteller maar ook een van de scherpst sturende. Filmpje!72 reacties

Jeuj Wouter is terug! Audio lijkt niet helemaal te kloppen met de beelden volgens mij. Is wel mooi geworden die nieuwe Focus vooral de sedan en 182pk klinkt goed voor een Focus nu maar wachten op de ST/RS.
Hehe there’s wouter again..
Het beeld loopt een beetje achter bij het geluid..
@Mich: ja, heel irritant eigelijk
@Panther: Het is inmiddels gefixt!
ik dacht dat het aan mijn browser lag maar nee het geluid gaat niet gelijk met het beeld
@Johan-SV: klopt, we zijn er mee bezig, er komt zo een update…
@autoblogger:
Ik had het ook, maar toen eenmaal de video volledig was geladen ging het weer goed bij mij..
Bij momenten geweldig camerawerk. Chapeau !
@chivas: “bij momenten” haha zalig uitegedrukt. :D
tot een paar jaar geleden waren dit soort specs weg gelegd voor GTI-tjes e.d… Ik vind het dan ook meer dan vlot… ben benieuwd wat voor specs er straks van de nieuwe RS verschijnen?? Nu misschien weer wel met 4-wheel drive en minimaal 350 pk…
mooie focus, heel netjes en eindelijk weer eens een top motor voor de fordjes.
Prachtige beelden. Deftige wagen zie ik ook!
Handig hoor zo’n handrem :D
Sync!

AB goes LeaseBlog. Wanneer komt die F458 Italia nou jongons!
@laucas:

Het is 458 Italia.
mijn god, die voorbumper staat met stip in mijn top tien lelijkste bumpers
Mijn ervaring met Ford is hetgeen wat een ander refereert met direct en snaarstrak stuurgedrag, refereer ik het zelfde met nerveus, stuiterig en oncomfortabel. Ik hoop dan ook dat er hier wat aan gedaan is. Ben ik overigens te jong om dergelijk kritiek te uiten? :?
Heb er zelf ook al eens mee gereden, zoals Wouter al zegt, door het elektrisch bekrachtigd stuur krijg je een hééél klein beetje minder feed-back, maar hij ligt echt ongelofelijk goed in de bochten. En pk’s op overschot, ben echt een fan van deze Focus ook al vind ik de achterkant net iets minder geslaagd, misschien is het gewoon even wennen, tijd zal het uitwijzen..
Dit ding is zo lelijk, ik zou hier ook niet dood in gevonden willen worden.
@The360box: Vreemd hoe meningen kunnen verschillen! Welke auto is voor jou, binnen deze klasse, dan een must have?
@As_long_as_it_is_fast: Evo, DS3, heel die Ford lijn is ggay behalve USA.
@The360box: DS3 is inderdaad heel sterk gedaan van Citroën, daar ben ik het met je eens!
Goede verhaal Woutert…182Pk..en na een ziptuninkie ruim 210 Pk…dat moet lekker gaan rijden! Dashboard is inderdaad startrekkerig, dus niet zo aan mij besteed. Maar de Focus heb ik meerdere malen in Spanje gehuurd, en toen was ik altijd onder de indruk van de zeer goede stuureigenschappen. Top van Ford..en zal wel een leuk verkoopkanon worden.
@Megakix: Inderdaad, verkoopcijfers gaan volgens mij erg hoog liggen. Dit is gewoon zo de typische wagen die aanspreekt omwille van het totaalpakket. Prestaties en subsidies e.d. Overigens niet lelijk vind ik zelf.
Als ik nog één klein minpuntje moet noemen dan is het de zijdelings steun van de bestuurdersstoel zo te zien. Die ontbreekt zo te zien aan de kant van de middenarmsteun. ;-)
Prima waardes voor een muesli auto! Maar toch volgens de boordcomputer rijdt ie 1:10.. das toch niet echt zuinig. Dat lukt met een 3.0 v6 ook nog wel. Of jullie hebben flink lopen rammen met dat apparaat ;)
@mco: Of ze heeft het juist ge-reset..
@davidve: heeft => hebben
Mooie review Wouter, heb een vraag aan je. Ben erg geïnteresseerd in de 182pk Titanium Wagon!!

