Dubbele Porsche-pesterij op de Nürburgring [video]

Auteur: , 91 Reacties

Dat je met een Porsche op de Ring goed uit de voeten kunt is een understatement. Ze zijn uitgebalanceerd, relatief licht en hebben eigenlijk altijd genoeg vermogen. Toch is de belangrijkste factor in dit alles de zak vlees en botten die pedalen en stuur hanteert, a.k.a. de bestuurder. De volgende video's bewijzen dit maar al te duidelijk.

Bewijsstuk 1: Renault Megane RS vs. Porsche 911 GT-RS
Meganes kunnen harder over de Ring denderen dan een koorknaap met een botergeile katholieke priester achter zich aan, dat hebben ze meermalen bewezen. Maar toch, met 250 pk uit je 2 liter leg je het simpelweg af tegen de 620 uit de turbogeblazen boxer. Check dat snelheidsverschil als hij voorbij komt blazen. Maarrrr…met een goede racelijn en juist getimede remmomenten kan je een hoop doen. Pwnd! (via Jalopnik)

Bewijsstuk 2: Twee gekietelde MINI’s tegen een Porsche GT3
De GT3 is de meer track ready variant van de 911’jes die in Zuffenhausen van de band komen rollen. 435 pk heeft hij, RWD, en bovendien is hij een pak lichter dan een ‘gewone’ Carrera. Maar als er dan een roedel opgepepte MINI’s, voorzien van de nodige JCW-fratsen, op je gaat jagen dan krijg je het toch best zwaar (let ook even op de Swift-rijder rond 2:00):91 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dus samenvatting: kan je niet goed over de ring rijden, koop dan geen Porsche !
@meneersander: waarom niet?
@meneersander: Of je kan concluderen dat hatchbackjes een betere wegligging hebben in bochten :)
@Brutus:
heeft daar weinig mee te maken, tis echt de kennis van de baan. Ga er maar eens rijden. De eerste keer vliegen alle aftandse bakken van de locals je om de oren. Alleen op lange stukken heuvelop (bijv Kesselchen) kan je een beetje je peekaas kwijt als je de baan nog niet heel goed kent. Maar ook daar heb je veel situaties waar je niet weet wat achter er achter de heuvel komt….
@BananaMan: ja klopt, ik kom er sinds 2006 en nog denk ik soms heuvel op dat de bocht naar rechts gaat.. Terwijl dat dan niet zo is.
@audir8v10: inderdaad! ik ken het nu redelijk goed denk ik (kweet toch welke bocht waar komt) en ik heb met mn Volvo s60 met 126 pk vlotjes een Nederlandse 330ci kunnen bijhouden! enkel bij de rechte stukken reed hij weg (ik had ook 3 pasagiers mee…) maar vanaf dat er weer 3 bochten na elkaar kwamen zat ik weer op hem te jagen!
@audir8v10: inderdaad! ik ken het nu redelijk goed denk ik (kweet toch welke bocht waar komt) en ik heb met mn Volvo s60 met 126 pk vlotjes een Nederlandse 330ci kunnen bijhouden! enkel bij de rechte stukken reed hij weg (ik had ook 3 pasagiers mee…) maar vanaf dat er weer 3 bochten na elkaar kwamen zat ik weer op hem te jagen!
@technopatat: kijk ik niet gek van op! Toch wel leuk :-) ik ken delen van de baan, redelijk t/m Adenauer Forst en daarna vanaf Brunnchen weer maar tussen Karoussel en kleine karoussel is het toch altijd beetje gokken!
@audir8v10: ik ken hetzelfde! tussen de karousell’s weet ik wel hoe snel ik moet rijden om het veilig te houden, maar niet precies welke bocht er komt!.de blinde bochten weet ik gelukkig!
@meneersander: och, als ik het geld had zou ik liever oefenen in een Porsche dan in een megane :)
@fant: ik denk dat je binnen 5 bochten tegen de muur staat! Enorm verleidelijk circuit, maar zonder ervaring raad ik een megane aan!
@label89: je kan het ook proberen met een VW Polo BM, dan weet ik zeker dat je nergens uit de bocht vliegt!
@meneersander: Zeer slimme keuze, zal vast veel plezier opleveren daar :)
Lol, dan baal je als Porsche rijder :P
Dus samenvatting, dat je een snelle auto heb betekent niet dat je goed kan rijden.
@norge:

