BMW 5 Serie (E60) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 42 Reacties

De styling van de BMW 5-serie E60 was zeker niet ieders smaak, maar het werd een verkooptopper voor BMW. Dat betekent ook dat er een ruim aanbod aan occasions is.

BMW 5 Serie

De 5-serie sedan (E60) en Touring (E61) bleven zeven jaar op de markt van 2003 tot 2010. In die tijd wijzigde BMW ieder jaar wel iets, maar in 2007 was er een grote facelift. Dat noemt BMW de LifeCycle Improvement (LCI), die afkorting kom je zo nu en dan nog wel eens tegen. Naast een aantal kleine optische aanpassingen kwam er eveneens een betere versnellingsbak, zuinigere motoren (waaronder een viercilinder 520i) en upgrades aan het interieur.

Aanbod occasions BMW 5-serie
Het aanbod in Nederland schommelt zo rond de 1000 exemplaren, waarvan:
– ongeveer 60% sedan is, 40% zijn Tourings;
– circa 10% van het aanbod is met handbak;
– slechts 2% heeft xDrive vierwielaandrijving;
– prijzen vanaf ongeveer 8.000 tot 30.000 euro.

Pluspunten

  • De 5 Serie heeft een goeie mix tussen ruimte, comfort en sportiviteit.
  • Er is een zeer ruim aanbod moderne motoren: van 163 pk voor de viercilinder diesel 520d tot aan 507 pk voor de dorstige V10 uit de BMW M5. De 520i (tot 2007) 523i, 525i, 530i en 535i zijn zescilinders, de 540i, 545i en 550i zijn achtcilinders. Diesels: 520d (viercilinder) tot aan de zescilinders in de 525d, 530d en 535d.
  • De modellen hebben een goede uitrusting: meeste occasions hebben een navigatiesysteem, maar er zijn wel verschillende versies. Allemaal hebben ze lichtmetalen velgen en airconditioning.

Aandachtspunten

  • Onderhoudshistorie: bij iedere auto is dit belangrijk, bij BMW’s nog belangrijker.
  • Lekkend panoramisch dak: het is schitterend, maar zorgt ook geregeld voor storingen.
  • Swirl flaps bij vroege diesels: afbrekende kleppen in het inlaattraject die vervolgens in de motor terechtkomen en veel schade kunnen aanrichten. Verwijderen dus!
  • Alle diesels: roetfilters en turbo’s bij hogere kilometerstanden. Een auto waar die al vervangen zijn is aan te raden. Roetfilters zijn ook kwetsbaar bij auto’s die veel korte ritjes hebben gemaakt.
  • Automatische versnellingsbak: olie zou nooit ververst hoeven worden, toch is dit wel aan te raden.
  • Elektronica: er zitten vaak vele opties op een 5-serie, controleer dus of alles werkt.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod aan 5 Series vind je hier!
42 reacties

De vroege series (LV, LZ, NF etc kentekens) zijn een dankbare opgewarmde hap voor de 3-hoog flat bewoners van bepaald allooi…

Maar Nina Brink kan er ook in rijden hoor. Dealeronderhouden, benzine, normale wielen en lage km stand.
Beetje mager aankoopadvies hoor.
Mooie video en ook leuk dat er Engelse ondertiteling bij zit. AB goes international! :D
@roberto: thanks, maar die ondertiteling doen we al jaren;)
@autoblogger: ahahah dat wou ik net zeggen
@autoblogger: Ja, maar met jullie reclame methode zien we jullie ‘normale’ youtube-filmpjes niet zo vaak op de site voorbij komen. Lekker dat er nu ook eens 1080p op de site zelf te zien is.
@autoblogger: haha.. sorry, was me nooit opgevallen! Ieder geval nooit gezien bij rijtesten van (nieuwe) auto’s of beursbezoeken.
Let op bij diesels of er ”swirlflaps” aanwezig zijn of niet, zo ja deze verwijderen. Kort gezegd: swirlflappen hopen vuil op en breken af, ze schieten je motor in en dan ben je gezien.

Staan genoeg topics over op internet, inclusief de ”repair”kits en how-to’s over het verwijderen van de flaps.
Mooie 2008-9 550i met M pack. Wel de M looks met genoeg power om die looks ook een beetje te ondersteunen. Heerlijk geluid en met X drive nog all round bruikbaar ook, mocht je dat prettiger vinden. Zeker in donkerblauw erg fraai vind ik.
Het grote probleem bij een E60 is dat het interieur van slechte kwaliteit is (voor een BMW) en dat het leer (voornamelijk aan de binnenkant v/d deuren) er net uitziet als zeil.
Begin jaren van de 520d e60 hadden 150pk i.p.v. 163pk.
@ot92: Hadden hoort heeft te zijn…
Goede video, met inderdaad de belangrijkste aandachtspunten. Als bezitter van een E61 weet ik dat er nog wel wat meer aandachtspuntjes zijn en het beste kun je je alvorens een aan te schaffen je verdiepen op een BMW forum als bimmerportal.nl.

