Audi S3 (2007-2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 59 Reacties

Als je ergens snel moet zijn, dan is een Audi S- of RS-model vaak de beste kandidaat. Het maakt niet uit wat de weersgoden naar je gooien, want dankzij Quattro vierwielaandrijving is er altijd grip. De S3 was destijds het instapniveau voor de wondere wereld van snelle Audi's, maar dat is bepaald niet afzien.

Ooit reden we het trio Golf R32, Leon Cupra en een S3. Hoewel de oranje S3 het duurst was en de Golf de heerlijke V(R)6 in het vooronder had, bleek de S3 de favoriet. Niet alleen het snelheidspotentieel maakte indruk, maar ook afwerking en interieurkwaliteit.

Hoewel de A3 al sinds 2003 op de markt was, verscheen de S3 pas in 2007. Vanaf de facelift van de A3 in 2008 was de S3 ook als vijfdeurs Sportback verkrijgbaar. De facelift bracht niet alleen LED dagrijverlichting, maar ook een sneller reagerende centrale Haldex koppeling en optioneel kon de S3 nu ook worden uitgerust met Magnetic Ride adaptieve schokdempers en een zestraps S-tronic automaat met dubbele koppeling.

Aanbod occasions

 • Er staan op AutoScout24 45 Audi S3’s te koop.
 • 70% van het type 8P waarover deze aankoopgids gaat.
 • Bijna 80% is een vijfdeurs Sportback.
 • Ruim 40% van het aanbod heeft een DSG automaat.
 • De kleuren zilver en zwart komen het meest voor, maar 20% is wit.
 • Rood en oranje S3’s zijn zeldzamer.
 • Prijzen beginnen bij 14.000 euro.

Pluspunten

 • Waardevast, maar daardoor ook hogere aanschafprijs.
 • Interieur kwaliteit.
 • De auto om te pakken als je ergens snel heen moet.
 • Standaard vierwielaandrijving.

Aandachtspunten

 • S3’s hebben ieder jaar een onderhoudsbeurt nodig. Controleer in de documentatie of dat gebeurd is.
  Aandrijving van de brandstofpomp van de nokkenas kan slijten. Kan daarmee de nokkenas beschadigen, dus beter preventief aanpakken (zeker gezien de lage prijs).
 • Handbak: luister naar rammelen en bijgeluiden bij gas los. Dat kan een indicatie zijn dat de bak gereviseerd moet worden.
 • Het 2.0 TFSI motorblok staat bekend om zijn olieverbruik, regelmatig peilen dus. Het kan worden opgelost, maar dat is een prijzige ingreep.
 • Bij getunede S3’s moet de koppeling worden geupgrade.
 • Donkere metallic kleuren (vooral zwart) beschadigen snel.
 • De S-tronic transmissie kan storingsgevoelig zijn. Om de 60.000 km olie verversen is cruciaal. Vervuilde of oude olie kan de S-tronic bak warm laten worden, waardoor de koppelingsplaten verbranden.
 • Scharnieren dashboardkastje zijn kwetsbaar: niet te vol proppen dus.
 • De ruitenwissermotor achter gaat relatief snel stuk, controleer de werking daarvan dus.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!59 reacties