Goh, gefeliciteerd, heb je een helder moment !? … ;-)
@rechercheur:Zou je ook mee moeten beginnen ,best wel lekker af en toe :)
@norge: of bereid ben om minder risico te nemen met je veeeeel duurdere sportauto dan de mòngòl achter je.
veel hangt af van de bestuurder , in de eerste video geeft hij het gewoon op
die gt2 komt ook vrij makkelijk met zn kont naar buiten toch? dus als je je auto niet zo goed kent en niet zo vroeg op t gas durft te gaan staan omdat je geen paar euroton wil verneuken begrijp ik t goed, als iemand die auto goed kent en een ervaren racer is, ja, dan is t duidelijk
Tja is niet heel gek. Ik kan in een die Megane RS ook makkelijker op de limiet rijden dan in die Porsche( volgens mij zijn er maar een handje vol mensen die de 911 GT-RS op de limiet kunnen rijden) maar neemt niet weg dat het wel leuk is om te zien hoe je met relatief stuk goedkoper speelgoed en goed potje kunnen sturen je heel wat kan bereiken :D.
@zakar36: Helemaal mee eens.
Ja natuurlijk is die Porsche sneller dan die Mégane…
Dat filmpje wil ook niet zeggen dat die Mégane beter is…
Het filmpje toont gewoon dat die Mégane gewoon een enorm goeie wagen is..
petje af voor de bestuurder van de megane
corvette op 0:47 heeft geen zin mere lol
Wel… De heren die met de Porsche’s rijden bewijzen mij vooral dat ze beseffen met wat voor serieus speelgoed ze op pad zijn. Het eerste wat je tijdens elke trackday te horen krijgt is ‘Rij op je eigen tempo!’

De meeste ongevallen gebeuren wanneer iemand wil beginnen te racen omdat het ego van de chauffeur het niet kan verkroppen om door een ‘tragere’ wagen te worden ingehaald. En vergeet niet, crashen op de Ring kan een dure zaak zijn. Behalve je wagen heb je ook nog kosten om de vangrails te vergoeden, alsook het inkomstenverlies zo lang men de baan niet kan openen voor andere auto’s.

Als je het mij vraagt, beter dat je zo van supercar gebruik maakt dan dat je zit te slalommen met 250+ op een Belgische snelweg zoals sommigen…
@Rohrl-fan: juist! De meeste ongelukken op de Ring gebeuren omdat mensen zich niet willen laten ‘pakken’ of perse een snelle tijd willen zetten.. Ik ken de baan redelijk en als ik er rij dan rij ik mijn eigen ronde, zit je te pushen dan knipper ik en laat ik je voorbij gaan. Genoeg auto’s daar plat zien gaan en Nurburgring – NL lopen is mij te ver.
@audir8v10: Het zal anders heel gezond zijn om van de Nürburgring naar Nederland te lopen :P
@mdemooistelettervanhetalfabet: ja hebt gelijk maar niet voor mij: geen tijd geen geld voor over
Megane in de kreuk? Geen probleem, 2 weekendjes sleutelen en je kunt weer gaan met die banaan.

