Bizar: F2 coureur geschorst voor telefoneren in zijn bolide

Auteur: , 26 Reacties

Twee weekenden uitzitten en een boete van 66.000 Euro. Yep, we hebben weer een megaheld te pakken!

Trident

De F1 race van dit weekend was weer eens mooi, maar in de F1 weet je dat vooraf nooit zeker. De hit-and-miss ratio voor dit jaar is vrij hoog, doch de races in met name Monaco en Canada waren eigenlijk niet om aan te gluren. Als je voordat je je committeert aan een uurtje of anderhalf rensport kijken wat meer garanties wil hebben dat je spektakel voorgeschoteld wordt, ben je wat dat betreft beter bediend met de Formule 2. De auto’s zijn in dit kampioenschap in principe gelijk aan elkaar en de coureurs achter het stuur zijn over het algemeen jonge honden die alles op alles zetten om een F1 carrière uit het vuur te slepen. Dit zorgt vaker wel dan niet voor races met veel emotie en spektakel.

Niet zelden bezwijken de coureurs in de klasse weleens onder de torenhoge druk. Dat gebeurt dan meestal in de vorm van bizarre acties op de baan, maar in het geval van Arjun Maini leidde het onlangs tot een emotionele uitbarsting op de radio (video). Het is ook wel begrijpelijk. Maini was van mening dat zijn motor net wat minder vermogen leverde dan die van de andere coureurs. Niet per se een spookbeeld, want in het verleden is gebleken dat er in de krachtbronnen van Mecachrome inderdaad best wat verschil kan zitten. Als coureur heb je één, misschien twee jaar de tijd om écht de indruk te maken in de F2 om op merites een plek in de F1 af te dwingen, dus een matige krachtbron hangt dan als een loden last om je hals.

Dit bericht gaat echter over de teamgenoot van Maini, die op een andere manier uit de band is gesprongen. Santino Ferucci is een Amerikaan die zoals het jonge Amerikaanse sporters betaamt al op 11-jarige leeftijd een GQ-artikel had (link). Zijn pa kocht niet alleen een kart voor hem op jonge leeftijd, maar ook maar meteen een kartbaan. De ongebreidelde mogelijkheden om te oefenen wierpen aanvankelijk hun vruchten af. Ferucci werd al snel opgepikt door het opleidingsteam van McLaren. Vanaf 2014 komt de 20-jarige uit in de Europese opstapklasses (F3, GP3 en nu Formule 2), maar grote successen zijn uitgebleven. Ferucci doet om het oneerbiedig te zeggen ‘aardig mee in het middenveld’.

Als je niet opvalt door puike resultaten, dan maar door boude uitspraken en mooie crashes, zal Ferucci wellicht gedacht hebben. Santino had al een paar mooie klappers op zijn naam staan, maar gisteren ging hij volledig over de schreef. In de sprintrace kwam hij al in aanraking met teamgenootje Maini en na de finish gaf hij de Indiase coureur nog een tikkie. Maini beklaagde zich hierover met de vraag of Santino gek geworden was. De dodelijke respons van Ferucci: dat zegt de man die achter zijn stuur zit te huilen?

BAM

Wie het laatst huilt, huilt echter het best. De stewards waren niet onder de indruk van Ferucci’s acties op de baan. Dat doe je maar als je in een NASCAR-auto zit, mien jong. Tot overmaat van ramp was de coureur, nog altijd een protegé van Haas F1, gesignaleerd terwijl hij ín zijn F2-auto al rijdend van de paddock naar de pitstraat met zijn telefoon zat te pielen. De FIA, die naast races reguleren zich ook (vooral) toelegt op het bevorderen van de internationale verkeersveiligheid, is dit uiteraard een doorn in het oog. Zodoende heeft Ferucci een boete gekregen van 66.000 Euro en is hij geschorst voor de raceweekenden in Duitsland en Hongarije.

Koppel dit incident aan de magere resultaten van de coureur en we durven ‘m wel aan: die F1 carrière dat gaat ‘m niet worden. Wellicht zag Santino zelf dat overigens ook al aankomen. Onlangs verscheen hij in Detroit voor het eerst aan de start in het Indycar-kampioenschap. Race 1: crash, 22ste. Race 2: crash, 20ste.

Side note: nu we toch even de F2 aanstippen kunnen we je ook nog even bijpraten over de campagne van Nyck de Vries. Voorafgaand aan het seizoen hadden we goede hoop dat Nyck met het kampioensteam van vorig jaar een gooi naar de titel kon doen en zo promotie naar de F1 kon afdwingen. Maar om met de deur in huis te vallen: het zit er waarschijnlijk niet in.

Soms zit Nyck er aardig bij, maar in de meeste races lijkt hij niet de snelheid te hebben om echt mee te doen voor het podium in de feature races. Als je de races ziet lijkt het soms alsof de Prema (ook) wat power mist. In Monaco deed de Vries wel alles goed, maar werd hem een overwinning door de neus geboord door Alexander Albon. Dat helpt natuurlijk niet mee. De Nederlander werd afgelopen weekend twee keer zevende en staat momenteel ook zevende in het kampioenschap. Daarmee is hij meer Giedo van der Garde dan Max Verstappen. Niet dat daar iets mis mee is verder.