Extra aandachtspunt: Reserveer 10% van het aankoopbedrag aan oliekosten per maand.
(flauw, ik weet het)
@trustmeiamanengineer: Volgens mij is de S3 TFSI 2.0 van Audi helemaal niet zo gevoelig voor het olieverbruik als de VW of A3 versies … omdat deze motor een andere opbouw had (gericht op 265-310pk fabriekaf ipv 200-240pk).
Qua onderhouds gevoeligheid en olie consumptie en verversing, dacht ik dat ik een stukje zat te lezen over een Jaguar XJ 6 uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw….
@desjonnies:
Verversing is niet nodig hoor, tegen de tijd dat je dat punt bereikt heb je de olie al 3 keer “ververst”.
@desjonnies: qua fijngevoeligheid van de doelgroep zit er puik interieurtje in .. Net zo mooi plastic als die kap waar de motor onder verstopt zit ..
Wat een heerlijke kleur!
@d3nnnn: tyfus lelijk ding, Alleen als het WK/EK is dan is hij te pruimen.
@stefanos: nou, jij ‘zet ook gelijk een statement neer’. Dank
@888natan: hij is voor het nationale elftal van Ivoorkust…
Die ruitenwissermotor schijnt een bekend probleem te zijn, kun je gemakkelijk spotten. De wisser hangt dan onder de ruit. Ik vind alleen de Sportback mooi, de 3-deurs oogt verouderd van achteren.
@knipperlichtje: De 3-deurs op de foto is van vòòr de facelift, toen leken ze allebei oud, na de facelift niet meer
@knipperlichtje: ik vind juist alleen de 3 deurs mooi. Die Sportback is qua design maar een rare saaie half avant. De 3 deurs heeft nog wat van het coupe gevoel en oogt een stukje degelijker.
@mashell: Eensch…met bij de laatste zinsnede natuurlijk wel de nadruk op ‘oogt’.
Blijft een heerlijke bak. Maar persoonlijk heb ik liever de 8L met die heerlijke 20VT. Jammer dat ze bijna allemaal afgetrapt zijn.
gelukkig rij je niet voor lul in die oranje kleur
@maarten020: tuurlijk niet. Getuigd van lef als je niet het standaard zwart grijs of wit neemt. Plus als ze hem stelen vindem ze hem snel terug;)
@maarten020: Haha dacht ik ook gelijk aan…. Je zult helemaal niet hebben van heej daar rijd ie weer ;-)
ben meer fan van de 3d uitvoering, deze lijkt mij iets te veel op een stationwagen
@maarten020: Idd, 3 deurs A3 is een stuk mooier!
Nu ff zonder dollen
Ik begrijp iets dus echt niet
Hoe kan een auto die -volgens de gevestigde orde ‘olie zuipt’ en waarvan de bak (kan iknogergensionkomen) ook nog gevoelig is voor olie verversen- nou waardevast zijn?

Ik bedoel de gemiddelde Nissan of Mitsubishi is dus ugh keer beter en betrouwbaarder.

Kijk die Jaguar kocht je destijds vier vijf jaar oud voor werkelijk een fractie van de nieuwwaarde, omdat de reputatie van die wagens niet geweldig was.
@desjonnies: Je gaat ervan uit dat elk probleem ook daadwerkelijk vaak voorkomen..
De lijst van de 3er was op deze site ook erg lang, terwijl ik al 5 jaar 2 verschillende rijd zonder enkel probleem, en ook over ’t algemeen bekend staat als een best betrouwbare auto. (E9x). Op de .35i’s N54 blokken na, voordat iemand gaat mierennoiken. :)
@lekkaah:
Nee.
We begrijpen elkaar niet, die Jaguar XJ6 Series III of 3, kocht je echt waar voor een drol

Omdat de wagen een reputatie had om te huilen, maar waar ik op doel is dat inderdaad niet iedere Jaguar slecht was, ik had en heb een vriend die altijd in gek spul gehandeld heeft qua auto’s en complete producties van die jaguars gingen door zijn handen heen qua koop en verkoop.

En als ik eerlijk ben viel de kwaliteit van die wagens over het algemeen 100% mee tegen de bakerpraatjes die er verteld werden
Ik heb vaak met die wagens gestuurd als ‘test rijder’ om te kijken of de Jaguar bij normaal gebruik heel bleef.
@desjonnies: Precies! Het valt me op dat AB.nl en veel mensen in het algemeen de termen ‘afwerking’, ‘en ‘betrouwbaarheid’ nogal door elkaar halen de laatste tijd. VAG de laatste jaren is vooral mooie afwerking, maarja, het valt wel uit elkaar… Zo ook bij deze Audi: oh oh, wat zijn de naadjes van het dashboard mooi strak. Maar oh ja, je dashboardkastje valt wel uit elkaar! Het word tijd om het woord ‘afwerking’ sterk te devalueren…
@Svenska_Aeroplan_AB: ach .. Die hele auto-Industrie hangt toch van suggestie aan elkaar .. We doen allemaal aan die poppenkast mee ..
@desjonnies: met volkswagen group auto’s gelden er andere regels. Bv hoe hoog Is je status bij je buurman als deze voor je deur staat. Hoeveel bewondering oogst je op verjaardagen als je verteld dat je een audi s3 rijdt? De plek van alle nitwits zonder auto kennis.
@rolov:
Ik krijg ook eerder dat idee, nu vind ik zelf een massa geproduceerd voertuig zelden echt interessant. en iets ‘nieuws’of van recente datum nog minder
Mij imponeer je met een Face Vega, een Lancia Stratos of Delta Integrale 16 klepper (massa product) of een super strakke Jag XJ6, geen barrel maar een strakke waar centjes in zijn geïnvesteerd.
Of zo’n Rover P5B, zelfs een over de top Impreza of Evo schreeuwert vind ik dan nog interessanter
Of die man die ik ken en voor wie een BX he-le-maal zijn ding is.
Hij heeft -echt waar- de mooiste BXén
Dat imponeert mij…..
Ow en nog iemand die al vijftien VIJFTIEN jaar aan een Lancia Aurelia bezig is, niet iedere dag maar consequent, geld sparen en dan weer in de Aurelia stoppen.
@desjonnies: Tja het blijft een premium hatchbak en een echte S die letter levert geld op. Sowieso VAG kwaliteit… Natuurlijk echt niet alles is slecht wat ze gemaakt hebben. Maar te vaak wel problemen of gevallen als de koppeling en handbak hier. Wat niet echt een probleem is maar ook niet echt overhoud.