Porsche in de kreuk? dokken.
Die eerste laat hem voorgaan, daar is hij niet minder man om. Je kan iemand de er perse voorbij wilt beter laten gaan dan hem voor proberen te blijven, je op te jagen en een fout te maken. Ok het is misschien geen Schumi die achter het stuur zit maar iemand die weet wanneer het gevaarlijk word kan toch al een stuk beter rijden dan iemand die een minuut sneller rond de ring gaat maar wel om de andere ronde in de vangrail zit.
Poeh, de mate hoe de GT-RS kan weg trekken zorgt er elke keer voor dat ik zeg: ZOOOOO! Dat geluid dat je alsnog hoort huilen. Lekker hoor!

Ik zie mensen praten over een Renault… welke Renault???
@GTR: Dat vond ik ook eigenlijk het meest intrigerende van dat filmpje. Het gemak waarmee de Porsche bij acceleratie wegsprint van de Renault. Erg indrukwekkend. Het punt dat de Meganerijder bij blijft op bochtentechniek, later remmen, etc, vind ik logisch. Zoals iedereen hier al concludeert, een goede chauffeur bepaalt de helft van de snelheid. Zet mij in de snelste Porsche die er is en Tom Coronel in een Mini Cooper JCW. Wie zou er winnen? Juist ja. ;)
Het lijkt erop dat iedereen Porsche moet hebben de laatste tijd :P
De Nordschleife is een attractie aan het worden.
Iedereen die denkt michael Schumacher te zijn gaat zijn vertier zoeken op de ring.
Het is er bij tijd en wijlen levens gevaarlijk met al die hobbyisten die denken dat ze op een circuit kunnen rijden.
In het weekend moet je er al helemaal wegblijven IMHO.
@HZW: Kwam er afgelopen maandag toevallig langs op terugweg van een vakantietje in Duutsland. Voor de lol eens langsgereden en het was compleet uitgestorven! Nou was het weer ook wel slecht, maar ik weet wel dat als ik ooit de moed bij elkaar weet te rapen het te proberen ik op een maandagochtend ga :)
Kolere die Porsche spuit soms wel weg zeg, zeker als je nagaat dat die Megane RS dan ook vol op het gas gaat.

Maar ja ballen hebben in een Megane RS is dus belangrijker als Geld in een Porsche GT2.
Maar goed, met welke auto zou je liever over de Ring jagen? Met een Renault, Mini of Porsche?
@Rick-dos:

Die mini Works giert me teveel in de bak.
De Porsche bij droog wegdek, maar anders net zo lief de RS ,want daarmee verbaas je velen en is stukken betaalbaarder wat betreft remmerij/banden/koppeling enz.
Dat idee had ik de hele video al, dat de camera-mini sneller was en daarbij een perfecte coureur.
Die megane RS ook super, helaas nog even te prijzig voor me.
Respect voor de bestuurder van de Megane, een RS bijrijden én uitremmen!! :o

