Concurrentie doet huilie-huilie om Ferrari-Haas feestje

Auteur: , 41 Reacties

Jawel, het is weer zover.

Concurrentie doen huilie-huilie om samenwerking Ferrari en Haas

Ah… de Formule 1. Zoals @jaapiyo gisteren al schreef in zijn artikel over het eeuwige geklaag van Red Bull: “If you can’t beat them, nor join them, vraag dan de regelgever of ze de voordelen van de ander willen slopen.” Vandaag wordt de focus op een ander team gericht, namelijk het Amerikaanse Haas. Force India en McLaren, directe concurrenten van de equipe van The Bandit, willen graag een onderzoek naar de enorme stap die de Amerikanen over de afgelopen winter hebben gezet.

De Haas werd de afgelopen weken al getipt als het team om rekening mee te houden buiten de grote drie om. Echter bleken de Amerikanen in Australië wel héél goed voor de dag te komen. Ware het niet voor de onfortuinlijke, dubbele uitvalbeurt, dan hadden zowel Romain Grosjean als Kevin Magnussen stevig in de punten gereden.

Nu blijkt dat de Amerikanen zich misschien wel het beste team van het middenveld mogen noemen, grijpen hun rivalen de opmerkelijke snelheid van Haas direct aan om moord en brand te schreeuwen. Tegenover Autosport vertelt Otmar Szafnauer, van het ondermaats presterende Force India, het volgende:

“I don’t know how they do it, it’s magic. It’s never been done before in Formula 1. I just don’t know how it can be right that someone who’s been in the sport for a couple of years with no resource could produce a car [like this]… does it happen by magic? If it does, I want the wand.”

Je zou kunnen redeneren dat Szafnauer een punt heeft, maar aangezien het gezeik rondom een tekort aan gevechten in het Formule 1-veld al jaren voortduurt, kan ik de prestaties van Haas alleen maar waarderen. Toegegeven, het is grotendeels een kopie van de Ferrari, maar als dat de manier is waarop je je hoofd boven water kunt houden als beginnend team, zie ik het probleem niet.

Terugdenkend aan de laatste keer (2010) dat er nieuwe teams in de Formule 1 kwamen, hebben we gezien waartoe het hebben van een niet-competitieve auto kan leiden. Na enkele moeizame jaren verdwijnen de teams simpelweg, zonder dat iemand zich er nog iets van kan herinneren. In dat opzicht heeft Gene Haas het buitengewoon goed bekeken.

Ook Zak Brown, van McLaren, kan het niet geloven dat zijn team praktisch zoek gereden wordt door Haas. Net als Szafnauer wil hij dat de inspecteurs de auto eens goed onder de loep leggen, om te bekijken of bepaalde onderdelen niet exacte kopieën van de Ferrari zijn. Hoewel hij zelf geen hard bewijs heeft, vindt hij de snelheid van de Haas verdacht, gezien hun nauwe banden met de Italiaanse Scuderia.

“We all know they have a very close alliance with Ferrari and I think we just need to make sure it’s not too close. There could be some influence, there’s certainly some parts of the car that look very similar to last year’s car. But that’s for the engineers and the FIA to look at more closely.”

Formule 1, het blijft dé verzamelplek van slechte verliezers.

Met dank aan Wouter voor de tip!41 reacties

Ja want Haas heeft totaal geen ervaring met single seater racing… Of het runnen van een team enz. Doen ze allemaal voor het eerst…
Wat een janksport begint het te worden zeg.
@e34m5touring: In autosport in het algemeen eigenlijk wel. Afgelopen maandag won Clint Bowyer zelfs nog voor ze op Martinsville.
@ikschrijfookoverautos: is sarcastisch natuurlijk… Bij HAAS weten ze echt wel hoe ze raceauto’s moeten bouwen.
@str8six: dat begreep ik, ik doelde alleen op het ‘single seater’ gedeelte ;) NASCAR zijn immers “gewoon” auto’s
@ikschrijfookoverautos: Jawel, maar dit strookt meer met het F1 verhaal. Maar ik snap wat je bedoelt. Ze doen veel meer idd. Daarom snap ik de verbazing ook niet. Je hebt Ferrari tech en support gekoppelt met de ervaring die ze al hebben. Dat kan het voor de rest toch geen verassing zijn dat die ineens goed meedraaien.
@E34M5Touring: het heet een drogreden. Bovendien is de progressie van haas ongekend. Waar het gebruik van enkele Ferrari onderdelen is toegestaan, zijn er ook grenzen in de regelgeving. Teams vermoeden dat die grenzen zijn overschreden, wat ik kan begrijpen; Als beginnend team na slechts enkele jaren het beter doen dan teams als renault die honderden miljoenen ertegenaan smijten, wekt de indruk dat meer dan alleen een ferrari motor en wat ferrari remmen (bij wijze van) onder de kap schuilen. Om op je argument terug te komen, F1 is zo’n specifieke single seater klasse, daar valt niet gemakkelijk een vergelijking aan op te trekken. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat renault ook al 50 jaar single seater ervaring heeft, terwijl die ervaring alweer lang gedateerd is.
@E34M5Touring: Sorry totaal niet mee eens! Laten we een stockcar niet vergelijken met een F1 auto. Ik begrijp de andere teams wel. Die zijn jaren lang miljoenen aan een chassis en aero aan het uitgeven. En nu komt haas met bijna een copy van Ferrari. Volgens mij was dit verboden nadat redbull dit zelfde trucje uithaalde met torro rosso.
@clarkson: Tip. Google eens Newman Haas.
@e34m5touring:

