Britse politie choqueert met video van dodelijk motorongeluk

Auteur: , 83 Reacties

Om inwoners van Norfolk te laten nadenken over verkeersveiligheid heeft de plaatselijke politie een confronterend filmpje op het internet gegooid.

Britse politie choqueert met dodelijk helmfilmpje

Choqueren om aandacht te krijgen, het is een methode die absoluut werkt. Zeker als je de aandacht op verkeersveiligheid wil vestigen. Meestal wordt dit gedaan met professionele videoproducties, maar de politie van Norfolk besloot de laatste momenten van iemands leven -gefilmd met een camera op de helm- te gebruiken voor een educatieve spot. In het filmpje zien we motorrijder David Holmes de snelheid tot 156 km/u opvoeren, als er vanuit tegengestelde richting een auto afslaat, die David niet meer kan ontwijken.

De confronterende beelden worden afgewisseld met een interview met de moeder van David, die hoopt dat de helm footage verkeersdeelnemers bewuster maakt van de gevaren. Ze gaat daarbij enigszins voorbij aan het feit dat haar zoon ruim 50 km/u te hard reed en fout zat, maar soit, we snappen dat het gevoelig ligt. De boodschap komt in ieder geval aan.

De video is te bekijken op Autojunk.nl. Waarschuwing: heftige klapper aan het einde, maar zonder gore.
Britse politie choqueert met dodelijk helmfilmpje83 reacties

Actie pas op 2:45.
Rijd hij nou zo hard trouwens? Of vertekend dat enorm?
@Donstil: lees het artikel eens
@ihrte: Haha duidelijk ;)
@Donstil: Nee gaat met een onwijs slakkengangetje, daarom hebben ze ook deze video gemaakt….
@Donstil: Als je de hele video kijkt hoef je dat niet te vragen..
Wat een klapper zeg, ongelofelijk.
Oei….die komt wel binnen….
Zijn “wow” gaat wel even door merg en been. Laat heel goed het gevaar zien van veel te hard rijden op een plek waar het totaal niet kan.
Respect voor zijn ouders die dit als waarschuwing willen laten zien.
@gertjan2012: ja echt he bij mij ook echt door been en merg! Oké hardrijden(en dat zeg ik) is niet volgens de regels maar mij is destijds wel geleerd tijdens de rijles om 2 keer te kijken ivm afstand inschatten, ook bij oversteken bij zebrapaden al door me ouders.

Zo iets kan iedereen overkomen, gevaar zit altijd in een klein hoekje… :-(
Dit weerhoud mij voor het halen van mijn motorrijbewijs. Het doodgereden worden door andere onoplettende weggebruikers.
@chrisml: Tuurlijk, want die bestuurder in die Clio had natuurlijk heel goed kunnen inschatten dat hij met zo’n snelheid aan kwam rijden. Zoals ik al zei, het is een heftige video, maar er is er maar één echt fout!
@gertjan2012: Een hoge snelheid, en een weerzinwekkend slecht inschattingsvermogen van de Clio, die pas begon met het maken van de draai toen de motorfiets nog maar max. 150 meter van de auto verwijderd was. Eigen schuld van de motorrijder, maar bij legale snelheden had de Clio dezelfde fout gemaakt.
@Jochempie:

Ik vraag me af of die clio de motor uberhaupt zag voor die tijd. Net daarvoor haalt hij die ander auto in (op een lelijke manier imo). Dat heeft die clio rijder misschien helemaal niet gezien.

En voor die andere auto kon de clio nog makkelijk langs.


Maar op zich klopt het filmpje wel. Ze beschuldigen eigenlijk geen partij, maar zeggen wel tegen beide partijen om beter op te letten en na te denken.
@timberleek: De Clio rijder had defensief moeten rijden: Ik stop. Tenzij ik zeker weet dat ik kan. En als de Clio rijder goed had opgelet was hij tot de conclusie gekomen: ik weet niet zeker of het veilig kan, dus ik stop.
@Jochempie:
Fout, elke goede motorrijschool leert je om defensief met een motor te rijden.
Als motorrijder ben je al minder opvallend in het verkeer, ook met je licht aan trouwens.
Zeker als je dan zo snugger bent om voor een koplamp van de achterliggende auto te gaan rijden, dan weet je zeker dat men je over het hoofd ziet.
Juist ook door het geringe frontale oppervlak is het ook lastiger voor het overige verkeer om je snelheid in te schatten, ook verdwijn je als motorrijder gemakkelijk in de enorme dode hoeken die moderne auto’s hebben.