Baanverbod voor de bestuurder van de Swift, niet spiegelen en bijna die Mini van de baan drukken. Dat ging echt net goed. Gat met de GT3 was snel dicht!
Ik heb een beetje mijn vragen bij de tweede zin van het artikel. ‘Ze zijn uitgebalanceerd.’ Nou, ik zie in het eerste filmpje een paar keer de zware achterkant vd 911 een stapje zetten. Kilo’s voorbij je achteras maken nogal uit bij laterale krachten. Heb het zelf eens in Zandvoort met een 911 uit de ’80s mogen doen, en ik durfde zeker niet op de grens te rijden – maar ging er toch nog een keer af. Dat gebeurt me bij een hot hatch niet. Het zwaartepunt en de RWD verstoren de balans nogal. Neem 4WD, een 50-50 verhouding en zet de wielen ver genoeg op de hoeken (GT-R anyone?), en het is opeens een pak makkelijker om er alles uit te halen dat erin zit. Dat noem ik pas uitgebalanceerd.
@mout: Uitgebalanceerd is niet hetzelfde als gemakkelijk te rijden. Raceporsches zijn zo uitgebalanceerd als maar zijn kan, maar erg tail-happy…
@gerard1710: Als je zegt dat dit de betekenis niet is, maak je me wel erg nieuwsgierig naar wat het wel is.
@mout: Formule 1 wagens zijn verschrikkelijk uitgebalanceerd, maar zet jan met de pet er in, en zet er zelfs maar eens een heel ervaren racer er in. Je gaat sowieso eens van de baan.
Achtervolgen is makkelijker dan voorop rijden.
Ik vind het net wel mooi dat er mensen zijn die met hun dure 911 op de ring gaan rijden en hem daarbij ook nog heel weten te houden. Dat ze dan eens een keer ingehaald worden door een snelle hot hatch, so what. Ze kunnen ook hun 911 in de garage laten staan en met een oude M3 of lancer evo naar de ring gaan. Dan is een slippertje iets minder kostbaar en rijdt het iets ontspannender naar de grens toe natuurlijk. Mensen die denken dat het schande zou zijn om met een 911 te worden ingehaald door bijvoorbeeld een megane RS, die hebben niet begrepen waar het rijden op de ring om gaat.
@kempenaer: Amen. Als er een filmpje gepost wordt van een 911 die in de kreukels ligt, dan is het een onervaren idioot. Maar als een onervaren iemand in een 911 rustig over de ring gaat, is het ook niet goed.
Vooral respect voor 911 rijder in het 1e filmpje, rijdt rustig waar in de onbekende bochten en gaat op het gas op de rechte stukken. En laat snellere auto/coureur er gewoon langs, daar is z’n ego niet te groot voor!
@BobbyD: Geen amen. Porsches kosten veel meer om te herstellen dan Renaults. Maar als die man zo’n GT2 RS kan betalen en er niet mee kan rijden, is het gewoon iemand die stoere praat wilt verkopen met cijfertjes. Dus als die een auto van dit prijskaartje aan diggelen rijdt, is de volgende reeds besteld, en ligt hij er niet eens wakker van. Als die man met die Megane RS schade heeft aan z’n auto, kan het zijn dat hij hem moet verkopen, en die zal er wél wakker van liggen.

Het feit dat de man met de GT2 RS de Megane niet kan losrijden, bewijst dat hij beter een carrera 4 had gekocht. Of een Porsche Turbo, dat klinkt tenminste iets stoerder aan de bar. De man met de Megane RS zal heus niet zo stoer staan doen, want de meesten vinden Renault Franse rommel.

Iemand die een Porsche wilt en ook wilt op de grens rijden, koopt geen widowmaker zoals de GT2 RS, want daar moet je verdomd goed voor kunnen rijden, die koopt een standaard Porsche en iets met veilige 4-wiel aandrijving om af en toe te racen, maar wat wel veel makkelijker op de grens te rijden valt. De man in bovenstaand filmpje is gewoon een poser.
Die eerste is duidelijk niet thuis op het circuit, ook in bochten die je kan zien liggen neemt ie af en toe een wat rare lijn.

Op het bochtige stuk waar de Megane duidelijk sneller is laat ie hem er wel netjes langs, en zo hoort het.


Die Mini’s blaffen ook leuk rond :)
In het kader van bescheiden autootjes met capabele chauffeurs blijft dit één van m’n favo’s. Een S2000je, Mugen versie, wellicht nog wat aan gewerkt verder, en deze gaat op max attack, hoor. Die zal die dag niet veel ingehaald zijn…


Filmpje is beetje kutkwaliteit, maar god wat gaat ie hard.