Ik wil die Wagon wel alleen bestellen als ie geleverd kan worden MET schuif- / kanteldak á €1050,-. Word in de Nederlandse prijslijst genoemd.

Maar in alle buitenlandse configurators en prijslijsten mis ik de optie.

Kan jij uit bronnen melden dat er ook echt een schijfdakje komt? Een vereiste van de vrouw (is ook het enige ;) )

(Daarnaast ben je bent genaaid als je een panoramadak gewend bent.)
@firestarter: Dan bel je toch gewoon even je dealer/Ford Nederland?
Niet echt mijn smaak, Ford goes Korean? De Fiesta vind ik een heel leuk autootje om te zien, hier hebben ze de plank volledig misgeslagen.

Verder heb ik meerdere malen in het vorige model Focus gereden, was er niet bepaald van gecharmeerd. Een Volkswagen Caddy rijdt lekkerder.
@KamerOlifant:
‘Een Volkswagen Caddy rijdt lekkerder’

Als je een KamerOlifant bent dan kan ik me dat wel voorstellen. Voor de rest van nederland wint Ford het kwa rijkwaliteiten toch echt met gemak van het VW spul.
wow ik ben echt verliefd op deze auto ziet er uit als een dood gewoon autotje maar verdomd snel eigelijk ! 182 pk! en het ziet er niet sneller uit als mn fiets ! heerlijk !
@wouter en jij vind 134 pk in een prius veel? Ik dacht dat jij in q7 killers met veel vermogen reed…
Een aantal elementen aan deze auto zijn supergoed zoals de koplampen bv. Maar ook een aantal elementen zijn weer hondslelijk zoals de achterlichten. En met die aflopende daklijn lijkt het weer net een Prius maar dan wel veel dikker.

Torque Vectoring op de voorwielen lijkt me trouwens vrij nutteloze optie…
@Tommy2: lijkt te veel op de fiesta, niet genoeg onderscheid gemaakt qua design alsof de focus al een paar jaar rond rijdt
gaaf filmpje want ik was wel benieuwd wat autoblog van de focus vond ik kan niet wachten om deze auto zelf te ervaren
Ik vind autoblog niet meer wat het geweest was/is. Vroeger kwamen dr wel eens wat Mercedes’sen, Audi’s, oftewel dikke auto’s en geen zielige 1.6sjes met A-label, jammer.
@The360box: lol, we krijgen vaak het verwijt dat we teveel Audi’s en Mercedessen testen (we hebben ze allemaal gehad volgens mij). Maar dit is dan weer een ander uiterste. Als je verlangt naar vroeger dan moet je eens even goed teruglezen in ons archief, we hebben in het begin best veel kleine motoriseringen gereden. En toen was downsizen nog niet eens een trend;)
@autoblogger: ik had graag eens de nieuwe sedan van de wrx sti in een test gezien , de evo hebben jullie wel al getest ik vind dit erg op discriminatie lijken …
@autoblogger: Ik vind de rijtesten nog steeds goed hoor, reaguurders op autoblog hebben gewoon altijd iets te zeiken! Als jullie straks 2 weken achter elkaar een dure auto testen is The360box waarschijnlijk weer de eerste die zegt dat er nooit een betaalbare auto wordt getest..
@Mich: Heb je me ooit horen klagen als er een SLS of BMW voorbijkwam? Waar ik op doel was eigenlijk dat autoblog de wat hogere categorie testen, nu ze ook Golfjes en Focusjes gaan testen is het hek van de dam, En over die Focus, hij is gewoon lelijk, ookal ligt er een V12 in.
@autoblogger: nu nog eens vaker een Japanse auto.. ;) Leuk als die Golfjes, Passats, Astra’s, Insignia’s e.d maar een Mazda6? Accord?
@The360box: Ik wil niet heel erg zeiken, maar ten eerste vind jij deze rijtest niks omdat jij de Focus lelijk vind en daarnaast vraag ik mij af wie er een tekort heeft met 182pk met een best indrukwekkende 7.5 seconden naar de 100. Dit is gewoon sneller dan BMW’s met de 2.5l motor van een klein aantal jaartjes terug. Ik denk dat autoblog hier een potentieel verkooptopper heeft geïntroduceerd. Misschien niet met deze motor, maar zeker wel een leuke auto.