Ergo, als je als motorrijder je pensioen wilt halen is het niet aan te raden om de openbareweg als circuit te gebruiken.
Ik hoop dat dit ei een donorcodicil had..
@Jochempie: Dus jij rijdt zonder moeite 156 km/h op een provinciale weg. Moeten die anderen maar beter uit hun doppen kijken, toch?
@bennyweisz: Natuurlijk moeten anderen uit hun doppen kijken, dat heet nou defensief rijden. Uitgaan van de fouten van anderen. Natuurlijk is het niet goed van de motorrijder alleen met een beetje inzicht had de Clio het kunnen voorkomen. (Dit verhaal gaat natuurlijk alleen op voor als de Clio bestuurder de motor überhaupt wel heeft gezien..)
@bennyweisz: Leg me alsjeblieft de logica uit waarmee je tot die conclusie komt… Ik geef de clio de schuld van onoplettendheid, en dat is precies de reden waarom ik NIET 156 km/u rijd op de provinciale weg.
@Jochempie: Ik denk dat wij als automobilisten allemaal wel eens bij onszelf denken oh, daar kan ik nog wel voorlangs.
En waarschijnlijk, als de motorrijder de normale snelheid had gereden, dan had dat ook prima gekund. Je kunt het die Clio rijder niet kwalijk nemen dat hij dat nooit heeft kunnen inschatten. De rechter dacht daar blijkbaar anders over, want die gaf hem wel 18 maanden rijontzegging, en 130 uur taakstraf.
@gertjan2012: Ik ben daar niet één van. Ik schat kritisch in en gok niet. Daarom rijd ik soms lekker door en heb nog nooit een krasje veroorzaakt dan wel ontvangen.
@gertjan2012: Ben dan wel benieuwd wat de reden achter die straf is, want zoals ik het nu zie is het 100% de schuld van de motorrijder. Belachelijke snelheid voor zo’n weg, er staat nog duidelijk ‘Slow’ op de weg vlak voor het ongeluk en hij sjeest gewoon door als een wilde.

Met een normale snelheid was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest en was de Clio al weer van de kruising af geweest voordat de motor daar was.
@gertjan2012:

Als er er maar 1 fout is dan is het sowieso de auto.

Naar mijn mening zijn ze beiden fout. Als je te snel rijd, zeker met de moto dan neem je een risico. Maar zelfs al die maar 70 had gereden en een auto rijd zo voor je in dan haal je het niet.
@chrisml: Of zelf zo over een kruispunt scheuren dat je zelf nog niet doorhebt dat er iemand zou willen oversteken. Zelfs de motorrijder merkt pas enkele seconden voor het ongeval dat er iemand staat. Jammer dat de automobilist geen dashcam heeft/had, dan had je misschien gezien dat ‘onzichtbaar” de motor was.
De auto gaat in die tijd misschien een halve meter afleggen, terwijl de motor een voetbalveld dichterbij komt.
Met alle respect voor de nabestaanden maar op je motor, dus minder zichtbaar, met 156km/h over een provinciale weg sjezen, het is wel een beetje erom vragen…
En als je toch bijbetrekking wilt tonen, hoe is het met de inzittende(n) van de Clio afgelopen? (over slachtoffers gesproken…)
@bennyweisz: “The driver of the Renault, a man from Norfolk, was not seriously hurt.”
@bennyweisz: Maar niet dat iemand je daarvoor met de dood moet straffen toch? 2 keer kijken om in te schatten wat de snelheid is is mij geleerd. Misschien ligt ze dochter op sterven en kan die die nog een seconde leverend zien als die zo hard rijdt(oké in dit geval niet maarja lullige samenkomst van omstandigheden zeg ik maar).
Deze week in Parijs ook een moto tegen de middenberm, 10 meter verder een wit laken met iemand onder. Ik ga dagelijks naar Parijs … wat je daar dagelijks ziet … en aan de buitenlanders op het linker, hou links zodat ze door kunnen
@tombe: In en bij Parijs komen de motoren niet alleen tussen de linker banen door en doen ze het ook als er geen file is.
@tombe: Ik rij ook regelmatig in Parijs. Wat daar gebeurt op de rondwegen, tart iedere verbeelding!
De motorrijders daar hebben of een IQ van een een baviaan of ze zijn levensmoe! Gestoord, dat is het enige wat ik kan verzinnen.
Hoe erg dit ook is, hij reed ook veel te hard daar. Met de slechte zichtbaarheid van een motor en de snelheid die de clio rijder waarschijnlijk niet had ingeschat kan dit maar zo fout gaan.