http://www.youtube.com/watch?v=pWjMvrkUqX0
@bozewolf: Beetje raar filmpje, bestuurder met helm, bijrijder zonder? En de bestuurder houdt z’n stuur wel raar vast en hele stukken met maar 1 hand.
Uiteindelijk gaat het wel hard…..
@bozewolf: djeeeezzzz….die gast rijdt werkelijk fenomenaal (snel)…en dat toerengejank geeft een nóg hogere snelheidsbeleving.
Typisch Duitsers! Ik kan begrijpen dat je na het masturberen je zaad afveegt aan de voorruit van je mini, maar haal er dan wel eerst even een doekje over voordat je het op youtube zet!
Zie je nou wel, gewoon een mini kopen… is ten eerste sneller dan een porsche op de nürnbürgring(ook met dradraces met die hemi motor erin van een paar dagen terug) en tweede stukken mooier!!
@minifan: foutje het moet nürburgring zijn
@minifan: Dan moet je er wel 2 kopen, denk ik. 1 voor de Nurburgring en 1 met de Hemi, want die met de Hemi zal niet graag een bochtje nemen….
Porsche? Die verkopen toch vooral salontractors? Tja, dat moet je geen sportwagens willen gaan bouwen hè!
Op het rechte stuk vorden ze er toch uit gereden, bochtenwerk kan iedere verkrachte hatch.
@The360box: Hard rechtdoor rijden kan iedere idioot. Hard door de bocht gaan vereist correcte inschatting van eigen kunnen en van de wagen. Dus terug naar je console aub.
Enkele opmerking, de GT3 uit het tweede filmpje is een 997 MKI met dus 415 pk en niet 435 (had de MKII). Tevens weegt een GT3 niet minder (met rolkooi net meer), in dit geval 1395kg net als de Carrera. Een lager gewicht was vroeger een prioriteit bij de oude RSjes, maar die dagen liggen helaas achter ons…
1e filmpje is me vaker als 1 keer overkomen. Is toch leuk, als je met je IbizaTDI bij Brünchen de knipper naar links aanzet, of je er even langs mag? :D
gedwongenleaser
Tja 1 de meeste gevallen vergt een snellere auto meer van de rij(/race)vaardigheden. In een stock Suzuki Alto ga ik de ring ook wel vloeiend rond, in een Porsche GT2 wordt het een ander verhaal.
Conclusie: Die porsches waren gewoon relaxed aan het touren en die megane/minis voluit aan het scheuren
@Jimmy: op de manier waarop die Porsche die Renault voorbijKNALT,kun je niet zeggen dat die rustig aan het cruisen was…
Ach Sabine rijdt ze kwijt in een transit… what’s the point? Gewoon nooit harder rijden dan je skills aankunnen lijkt me verstandig!
@911GT2: Het lijkt me ook verstandig om in de juiste auto die bij jouw skillniveau past mee te nemen..
Porsches zijn toch héél wat sneller, mits ze goed gereden worden. Kortom, het ziet er leuk uit, maar de Porsche gasten zijn òf de 80 gepasseerd, of waren aan het sightseeën. (overigens ben ik geen Porsche-fan…who does).
@Megakix: ik wel ;)
@SimonMc: ik had het over ‘wie’…jij behoort toch tot de ‘wat’ ?? ;-)
Het ligt voornamelijk aan de bestuurders, maar die hatchbacks moet je toch ook niet onderschatten…
Zo’n MINI heeft een goede wegligging en is sneller dan je denkt!
@talow: idd groot gelijk!! Waarom denk je dat mini 3 keer de monte carlo heeft gewonnen?? Van aston martins, porsches, ferraris???
@minifan: kapotte rondetellers….weet toch iedereen ? :lol:
Let ook op het snelheidsverschil met die Porsche op 6.18…
die rooie was niet aan het sightseeing, die ging er duidelijk vol op op de rechte stukken, alleen het was één van zijn eerste, zo niet zijn allereerste rondje op de baan.
Kennis van het circuit maakt natuurlijk enorm veel uit.
Vorige maand kon ik in Portugal met m’n 300+ pk een kleine vrachtwagen nauwelijks schudden.
Maar ja, ik moest bij elke bocht afremmen omdat ik niet wist of er een recht stuk, een knijpende apex of juist een bocht de andere kant op aan zou komen.
De vrachtwagenchauffeur wist dat overduidelijk wel en kon dus in de best veel bochten waar ik naar 60 zakte met 110 doorknallen.
Uiteindelijk raakte ik ‘m wel kwijt bij een haarspeld waar ik opeens wel overzicht had.
Leuk is anders. :)
Dit is pas rijden! In 1987 de snelste auto ter wereld met 343 km/u. En mijn complimenten voor de coureur…