De strijd om het kampioenschap lijkt inmiddels een tweestrijd te worden tussen George Russell en Lando Norris. De eerste is een protegé van Mercedes, de tweede (net als Nyck) een protegé van McLaren. Beiden doen dit jaar hun eerste F2 seizoen en lijken daarmee de meest voor de hand liggende kandidaten te zijn om in ieder geval aanspraak te maken op een F1-zitje.

Met dank aan @dizono voor de tip!26 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@fejjie: http://www.fiaformula2.com/News-Room/News/2018/07_July/Ferrucci-handed-multiple-penalties/

“Having also been observed transitioning from the support paddock to the race pitlane wearing just one glove and holding a phone in his hand…”
Hij reed zaterdag in het paddock bellend rond. Of het in zijn F2 of een straatauto was, dat weet ik niet (al denk ik het laatste aangezien in wel een paar keer in het paddock van toen nog de gp2 heb rondgelopen en weinig tot geen straatauto’s heb gezien). Kost hem € 6000,—

Het akkefietje van gisteren (met daarbij de eerdere acties op de baan) leveren hem een boete van € 60.000,— en 2 weekends schorsing op.
@sportevo: in zijn F2-auto. Althans men heeft het erover dat hij ‘slechts één handschoen aanhad’. Lijkt me in een straatauto niet zo relevant.
@jaapiyo: klopt, hij reed van de F2 paddock naar de pitstraat.

Overtrad de regels voor het niet correct dragen van de raceoutfit en het in de auto hebben van ‘draadloze zend apparatuur’.

Een regel die volgens mij ingesteld is nadat Brad Keselowski in NASCAR regelmatig tijdens safetycar periodes aan het filmen was vanuit de auto.
@sportevo: overigens is er binnen het team wel meer aan de hand.

Schijnbaar spotten Ferrucci en zijn vader vaak met het Indiase accent van hun teamgenoot.

Trident heeft ook een advocaat in de arm genomen om de problemen die contractueel zijn ontstaan door de schorsing op te lossen en geven aan dat ze volledig achter Maini staan en afstand nemen van de gebeurtenissen.

@sportevo: Leuke familie. Misschien moet pa eens stoppen met zoveel geld in de reet van zijn zoon te duwen en beide eens wat beter naar de prestaties van zoon lief kijken?
@sportevo: wat is je bron? Vroeg me al af wat de vader had gedaan na de verklaring van trident.
@driftje: iemand reageerde hiermee op Twitter.

‘Considering that post race Ferruci and his father reportedly made racist remarks and mocked Maini’s Indian accent, the punishment seems just right.’
@ieatcatsiykwim

@sportevo: Bizar als het waar is.
Nick kan zo langzamerhand blij zijn dat hij niet naar McLaren hoeft ;-).
@fastshifter: wie is Nick?
@vtechlover: de broer van Nyck
Hij is niet geschorst vanwege bellen, maar express in zijn teamgenoot crashes.

Wordt overigens ook ontslagen door z’n team. Dus over 2 weekenden zien we hem niet meer terug bij trident.
Ik weet nog iemand voor dat stoeltje bij Trident. Ik dacht aan Stroll, kan die het op een lager niveau proberen heel te houden.
In de bijzin, onder de foto staat dat hij twee races mist, hij mist er qua straf vier, 2 races elk weekend, maar zal ontslagen worden en hoeft daardoor helemaal niet meer te rekenen op een plaatsje op de grid.
2 weekenden schorsing? Heeft ie er nog 3 te rijden in zn F2 carriere. Toch jammer voor m dat ie Spa moet missen.
Overigens ben ik van mening dat je iemand die zoiets doet gewoon gelijk het hele seizoen kan uitsluiten. Wat een volslagen idioot.
Ach, Dan Ticktum haalde ooit in de F3/GP3 maar liefst elf man in onder een safety car om een ander een beuk te verkopen, en die wordt nu sterk gelinkt aan Toro Rosso voor volgend jaar….

Pastor Maldonado reed ooit bijna een marshall dood in Monaco, wat hem een levenslange schorsing daar opleverde, en haalde ook de F1…


Lance Stroll Reed ook in zijn eerste jaar elk weekend een F3 auto plat, maar heeft net als deze Ferucci ook een pa met een grote zak geld…
Het kan niet op de A1, niet op de A2, niet in de F1 en ook niet in de F2.
Nick de Vries gaat volgend jaar toch ook bij racing team Nederland rijden
@rob5nismo: Alonso combineert het WEC ook met de F1 dus dat kan op zich. Maar tenzij Nyckie een eindspurt van jewelste inzet kan ‘ie zich idd volledig gaan focussen op een WEC carrière.
Ook niet verkeerd denk ik want ik vind die races steeds interessanter worden.Omdat sommige klasses echt een 6 tot 24 uurs sprint race rijden
Mag je niet ff op je mobieltje tijdens werktijd? #FNV #staken
Op Twitter maakte deze Santino nog zijn teamgenoot en team belachelijk. Deze tweet heeft ie inmiddels verwijderd en een slap excuus geplaatst. Maar zijn verwijderde bericht is daaronder nog wel te vinden.
https://twitter.com/davidmilne/status/1016424723922575360?s=21
Wat een pannekoek!
Kunnen ook geen 2 tellen zonder dat lul-ijzer…. Echt zielig. Het zijn net vrouwen.
UPDATE: Ferruci is door het team ontslagen/gedumpt/aan de dijk gezet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).