Persoonlijk zou ik in deze klasse voor dit geld liever een nette R32 halen.
autoblog zou eens een ander bijvoegelijk voornaamwoord dan “heerlijk” moeten verzinnen voor motoren met meer dan 4 cylinders, en zich misschien moeten beseffen dat niet alle 4+ motoren “heerlijk” zijn.
@super: al is de VR6 wel heerlijk. Als je er eentje hebt zonder olieverbruik, that is.
@ej20g: Heb ik :)
@super: “volstrekt nutteloos voor het vlakste land ter wereld” is zo lang ..
@lincoln: je vergeet de trajectcontroles te vermelden.
Pak er wel 1 met garantie want als ie kapot gaat man man dan ben je aan beurt. Rekeningen van 5000,- euro + is geen enkel probleem bij de Audi Dealer.
Doe mij maar een 130i.

Ook 265 PK in een C segmenter maar dan wel uit een (@super) heerlijke I6, aandrijving op de juiste wielen, plus je hoeft niet speciaal een kast in je garage neer te zetten om Valvoline te stockpilen en dagelijks te bidden dat je DSG niet detoneert.
@jaapiyo: helemaal mee eens, hoewel deze ook wel olie lust hoor…
Tsjah, de gedoodfverde concurrent voor mijn auto. Ik heb hetzelf altijd wel een een erg saaie auto gevonden. De 2.0 TDI van mijn broertje was zelfs leuker om te rijden (nog een redelijk lichte achterkant). En dat oranje is niet erg mooi oud geworden. Mijn tip: haal een nette A3 2.0 TFSI quattro, biedt precies de zelfde beleving, maar dan chiquer en comfortabeler.

Wil je speltakel en een klapperende motorkap: neem een Impreza STI.

Wil je een leuke en bijzondere hatch: ga voor de 130i.

Wil je goedkoop hard gaan: neem een Leon Cupra (R).

Wil je af en toe het circuit op: zoek een Megane R26.

Wil je gewoon een prima hot hatch die dagelijks inzetbaar is: er is zat keuze uit nette Golfs V GTI.

Wil je onopvallend heeeeeel hard gaan en moet het ook heel blijven: met Mazda 3 MPS verrras je nog wat mensen.

Moet het er apart uitzien en is de sensatie van hard gaan belangrijker dan daadwerkelijk snel zijn: Civic Type-R is je spaceschip.

Wil je niet te veel kwijt zijn maar toch hard gaan én heeft je vriendin een tribal tattoo boven haar bips: Astra OPC

Ben je badgegeil, heb je een Nickelson jas, de nieuwste CD van Hardwell, heb je nul verstand van auto’s maar vind je wrappen ‘leip’ en vind je ‘Valentino’ op recht een goede film: de S3 is je Döner op wielen.

En als je stijlvol wilt zijn met 260pk en 4wd: een mooie Alfa Brera 3.2 bezorgt je meer Punani omdat je meer Cojones hebt bij het uitzoeken van je voiture.

@gtwillem: wil je niet te veel kwijt zijn een Astra OPC? Die dingen zijn aardig duur. Voor een weinig gelopen 2dehands kan je al bijna een 7 gti nieuw aanschaffen.
@ghost: 10 mille heb je een goede. 20 mille een Nürburgring Edition. Da’s best goedkoop. Modelletje er na begint bij 30 maar is serieus moderner.
@gtwillem: Ja dat model ja, maar die laatste vind ik dan persoonlijk weer wel mooi en die daarvoor niet.
@gtwillem: zo .. Dat zijn een hoop aankoop adviezen tegelijk .. Thumps up ..
@lincoln: daarom is hij ook autoverkoper…
@gtwillem: dat stukje over badgegeil: GEWELDIG!