http://www.youtube.com/watch?v=R5uniReXED4&feature=related
@rufctr01: geweldige stuurmanskunst !!!!! + 150 …. die gast heeft een focus, waar weinigen aan kunnen tippen. Zo die je maar dat alle systemen uiteindelijk berijders ‘lakser’ maken in hun focus….Getuige de Autobahn weten we inmiddels dat hogere snelheden leidt tot véél meer opmerkzaamheid.
@rufctr01: hehe, driftend over de Ring in je GeleVogel, baas…

wat staat dat ding trouwens knijterhard afgesteld. Misschien heeft die Roser dat graag zo, maar kan me toch voorstellen dat je met een iets zachtere set-up niet zo hard overal overheen stuitert. Hij moet echt terugvechten bij elke hobbel en op momenten zoals 4:01 is dat best eng.
@rufctr01: dat waren nog eens tijden, toen een rondje zeer zeker nog geen 26euri kostte, hooguit 15DM, schat ik.
En een kortere in betere kwaliteit:

http://www.youtube.com/watch?v=VqZO-xURLqc&feature=related
@rufctr01: Respect voor zijn rij-skills. Maar vooral respect voor de onderstel-engineers die laten zien hoeveel verbetering de Porsche 911 heeft ondergaan in 23 jaar tijd. Vergelijk de wegligging van de rode hierboven eens met deze. De rode rijdt op “damp” de gele op “dry”.. en nog ligt die 1000% strakker.
@Freewarefreak:
Het driften was in deze video ook de bedoeling (zie de beroemde quote), had ook sneller en netjes kunnen gebeuren.
@StijnB: De chauffeur in die Ruf (geen Porsche eigenlijk!) is Stefan Roser, destijds de testrijder van Ruf. Die man had niet voor niets ‘Dr. Drift’ als bijnaam!

In elk geval een schitterend staaltje stuurwerk!
Wat een poep-artikel van smokalot dit weer (en dan ook nog eens overgenomen van jalopnik), ooit eraan gedacht dat iemand het in een 911 misschien een stukje rustiger aan doet dan iemand in een opgepepte Mini? Een 911 in de vangrail zetten kost immers eens stukje meer als hetzelfde doen met zo’n PC-Hooft-kart..

Dit schrijfsel met voorbeelden heeft echt alleen zin als het in race-situatie is, waarbij beide rijders op het topje van eigen kunnen rijden!
@drivvennet: helemaal mee eens…die mini mannetjes nemen wel wat meer risico, of zijn gewoon bekender met de Ring dan de P rijder…wat is het dan voor vergelijking?
@p993: wat een onzin. Die gast in de achterste Mini is duidelijk een zeer ervaren rijder en heeft een verdraaid snelle auto. Hij rijdt zeer gecontroleerd en precies, en neemt eigenlijk weinig risico. En in zo’n trackday geprepareerde JCW zullen heel wat centjes gegaan zijn die hij ook niet graag tegen de vangrail drukt. Daarbij, de prijs van je auto heeft niet veel te maken met je wil om te blijven leven.
ervaring vd baan, dit jaar was ik met mijn civic(geen gekke getunde blok) een 350 z, een z4 en een golf 5 gti de baas, dus dit komt doordat dit mijn derde keer daar was en hun waarschijnlijk de eerste keer.
@theblackdude: werk jij misschien bij isendoorn?
misschien wil deze meneer die dure gt2 heel houden? zelfde coureurs zou echt idioot verschil maken.
Jammer dat die porsche in de weg reed op het laatst.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).