Audi A1 (2010-heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 60 Reacties

In 2010 introduceerde Audi de A1. Een nieuw, kleiner model in het premiumsegment onder de Audi A3.

In 2012 volgde de Sportback, een vijfdeurs variant van de A1. Voor de echte petrolheads kwam de Audi A1 Quattro beschikbaar. Zoals de naam als aangeeft had deze vierwielaandrijving en 256 pk uit een tweeliter turboblok. Het slechte nieuws was dat er slechts 333 exemplaren van zijn gebouwd en de prijs hierdoor aanzienlijk was. In 2014 volgde de Audi S1, die met 231 pk ook nog steeds prima vooruit wil.

De Audi A1 deelt veel techniek met de Volkswagen Polo. Echte instapmotoren uit de Polo zijn niet verkrijgbaar in de Audi A1. Vermogens beginnen bij 95 pk voor de benzine, 90 pk voor de diesel en lopen daarna behoorlijk op. Als je de sterkste benzinevariant wilt is het topmodel de A1 Quattro met 256 pk. Mocht je de krachtigste diesel willen, dan kom je uit bij een tweeliter met 143 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan momenteel bijna 300 A1’s te koop. Een A1 TDI is een zeldzaamheid, want minder dan 1 op de 10 A1’s is een diesel. De uitrustingen en kleurstellingen varieren enorm, bekijk dus (in ieder geval online) meerdere exemplaren.

Prijzen beginnen rond 11.000 euro, de duurste is een slordige 60 mille. Het betreft een in gelimiteerde oplage gebouwde A1 quattro. Het meeste aanbod zit zo rond de 15.000 euro.

Pluspunten

  • Mooi interieur
  • Rijeigenschappen
  • Prestaties

Aandachtspunten

  • De aansturing van de waterpomp van de benzinemotoren kan uitvallen. De motor loopt dan heet, doorrijden is zeer schadelijk, direct stoppen dus!
  • Bij de 1.2 TSI tot bouwjaar 2012 kan de distributieketting rekken, wat als eerste is te merken aan bijgeluiden bij de koude start. Reparatie is prijzig, maar noodzakelijk aangezien een defecte distributieketting tot serieuze motorschade kan leiden.
  • Een ander probleem bij de 1.2 TSI is dat één van de bougiekabels doorslijt, waardoor de motor op drie cilinders gaat lopen.
  • De DSG bak (automaat met dubbele koppeling) moet absoluut schokvrij en naadloos schakelen.
    De semi-automaat S-Tronic, identiek aan de DSG van Volkswagen, kan inwendig sluiting maken, waardoor de zekering kapot gaat. De automaat schakelt dan niet meer, maar helaas is dat onmogelijk ter plekke te verhelpen. De A1 moet dan op transport.
  • Plakkende ruitrubbers kunnen er voor vroege A1’s voor zorgen dat de ruiten niet open gaan.

Zoek de A1 of een andere auto op Marktplaats.nl60 reacties

Extra aandachtspunt: loop met een boog om de diesels heen.
@bsxc2: Me vriendin heeft zo’n diesel. Komen inderdaad snel krassen op de velgen en deukjes in de zijkanten. Rot blok.
@bsxc2: dit geldt zo ik lees ook voor de benzine motoren:). De 1.4 tfsi kent ook haar kuren.
Het blijft een kappersauto, hoewel de A1 Quattro wel erg dik is. Maar rijden we niet allemaal liever een Clio RS voor een fractie van de prijs?
@bakfiets91: blijkbaar is er toch klandizie voor en ik durf te stellen dat de afschrijving op een Clio RS misschien nog wel sneller gaat
@bakfiets91: Ja, moeilijke keuze. Ik rij zelf wel liever in een Audi dan in een Renault.
Je praat toch over een prijs waarvoor je best wel premium kunt rijden. Een Clio RS zal qua onderhoud wel in de buurt komen van de Audi, dus doet u mij dan maar de Audi! ;)
Als jij voor de RS gaat geef ik je ook gelijk..
@bakfiets91: moeilijke keuze, Renault of audi? Nee niet echt…
@junior540: hier ook niet…Renault. Ik hoef geen olieboot.
Koop gewoon een polo, goedkoper in aanschaf en onderhoud, terwijl ze technisch identiek zijn…. Mijn advies: Koop een Opel Adam full option. Heb je een veel leukere eigentijdsere auto voor, en daar is niet mee gesjoemeld
@henkhupelschoten: Nee een Adam full option is lekker goedkoop wil je zeggen? Daarbij is een Adam ook niet bepaald waardevast aangezien niemand in zo’n lelijk hok gevonden wil worden.
@bakfiets91: jouw mening, klopt dat de Adam aan de dure kant is maar dan heb je ook wat. 3 cilinder rijd geweldig. niks mis mee. heeft Opel goed gedaan. benieuwd hoeveel gezeik ik hier nog mee ga krijgen..
@henkhupelschoten: Met jou kan ik praten :) Ook over Opel zijn we het eens, leuke moderne eigentijdse auto’s die ik veel liever heb dan een VW etc.
@henkhupelschoten: Plastic meuk, zeker als je kiest voor de full option editie met extra platsics.

