BMW 5 Serie valt flink tegen in crashtest [video]

Auteur: , 30 Reacties

Van een premium Duitser verwacht je dat deze ook een beetje degelijk in elkaar is geschroefd. We raden je echter niet aan met een 5 Serie een small overlap crash mee te maken.

BMW 5 Serie crashtest

Betreffend het voorgaande: we raden sowieso (bijna) niemand aan zijn auto te crashen, maar helaas heb je hier niet altijd de controle over. De small overlap-test is er eentje die nog niet tot Europa is doorgedrongen, maar in de VS wordt er al geruime tijd gebruik van gemaakt. De resultaten bewijzen wel dat dit zeker niet de makkelijkste beproeving is voor een auto, maar ook op dit vlak wil je je auto zo veilig mogelijk hebben.

3 zakensedans

In de laatste ronde werden 3 grote sedans getest: de Infiniti Q70, BMW 535i, en de Lincoln MKS. Dit was tevens de volgorde van hun crashveiligheid, van goed naar slecht. In een eerder stadium werden al 4 andere grote sedans getest, zetten we alle resultaten op een rij, dan concludeert onderzoeker IIHS: The MKS and 5 series are the worst performers out of seven large luxury cars tested so far for small overlap protection.

Niet bepaald een resultaat waarmee je als BMW thuis kunt komen. Gelukkig is er nog de abominabel slechte Lincoln als bliksemafleider (wtf @ Ford? Doe dit eens beter?), maar zeggen dat je ‘tenminste niet de slechtste was’ is BMW-onwaardig lijkt ons zo.

De volledige uiteenzetting vind je HIER, de video’s van de crashende luxesleëen staan hieronder.

CRASH

KLIK!

KLIK!30 reacties

Daar wil je niet in zitten…….
Dus beter naar de boom toe sturen in plaats van proberen te ontwijken?
Deze moet ook in EuroNCAP. Het is immers een best realistisch scenario, dit kan je overkomen als een tegenligger zijn inhaalmanouvre verkeerd inschat.
@mashell: je tegenligger geeft ook mee dan scheelt een hoop
Troep!
@dtm01: Liever ’n Honda Jazz zeker?
Niet dat iemand nu infiniti gaat kopen ofzo
@burninrubber: Ik zou een E adviseren.
@eklasse: Of een Volvo S80 /V70…
@marcus: tja, mooie auto’s maar die “mag” ik niet adviseren op dit moment. Die xc90 is wel heel goed gelukt btw.
@eklasse: M’n vriendin heeft op dit moment een E-klasse (W211 E320 cdi)
@burninrubber: Nice! Veel veilige kilometers!
En dan durft (o.a.) Simon Motorsport nog extra PKs in deze wagen te steken!
Dat is toch altijd zo geweest met bmw? Je hoorde ze nooit over de veiligheid
Van buiten lijkt de BMW nog het beste. Zijruit blijft heel en de deur vervormt niet veel…. Maar het dashboard komt wel erg dicht bij.

En de Licoln…..het verkleind in ieder geval wel de kans op lang revalideren….
Die BMW is dan misschien niet erg goed (fix dat gasten!), maar damn die Lincoln is één grote kreukelzone! Vooral naar om te zien hoe het hoofd van de dummy naast de airbag en tegen het dashboard terecht komt!
Sorry maar in het artikel lees ik dat de inzittende goed wordt opgevangen door de airbags en dat hij alleen kans op verwondingen bij zijn linker been heeft. Bij mijn weten gaat het niet om de schade aan de auto maar aan de mensen die erin zitten…
Mijn oom heeft zo’n soort ongeluk gehad in zijn 6gc en was ongedeerd.
@ettie: Inderdaad. Daarbij mag het dashboard wel erg ver naar achteren komen, maar zolang je geen aan obesitas lijdende Amerikaan bent, kom je hier nog wel redelijk uit…
@e1000bmw523i: Obesitas of niet. Als je dashboard tot 12 inch = (+- 25cm) dichter komt mag je verwachten dat de bovenbenen er niet echt mooi meer uitzien. Erger is dat bij een dergelijke “intrusion” ook je heup in de poeier kan gaan wat levensbedreigende bloedingen kan veroorzaken.

BMW en andere constructeurs moeten hier zeker aan werken. Zelf vind ik de small overlap test een van de meer realistische testen om de veiligheid te testen.
Bij vrijwel alle auto’s zijn de zijkanten zwak. Dat is inherent aan het min of meer universele auto ontwerp. Dus ik vind deze test niet zo verrassend.
Je kunt moeilijk rondom een even sterke kreukelzone maken, ja tenzij je graag auto’s ziet die eruit zien als skippyballen. :P
Naar mijn idee heb ik wel eens erger gezien (dag dag, A-stijl):

https://www.youtube.com/watch?v=Ob7BhzpPvNY

Maar de schade aan de persoon achter het stuur zal wel tegenvallen dan…Misschien is het ding juist té rigide om de klap op te vangen en krijgt de bestuurder daarom een deel van de kracht op zich.

Ik vraag me bij deze test wel af hoe ze het precies reguleren want een klap van de zijkant is min of meer een klap van de zijkant, een klap op de neus is een klap op de neus, maar ik kan me zo voorstellen dat bij deze test een centimetertje naar links of naar rechts een enorme impact -pun intended- kan hebben op het resultaat.
Zou bmw bratwürst gebruikt hebben om het gewicht laag te houden in de 5?
@redbeams: Misschien moet je je grappen door iemand anders laten schrijven.
Da’s pech, voorwiel weg!
Volvo-fundamentalisten zouden, als dit een Volvo was, meteen gaan miauwen dat de motor er stiekem uit was gehaald
Ik moest denken aan de F10 M5 die met 300 crashte, waarbij die bermfoto’s werden getoond (ook op Autoblog). Het is een ander ongeval, maar ik denk niet dat een F10 onveilig is en al helemaal niet minder veilig dan een Mégane, Prius of Passat. Hoewel er toch ruimte voor verbetering is, blijkbaar. Maar dat is er altijd.
Waardeloze test die auto’s onnodig zwaar maakt. Je kan niet voor alle situaties bescherming bieden. Met 30% van de breedte een betonnen wand raken op hoge snelheid is iets war zeer zelden voorkomt.
@trustmeiamanengineer: denk je? Een vrachtwagen die op een provinciale weg per ongeluk net over de middellijn heen rijdt, en jou net met je miezerige personenwagentje raakt, dat doet best zeer hoor. Een betonnen wand zal het niet zijn. 40 ton aan staal op 80km/u is alsnog een hoop.
Mag ik iedereen eraan herinneren dat uit deze klasse auto’s ook de Volvo s80/v70 getest is en op dit gebied aanzienlijk beter presteerde met onder andere een dashboard dat wel op de daarvoor aangewezen plek bleef…. voor de mensen die mij niet geloven: https://www.youtube.com/watch?v=Q6H0UctkKSc
@mrbadaboem: Dit geldt trouwens eveneens voor de mercedes e-klasse https://www.youtube.com/watch?v=lkX16uDkHm8

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).