BMW 3 Serie (2005–2013) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 132 Reacties

Nu de nieuwe BMW 3 Serie (en 4 Serie) inmiddels een tijdje op de markt is komen er meer en meer 3 Series van het vorige type op Autoscout24.nl te staan.

De nieuwe 3 Serie kwam op de markt in 2005 en werd in 2013 vervangen door de huidige versie. Er was een enorm scala aan uitvoeringen en motoriseringen beschikbaar, waardoor er voor iedereen wel een 3 Serie te vinden is. Het aanbod begon met een 116 pk sterke 316i of 316d, de meest krachtige versie was de 335i met 306 pk.
Uiteraard waren er ook nog de verschillende varianten van de M3, sommige informatie uit dit verhaal zijn ook op die auto’s toepasbaar, maar er zijn voor die auto’s ook nog andere, meer specifieke aandachtspunten. In 2009 kreeg de 3 Serie een facelift.

Aanbod occasions

 • Prijzen variëren van ongeveer €6000 euro tot ongeveer €40.000 euro voor een rijk uitgerust exemplaar met weinig
 • kilometers van eind 2012 of 2013.
 • Op AutoScout24.nl staan ongeveer 2200 3 Series van deze generatie te koop.
 • 44% is een sedan, 41% is een Touring, 8% is een coupé, 7 is een cabrio.
 • 61% is benzine, 39% is een diesel.
 • 58% is handgeschakeld, 42% is uitgerust met een automaat.
 • 78% heeft cruise control.
 • 76% heeft climate control.
 • 72% heeft parkeersensoren.
 • Zwart en grijs waren de populairste kleuren en zijn samen goed voor twee derde van het aanbod.

Pluspunten

 • Achterwielaandrijving, stuurt goed.
 • Premium.
 • Oogt nog behoorlijk modern, zeker de auto’s van na de facelift.
 • Het aanbod is groot: als de prijs niet top is vindt je wel een ander.

Aandachtspunten

 • Het is een premium badge, dus de werkplaatskosten zijn ook premium.
 • EGR kleppen en Swirlflaps kunnen (met name bij de diesels) last hebben van vervuiling, waardoor ze vast gaan zitten en uiteindelijk afbreken. Als je pech hebt veroorzaken de afgebroken kleppen schade aan je cilinderkoppen, zuigers en turbo’s. Eventueel kan je ze preventief vervangen, dat scheelt een potentieel een hoop ellende. De Swirlflaps kan je eventueel zelfs helemaal laten verwijderen door een specialist.
 • Wees met name bij de sportievere versies en de versies met sportonderstel scherp op bandenslijtage. De achterste banden kunnen het bij deze auto’s zwaar hebben, met name aan de binnenkant van de band, dus even goed onder de auto kijken.
 • De meeste e90’s werden geleverd op run-flat banden. Dit zijn meestal niet de meest comfortabele en ook niet de best presterende banden. Bepaal voor jezelf of je de banden comfortabel genoeg vindt, ook hier geldt: er is genoeg aanbod. Het kan gunstiger zijn om op zoek te gaan naar een auto die al wel een fijne set banden heeft.
 • Over het algemeen zijn de motoren redelijk betrouwbaar, maar de turbo’s van de 320d geven soms de geest. Een luid huilend geluid geeft aan dat het leven van je turbo er bijna opzit.
 • De koppeling heeft een zogenaamde vertragingsklep. Deze kan slijten waardoor de koppeling abrupt aan kan voelen, of kan schokken.
 • Houd de conditie van je thermostaat in de gaten, dit wordt nog wel eens vergeten doordat een temperatuurmeter in het dashboard ontbreekt.
 • Veel auto’s zijn ex-leasewagens. Dat hoeft niet erg te zijn, maar check wel dat er tegen het eind van de leasetermijn niet bespaard is op onderhoud.
 • De M-Sport uitvoeringen ogen tof, maar houdt er rekening mee dat ze een sportonderstel en grotere wielen meekregen. Combineer dat met de toch al sportieve eigenschappen van een BMW en sommige mensen vinden het misschien niet comfortabel genoeg meer.
 • Er is een probleem met de ontluchtingsslang van de tank die doorslijt doordat hij met scherp metaal in aanraking komt. Gevolg is dat er brandstof kan lekken uit de auto, met name bij een volle tank. Het probleem lijkt alleen bij de diesels voor te komen. Het vervelende is dat je halve auto uit elkaar moet om de lekkage te verhelpen met een slangetje van een paar tientjes.
 • Er zijn drie kleine recalls geweest:
  ◦ Sommige auto’s gebouwd in maart 2006 hadden problemen met de rembekrachtiging.
  ◦ Auto’s gebouwd van mei tot juli 2008 hadden problemen met de airbags die niet werkten.
  ◦ In juli 2012 werden wat auto’s terug geroepen waarbij de stuurbekrachtiging uit kon vallen.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!132 reacties