Zijn inhaalmanoeuvre daarvoor verdiende ook zeker geen schoonheidsprijs imo.

Ik rij ook motor, en trek hem ook wel eens goed door. Maar vergeet niet hoe kwetsbaar je bent en hoe slecht je te zien bent. Ook al zat die clio fout, daar heeft hij niks meer aan
Nooit leuk om te zien, dit soort dingen. Ik weet echter wel zeker dat dit soort filmpjes een dergelijke impact op mensen heeft dat ze beter uit gaan kijken. Als motorrijder ben je natuurlijk uitermate kwetsbaar, en in tegenstelling tot wat dan logisch zou zijn, zijn het jùist vaak motorrijders die hem flink van jetje geven.
via Android app
Hoezo zat hij fout dan? Rechtdoorgaand verkeer gaat voor afslaand verkeer. Als ik af wil slaan moet ik toch ook tegemoetkomend verkeer doorlaten? Werkt dit in het VK anders?
@knipperlichtje:

Nee de fout van het ongeluk ligt inderdaad bij de clio rijder. Maar de motorrijder heeft er wel een flink aandeel in.

Hij jaagt net strak voorbij die andere auto (wat hem niet echt zichtbaar maakt) en gaat dan op hoge snelheid verder. Ik vraag me af of de clio rijder hem uberhaupt zag of nog voor de auto langs wilde (wat wel makkelijk kon).

Tuurlijk ligt de schuld bij de clio rijder, maar daar heeft die motormuis niet bijster veel meer aan. Het doel van dit filmpje is dan ook om beide partijen na te laten denken. De automobilist dat je goed moet kijken, soms is een andere weggebruiker slecht te zien.
Maar ook voor die motorrijder. Het gas is vlot opengetrokken, maar je blijft een slecht zichtbaar object en ontzettend kwetsbaar. Denk dus even na voordat je zomaar gaat jagen, een ongelukje zit in een klein hoekje
@knipperlichtje: En een snelheidsvertreding is géén fout? De les is dat ongevallen vaak gebeuren als beide partijen een fout maken, en als je zelf fout bezig bent is het enkel een tijdsvraag tot je een ander tegenkomt die ook een fout maakt. Rij je defensief (niet hetzelfde als langzaam of passief), dan rij je op een manier die rekening houdt met dat anderen altijd fouten zullen maken. Dan leef je langer, en al helemaal als motorrijder.
@Onehp: Totaal mee eens dat de motorrijder niet zo hard had mogen rijden. Neemt niet weg dat in deze situatie, ongeacht de snelheid, de clio dezelfde domme fout had gemaakt. Als iemand uit de verkeerde kant uit een eenrichtingsweg komt, en hij komt van rechts, mag hij fout zitten totin de eeuwigheid, jij hebt hem voorrang te verlenen. Als iemand met 10-20 km/h te hard rijdt zal hetzelfde gezegd worden (hij zat fout want hij overtreed de regels) terwijl dat in de praktijk nauwelijks terzake doet bij dat soort ongelukken. Maar dat maakt dit filmpje deste beter, want je kan niet alles inschatten en de regels zijn er om je heel te houden. Overtreed je ze, ookal is het iemand anders zijn fout, kan het slecht aflopen.
@kroverbeek: het verschil is, als de Clio op het moment dat deze de beslissing nam om door te rijden de motorrijder niet had gezien (toen die nog 150m ver was), had deze zonder probleem zijn afdraai had kunnen maken voordat de motorrijder erachter passeerde aan zijn (nu hypoteitsche) wettelijke snelheid. Dus “dezelfde fout” van de Clio was waarschijnlijk zelfs geen fout geweest. Onaangepaste snelheid maakt juist een omgeving die geen marge laat voor fouten…