Mijn voorkeuren adhv je lijst:

3 MPS: ENORM ondergewaardeerde wagen, waar je zeker weten veel plezier aan kan hebben.
Impreza STI: Ondanks de looks en mijn mening dat een Impreza STI eigenlijk niet als hatch ‘hoort’, vind ik het een gave wagen om te zien.
Civic Type-R: Geweldig Japans: een spaceship op wielen met erg veel wasabi in zijn reet.
Mégane R26: Met een Mégane RS kan je haast niet fout zitten.
Léon Cupra (R): (wel in een kleur als rood of blauw): Spaanse schoonheid en furie, veel aantrekkelijker dan zijn VAGgenoten.
Astra OPC: Zeker wel leuk, alleen aan de zware kant. Zoals zoveel Opels..
Brera 3.2: Hmm… Looks zijn een beetje moeilijk wennen voor mij, ik ga toch liever voor een oudere 147 GTA.
130i: Eh… Misschien in een smakelijke kleur?
Ergens helemaal onderaan: S3 en Golf GTI: NEVER NOOIT VAN MIJN LEVEN.
@toyotafortuner: ik heb zelf een Golf V GTI gehad (rood, 17″ standaard wielen, handbak, nauwelijks opties (kon er ook niets kapot gaan :-D), stoffen bekleding (die ruitjes!!), bilatein dempers en eibach veren, ABT Performance S module en Quiffe-Diff): was een heerlijke auto. Om dagelijks comfortabel mee te rijden en af en toe te sporten was het een uitstekende auto.

Voordeel van zo’n Mazda 3 MPS: die heeft al 263pk èn een diff. Ze zijn nu superbetaalbaar, dus misschien toch maar eens rondkijken ;-)
@toyotafortuner: oh, laten we wel eerlijk zijn en blijven: de Civic Type-R vanaf 2006 is een grote teleurstelling. In zijn klasse het laagste vermogen, verreweg het laagste koppel en vrij zwaar. Dit is geen sashimi met 100 gram, maar een sushirol van de Shabu Shabu: vol met rijst, weinig vis en een minimale hoeveelheid wasabi. Gelikkig kan ie goed een compressor hebben ;-)
@gtwillem:

Geacht Benzine hoofd,

Eerlijk is eerlijk, me leeft veel meer in gisteren en ik kan hier alleen maar aan toevoegen :

De kenner heeft gesproken
@gtwillem: Maar als je VAG wilt en toch iets speciaals? Dan blijft er maar een optie over. VR6!
@dutchdriftking: Zo’n Golf IV R32 heeft wel wat. Zeker met die König sportkuipen. Zal nog wel een goede investering zijn, er zijn niet veel van verkocht (de R32 kwam pas heel erg laat in de levensfase van de Golf IV.) En om een af andere manier is de IV R32 cooler en stoerder dan de Golf V R32. Die geen streep harder ging, maar wel een verwijfd chromen voorkantje had, en twee pijpjes half in het midden, ook geen succes.
@gtwillem: klopt, de IV R32 in de juiste uitvoering is alweer meer waard als een V R32. De IV is 100kg lichter, heeft een vele malen mooier interieur en is als driedeurs in het R blauw niet te overtreffen. Poepie origineel is die al super dik. Ik vond de V R32 sowieso nooit echt wat. Een paar jaar geleden getwijfeld om voor 10k een nette IV R32 te kopen. Spijt dat ik dat niet gedaan heb, vergelijkbaare exemplaren gaan nu al richting de 16k……
@dutchdriftking: Klassieker in spé, zeker met DSG en schuifkanteldak. Staat bij mij al in het rijtje met Porsche RS2 en Audi RS4 B5..
Hmm het Imarrokago trekt me niet zo ;) grapje he, Mocroboys ;)
De Audi fanboys zijn wel heel stil! Persoonlijk vind ik het olieverbruik erg storend en slecht dat VAG dit niet met een modificatie oplost. Oh ja, zal wel te duur zijn en dan maken ze minder winst. De fanboys laten wij wel geloven dat ze premium kwaliteit hebben!
Opzich zijn dit best goede motoren,behalve het olie verbruik maar ach daar valt mee te leven ( zo rampzalig is het niet) . Persoonlijk zou ik voor een R32 gaan. Heerlijke VR6 waar je hele dag van gaat grijsen :)
Ducktape altijd +1
Ik mis in het rijtje met nadelen dat ie bij het dievengilde erg in trek is en de parkeerplaats de volgende ochtend dus leeg is….
@blo3to3t: Dan moet je dus een oranje nemen…..
@dutchdriftking: want die is minder in trek denk je?
Plus punt : goede kwaliteit interieur? ?? Na 5 jaar zijn alle schakelaars versleten.
fijne wagen, wel de handbak nemen
Lekker kleurtje! Zo is het best een leuke auto

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).