Blijft een gaaf model! Mijn favoriet is toch wel de BMW M3 E90 Sedan, liefst nog voor de facelift!
@roberto: de m3 sedan is indd echt dik, ik vind hem leuker dan de coupe
@roberto: idd voor de facelift zijn die lekkerder
Pluspunt : premium

Maar als ik dan de lijst van minpunten zie, ben ik dolgelukkig dat ik NIET premium rijd…
@desjonnies: Het leuke is juist mensen die zo denken, en dan aan mij vragen wat ik aan kosten kwijt ben aan de mijne, (ja, ook onderhoud bij de BMW garage), dat ze dan met hun bek vol tanden staan.. Kosten worden door veel mensen flink overschat.
@lekkaah: Zeker als je alles zelf doet, is het nog veel en veel beter te overzien. Ach, ben ook wel bevooroordeeld, als ik in een BMW stap klopt het meteen. Bij geen ander merk dat ik tot nu toe gereden heb krijg ik dat ‘gevoel’. RDW, luxe, snelheid, 6 cilinder en ja stiekem ook de badge natuurlijk. Blijft prachtig!
@jzaero: RDW?
@draadloos: RWD bedoelt hij/zij, lijkt me duidelijk :)
@draadloos: RWD, dat behoeft geen uitleg
@draadloos: Klopt. Enkel bij BMW krijg je er een kenteken bij.
@draadloos: rechts draaiende wielen?
@jzaero: ahhh mooi! Nu denk ik ook te weten wie jij bent? Dikke E46 328i (wielenfreak) en de E36. Dan heb je waarschijnlijk ook mijn auto gezien :-) en weet je ook vast wie ik ben van bimmerportal.
@lekkaah:
Ga dat mijn ouwe man vertellen….. Die rijdt een 535i (F10). De rekeningen die hij ontvangt van de BMW dealer voor onderhoud zijn echt niet mals. En er lijkt ook altijd “iets” mis te zijn. Er is altijd wel wat meerwerk, naast het standaard onderhoud.

Nee, het is een heerlijk comfortabele (ja, comfortabel, niet sportief) en snelle wagen (ja, dat is iets anders als sportief), maar het ding kost een godsvermogen in onderhoud. En de degelijkheid spat er nu ook niet van af. Laatst was de hele computer weer eens (voor de 3 maal sinds aanschaf) ontregeld; je staat toch ff raar te kijken als ALLE storingslampjes branden, opties als cruisecontrol niet meer werken en de boordcomputer je wel heel dringend verzoekt om naar een servicepunt te gaan……
@Rob: Ik wil ’t hem wel vertellen hoor.. het is enkel mijn ervaring.. Als ik de rest moet geloven hier is alles wat premium is teringmeuk..
@lekkaah: helaas is hier nogal wat afgunst richting de Duitse merken.
@bofkont:
Er is geen afgunst jegens Duitse merken, er is protest tegen de status quo dat alles wat Duits is, zaligmakend zou zijn.
Want dat is beslist niet waar.
Ik heb twee Mercedesssen -van-de-zaak gehad en dat waren allebei eerste klas Tyfushokken.
Allebei, elektronische kerstbomen.
En de simpele Laguna Diesel serie 1 die ik daarna kreeg (en absoluut wilde ipv een Benz) deed zijn werk onverstoorbaar goed, zoals je van een Mercedes zou verwachten.
Maar daarentegen heb ik jarenlang zalig met een 2001 Passat B5 TDI gereden, één van mijn fijnste auto’s ooit.
@desjonnies: Maar waar staat dat dan?? Krijg jij een garantie mee dat er niks stuk kan gaan ofzo?

Nee, het is net als altijd; als men boven hun budget gaat leven en er gaat idd iets stuk, is de teleurstelling zó groot dat die er emotioneel nooit meer bovenop komt.

Je kan ze uittekenen.. altijd dezelfde. Als je een substantieel bedrag in een product stopt tegen beter weten in, en daarna gaat janken dat er inderdaad (toch eigenlijk wel diep van binnen verwachtte) kosten aan hangen, ben je niets meer dan een simpele consument.