Al dat plastic zal ook nu in de showroom best harder glimmen dan de audi, maar over drie jaar is daar de glans er af.

Bovendien.. je rijdt in een Opel.. een A1 is ook niet alles, er is nog altijd een groepje mensen die in de overtuiging zijn dat Opels ‘bad for business’ zijn. Als je doet in kermisverlichting, dan zal het niet zoveel uitmaken.. Maar er zijn ook sectoren, waarin het wel uitmaakt dat je pak je past, dat je weet hoe je een das moet knopen, en waar je met zo’n sub-premium plasticdoos toch een andere eerste indruk maakt dan met een premium wagen.
@martinus: hahah kermisverlichting. Bedenk me nu pas dat er ook daarin bedrijven gespecialiseerd zullen zijn.
@martinus: Wist gewoon dat ik een reactie van jou zou krijgen…. Status-auto’s zijn juist de wagens waar ik een schijthekel aan heb, “je bent accountmanager dus je moet ook in de premium meuk rijden” aub, ga dan gewoon weg. Zulke mensen ga ik nooit mee in zee, dat zijn de laaielichters.
@bakfiets91: Waardevast blijkt de Opel Adam 1.0 wel te zijn. Autobild heeft berekent dat de Opel Adam de meest waardevaste wagen is in de compacte klasse.
@remco: “Autobild”.
@bakfiets91: klopt, bijna net zo uit proportie als zo’n Micra cabrio!
@henkhupelschoten: ja leuke eigentijdse ogen
Met enge Chrome stripjes aan de zijkant. Net
Een kleine lijkwagen. Net als de nieuwe Astra
En dan die naam…. Ik heb een Opel Adam.
Zal best waar voor zijn geld bieden. Maar wil ik hem voor mijn vrouw? Nee. Opel Eva klinkt nog beter.
@denniz: ogen… Auto..autocorrect
@henkhupelschoten: hier een verhelderend stukje over vag en zijn diesel schandaal met Europese diesels is niet gesjoemeld gaat puur om de Amerikaanse markt.
http://www.amt.nl/techniek/nieuws/2015/9/bestaat-volkswagens-sjoemelchip-10147601
Een A8 en een A6, dat zijn Audi’s. Duidelijk. En ook een A4 is gewoon een Audi.
Bij de A3 begin ik al een beetje te twijfelen. Zou je niet gewoon een Golf kopen en een paar knaken op zak houden? Of zou je niet gewoon kiezen voor een Full Options Octavia station mét een motor onder de kap?
Bij de A1 kan ik eigenlijk alleen maar m’n schouders ophalen. Dat je daar in trapt …
@ramshoek: Ik krijg dat gevoel bij alle Audi’s en inmiddels ook Volkswagens. Dan rijd ik liever in een Skoda. en dan kies je dus uiteindelijk voor iets heel anders.
@pomoek: Superb is de beste wagen die heel VAG je te bieden heeft. ben ik van overtuigd!
@henkhupelschoten: Ben ik ook fan van, echt een topper de Superb.
@henkhupelschoten: gelukkig maar dat jij daar van overtuigd bent. 🙄 ik ga meteen een Skoda bestellen en zo…..
@henkhupelschoten: Mee eens. Laatst in proef gereden. Beviel om uiteenlopende redenen mijn dame niet. Vond het een geweldige auto. Een zee van ruimte en gewoon prima.
@pomoek: heb ze hier wel ooit eens horen zeggen polenbak, ben er nog steeds niet uit waarom het een polenbak zou moeten zijn…
@henkhupelschoten: Het is vooral de goedkoopste. Dat zie je terug als je het interieur vergelijkt met die van een originele audi.