Dan nog zijn er de 2 maanden toch een aantal dikke motoren getest. 850pk Nissan P800 GTR, 400pk Porsche GTS, Golf R met 350pk, Audi A6 204pk TDI, de rest zijn gewoon hothatches in principe. Een aantal jaar terug waren dit gewoon nog GTI waardes. De enige auto dat écht onder zou moeten doen is dan misschien wel de Lexus.
@The360box: AUTOblog, niet DUITSPREMIUMblog ;)
Ik heb zelf een 2003 ford focus wagon 1.6. Ik ben zeer tevreden over mijn wagen, stuurt lekker, alle functies zitten erop, ook vooruitverwarming :). De focus waarmee getest is zal net zo goed rijden, of misschien nog wel beter. Helaas vind ik het exterieur design van de nieuwe focus niet mooi. Het 2010 model was nog een echte focus, maar deze als lijkt net een aziatische auto. Plaatje 5 in de tekst, daar kan je zo een KIA of Hyundai badge op de gril plakken
@reinier73: *als* moet weg natuurlijk
@reinier73: voorruitverwarming as in zo nen blazer die ge op vol vermogen moet zetten om 5 minuten later te kunnen vertrekken? :D
mmmh, beetje een combo van een megane en een leon
De Focus is dus in feite al sinds de introductie in 1998 de beste compacte middenklasser ter wereld. Elke keer wordt een Focus die al zes jaar op de markt is bij auto’s als de Astra en de Golf gezet en elke keer blijkt de Focus (met uitzondering van de laatste turboloze benzineversies, die werden wat ouderwets) gewoon het beste compromis dat je kunt krijgen. En waar het andere auto’s lukt om telkens een stapje voorwaarts te maken en de concurrentie weer lekker aan te kunnen, lukt het Ford om van de Focus gewoon duidelijk de beste koop te maken die je kan doen.

Ik heb twee nadelen gevonden maar da’s meer een kwestie van smaak, denk ik: ik raak verward door de onconventionele uitstraling van het dashboard, ik weet niet zo gauw waar ik moet kijken. De neus is wennen, het lijkt wel alsof de traditionele grille, met het Ford logo, wordt weggedrukt door die zwarte glansbek. En dat traantje in de achterlichten snap ik ook niet. Het is een ACHTERlicht, geen ZIJlicht.
@Jochempie: Inderdaad 2 persoonlijke puntjes, ik vind het dashboard zalig. Allemaal knopjes, mooi opgevuld, beetje glans… Moet iedereen met z’n vettige vingers vanaf blijven. :D De voorkant zint me ook enorm, de achterkant lijkt mij eerder een beetje raar. Maar dus, persoonlijke smaak. ;)
Grappig hoe die reporters altijd in die marketing quatsch trappen
Prima rijtest, mooie opnames en goede montage. Gewoon top net zoals de kleur van de Focus.
Ben totaal geen fan van het exterieur en interieur.
Voor de rest zal het vast een hele goede auto zijn.
Vorige Focus had ook een goede handling, zelfs bij glad weer sneeuw/ijzel verrasend veel grip.
Vorig model vond ik wel mooi kwa exterieur maar interieur was ook al niet mijn ding. Heb ik bijna altijd wel bij Ford.
@Wouter Het Ford Torque Vectoring is volgens mij gewoon een elektronische sper. Net als bmw zijn elektrische LSD want het remt af om koppel over te brengen op het andere wiel ipv mechanisch koppel te verdelen. Maar het coole is dat het niet je gas terug neemt zoals gewone tractiecontrole waardoor het een soort van zelfde effect heeft als mechanische overbrenging..
Die grootte gaten aan de voorkant zijn nodig voor?
En de achterlichtten zijn ronduit de lelijkste op de automobiele automarkt van dit moment.
Face lift over een jaartje en het wordt nog wat .
@wouter: paragraaf 8: Indien het verkeersbord lang geleden is herkent => is herkend.