En dat is in elke branche, of het nou om een meubel of telefoon gaat..
@desjonnies: Ben ik wel met je eens, Duitse auto’s zijn niets beter dan de gemiddelde auto, enkel in kwaliteitsbeleving/interieurafwerking doen ze het erg goed.
@Rob: zo heeft elk merk wel een flater/voorbeeld. Ik rij al 6 jaar BMW, nu ook 2 jaar F10 en kom niet boven de 400euro per jaar aan onderhoud uit. Vind ik redelijk.
@Rob:
Met mijn duitse auto’s had ik altijd hetzelfde gevoel als bij de tandarts als er weer een beurtje aan kwam….
Mooi spul hoor maar ik kreeg vaak het gevoel dat als er niets mis was de garage wel zorgde dat er iets mis was….
@desjonnies:
Premium staat tegenwoordig voor hoge onderhoudskosten, al lang niet meer voor een superieur product….
via Android app
@desjonnies: wat een kul, er zijn twee onderdelen die bij sommige modellen kapot gaan en slechts 1 probleem in het ontwerp. Dat is absoluut geen slechte score.
@desjonnies: premium kwaliteit! Niet dus.
@desjonnies: Natuurlijk onzin om te denken dat ze er ook daadwerkelijk allemaal last van hebben.
Zelf 3 maal een E46 gehad allemaal met de heerlijke 328i motor, ze hebben me nooit laten staan enkel normaal onderhoud van beurt naar beurt , dus tegen zeer geringe kosten gereden.
@desjonnies: welke aandachtspunten? ’t gaat hier quasi enkel om ‘runflatbanden,’ ‘te hard onderstel’ en ‘snel afgesleten banden bij sportief boenderen’

Allemaal zaken die niets met BMW an sich te maken hebben.
Hij werd vervangen in 2012
Een EGR die afbreekt, daar heb ik nog nooit van gehoord. Is dit een fout of breekt die echt af bij Bmw. Daarnaast wel knap dat die in je blok komt, die klep is dan door warmtewisselaar gegaan een bocht etc etc.
@trabbit: De swirlflaps breken af, dat zijn altijd al zwakke punten geweest bij de BMW diesels.
@jzaero: Dat wist ik maar dat heeft toch niks met de egr klep te maken. De swirlflaps zitten toch in het inlaatspruitstuk niet in de egr?
@trabbit: Nee, je hebt wel gelijk, het is alleen taaltechnisch een beetje ongelukkig geformuleerd. Helaas is de EGR en de regelgeving waarom dat ding geïntroduceerd is de oorzaak van veel problemen bij overigens bijna alle merken diesels.

De EGR leidt uitlaatgas nogmaals via een klep het inlaatspuitstuk in om zo een schonere uitstoot te krijgen. Helaas veroorzaakt dit veel verruiling in het inlaattraject.
De EGR kan door de vervuiling haperen en uiteindelijk vastlopen. Dat kan weer leiden tot “limp mode”
De swirl kleppen in de inlaat raken ook vervuild, kunnen vastlopen en uiteindelijk afbreken. Dat geeft veel schade.

Laat niet onverlet dat ik voor een premium merk dit best wel een aardig lijstje vind.
via Android app
@jzaero: volgens mij is dat überhaupt een punt bij moderne diesels. Een schoner milieu, maar een ongezonde motor
@trabbit: bij de 320d breekt bij om en nabij 150.000 de distributieketting. Waarom word hierover niets gezegd.
@sergio72: Geen idee, als jij het zegt zal het wel zo zijn. Ik ben niet bekend met Bmw, maar heb gewoon nog nooit van een afbrekende egr klep gehoord.