Nog een commentaar. De snelheidsbeperking is de de maximum toegelaten snelheid. Teveel verkeersdeelnemers denken dat ze dan altijd en overal zo hard mogen rijden en dat anderen hun maar moeten aanpassen. Dan vergeet men dat de meeste landen voorschrijven voor dat je je snelheid moet aanpassen aan de situatie, dus zelfs al mag je daar 60mph, wilt dat nog niet zeggen dat dat daar een passende snelheid was…
Prima zet van de politie. Misschien dat dit mensen aan het denken zet. Maar heb er weinig hoop in
Wel goed
sommige mensen in het verkeer hebben geen bord voor hun kop maar een complete bunker voor der
taa’s !!
Dat is idd een flinke klapper die hij maakte.
Maar met zulke snelheden op zon weg is het wachten tot het fout gaat.
En nee dit bedoel ik niet respectloos
Damn, heftig filmpje…
RIP.

Dat gezegd, veel te snel om een kruising met verkeer te benaderen, voorrang of niet.
Triest voor de familie en voor de gene waar die tegen klapt die zitten de rest van hun leven met het verdriet. Maar als zo hard rijdt en geen rekening houdt met andere is dit je eigen schuld. Triets maar moet die maar nadenken. Die auto die afslaat verwacht nooit die motor zo hard rijdt.
Als motorrijder heb ik hier een paar opmerkingen te geven:
Oke de Clio slaagt af voor de moto en als de bestuurder beter keek was dit niet gebeurd. Maar is hij in mijn ogen dé grootste idioot ? Nee. De motorrijder gaat veel te hard waar het niet gaat én hij anticipeert zelf niet. Als motorrijder moet je ALTIJD er van uit gaan dat ze je niet zien, dat ze u verkeerd inschatten enzovoort. Ik rij ook vaak te hard mààr ik kijk altijd ruim vooruit en anticipeer. Je kan van 150m afstand soms al zien aan bestuurders of ze je gezien hebben of niet. Ik rij nu al 3 jaar en heb nog geen enkel ongeval gehad en ik kan zeggen dat het anticiperend rijden mij al veel ongelukken heeft bespaart. Als hij beetje beter nadacht ed dan liep hij nu nog rond en was hij enkel gewoon pisnijdig geweest op de bestuurder ..
als fervent motorrijder vind ik dit aan de ene kant een goede actie. aan de andere kant rijdt de gast gewoon te hard. de meeste motorrijders rijden graag hard, maar genoeg gasten snappen niet dat je de marges heel klein maakt als je zo rijdt… ik heb daarom ook regelmatig last van plaatsvervangende schaamte als ik weer zo’n kerel bezig zie… ik zou graag een filmpje willen zien van een motorrijder die zich STRAK aan de regels houdt en dan in zo’n situatie terecht komt. gebeurt mij namelijk regelmatig… en tot nu toe niets ernstigs gebeurd… maar mensen kijken echt met hun kont.
@rnej:

Ik rijd ook met de moto, en ik moet zeggen dat ik toch ook al dikwijls m’n lijf en leden heb moeten redden van mede-weggebruikers die hun rijbewijs niet waard zijn.

