Nederland valt Route 66 aan met de Hunebed Highway

Auteur: , 28 Reacties

Binnenkort ook te vinden op je geupdatete Michelin landkaart.

Hunebed

Nederland rolt dezer dagen weer massaal over de Route du Soleil op weg naar de/meer zon. Caravan achter de Renault Kadjar, kinderen voorzien van een paar draagbare DVD-spelers en dan maar hopen dat het meevalt met de files en de koters niet wagenziek worden. De reis op zich is een noodzakelijk kwaad.

Voor een enkeling is de reis op zich echter tevens de destinatie. Route Napoleon owneren in een moderne supercar, Pacific Coast Highway onveilig maken met een klassieke open Mustang, eindelijk Route 66 bedwingen met je Road Hog, het zijn zeker voor bonafide benzinehoofden bekende dromen. Voordat je ‘aan de start’ staat, moet je echter nog steeds eerst zo’n tergende reis afleggen van het kaliber ‘noodzakelijk’ in plaats van het kaliber ‘puur genieten’.

Maar goed nieuws! Vanaf vandaag heeft Nederland zelf namelijk ook een iconisch stukje weg waar bezoekers van over de hele wereld naartoe trekken. In Drenthe bestaat nu namelijk officieel de Hunebed Highway N34. Een nieuwe weg? Nee, het was gisteren nog gewoon de N34, maar paarse broeken hebben er een hippe naam aan gegeven. Bij Radio 1 laat gedeputeerde Henk Brink (goede naam ook) het volgende optekenen:

Er is heel veel historie en moois te zien langs die weg. De naam is een knipoog naar Route 66, de historische Amerikaanse weg. Het bekt ook lekker. Zie het als een publiekstrekker van alle moois wat hier te zien is.

Naast de weg kan men 47 hunebedden bewonderen, maar de initiatiefnemers zijn van plan ook drommen Chinezen te betoveren met de sfeer en natuur die naburige dorpjes te beiden hebben. Nu zitten de Chinezen namelijk met zijn allen in Giethoorn en Amsterdam. Emmen is ook heel mooi in deze tijd van het jaar. Kennelijk. De hele exercitie doet mij echter vooral denken aan die keer dat we met de Omega B naar Frankrijk toogden en jaapiyo senior een regelrechte obsessie ontwikkeld had met de Guide Michelin. Zo stonden we op een gegeven moment op een prima stranddag opeens naast ‘Het graf van Merlijn’. Letterlijk een paar stenen met een plasje water erbij. F00k jou, Bibendum.28 reacties

bij mij staat de N34 eerder bekend als een noodzakelijk kwaad; ook al mag je er 100, je zit áltijd achter een vrachtwagen of een Opel Meriva die 85 rijdt.
@nlbuurman: en nu stroomt het ook nog eens vol met touring bussen met Chinezen!
@stewie: bussen vol met RMB’s. Chinese toeristen geven meer uit en gedragen zich beter dan die rare incest Engelsen. Gespuug op de grond daargelaten!
Als de reis een deel van je doel is (en dat zou voor iedereen zo moeten zijn!) kan je na 10km vanaf je woonplaats al leuke weggetjes vinden die je niet of nauwelijks kent. Werkelijk waar, nederland is zo’n mooi vruchtbaar groen land. Maar je moet het willen zien.

Zoek die weggetjes op en er gaat een wereld voor je open. Na een dag ben je hooguit 300km van huis maar je ziet meer dan 5000km op snelwegen rijden.
@lekbak: Alleen al een simpel rondje rijden door je eigen provincie is al ontzettend leuk. Voor je het weet zit je ergens een bakje patat leeg te eten of met dit mooie weer van een ijsje te genieten waar je van te voren nooit aan gedacht had.

Maar wij Friezen hebben het wat dat betreft nog leuk voor elkaar. Genoeg leuke wegen en bestemmingen.
@viezefreddyw: zeker mee eens! meer dan eens met de 11-stedentocht meegereden en me verbaasd over mijn eigen provincie… En dat is in Drenthe net zo. gewoon een kwestie van de navigatie uit zetten en gewoon random ergens afslaan waar het leuk lijkt
@lekbak: Zeker waar. Wat ook leuk is: eens wat meer tijd nemen voor een rit en op Google Maps de optie snelwegen vermijden kiezen. Echt verbazend op hoeveel leuke wegen je dan terecht komt. Eigenlijk zijn snelwegen dé manier om Nederland op z’n lelijkst te zien.
Emmen is inderdaad best mooi. En je kan er ook gewoon lekker Nederlands praten, zit er in Amsterdam tegenwoordig haast niet meer in. De N34 komt serieus langs mooie plekjes. Verder wel echt een kloten weg trouwens
@gilettelubbers: Nog niet zo lang geleden even een terras gepakt ergens in Amsterdam, wilde een bak koffie bestellen. Moest in het Engels praten tegen de serveerster. Vind ik maar raar.
@viezefreddyw: Dat had ik vorig jaar ook. Ik ben opgestaan en naar het volgende terrasje gelopen. Ik verdom het principieel om zaken te doen in een buitenlandse taal terwijl ik in nederland met een Nederlands bedrijf te maken heb.
@lekbak: Nou nou nou nou zeg. Komt hier een buitenlandse student(e) haar studie zelf betalen gaan wij Hollanders lekker opgevoed een beetje de xenofoob uithangen.