Het is sowieso niet bekend waar Autoblog zijn probleempunten lijstjes vandaan haalt. Wel weet ik dat het lijstje bij de Ford Focus schaamteloos gekopieerd was van focusclub.nl, inclusief de typfout;). Dus het is waarschijnlijk maar net hoeveel er op internet makkelijk te vinden is, wat de lengte van het lijstje bepaalt.
Gezien de aandachtspunten en de premium werkplaatstarieven zou ik hem laten staan…. Toch wel jammer. Vind het nog steeds een mooie wagen om te zien en het rijden is ook dik in orde.
@terazino: Als je hem bij de dealer laat repareren wel ja. Over het algemeen zijn de aandachtspunten wel te overzien. Bij dit soort types auto’s moet je in je achterhoofd houden dat je ontzettend veel op internet kan vinden, dus ook letterlijk álle foutjes die er bestaan.
@terazino: onzin ! Lees je in op bmwportal daar zitten de echte kenners en mensen die ook echt zo’n wagen hebben. Agaat als een artikeltje als dit is echt een gemiste kans.
@bofkont: afgaan op
Ik vond dit vooral een claustrofobisch klein autootje, ook de station, waar je half in ‘ligt’ op nogal karige stoelen. De E60 vond ik een vele malen fijnere en volwaardiger auto.
@parker: Als je liever ‘op de bok’ zit is BMW inderdaad niet voor jou. Dat ‘liggen’ waar je het over hebt is juist een kenmerkend voordeel van BMW, je zit lekker laag en voelt je veel meer een met de auto dan bij de meeste andere merken. Mensen die van autorijden houden vinden dat over het algemeen juist een voordeel.
@jaapiyo: laag zitten is iets anders dan liggen…
@parker:
misschien is een volkswagen sharan meer iets voor jou dan
Alles met meer dan 200pk lijkt mij wel wat
@mrrallycross:
Zegt helemaal niks, wat heb je aan 200pk als zo’n hok meer dan 1,5ton weegt….
Als je het nu hebt over 200pk/ton, dan kan ik een stukje met je mee….
@jrk68: E90 330i 1455 kg 0-100 6.1 sec.
Kun jij niet bijbenen met die smart lichtgewicht.
Ook kwa rijgedrag/bochten is een E90 erg goed.
@bofkont:
Dat dacht jij, dan pakken we toch gewoon de Lotus….
@jrk68: Lotus is idd super circuit wagentje.
Maar een E90 met een potente 6 zes cilinder is heus een leuk een stuurwagen.
Een E90/E92 335i, ideaal! Chippie naar 380-390pk en je hebt een serieus snelle auto, zeker met M-pakket een heerlijke wagen om te zien maar ook om te rijden. Prachtig geluid ook met een M-Performance Exhaust. Must haves op een E9X 6-cilinder. Misschien ooit een 335i naast mijn twee andere BMW’s, 328i E36 en E46jes!
@jzaero: Koop dan wel de N55 ipv de n54, tenzij je die-hard wil gaan tunen, dan kun je de dubbele turbo’s vd n54 vervangen en als je ff doorgaat tot wel 600pk uithalen.
@lekkaah: Uiteindelijk wel leuk inderdaad. Overigens ben ik ook meer fan van de E92 pre-facelift. Veel agressiever neusje. Betekent dus in meeste gevallen dat je de N54 krijgt.
@jzaero: Coupe facelift verschil is idd best minimaal te noemen, de pre-facelift sedan begint nu echter wel wat ouder te ogen (in de mijne dan). Paar blacklines doen echter wel wonderen..
Verders heb ik een e90 en een 325i e92 versleten, nooit wat mee aan de hand en weinig afschrijving als je ze slim koopt. Heerlijke wagen (jouwne is overigens ook echt een pareltje).
Ik vind de lijst met aandachtspunten juist meevallen. Ja hij is lang, maar de er staan eigenlijk maar 2 serieuze problemen op namelijk de swirlflaps en de ontluchtingsslang van de tank. Als ik het zo lees en vergelijk met de post laatst is het een betrouwbaardere wagen dan z’n voorganger (maar goed, die is ook wat ouder waardoor er meer aan het licht komt).
@erwh: heb je ook gezien wat er gebeurt als die flaps afbreken? Gaat de vorige eigenaar je dat braaf vertellen of heb jij straks garantie tot de deur en blijkt je motor forse tikken te hebben gehad en in de soep te lopen als je een keer lekker doortrapt? Lijkt me nogal een dingetje om scherp op te zijn..
Potentiële opvolger voor mijn 147. Wil er wel een met een zespitter dan, maar dat zal, zeker gezien alle aandachtspunten, nog behoorlijk in de papieren kunnen gaan lopen. Misschien dus toch maar gewoon voor een Giulietta gaan ;)
@trustmeiamanengineer: Laat je niet bang maken, dit zijn gewoon alle bekende problemen die voor zijn gekomen op dit model, de kans dat jij er toevallig alleen al 2 van dit lijstje krijgt is klein.. Bovendien kan je op vrijwel elke auto wel zo’n lijst vol krijgen.
Neem een n52 of een N55, die zijn vrijwel onverwoestbaar.
Turbo bij 320d valt best mee, normale levensduur heeft die.

Belangrijkste element is volgende, de N47 blokken hebben gruwelijke problemen gehad met de distributieketting.