Niet alle hazen over één kam scheren. Gene Haas is Carl Haas niet.
Nu maar hopen dat het team meer sponsors aantrekt
@w115: naarmate ze meer punten halen zullen de sponsors wel binnen springen.
Dat whinen van al die teams die niets (meer) presteren is ook om moe van te worden zeg. Zij zijn groot en ik is klein gejank, bah bah.
Er is 1 Amerikaans team en dat heeft geweer problemen??
Tja als je 200 miljoen dollar in een team pompt PER JAAR dan snap ik dat je baalt als Haas simpelweg de AutoCAD- tekeningen van Ferrari uit 2017 mag downloaden. Bovendien rijden ze nu met de huidige specificatie motor en versnellingsbak want je mag als nr 1 team geen afwijkende zaken leveren aan de klanten teams..

Dus 2017 chassis met 2018 motor en versnellingsbak. Ik snap wel dat die hard gaan..
Stel het zijn directe kopieën, wat dan nog? Je mag neem ik aan toch gewoon onderdelen kopen?
@wpgt: nee dus… Anders zou bv een B-team a la Torro Rosso ook met dezelfde auto rijden als Red Bull. En dan had je dus een aantal jaren geleden een dominantie van 2 teams met 4 identieke auto’s gehad. En dat willen we niet toch? Blijft F1, geen A1GP. Als je dezelfde auto’s wilt, moet je maar een andere klasse kijken
@suheyl:

Ja dus. Je mag wel degelijk, binnen bepaalde grenzen, onderdelen van een ander team kopen. Haas heeft ook vanaf het begin gezegd, dat ze zoveel Ferrari onderdelen gebruiken als maar is toegestaan. Op de Sauber zitten ook veel Ferrari delen.
@offroad: niet in de context zoals @wpgt bedoelt dus. Je moet wel degelijk zelf onderdelen ontwerpen en vervaardigen. Chassis en aero parts moeten door elk team zelf ontworpen en gebouwd worden
Ik vind het alleen maar mooi dat haas zo mee doet
Dit is gewoon typisch Haas. Zo heeft hij zijn NASCAR team ook groot gemaakt. Je koopt zoveel mogelijk onderdelen in van een toko die goeie dingen maakt, en gooit je R&D budget vervolgens tegen de dingen die je zelf móet maken volgens de regelmenten. Niks mis mee. En als je via een of andere ingewikkelde constructie ook wat aerodynamici van Ferrari kunt lenen, ben je gek als je dat als klein team niet doet. Het zou mij dan ook niet verbazen als een ander team (bijvoorbeeld Sauber) het komend jaar ook zo gaat aanpakken.
Zoals ik al eerder schreef, waar rook is, is vuur …. Als team eigenaren al vraagtekens zetten ….

Herhaling: over een paar jaar lezen we dat Haas (satellietteam van Ferrari) bewust twee pitstops (laatste race) heeft verknald om een VSC uit te lokken zodat Vettel voor Hamilton kon komen. Net zo’n geinte als Briatore in 2008 met Piquet heeft uitgehaald om Alonso te laten winnen.
Even zonder mij er totaal in te verdiepen, vroeger reden andere teams toch ook in de auto’s van bijvoorbeeld Brabham en Lotus. Waarom zou het nu ineens niet meer mogen om in dezelfde soort auto te rijden, het gaat toch om de coureurs?
@remus1997: Ik kan me voorstellen dat het reglemetair allemaal wat strenger is nu ivm beperkte testmogelijkheden.
Door een kopie-team van je topteam als testteam in te zetten zou je dat kunnen omzeilen.
Daarom zal RB zich nu ook wel gedeisd houden, die TR dit jaar in principe als R&D team voor Honda gebruikt.
Mijn voorspelling is dat Gasly en Hartley een hele hoop gridstraffen gaan incasseren tbv testen en zsm ontwikkelen van de Honda motor.
Wat Haas doet is helemaal niet vreemd, in plaats van meteen met onderzoeken en andere dreigende taal te strooien zouden zeur-teams als FI en Mclaren eens blij moeten zijn dat iemand de geest van de oude F1 laat herleven.

In de jaren 60 was het heel gewoon een complete Cooper, Lotus of desnoods een F2 matra te kopen en die te voorzien van een Maserati of Cosworth blok. In de jaren 70 verkochten Cosworth, March en Hewland complete F1 kits waar onder andere Frank Willams, Bruce Mclaren, Ken Tyrrell en Lord Hesketh hun teams mee van auto’s voorzagen. Zonder Bruce en Frank ondernemingsgeest waren de huidige teams er ook niet geweest.