Ondanks het kwaliteitsinfuus van audi waar skoda aan ligt, zijn de interieurs toch wat verschraald tenopzichte van een echte audi.
@martinus: Voor de prijs van een a4 tdi rijd je gewoon in een superb L &K 2.0 TDI 4X4… En je hebt geen paraplu in de deuren bij die audi passat…
@pomoek: exact dat gevoel dus. Ik begrijp niet dat als je in de ‘premium’ klasse een Duitse auto zoekt je een Audi zou verkiezen boven een BMW of een Mercedes. Ook begrijp ik niet waarom er zo veel Volkswagens worden verkocht terwijl er ook mooiere (en ja ik ga het zeggen) betere auto’s te koop zijn. Maar ieder zijn eigen keuzes natuurlijk!
@ramshoek: Ja, en een Cayenne is geen echte Porsche en een Ghost is een 7-serie, blablabla.
Wanneer is een Audi dan wel een Audi?
@granlusso:
Dat zeg ik een A4 / A6 / A8, da’s een Audi.
@ramshoek: helemaal mee eens. rijeigenschappen tussen een standaard (lease)versie van een a3 en golf zijn zo goed als gelijk. Pas vanaf a6 en a8 kan je zeggen dat je iets heb waar je meerwaarde voor krijgt ten opzichte van wat volkswagen als merk aanbiedt. Voor de rest kan je beter bij VW/Skoda/Seat aankloppen op gebied van prijs kwaliteit. Seat wel wat minder kwaliteit qua interieurafwerking
Blijft een leuke auto, noem het een opgewaardeerde Polo, maar de koper van een A1 onderscheidt zich in ieder geval meer dan de Polo rijder.
Graag met xenon!
Is deze auto nou wezenlijk beter dan de Seat Ibiza, Volkswaffe Polo of Skoda favorit?


Waarom zou je dan die extra 5000 euro betalen?
@nord: Het enige valide argument dat ik kan bedenken, is dat je de A1 wezenlijk mooier vindt dan de Polo, Ibiza en Fabia en dat je daarom bereid bent 5000 euro extra te betalen.
Maar het gemiddelde koperspubliek gaat het niet om het design, die mensen willen hem vooral vanwege het premium imago dat die vier ringen met zich meedragen en weten niet dat ze in feiten gewoon in een Polo/Ibiza/Fabia in designerkostuum rijden.
@Edge: natuurlijk er is totaal geen verschil met
Een Skoda 👍🙄
Relatief weinig pijnpunten en dan ook specifiek voor de 1.2 tfsi
@remcott: relatief weinig punten maar (op de ramen na) allemaal wel punten waarmee je ook echt direct stil staat. Dan liever een paar Franse kraakjes, een rammeltje hier en daar en zelf-herstellende elektronica waar je niets van merkt als het “stuk” gaat (volgens de lampjes op het dashboard dan toch).
Weinig punten voor deze auto.
Ik heb eens in een A1 gereden, en ik moet zeggen; het reed best leuk. Ik vind het ook geen lelijk autootje om te zien. Ideale stadswagen voor de mensen die wat meer willen en kunnen uitgeven. Leuk kleurtje, goede velgen en mooie xenonverlichting en je hebt een leuke auto, niks mis mee!
Mooi interieur? Mwa, beetje kaal Duits. En bovendien nogal persoonlijk.
Goede prestaties? Met een 95 pk dingetje?? Laten we het erop houden dat mijn referentiekader nogal anders is.
Goede rijeigenschappen? Mwa, nogal stuiterig, lawaai uit het onderstel en vaag sturend is mijn ervaring.

Kortom: geen voordelen en een heeeeeleboel nadelen…
Is en blijft een schaambak.
Het heeft niet de charme van een DS3. Het heeft niet de sportiviteit van een Mini. Het heeft niet iets guitigs zoals bij een Fiat 500. En fors duurder dan de Mito.

Het is geen verkeerde auto, maar veel en veels te duur. Ik zie de toegvoegde waarde niet ten opzichte van de Volkswagen Polo, die ik ook nog eens een stuk mooier vind (maar dan geen gecastreerde BlueMotion).

Qua storingen valt het allemaal erg mee, maar mag het even: de A1 is er pas net (5 jaar).

Als je een leuk kleintje wilt: Citroen DS3. Moet het sportief: Clio RS 200 Cup of Mini Cooper. Wil je veel waar je geld, sportiviteit én iets aparts: zoek eens een Abarth Grand Punto, zoals deze:

http://ww3.autoscout24.nl/classified/279652406?asrc=st|as

10 mille, 155 paarden, anders dan anders en het ziet er zeer goed uit. Premium geneuzel ook altijd… ;-)
@gtwillem: helemaal mee eensch, maar voor dat geld heb je ook dit:
http://ww3.autoscout24.nl/classified/276044787
@gtwillem: Met andere woorden blinkt in geen enkel onderdeel uit dus ;) Best jammer er zijn zeker leukere.
@gtwillem: de charme van een ds3? Kwestie van smaak… Heerlijk als er 1 voorbij komt rijden in s-line trim met een mooie vrouw er in. Mini? Weer een kwestie van smaak..zie er te vaak mannelijke hipsters in rijden. Natuurlijk zijn de A1 tjes veel te duur… Nou en. Als je alles praktisch bekijkt,ben je dan een echte auto liefhebber? Is meer een kwestie van budget. Sommigen rijden liever een Skoda voor dat geld. Snap het wel hoor.
@gtwillem: kom nou toch zeg.
het is een audi. 4 ringen. status. wat wil je nog meer.
zon ds3 is ook gewoon een veredelde c3 (met nog absurdere lijnen dan voor zon frans hok tegenwoordig al gebruikelijk is.)
Wat is zo`n Quattro toch heerlijk he, ook veel mooier dan de S1. Alleen al omdat de S1 van na de facelift is.
De doelgroep is vrij specifiek maar hij is er wel en @viezefreddyw noemde hem. Mensen die gewoon een klein leuk autotje willen maar die niet perse weinig budget hebben.