Problemen daarmee zijn heel erg prijzig ( 2.000) want hij zit achterin het blok welke dus geheel gedemonteerd moet worden.
@peke: Turbo’s waren vooral een probleem in de eerste diesel versies van dit model. Had een collega die 3x een nieuwe heeft gehad op 110.000 km.
@AB: Vergeet bij de n54 (335i before 2010) niet de turbo/wastegate/brandstofpomp problemen, dat zijn volgens mij juist de belangrijkere problems.
Vind de lijst met aandachtsproblemen ook wel meevallen. Sommige zijn nogal subjectief geschreven.
Let ook vooral op zeer lokale slijtage aan het stuur. Heel veel modellen tonen slijtage helemaal bovenaan het stuur, ongeacht de uitvoering.
@SimonMc:
Gaat vaak samen met een bestuurdersstoel die niet meer uit de ligstand wil….
@jrk68: en de bestuurders stoel die scheef staat. Met een slijtage op de middenarmsteun.
@rolov: 1x, 2x maar geen 3x… geen +1 voor jou!
@poeperman: jammer maar ik zit hier niet voor de plusjes. ;)
Blijft toch een houdbaar en mooi model! Over hrt algemeen ook een prima auto dus.
Heerlijke auto’s.. Wel beetje stug..

Wel apart dat geen melding werd gemaakt van de bobine die bovengemiddeld vaak stukgaat bij de benzineversies…
Ik kan mij nog herinneren dat toen deze auto kwam, Volkswagen de nieuwe Passat B6 had gelanceerd. Ik vond de BMW 3-serie uit 2005 (dus voor de facelift) een hele mooie auto, eigenlijk mooier dan na de facelift vuit 2009, maar viel qua ruimte wat tegen. De Passat daarentegen was ruimer, groter en eerlijk toegegeven was de B6 gewoon ook een pracht van een auto vooral in metallic lichtblauw.
http://www.netcarshow.com/volkswagen/2006-passat/800×600/wallpaper_2d.htm

Deze Passat vond ik destijds mooier dan de C-Klasse en de A4 alleen de BMW 3-serie E90 kwam in de buurt. Enig minpunt vond ik de ruimte dus.

Net als destijds met de VW Phaeton was de Passat gewoon een betere en leukere auto dan de traditionele top-3.
Ik rijd al weer bijna 3,5 jaar in een E91 325i Touring. Mankementen valt mee, ik heb zelf alleen kuren met de thermostaat gehad, verder alleen beurtjes. Wel de runflats na 5.000 km weggedaan en vervangen voor Dunlops SP9090: rijdt vele malen beter.
Heb persoonlijk een zwak voor de 335i in welke vorm dan ook.
Elegant uitgevoerd en als coupé een ultieme cruiser!
4 nietszeggende pluspunten tegen een hele waslijst aandachtspunten… Niet direct wat ik verwacht had van zo’n duur merk als bmw
@nasty: Er zijn in mijn ogen ook genoeg nietszeggende aandachtspunten. “Het is een premium badge, dus de werkplaatskosten zijn ook premium.” is zeker zo één.

EGR problemen bij Diesels is van alle merken. Letterlijk geen enkel merk blijft er van gespaard. Hangt vooral sterk af van de rijstijl van de eigenaar.

Bandenslijtage bij sportieve versies. Euh ja? En een hoger brandstofverbruik bij grotere cilinderinhouden is dan ook onlogisch? Lijkt me ook weer zeer afhankelijk van de bestuurder + de runflat banden staan bekend om (zeer) snel te gaan doorscheuren in de wangen.

Dat er bespaard kan zijn op onderhoud, omdat er veel ex-lease wagens zijn, ligt 100% aan de werkgever/eigenaar, niet aan de auto zelf…

Sportonderstel dat te hard is? Tja, dat is puur een keuze dat je maakt, en wat te hard is voor de ene, is niet per se te hard voor een ander.

Dus uiteindelijk zijn er misschien 3 serieuze aandachtspunten…
Schitterende wagen. Dit is de enige 3-serie waar ik de sedan mooier vind als de coupe.
Dat zijn nog al wat aandachtspunten. Maar desalniettemin een mooie wagen om te zien van buiten, vind het interieur wat minder.
Twijfel tussen e46 en e90, ik vind het beide prachtige auto’s, vraag me af welke motorisch het betrouwbaarste is.
Wat was dat tweede pluspuntje nou….
@norge: geen Volkswagen.. ;)
De achterlichten van de pre-facelift sedan heb ik nooit mooi gevonden. Als je niet beter zou weten, dan zou het net een Japans/Koreaans hok kunnen zijn.
@roadronner: Haha idd zeker de touring van de prefacelift had gruwelijke achterlichten.
Zelf 3 jaar een e92 gehad. 320d rijd lekker maar de bemerking van de runflats is terecht. De maken echt teveel lawaai. Verder geen problemen gehad op een kapotte koplampsproeier na. Zeer lekkere sportstoelen, een aanrader. De sportophanging zou ik persoonlijk vermijden want dan wordt hij echt hard zeker op Belgische wegen.
Sinds een paar maanden eigenaar van een prachtige E90 330i met alle opties (heerlijk tv kijken). Mn tweede auto (20jaar) en super tevreden. Paar weken terug nog een //M Performance uitlaatdemper laten monteren. Top!
@rubenpriest: Veel plezier geniet ervan
Rij nu een jaartje met een 325d E91 uit 2010, laten herprogrammeren naar 313pk/640nm. Rijdt echt heerlijk! En gelukkig nog geen enkel probleem gehad (buiten de rechter achterdeur die af en toe niet open wilt) tijdens de 40k km die ik er in heb gereden (staat nog maar op 70k nu). Full option is ook altijd wel leuk (dank u eerste eigenaar, 21k aan opties).