OT: ik ben absoluut fan van deze auto. Ziet er leuk uit, enkel de achterkant vraagt nog wat gewenning. De voorkant spreekt enorm aan, de prestaties en het rijgedrag lijken ook goed te zitten en met het interieur hebben ze in mijn ogen top werk geleverd. Gezien de prijs en de o-zo belangrijke ecoklasse ook top zijn, zie ik deze wagen grote dingen doen!
overigens is Ford ongetwijfeld afgestapt van de naam Escort omwille van het sketchke dat Najib Amhali ooit gemaakt heeft… :D
Foto’s zijn belachelijk slecht.. prima filmpje van een nietszeggende auto (net als de huidige) met lelijke kont en net niet neus. Je kan beter wachten op de 2014 Mazda3 als ie tenminste flink lijkt op de CX-5 die er ook gewoon geslaagd uit gaat zien
Niet slecht! Design een beetje wennen.. vooral de achterlichten.. maar het interieur vind ik mooi, de rij-eigenschappen zijn zeer goed, dat zegt Wouter ook. De sterkste 20% bijtellingsauto in het C-segment. Da’s toch een UPS! Wat ook gaaf is: 80% van alle onderdelen zijn wereldwijd universeel. Waar je ook stil valt.. onderdelen hoeven niet met luchtvracht nagestuurd te worden.. fijn idee. Ik zou wel voor de luxe navigatie versie gaan. Da’s toch wel veel mooier.

http://www.autoblog.nl/gallery/0_Reviews/Ford/Focus_16_Ecoboost_2011/Ford_Focus_16_Ecoboost-19.jpg

http://www.autoblog.nl/gallery/Ford/Focus_2011/ford-focus-2011-09.jpg
@Freewarefreak:
Usp ? :)
@koluh: Oja.. :oops: .. ach Unique Selling Point of Unique Point of Selling.. je snapte wat ik bedoelde.. ;)
Mooie auto. Beste wegligging. Top motor. Ben geen Ford rijder, maar deze valt in de smaak!
Hèt verkoopsargument van een Ford Focus is wegligging en stuurgedrag: dit laatste is nu verkl**t door die elektrische stuurbekrachtiging. Geef mij nu nog 1 reden om een Focus te kopen?
– Neus: kan evengoed van een Kia zijn
– Gat en achterlichten zien er gewoon niet uit
– Dashboard: schreeuwerige en overstylede plastiek waarvan de ergonomie weer ver te zoeken zal zijn.

Ford slaat hiermee de bal zo mis. En nee ik ben geen Ford hater, ik rij met een Focus 1.8 Ghia bwj 2008 wat trouwens een zeer goede auto is.
@gerrelekker:

Spreekwoordelijk, de _plank_ mis slaan… Dus.
Smaken verschillen maar dit vind ik een afschuwelijke lelijke auto,ook het interiuur is niet mijn smaak.
Ik ben niet echt volledig weg van het interieur.. Ik vind het interieur van m’n Fiesta er beter uitzien… Dit is wel veel glimmend plastic….
Ben wel blij dat Wouter terug is :-)
Doet Ford toch goed zo, voor die prijs zo’n auto neerzetten.
Op een of andere manier kan ik me in de rijtests van Wouter helemaal inleven, keep up the good work
Mooi stukje review weer! En die Ford komt op mij behoorlijk goed over zo. De handrem en de middenconsole vind ik wat lelijk, net als de voorkant van de auto. De achterkant vind ik dan juist wel weer mooi, maar dat hij voor zo’n zuinige auto lekker rijdt en lekker stuurt, dat is belangrijk! Ik zou hem graag een keertje uitproberen.
wat heeft die nieuwe Focus toch veel stijl elementen van de Lancia Delta overgenomen….maar minder mooi!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).