Aurora Safety Car uit 1957 is ronduit bizar

Auteur: , 27 Reacties

Het had zo een creatie uit Disney's Cars kunnen zijn.

De Aurora Safety Car heeft een opmerkelijk design. Het vooraanzicht oogt als een lachende kaasschaaf, waar de bobbelende vormen doorlopen tot aan de achterzijde van de vierwieler. De auto moest dienen als de meest veilige auto die de wereld ooit zou hebben gezien. Verder dan een conceptmodel is het echter nooit gekomen. Er werd namelijk met afschuw gereageerd op de looks van de auto.

De Aurora bleek ook mechanisch niet helemaal koosjer. De auto zou gepresenteerd worden in New York en vertrok hiervoor vanuit Connecticut. Tijdens de twee uur durende autorit stopte de auto er 15 keer mee. Als basis diende het frame van een Buick, afkomstig uit 1953. Alfred A. Juliano, de bedenker achter de Aurora, koos er niet voor om ruitenwissers op de auto te monteren. Naar zijn mening waren deze overbodig geworden door het bolvormige design van de voorruit.

Om het stempel ‘veiligste auto ooit’ te krijgen, verzon Juliano diverse veiligheidsmaatregelen. Zo beschikte de Aurora over gordels, een rolkooi en staallegeringen. Dat laatste gebruikt Volvo ook in een soortgelijke vorm sinds 1991 onder de noemer Side Impact Protection System (SIPS). Een ander noemenswaardig detail is het feit dat Juliano schuim verwerkte in de voorbumper. Dit moest een aanrijding verzachten en zorgen voor minder ernstige verwondingen bij een hogere snelheid. Een hydraulisch mechanisme kon er op diens plaats voor zorgen dat de auto met de wielen van de grond kon komen. Dit activeerde men via een knop op het dashboard.

Juliano werkte uiteindelijk vier jaar aan het concept. In totaal pompte hij 30.000 dollar in het project. Hij dacht het geld terug te verdienen door een productiemodel een prijskaartje van 12.000 dollar mee te geven. Zover is het uiteindelijk nooit gekomen. De oorspronkelijke Aurora bestaat nog en werd in 2005 volledig gerestaureerd door autoverzamelaar Andy Saunders (familie van?).27 reacties

De tijd ver voorhuid in z’n achteruit….
@reobnednab: Je autocorrect heeft gevoel voor humor.
@dafmaf: autowatte❓
@reobnednab: Autocorrect op je iPhone. Die van voorruit voorhuid maakte. En die de auteur van dit stuk ook gebruikt, denk ik, zoveel fouten staan erin.
@reobnednab: Schuif jij je voorhuid maar achteruit
@pallas: Thanx trage app, nu is mijn superhilarische comment mosterd na de maaltijd.
Wel goed dat hij bewaard is gebleven, als waarschuwing!
Dat is een forse frontsplitter
Ik had ook eens gelezen dat het niet eens zo veilig bleek te zijn.
Wel een mooi stukje geschiedenis voor de verzamelaar
Tumor op wielen
Heel er fraai is het niet, maar er zitten toch aardig wat ideeën in die decennia later mainstream zijn geworden, niet in de laatste plaats schokabsorberende bumpers die zelfs Volvo pas zo’n 15 jaar later ging monteren.
Carmageddon ftw!
‘de meest veilige auto dat de wereld ooit zou hebben gezien’?!
kom op nou een keer!
als taalvaardigheid niet je sterkste kant is, laat iemand anders van de blog je berichten dan controleren, het is bloedirritant om stukjes te lezen waarin dit soort taalfouten staan…!
@ehnl: boeiuuuh!
Hij is erg lelijk, zeker waar. Maar dat was de Multipla ook, en het mormel verkocht prima.
Pixar Cars (en op alleen Flo na zijn alle auto’s in de films gebaseerd op echte modellen)
En toch.
Iedereen mag lachen om deze creatie.
Maar zonder dit soort figuren liepen we nog in berenvellen rond, waren we overtuigd dat de aarde plat is en dat er een god van de donder en de bliksem is.

Ik vind het bijzonder creatief dat deze beste man in 1957 al rekening hield met de impact die een auto heeft op een voetganger, dat terwijl de normale Amerikaanse slee toen voorzien was van allerlei barokke ornamenten die je eerder doorboorden of vast spietsten als je de pech had door een Caddy of een Chevy te worden geschept !

http://cartype.com/pics/6758/full/chevrolet_bel-air-ho_sm_55_01.jpg
Met recht kun je als vrouw 100 keer beter onder de bestuurder, dan onder deze Chevrolet liggen !

http://images.fineartamerica.com/images-medium-large-5/1957-chevrolet-belair-hood-ornament-emblem-jill-reger.jpg
Dit is dus een gevolg als je een auto maakt vanaf de schetsen?
Ik neem aan dat die vier wielen van de grond sarcastisch is, of is het soms een soort lowrider mechanisme waar je op doelt?
In zekere zin wel de meest veilige auto ooit aangezien deze nog nooit bij een crash betrokken is
Ik denk dat dit een van de weinige auto’s in de geschiedenis is, die door een priester is ontworpen. Alfred A. Juliano was namelijk een katholieke priester.

Verder doet de wagen mij denken aan de auto die Homer Simpson eens heeft ontworpen.
Aah dus SIPS was alleen een staallegering.
Zat hij aan de LSD ofzo?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).