1:16 als je echt wilt, zit zelf op 1:12. Teller gaat de 260 relatief vlotjes voorbij (teller stopt dan, toerenteller gaat nog door). Bandenslijtage, tja, zorg je zelf voor. 9/10, would recommend!
@b00st: laat de uitdraai maar zien dan….geloof er geen zak van dat die 325 meer dan 300pk heeft met alleen herprogrammeren (of uberhaupt als ik eerlijk ben)
@w0o0dy: Dat is zeer zeker mogelijk, de 325D na 2009 is gewoon een software geknepen 330D. Kijk maar eens op verschillende sites, de 325D krijgt er door chiptuning 96 pk bij. Ongeloofelijk maar waar
@bmwman92: en injectoren van een 335d monteren
@w0o0dy: uitdraai ligt thuis, als je echt wilt zal ik hem inscannen. Chipper beloofde 300pk, maar op de bank was het ietsje meer. Kan je zeggen dat die wat positief staat, maar de standaard waarden klopten redelijk. En is idd een geknepen 330d. Toen nog wel :)
De 320Si zou ik wel willen hebben…
@e1000bmw523i: das idd een hele speciale wagen. Een baby ///M3. BMW maakt soms heel speciale dingen. Bij de E30 was voor Italië de 320is gemaakt, 192pk uit een 2.0 en het volledige M-pakket net zoals die E90 320si
@tombe: alleen is het verschil tussen de E90 320i en 320Si klein. De 320i (PFL) had 150 pk, de 320Si had er 177. Dit terwijl de 320i LCI er 170 kreeg. Maar aangezien in de Si hetzelfde blok ligt als in de WRCC-exemplaren valt daar wel wat aan te doen… :P
@e1000bmw523i: toch meer of enkel die handgemaakte blok. Vicky, what a chick
http://youtu.be/GT-kruuALrQ
Gewoon hebben die bak, en zeker in dat kleur!
Nog een aandachtspunt bij de 16d18d/20d motoren is de distributieketting. Hoor je een tikkend geluid aan de motor (kan je horen tijdens het rijden), koop hem dan niet. Vervangen is vrij duur (+- €3.000). Problemen komen vaak rond een 100.000km. De ene heeft het nooit voor, de andere al iets sneller.

Ook bij hogere km standen de dpf. Vervangen/onderhoud is ook weer vrij duur, preventief verwijderen is een mogelijkheid.

–>> als je voor een 16d/18d/20d kiest, ga dan voor een model met weinig km’s met correct onderhoud.

Nog wat extra info:
– modellen vanaf september 2008 hebben de navigatie update CIC. Veel beter werkende navi en oogt ook beter.
– runflats rijden inderdaad iets harder, maar wil je minder lawaai koop dan gewoon kwaliteitsbanden.
– bij de 335i is de N54 iets betrouwbaarder dan de N55 (respectievelijk 2 kleine turbo’s vs 1 grote. N55 vanaf bj 2011)
– de “vetragingsklep” ook wel bekend als “CDV” of “clutch delay valve” van de koppeling zwier je er ook gewoon onderuit. De wagen rijd zo soepeler met minder schokken. Vooral bij het verleggen van 1e naar 2e verselling.
– koop geen coupé of cabrio met elektrische zetels, die zijn verdomd traag als je een persoon op de achterbank wil laten instappen.
@jensdm: Moet je er wel bij vermelden dat het om de N47 dieselmotor gaat en dan vooral tussen half 2007 tot half 2010. De M47, <2007, heeft geen last van het distributieketting probleem.
@bmwman92: Klopt, ben ik er vergeten bij vermelden.
@jensdm: Ik denk dat je de N54 en N55 omgedraait hebt.. Het is juist de N55 die een stuk betrouwbaarder is gebleken.
De GTS (en M3 CRT) hebben een 4.4 liter blok, geen 4.0.