En van zo’n fimpje waar de motard correct is zouden de automobilisten iets bijleren en de motards eens goed kunnen vloeken op die onbekwame idioten in hun moordkooi.
Maar in dit filmpje zijn ze beiden fout en leren we beiden iets bij.
@Hupke: is ook zo… zodra mijn straatlegale uitlaat eronder hangt word ik constant over ’t hoofd gezien door automobilisten… en nee, met mijn plaats op de weg en verlichting is echt niets mis…
Fucking hell wat een klap. Maar hij reed ook veel te hard. Niet verstandig op zo’n weg met dat verkeer en afslagen. Meer een waarschuwing voor motorrijders dan automobilisten. En ik ben ook een motorrijder. En ik rij ook vaak veel te hard. Maar niet op zulke wegen.
Je weet gewoon als motorrijder dat iedereen voorrang heeft… Dus daar gedraag je je naar.
Draagt ook geen motorkleding!. zie ze ook geregeld op de A-10 stoer doen in spijkerbroek, t-shirt en slippers aan en vaak ook nog een vrouwtje met blote lichaamsdelen achterop.
Motor rijden doe ik alleen op het circuit. nooit op de openbare weg, is een kwestie van tijd dat een iemand (in automobiel)je naar de andere wereld rijdt.
Ik heb al bijna 23 jaar mijn motorrijbewijs, maar dit weerhoud mij er van serieus te gaan motorrijden
@erce: K ben ook een motorrijder en krijg inderdaad van dit soort filmpjes echt de rillingen. Er rijden zulke amateurs zonder enkel gevoel voor welk voertuig dan ook rond en dat maakt het weer voor de sportieve medemens heel erg gevaarlijk. Zoals ik al in eerder post zei minstens 2 keer kijken om de snelheid in te schatten en ook of je niks over het hoofd ziet en dat kunnen helaas veel mensen niet. Als nog zit een foutje van iemand in een klein hoekje en overkomt de beste.

Geniet zo veel mogelijk van ieder dag wat het leven je ook brengen mag!
Hij is idd in fout voor de overdreven snelheid, maar de ook de bestuurder van de Clio is in fout wegens blind zijn, maar toch achter het stuur te kruipen. 2 grote fouten in het hedendaags verkeer, overdreven snelheid waar het niet ok is en simpelweg niet opletten, die motorrijder had hij ongetwijfeld kunnen zien afkomen.
Ik gebruik zelf een quad voor woon/werkverkeer en draag altijd beschermende kleding. Maar je blijft kwetsbaar. Ik ga er zelf maar voor het gemak vanuit dat de andere weggebruikers mij nooit zien.
Het blijft lastig in te schatten hoe snel zoiets op je afkomt. Helemaal als iemand meer dan 50km per uur te hard aan het rijden.
Als je het filmpje kijkt zie je dat hij een Aygo achtig iets in haalt die voor hem opzij gaat en hij naar deze auto zwaait om te bedanken voor het opzij gaan. Dat was iemand die zelfs in de achteruitkijkspiegel keek en hem zag. De Clio-er kijkt al recht vooruit en ziet dan gewoon niets. Even voor de duidelijkheid, ik heb de voertuigen in een simulatie gezet en de Aygo zou 3.6 seconden later tegen de Clio geklapt zijn. De Clio had dus de motorrijder niet gezien maar ook de Aygo niet gezien. Dat is misschien nog wel erger. Beide hadden verlichting aan, wat bijna niemand in de UK doet tenzij het echt donker is.

Het geeft dus ook weer dat de motorrijder geen enkele schijn van kans gehad had. Of die nu 150 of 100 gereden zou hebben. Zelfs op impact reed de Clio nog steeds door. 50% van de verkeersdoden in de UK voor motoren gebeuren door dit soort ongevallen. geen voorrang verlenen door auto’s. En in 50% van de gevallen is het bewezen dat het komt door spelen met radio/SatNav of GSM. Op een fokng kruispunt…
@schuimbekje3: De “Clio rijder kijkt recht voorruit en ziet gewoon niks”, hij sorteert toch eerst voor naar een vak voor afslaan? Dan kijk hij recht vooruit de motorrijder aan, zodra hij in stuurt kijkt hij waarschijnlijk daar na ja maar dat is normaal.

En in die simulatie word zeker geen rekening gehouden dat de kans dat hij de Aygo op normale snelheid wel zou zien? Die kans is natuurlijk veel groter.
@schuimbekje3: Na 3.6 seconden vanaf het moment van aanrijden van de motor zou de Clio al uit de weg geweest zijn.