Je kan immers voor minder een Polo kopen. Of voor het zelfde een Golf kopen. Als je die extra premium het niet waard vind is het niet een auto voor jou.
@reistje: Haha dit is toch raar. Ik krijg nu een mail van Autoblog dat jij mij noemt in een reactie. Nog nooit eerder gehad, gewoon 2 maanden later haha.
Met de Audi A3 ben ik bekend met de A1 niet, de A3 is best een leuke auto en rijdt zeker niet verkeerd. Wat mij opvalt is het interieur van de A1 waar ik een beetje bedroevig van wordt, waarom altijd een German vraag ik mij af.
Kijk verder en rijdt door naar de Renault dealer voor een Clio, vind ik echt een leuke in dit segment (aanrader).
Zelf heb ik 3 jaar lang het genoegen gehad om een A1 te rijden en probleemloos 100.000 km mee gereden (1.2 TSI).
Zoals hier door velen gezegd is de auto erg aan de prijs, zeker met leuke wielen, navigatie, S-line pakket enz., maar ik vind wel dat de auto t.o.v. de concurrentie een stuk beter in elkaar zit. En ja, toen ik voor de A1 koos heb ik ook al deze concurrenten bekeken (Mito, MINI, enz.).

Ook bij mij hingen de ramen in het begin vast, maar dit is een eenvoudig te fixen euvel bij de dealer. Er is echter wel een heel ander aandachtspunt: het bloot liggen van de bougiekabels, wegens het ontbreken van een deugdelijke afdekplaat van de motor. Helaas zijn marters gek op die kabels en liggen ze open en bloot voor hongerige marters in de nachtelijke uren. De latere A1 modellen (vanaf midden 2012) zijn wel voorzien van een dergelijke afdekplaat. Dus mocht je in de race zijn, check zeker even of deze gemonteerd is.
@aero: het probleem met de bougiekabels ligt niet aan marters oid hoor. Ik woon in een gebied waar geen marter voorkomt, maar bij de 1.2tsi van mijn vrouw was ook een kabel kapot.
Erger vind ik het probleem met de ketting. Zowel importeur als dealer bezwoeren me dat na 4 jaar en nog geen 50000km het “normaal” was dat de ketting begon te ratelen.
Nee dit was niet bij een A1 maar bij een Skoda, maar als je onder de motorkap keek zag je alleen maar Audi logo’s… Dezelfde “kwaliteit” dus.
@aj26sc: ik suggereer ook niet dat het aan marters ligt. Ik stel alleen vast dat het een additioneel euvel is, waar ik wel last van heb gehad.

Met de ketting heb ik nooit problemen gehad gelukkig, maar het zal de een voor de andere auto zijn of dit voorkomt. Kwestie van pech met jouw exemplaar van 1.2 of ik gewoon geluk met de mijne.
Ik vraag me af wanneer jullie een aankoopadvies doen van de alfa mito.
echt helemaal niks zo’n a1, maar wel leuk voor de vrouwkes
Lekker gay.
Dit is geen auto, maar een mode accesoire voor iemand die toevallig vervoer nodig heeft…

Koop gewoon een jonge 2dehands A4 dan heb je tenminste echt een auto. A3 kan ook nog als het dan perse klein moet zijn.

De lijst met hele dure problemen is te groot bij deze A1
Ik word zo moe van die VAG haters (bmw fanboys, liefhebbers van fransen met een minderwaardigheidscomplex enz) die zeiken over kwaliteit en Audi. Rij zelf een 328i en mijn broer een A5. Ik ben gek op mijn auto maar elke keer als ik in die Audi stap zie en voel ik het verschil in kwaliteit. Die zit gewoon wat beter in elkaar, voelt steviger aan en beter materiaal gebruik. Bij die Audi werkt ook alles ook zoals het zou moeten werken, qua MMI, telefoon enz. Dat is bij mijn bmw toch wel anders. Bovendien, elke autojourno vind dat ook.

Een bmw kies je voor het heerlijke rijgedrag, een Mercedes voor zijn all-round kwaliteit en een Audi kies je voor het interieur en dan neem je het mindere rijden voorlief.

Probeer nou niet elke keer de audi af te kraken op kwaliteit want dat die auto’s van kwaliteit zijn is gewoon waar.

Nu ga ik wel lekker een rondje hoeken in mijn geliefde auto

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).