Jaguar Land Rover gaat (met Chery) China veroveren? [updated]

Auteur: , 6 Reacties

Na een jarenlange zoektocht heeft Jaguar Land Rover (JLR) dan toch eindelijk een Chinees maatje gevonden voor een joint-venture (JV): Chery is de gelukkige, hoewel de Chinese autoriteiten nog wel hun zegen aan de samenwerking moeten geven.

Hoewel de algemene automarkt in China inzakt, is de luxemarkt onverminderd ‘booming’. Met name de Duitse fabrikanten, die al een tijdje op Chinese bodem aanwezig zijn en daar ook produceren, profiteren hier flink van (behalve bij de overheid).

Laatbloeier JLR nog wat minder, maar daar moet met de deal met Chery verandering in komen. In een eerder stadium ketsten JV-deals met o.a. Great Wall af. Volgens de Chinese wet moet een buitenlands bedrijf een JV met een lokale producent aan gaan.

In de buurt van Shanghai moet een fabriek verrijzen, die in eerste instantie Land Rovers maakt, waarna Jaguars moeten volgen. Op deze manier worden de kosten flink gedrukt, want a) je produceert lokaal en b) je omzeilt zo de forse importtarieven die nu wél geheven worden.

Veel details van de deal zijn nog niet duidelijk, maar volgens de geruchten is er een bedrag van circa 2,1 miljard euro mee gemoeid. JLR verkocht vorig jaar 42.000 auto’s in China, ter vergelijking: Audi’s zette ongeveer 313.000 auto’s af.

Update 24-09: De Chinese regering schijnt groen licht te hebben gegeven, de samenwerking kan dus doorgaan.6 reacties

Positief voor JLR dus maar wat is precies de winst voor Chery bij deze deal?
@Carreza: naamsbekendheid, denk ik?
@ FORD: ” Ben jij klaar voor de ultieme uitdaging?” Koop dan een Ford. Doet het nooit, uipt als een gek als hij het we doet en luxe is een woord dat we helemaal niet kennen.

“Ben je klaar met de ultieme uitdaging en wil je gewoon een auto voor een leuke prijs, betrouwbaar, luxer dan een Ford en zuiniger: Koop dan een Toyota. ;)
@autogek123:
je zegt dat je een autogek bent, maar als je betrouwbaarheid en luxe je prioriteiten zijn bij een auto, dan klopt je naam niet echt imho… En btw een prius is da nemesis van elke autogek of -liefhebber, just sayin ;D
@The_Godfather: Autogek zijn heeft niet alleen te maken met 0/100km in 0,5 sec. Je kan ook een Autogek zijn zonder dat je een harde krijg van een stuk plastic dat in 0,5 sec naar de 100 gaat en een top heeft van 5874km per uur.

Ik stap liever voor 10.000den km’s per jaar in mijn Prius dan in welke Ford dan ook. ;)
Zal wel in Kun Shan worden, ideale plek voor een productie bedrijf!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).