De genoemde swirl-flaps is overigens een probleem van de eerste diesels 2003 – sep 2005. Hier gebruikten ze nog metalen asjes. Deze zijn in latere modellen vervangen door kunststof.

Let bij de diesels op diesellucht in het interieur: waarschijnlijk is je uitlaatspruitstuk kapot
Test het panoramadak of het soepel dicht en open gaat. De lekkage ontstaat overigens niet door het niet goed sluiten, maar door het verstopt raken van de achterste afvoerkanalen. Hierdoor loopt er water in de bak onder het (eventuele) reservewiel. Hier liggen zeer belangrijke modules die uiteraard niet tegen water kunnen.
Dus check deze ruimte, zowel bij de Touring als de sedan.

Laat bij de touring bij een proefrit 1 of 2 personen achterin zitten. De niveauregeling gaat dan zijn werk doen en als die werkt merk je daar niks van, werkt die niet meer (zo goed), dan krijg je hier ook een foutmelding van op het dashboard.

Ook de (regulator van) de dynamo is een zwak punt. Hierdoor kunnen een boel onverklaarbare electronische storingen ontstaan.

Parkeersensoren willen nog wel eens de geest geven, daardoor werken ze helaas allemaal niet meer, dus die storing is snel te ontdekken bij aanschaf.

Bluetooth modules (MULF) gaan ook vaak kapot, waardoor de audio die ook op de MOST interface zit wel eens wil haperen.

Bijrijdersdetectiematje voor airbag gaat ook bij veel bezitters vroeg of laat kapot. Dit resulteert in een storing in het veiligheidssysteem (airbags en gordelspanners)

Overigens ken ik van het BMW forum niet zo heel veel verhalen van kapotte turbo’s, ze zijn er wel, maar de andere aandachtspunten komen veel vaker voor.
Ik vind het nog altijd een geweldige auto, mits hij een M-pakket heeft. Anders ziet het er weer niet uit.
M’n vader z’n kist is ook een E60: 525d @215pk,180.000km ondertussen. Dringend aan vervanging toe. Rijd enorm confortabel, de 6 in lijn val zeker in de smaak en daar is geen klagen over. Trekt ook best lekker op, al is het een zware wagen.
Anyway zo’n oude 6 in lijn krijg je aan de straatstenen nog niet verkocht. Veels te onzuinig (taksen..) vandaar de hele lage prijzen ook. Wetende wat hij nieuw heeft gekost..
Spoilertje op die van m’n vader maakt ‘m ook best wat sportiever (zie link)
http://76.my/Malaysia/bmw-e60-rear-trunk[email protected]4.jpg
@jensdm: Waarom is die bij 180.000km al aan vervanging toe? Een diesel kan makkelijk het dubbele halen en zeker een BMW. Wat is er dan allemaal mis aan ?