Your welcome.
@jaapiyo:

/obnoxious autonerd
@jaapiyo: *you’re
@SimonMc: douché
@jaapiyo: De wereld is groter dan enkel het internet, weet je.
@SimonMc: Uncalled for breh.
@jaapiyo: Sorry ;)
Ik vind de aandachtspunten erg meevallen. Dat het vaak ex-lease wagens zijn en een hoge banden slijtage met sportonderstel zijn voor mij geen minpunten. Ik rij inmiddels 1,5 jaar met een 2007 E90 325i zonder problemen. Heerlijke auto en vooral heerlijke n52 motor. Onderhoudskosten vallen me tot nu toe ook erg mee. Onderhoudskosten worden voor de premium merken vaak overschat. Een BMW specialst ipv de dealer en het valt reuze mee.
Ik ben zelf (tot april) E91 320d bezitter. Bouwjaar 2006 met net 176000km op de teller. Problemen:
– turbo’s (nummer 3 zit er in sinds november)
– sloten (2x)
– afstandsbediening sleutel liet het afweten
– geurhinder in het interieur door lek in het uitlaattraject na vervangen turbo 1

Er is altijd goed voor gezorgd en onderhoud gebeurde steeds tijdig bij de dealer.

Voor de rest is het wel een comfortabele, stille en subliem sturende auto.
Ik rijd zelfs een 330i handbal, fantastische wat mij betreft, hoop er nog lang van te kunnen genieten.

Let wel op de viercilinders, de N46 motor, deze gaat olie verbruiken en vanaf 100.000km en word het steeds erger. Ook de carterventilatie is een gevoelig onderwerp, voor de rest degelijke auto en natuurlijk dat BMW gevoel!!
@gaszitrechts: Handbal? Is dat de extra sportieve uitvoering?
@gaszitrechts: Ik rijd een VW golfbal
@gaszitrechts: ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb een 318i N46 van 2007, rij er sinds december 2013 mee en de teller stond toen op 186000. Nu staat de teller op 192000 (ik rij amper, ik heb m omdat het kan) maar hij verbruikt geen druppeltje olie. Geen blauwe pluim uit de uitlaat als die warm is, helemaal niks. Die klepseals en carterventilatie komen inderdaad vaak voor, maar wil niet zeggen dat de meeste dat hebben bij die kilometers. En wat betreft de E90 zelf. Verder heb ik nergens gezeik mee gehad en rijdt hij helemaal super. Tja en het stugge is persoonlijke mening. Ik rij op 18 inch met normale banden en Eibach veren en ik zou niet amders meer willen.
Wel eens gedacht, meer dan deze 3-serie heb je toch eigenlijk niet nodig? Ruimte genoeg zonder inefficient-groot te worden, 6 cilinders voor het geluid en een BMW blijft lang goed in elkaar zitten. Is niet hetzelfde als dat hij geen onderhoud nodig heeft. Heb o.a. een nieuw gekochte E39.
Bmw 335i heeft turbo wastegate problemen en in de USA zijn daar hele rechtszaken voor geweest..gaan telkens kapot

Elektrische waterpomp begeeft het snel

En computer voor updates is ook een probleem geval

Mijn vorige 335i gekocht als premium selection met 40dkm op de teller verkcoht na 2 jaar en 70dkm op de teller en bijna 10 duizend euri lichter aan onkosten..

Vandaag mijn lexus gs van beurtje opgehaald en na 2 jaar niets dan standaard onderhoud, ja het is wat saaier dat weet ik maar kan nu lekker extra op vakantie enzo van het geld wat ik bespaar :d
@johanw: Ben wel benieuwd welke reparaties je uit hebt moeten laten voeren voor die 10k?
@alcantara:

Ja lijst is lang maar elektrische waterpomp 1100 euro, twee turbo’s 4000 euro (een van de turbo’s moet half motorblok aan de kant), computer 350 euro, low pressure fuel pomp 900 euro, is bijelkaar 6500 euro…er zaten nog twee flinke reparaties bij maar weet deze even niet meer bij naam..totaal iets van 9300 euro, doe laatste twee heb ik niet gedaan en de auto verkocht.
@johanw: naar mijn weten heeft de 335i maar één turbo…
@e1000bmw523i: Voor zover ik weet heeft de n54 er 2 ;)
@e1000bmw523i:

Nee voor facelift twee losse turbo’s…en daarna 1 grote turbo waarin twee zitten verwerkt…
@johanw: maar, als Premium Selection heb je daar uiteraard geen euro voor moeten betalen?
Ik heb een E61 premium selection en élke herstelling (vervangen compressor luchtvering en vervangen bedrading kofferklep) is gratis gebeurd. Uiteraard
@poeperman:

Klopt enkel bmw weet de regeltjes ook wel zo te maken dat bepaalde onderdelen daar niet onder vallen.