Mooie indruk laat je achter zo.
@frank2b: Ik ben dan ook van mening dat die buitenlandse studente gewoon nederlands moet leren als ze hier wil studeren. Als ze wil werken prima, maar dan ergens achter de schermen.
@lekbak: Dank voor het maken van mijn punt!
@frank2b: Hij bewijst helemaal je punt niet. In geen enkel land kom je aan het werk met louter Engels (Engels sprekende landen daargelaten), en terecht. Niemand verplicht je om Nederlands te praten, maar wil je geld verdienen ergens, dan dien je gewoon aan de eisen te voldoen.
@tuutertuuter: Er zijn genoeg banen in het buitenland waar je gewoon met Engels terecht kan
@lekbak: ik las achter de ramen…
@viezefreddyw: eens! Woon sinds kort bij mn vriendin in Damsko. Ondanks dat ik het voor een half jaartje wel leuk vind zijn we nu al aan het kijken naar het “buitengebied”. Amsterdam heeft veel te veel toeristen. Qua steden in NL geef mij maar Roffatown!
@cloverleaf: Rotterdam vind ik ook niet echt een denderende stad. Een ander mentaliteit dan Amsterdam, dat wel. Minder toeristen ook. Maar qua centrum en uitstraling vind ik het een stad van niks. De grote steden trekken mij niet zo. Als ik dan toch een stad zou moeten uitkiezen vind ik steden als Haarlem wel leuk.
@viezefreddyw: Amsterdam is een prachtige stad, alleen jammer dat er Amsterdammers wonen. Rotterdammers zijn leuke mensen, jammer dat ze in zo’n lelijke stad wonen.

De mooiste plek in iedere stad is de weg eruit trouwens wat mij betreft. Ik kom er alleen maar onder sociale druk of omdat ik er echt moet komen.
@lekbak: Mwoah Amsterdammers…

je bedoelt de yuppen die uit de provincie komen, voor het eerst in de randstad wonen en gelijk denken dat je binnen de ring dan ook alles van de randstad hebt gezien?
@olivier420: Dat zijn de ergste. Daar heb ik heb ik helaas een paar van in de (aangetrouwde) familie wat ervoor zorgt dat ik zo nu en dan amsterdam in moet. Maar ook die schreeuwerige brutale oude “echte” amsterdammers vind ik vreselijk. De één doet nog populairder dan de ander. En alles van buiten hun stad is minderwaardig.
@lekbak: Mwoah is beetje grote stad syndroom, voor zowel die yuppen als de oude mensjes. In Rotterdam heb je dat ook.

Ik woon al m’n hele leven in Den Haag maar werk in Amsterdam, vinden ze maar raar.. waarom zou je dat doen? Amsterdam heeft toch alles te bieden? Ten opzichte van het gehucht waar zij vandaan komen wel ja…
@cloverleaf: Rotterdam.. over sfeerloze steden gesproken. Brrrr wat een kille stad zonder ziel.
@baklava: valt best mee hoor. Alles rondom de tochtgoot ja, maar buurtjes zijn best leuk.
Op de N34 lekker 85 achter een bus, vrachtwaggel of mpv 50km lang rechtdoor sukkelen. Ideaal voor mensen met een prius die willen slipstreamen en een nieuw zuingheidsrecord willen halen.

Verder is emmen zelf wel top! Lekker shoppen en een dierentuin. Altijd gezellig daar
De N34! Langs iconische plaatsen als Erm, Holsloot, Loozen, Ballast, Dalen Kleindijk, Gees en Gasselte!

Wereldberoemd in heel Drenthe.
Vanaf de n34 is geen 1 hunebed te zien. Ik zou het ook afraden ernaar te zoeken, want dan zie je de mongool die over de doorgetrokken streep inhaalt (om 50 meter verderop achter de volgende auto te blijven hangen) niet aankomen.
Mijn grootmoeder woont in Emmen, ik in Groningen. 18 jaar lang kom ik minstens 20x per jaar over de N34. Nog nooit een Hunebed gezien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).