Mijn Alfa 159 staat ook op 180K en dat is niks, er rijden 166’s rond met het zelfde blok met 500K erop.
@eelco74: Omdat bij zulks aantal km de hoge kosten beginnen te komen. Dieselpartikelfilter, remblokken/schijven, etc
Je voelt ook gewoon bij het rijden dat hij al een pak km’s heeft gedaan, in tegenstelling tot bij een nieuwe wagen. En eerlijk: het model oogt al oud.
Verder niks mis aan hoor, geen enkele opnieuw voorkomende problemen oid.
Ligt mss ook aan de mentaliteit. Anderen kopen liever een tweedehands voor een mindere prijs met al 180.000km en dragen dan de hogere vervangingskosten zelf.
Mijne gaat ook de deur uit bij 100-120.000km, tegen dan heb ik ‘m toch ook al 6-7 jaar = mooie tijd voor vervanging.
@jensdm: lol… remblokken en schijven kosten je kop niet… en de roetfilter… gewoon leegmeppen en dan de auto laten remappen ;)
@ot92: Lees ook de etcetera.
@jensdm: wil dat dan ook niet zeggen dat de auto van niet al te goede kwaliteit is? Ik ken namelijk genoeg auto’s die bij 180.000 of zelfs bij 300.000 km nog rijden als nieuw. Dat is natuurlijk ook te wijten aan de staat van onderhoud maar met normaal onderhoud zou een auto in mijn ogen toch op zijn minst 200.000 km moeten kunnen afleggen zonder slechter te gaan rijden.
@ej20g: Helemaal niet. Wil gewoon zeggen dat binnen 20.000km er enkele onderdelen moeten vervangen worden, waarna hij opnieuw ‘zoals nieuw’ (lees:beter) zal rijden. Is altijd perfect onderhouden geweest bij erkende BMW dealer overigens.
Je gaat toch niet zeggen dat een auto met 200.000 km net als een nieuwe rijd, want dat is niet zo. Of ik raad je aan dringend eens met een nieuwe te rijden (zelfde model), je zal het verschil wel merken.
Rijd jij maar oude wagens, rijd ik wel lekker in een jongere dat soepeler rijd.
Mooie M van scoren, over de grens, 25k. Ik zeg doen!
Alle filmpjes die doorverwijzen naar YouTube zijn al een tijdje niet af te spelen in de autoblog app op mijn iphone 5. Alles is up to date, iemand een idee?
Dit model is nog steeds fris en fruitig. Knap, en ik vind hem nog mooi ook!
Jammer dat er dan weer zo’n oerlelijk dashboard in zit. Niet om aan te gluren, zoals zoveel BMW’s….
@Rob: Echt? Ik heb zelf al 5 jaar een E60, maar vind het dashboard een van de mooiste van het segment. Ik wil zelfs stellen dat deze (veel) mooier is dan de nieuwe 5. Vergeleken met de concurrentie bij Mercedes en Audi is het sowieso veel mooier. (Audi is erg plastic, Mercedes is erg kaal)
Ik mis de Alpina versies.
Die brengen wel het beste van deze 5-series bij elkaar:
Meestal voorzien van een custom leder interieur, dat echt véél beter is (@bsxc2 heeft daar een punt) dan standaard.
Bovendien minder dorstig dan de M5, terwijl ie in s versie nog sterker is bovendien.
Alpina B5 – 500 pk
Alpina B5s – 530 pk
Bovendien zijn ze meestal gebruikt voor kilometers maken ipv stoplichtsprintjes met koude motor. Wel zo prettig als het op onderhoud aan komt.
Ga dan voor de veel mooiere en tijdloze E39, dit lijkt wel een Aziaat. De E60 is niet des-BMW met al die vreemde vormen, het ziet er nogal goedkoop uit.
3 jaar lang een 525d e60 2006 gehad 163 pk versie, gekocht met 136000 km, nooit ‘grote’ problemen mee gehad alleen normale dingen zoals olie verversen remblokken enz. Verkocht met ong. 245000 op de klok, en auto reed nog steeds goed alleen de turbo floot wel hard laatste jaar, nu heb ik een 2008 LCI 530d high exe M pakket, super auto! Rijd heerlijk en strak met M onderstel
@isobmw: En hoe was het verbruik van die 525d en van de 530d die je nu hebt?

Ik rij elke dag zo’n 20km heen en 20km terug over 80km/h wegen, naar men werk, als die 1 op 17 redelijk makkelijk kan doen, schaf ik er gelijk 1 aan.

Met wat harder doorrijden op de snelweg mag die wel wat meer verbruiken. =P
@ot92: de 525d (163 pk) die ik had was niet echt heel zuinig, 1 op 10 gemiddeld, soms iets minder omdat ik soms best wat door rijd, maar de 530d (235 pk) die ik nu heb is wel zuiniger, op een volle tank (70 liter) heb ik meer dan 1000 km gereden, wel op de snelweg, maar gemiddeld rond de 1 op 15 met normaal rij gedrag,
@isobmw: Niet slecht voor een 3.0D (en een BMW) , maar helaas kosten die dingen te veel in de mrb en verzekering…
Gewoon een 2003 e39 kopen, veel mooier.
@undifined1:

Absoluut met je eens! Tussen de 2000 en 2003 zijn er mooie E39ers te koop!
De E60 valt kwalitatief toch erg tegen hoor! erg veel standaard kwaaltjes die Kingfisher haarfijn opnoemt! Ook de interieur afwerking is ondermaats vergeleken met de E39!
Daarbij vind ik de E39 facelift persoonlijk de mooiste 5 serie ooit gemaakt!
@bofkont: Mee eens, 3 jaar lang een E60 525i gehad van 2008, toch wel erg veel problemen ondervonden. Van storingen met de elektronische versnellingspook tot geregeld motorstoringen. Gelukkig altijd garantie gehad. Inmiddels overgestapt op een 335i coupe en zeer tevreden!
Ik zou nooit een e60/e61 kopen. Niet alleen omdat het een lelijk ding is maar ook omdat er miserie wagens tussen zitten. Al zijn er over ieder merk wel horror verhalen.
Toch wel veel problemen voor zo’n premium product…
Heb zojuist en ouwe E61 535d aangeschaft, na 2 jaar een F11 520d gereden te hebben (lease). Wat een feest! Wel inderdaad even wat bekende vlekjes moeten laten wegwerken (PDC, falende achterruitverwarming, roetfilter en de electrische raam/klep).Ik rij de E61 met M pakket en 19 inch runflat. Ongelooflijk, stuurt nog beter dan de F11 met 19 inch en M onderstel (mits je van wegcontact houdt natuurlijk). verbruik? uhmm, 1:10 vs 1:15.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).