Automobilist ziet blinde te vaak over het hoofd

Auteur: , 31 Reacties

Mensen met een visuele handicap kunnen doorgaans prima functioneren in onze maatschappij (en dat wordt steeds beter), maar daarbij hebben ze wel wat hulp nodig van automobilisten die hen opmerken bij oversteekplaatsen. En dit gebeurt te weinig, aldus KNGF Geleidehonden.

Steve Mahan

De organisatie polste zijn leden die regelmatig herkenbaar (met stok en geleidehond, en dus dus niet per GT-R) op pad gaan, en uit de reacties blijkt dat zij het nog niet al te makkelijk hebben: zowel gevallen van automobilisten die (onterecht) voorrang eisen als fietsers die ze bijna ondersteboven rijden lijken vaker voor t komen dan gedacht.

Idereen die zijn roze pasje ooit heeft gehaald, heeft moeten leren dat ‘herkenbare’ blinde mensen voorrang hebben, en ons lijkt het eerlijk gezegd ook een zaak van gezond verstand dat je rekening houdt met de duidelijk zwakkere verkeersdeelnemers (ook mensen die slecht ter been zijn). Maar de realiteit is anders: ten dele is dit te verklaren uit inschattingsfoutjes (iedereen mist wel eens iets), maar ten dele is de aarde ook een broedplek van ongeïnformeerde, onaangepaste kloothommels, zoals bijvoorbeeld in deze video te zien is.

Enfin, let een beetje op voor blinde mensen in het verkeer, da’s de boodschap.31 reacties

Helemaal mee eens. Ter aanvulling: Blinde voetgangers zijn herkenbaar aan de witte stok met rode strepen. Blinde automobilisten aan het witte nummerbord met rode letters.
@pomoek: Slechte verwijzing/steek naar de Belgen?
@rast: oh is @pomiek op je genitaliën gestapt?
@rast: Ik vind ‘m eigenlijk wel grappig…
@pomoek: goeie hahaha
@pomoek: Haha geniaal, jammer dat de blinden voetgangers dat niet kunnen zien.
Je zou idd verwachten dat automobilisten meer rekening zouden houden met hun soortgenoten.. Maar helaas velen onder ons zijn naast zo blind als een mol ook zo asociaal als een pitbull met hondsdolheid.
De gemiddelde automobilist ziet sowieso niets. Blind of niet, op een zebrapad wordt je tegenwoordig gewoon plat gereden. Om nog maar te zwijgen over de figuren die je luid claxonnerend en schreeuwend dood willen rijden als je probeert je voorrang van rechts op de fiets te nemen.
@trustmeiamanengineer: mag ik inhaken met, als zebraganger word je al jaren van je sokken gereden.

Oplossing: kijk voor dat je het zebrapad nadert heel goed, en loop met grote passen kijkend naar de ‘verkeerde’ kant, kan tot hilarische momenten leiden als ze ineens tóch zien dat jij hun ‘niet’ ziet!
@paddoswam: ik kijk meestal de bestuurder recht in de ogen als ik overloop, werkt vaak prima, ze weten dondersgoed wie er eerst mag.
Scheelt dat ik in de stad meestal met steekwagen rond loop voor werk, gewoon eerst het zebrapad opduwen, stoppen ze echt wel
Gewoon een kwestie van fatsoen, dat ontbreekt helaas bij veel mensen in dit land.
Ik wist eerlijk gezegd niet dat blinden voorrang hebben. Behandel ze net als elke andere wandelaar, behalve dat je wat extra oplet.
@autogedrocht: en jij hebt je rijbewijs gehaald?
@bouwvakkert: ja, 15 jaar geleden pas

Waarschijnlijk 1 van die dingen die ontschoten is, net zoals de tramregels… Maar die hebben we gelukkig niet in de Achterhoek :-)
@autogedrocht: gelukkig weet je het nu weer ;)
@bouwvakkert: ik heb het licht gezien ;-)
@autogedrocht: Niet ontschoten, zo vanzelfsprekend dat je het niet hoefde te onthouden.
@autogedrocht: Nee, daar zit het gevaar in de plaatselijke trekschuit ;)
@bouwvakkert: en toen waarschijnlijk ook geleerd dat iedere voetganger voorrang heeft op een zebrapad?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oversteekplaats
@autogedrocht: Dan is het goed om vanaf nu te weten dat blinden meer rechten hebben dan andere voetgangers. Blinden hebben namelijk *altijd* voorrang, niet alleen bij een zebra.
Ze zijn dus eigenlijk zelf een beetje blind
Andersom is ook vaak het geval.
@bofkont: beetje flauw hè?
@888natan: zou je denken ;)
Maar niet minder waar.
Grappig altijd. Bij dit soort berichten is er altijd niemand schuldig en zou je zeggen dat het probleem niet bestaat ( op uitzonderingen zoals @autogedrocht na dan).
@reistje: wat nou als twee blinden tegen elkaar botsen als ze in tegengestelde richting over een zebrapad lopen? Wie is er dan schuldig?
@reistje: Oh ik durf best toe te geven dat ik ook een keer een blinde niet op tijd zag. Zlas gezegd; iedereen mist wel eens wat. Gelukkig had-ie mij wel opgemerkt, dus het ging goed. Voelde me er desondanks een eikel door.
Woon in Assen en kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een blinde(met zo’n stokkie) heb gezien. ben normaal heel oplettend of ik nou loop, fiets of scooter/autorijd maar zoals smoke zegt iedereen mist ooit wel eens wat.
@dmk94:
In Assen zijn geen blinden
Niemand wil daar namelijk wonen, zelfs geen blinde – op een paar brûne bon’n producenten na, van Bartje’s conserven-fabriek-

Was maar een geintje hoor !
Zo’n LOL-etje
Asociaal dat deze mensen over het hoofd worden gezien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).