Het meest hypocriete is nog dat geen enkel team klaagde toen bv Manor de motoren van Mercedes voor een prikkie kreeg en de ophanging/bak combi van Mclaren gebruikte, louter omdat hun snelheid in rechte lijn goed was, maar de rest zo bagger dat de middenmoters hen niet als bedreigend zagen. Haas koopt slim de motor van Ferrari én de ophanging van Ferrari, laat Dallara de auto bouwen (ze krijgen geen tekeningen, die zitten in het hoofd van de medewerkers die Dallara wegkocht van Ferrari) en ze leveren in Melbourne de meest constante prestatie in de middenmoot. Als we kijken naar vorig jaar, toen stond Haas met Grosjean nipt voor Massa (Williams), Sainz en Kvyat (STR), zowel Perez als Ocon misten toen Q3 en Mclaren was helemaal nergens. Nu was Haas opnieuw snel met Magnussen en Grosjean, maar is Renault erbij gekomen met Mclaren, terwijl Force India en Williams en STR zijn weggevallen. Het gat naar de top is zelfs iets groter geworden. Het is dus geen magie maar consistentie. FI kan beter eerst gaan kijken wat ze zelf fout doen en Mclaren is jaloers dat zij er niet stonden. Dat het bij de pitstops foutgaat door scheve wielmoeren is heel jammer, want vorig jaren zag je Haas de eerste drie races meedoen en daarna streefden andere teams er op ontwikkeling voorbij. Hopelijk is de val dit jaar niet zo heftig gedurende het seizoen.
‘there has never been a team who has done this’ red bull van 2008 op 2009?
@gwnbmw: honda > brawn 2008 op 2009. Met tekeningen van honda en een motor van mercedes ff kampioen worden.
@thijsj: Brawn heeft Honda gekocht nadat de ontwerper van de Honda, Harvey Postlethwaite, plotseling overleed. Jos Verstappen was destijds voor Honda de testcoureur. Tijdens het testen was Jos al ruim 1 seconde sneller dan de coureurs in hetzelfde jaar op dezelfde baan.
@erik2907: Volgens mij haal je een paar zaken door elkaar. Brawn kocht in 2008 het F1 spul toen Honda door de crisis de handoek in de ring gooide. Dat was 9 jaar na de dood van Harvey Postlethwaite. Honda stopte na zijn dood inderdaad met het F1 project en kocht in 2005 BAR.
@erik2907: wat @pomoek zegt, dat was al in ’99/’00. Honda stapte door de crisis uit de f1, brawn nam de restanten over voor een symbolisch bedrag van een dollar.
@thijsj @mashell inderdaad misschien nog wel een beter voorbeeld, red bull deed het al redelijk in 2008.
@gwnbmw: en Brawn-Mercedes werd ook vanuit het mislukte Honda in één keer de kampioen.
@mashell: ik denk dat Brawn donders goed wist dat de auto een kanshebber was voor het nieuwe seizoen door de dubbele diffuser truuk die ze hadden bedacht. Dus hoewel Honda tot dat moment weinig klaar wist te spelen in de F1 was de laatste Honda de meest succesvolle. Sterker nog, het project is uiteindelijk overgenomen soort Mercedes, dus hoewel het voor Honda weinig succesvol is gebleken heeft het F1 project als zodanig zeer succesvol uitgepakt.
“If you can’t beat them, nor join them, vraag dan de regelgever of ze de voordelen van de ander willen slopen.”

Leuk hoor, maar veel te kort door de bocht. Je mag in de F1 een aantal zaken overnemen van anderen, de rest MOET je zelf ontwikkelen. Dat zijn de HUIDIGE regels. Als Haas/Ferrari zich hier aan houden dan is dit inderdaad ‘huilie huilie’, maar dat is nog maar zeer de vraag.
Regels zoals dit zorgen ervoor dat de F1 geen eenheidsworst wordt, met gelijke auto’s. Die series zijn er al, als je dat wilt kun je daar gaan rijden en naar kijken.
Ten eerste het team heet Haas en niet Schildpad. Ten tweede het is een Amerikaans team en goh… laat Liberty Media nou ook Amerikaans zijn. Hmm… een patriottische samenzwering misschien…
Brawn GP kreeg het ook voor elkaar een paar jaar geleden
@autootjes: dat was mijn eerste gedachte ook idd. En besides; is het echt zo’n ongekende stap als je met de (schat ik) op 1 na beste motor enkele hondersten van seconden sneller rijd als een team wat wederom een peop motor heeft?
More referentie naar de Hitachi magic wand!
Mijn naam is haas en ik weet van niets
Kijk. Dit is natuurlijk gewoon de toekomst van de F1. De tijd van de rijdende chicanes gaat aan zijn einde komen. Privateers die voor weinig lekker mee kunnen doen. Het was toch te gek? Haasen die met RB’s aan het strijden waren! Hoe tof zou het zijn als alle auto’s binnen een minuut van elkaar de finish bereiken?
Zeg van Ron Dennis wat je wil maar die zou niet zo kinderachtig zitten te huilen als Zak Brown nu doet.
Winnen doe je door de regels uit te buiten niet door een ander te kortwieken.
Dus Haas is straks het haasje?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).