Heb met mijn turbo’s wastegate problemen..dat ik Al heel vroeg heb laten checken op een bijgeluid / rateltje en dat ik werd weggestuurd met “zit in de uitlaat” niets aan de hand. Het werd langzaam erger en bij gas geven of los duidelik verschil dus nog twee keer terug…nee hoor mijnheer is de uitlaat…tot de twee jaar garantie voorbij was..kreeg ik ineens bij de beurt te horen dat de wastegates ratelde…kassa!!! Garantie? Nee 1 maand er voorbij he…dat zie je niet bij Japanse auto’s…
@johanw: Ga naar een specialist.
@e1000bmw523i:

Schiet je weinig mee op als je verplicht bent om naar de bmw dealer te gaan om je garantie te behouden!!! Zo slim zijn ze wel he…

Buiten dat daarmee voorkom je de slechte kwaliteit niet…kapot gaan doet het toch wel!!!
@johanw: Zoals hij al zei: garantie was inmiddels verlopen. En dan is de specialist goedkoper.
@johanw:

Sorry maar kan je niet volgen…voor je garantie moet je onderhoud doen bij de bmw dealer..ook als er tijdens je garantie wat kapotgaat moet je daar laten maken..daar ging de kassa tikken..aangezien ik tijdens garantie al veel gedonder had en het probleem van de turbo’s door bmw vakkundig was verschoven naar 25 maanden (ja mijnheer garantie voorbij) heb ik de auto de deur uitgetrapt. Buiten dat bmw specialist rekent 70% van wat de bmw dealer vraagt en ben je uiteindelijk nog steeds flinke kosten kwijt..heel wat meer dan mijn lexus aan onderhoud kwijt is..
@johanw: Klasse wagen die gs en ook meteen een stuk ruimer/luxer dan de 3.
Heerlijke wagen de E90, al vind ik de E46 persoonlijker mooier, is voor mij toch de mooiste 3 serie ooit gebouwd. Vooral de eerste E90’s vind ik de interieur afwerking echt minder dan als bij de E46.

Verder goede wagen zo’n E90, mijn broer heeft een 330d gechipt 260/270pk 600nm probleemloos 3 ton gereden.
Erg mooie wagen, jammer dat je zo vaak al weer petjes erin ziet die een DSB’tje erop hebben.. zonde
Diesels gemaakt in feb-maart-apr-mei 2011 kunnen injectoren hebben met een productie fout. Verlies van power, veel lawaai bij koude start. Probleem merkbaar na 50.000km. Geen recall geweest. Bij wagens binnen garantie worden de 4 injectoren vervangen door geupdate versie. Kost zonder garantie +- 2200 euro.

De mijne was gelukkig nog onder garantie.
Joetoeb: https://www.youtube.com/watch?v=mUyCpdySINE
Er missen nog een aantal punten:

N43 motoren hebben de volgende problemen:
– bobines gaan vaak kapot
– ketting problemen

N47 lopen ook kapot door ketting problemen.
Vriend van me heeft pas een e90 sedan gekocht…niks premium aan te merken hoor.
Rij eigenschappen mogen dan in orde zijn maar ik vond het dashboard nogal kaal ogen.
Half leer leuk maar geen elektrische ramen achter,geen automatisch dimmende binnenspiegel,geen audio bediening op het stuur…zaken die bij de niet premium concurrentie standaard zij .
In Duitsland en Amerika is dit de auto voor de vrouw. Hier in Nederland voor de petjes en allocht* . Te herkennen aan (vanaf) 18 inch velgen onder hun 3 serie.
Het N43 blok had last van slechte bobine’s. Verder een hele fijne auto. En met de tarieven….ja de meeste universele garage’s zijn goed genoeg om de auto te onderhouden.
Wat ik heb begrepen van BMW is het N54/N55 een van de betere blokken die BMW heeft gemaakt. Meerdere malen motor van het jaar geweest!

Zelf rijden wij een 335i N54 momenteel 398pk (op de bank getest), nog nooit problemen gehad met de auto (171000 km op de teller)!
Mooi eerlijk overzicht! Hulde Autoblog! Ik heb hier 2 bmw rijders op de afdeling en die kunnen de aandachtspunten niet ontkennen :-)
Waarom staat er niets over uitvallende cilinders bij de 16i 18i en 20i motoren. De kapotte bobines, injectoren en bougies vliegen je om je oren bij deze motoren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).