Daarnaast kun je niet uit het filmpje opmaken dat de Aygo voor de motorrijder bewust aan de kant ging. Het kan net zo goed dat hij sowieso links op de rijstrook reed en dat de motorrijder zijn kans schoon zag. Sowieso een zeer asociale en gevaarlijke inhaalactie.
@schuimbekje3: “Even voor de duidelijkheid, ik heb de voertuigen in een simulatie gezet en de Aygo zou 3.6 seconden later tegen de Clio geklapt zijn. De Clio had dus de motorrijder niet gezien maar ook de Aygo niet gezien.”
Ik heb nergens gelezen dat de Aygo ook niet op tijd heeft kunnen remmen? Ik neem toch aan dat de Clio toch echt wel de weg blokkeerde op het moment van impact? Is de Aygo er dan ook op ingereden?
Ik heb motor gereden, en ben er mee gestopt, ik anticipeerde goed, reed serieus nooit te hard, tenzij op een lege rechte weg zonder op of afritten. Dit omdat je dagelijks merkt dat mensen het niet verwachten.

in mijn optiek is de motorrijder 100% fout.
als je zo idioot rijdt (dubbel toegestane snelheid) kan je er op wachten dat dit gebeurt.
Hoe kunnen jullie de Clio nou schuldig noemen? Op 3 seconden voor het ongeval is de motorrijder met 160km/h meer dan dubbel zo ver weg dan hij bij 80km/h zou zijn.

Het is dus niet heel vreemd als hij hem volledig over het hoofd heeft gezien omdat hij nog zo ver weg was. Of hem wel zag maar verkeerd inschatte omdat hij er niet van uit ging dat hij 160reed….

Een van de ongeschreven regels bij (veel) te hard rijden is dat je zo hard afremt als nodig dat je overzicht krijgt bij kruisingen. Dat was dus niet het geval, want daarvoor reed hij te hard.

Dan had hij ook kunnen zien “Hey die auto gaat naar het vak van rechts afslaan misschien ziet hij mij niet ik rijd 2x te hard. Ik moet nu afremmen”. Stel dat hij dan 100 reed, had hij ook meer tijd gehad om nog te remmen als de auto hem over het hoofd zag. Dan was de impact misschien nog 80-70-60 km/h… Ook niet fijn maar dat vergroot de kans van overleven nogal.
@reistje: goed punt. Leek me ook al dat die clio virtueel tegen die aygo zou klappen
@faithnomore: oeps was op andere e post gericht. Dit is geen goed punt
@reistje: helemaal gelijk…!!!
3 minuten blaba 10 seconden actie… doen ze in rusland beter over het algemeen
@911GT2: In Rusland is ook veel bla bla maar dat verstaan we toch niet.
R.I.P … De kans dat dit gebeurt bij zulke hoge snelheden is groot. Het feit dat deze jongen is overleden is heel erg.

Normaal zeg ik al gauw bij dit soort ongelukken eigen schuld dikke bult, maar dit vind ik wel heel triest.
Zo die is kappot!
Zo die is kappot!
Erger is dat de overlevers van dit soort strapatsen de samenleving handenvol met geld kosten aan zorgkosten en jarenlange revalidatie. Het aantal ongevallen met motorrijders door hun eigen stommiteit mag m.i. wel wat meer aandacht krijgen. En ja, ik rijd zelf ook motor.
Had de motorijder niet beter naar rechts kunnen uitwijken? Zover het mogelijk was.
@peterv: dat idee had ik ook al maar waarschijnlijk is het een motorrijder met te weinig rijervaring .kan ook zijn dat hij toch wat harder ging als op het filmpje lijkt
Uit onderzoek blijkt dat automobilisten vaak, zelfs als ze gewoon goed kijken, een motor niet zien rijden. Je brein kijkt uit naar auto’s en letten niet op andere voertuigen, die worden als het ware uit je blikveld gewist. Het heeft te maken met hoe veel (weinig) motoren er rond rijden. Motorrijden lijkt mij erg gaaf, maar ik hoor te vaak dat mensen zijn omgekomen bij het motorrijden. Dat is het mij gewoon niet waard. Vaak wordt, ook hier gezegd dat de motor te hard reed en de cliorijder niet uit keek. Ja. Zo ken ik helaas nog wel wat verhalen.
Je leert als beginnend motorrijder dat je er rekening mee moet houden dat automobilisten je weleens over het hoofd kunnen zien. Je leert daar rekening mee te houden en daarin defensief te rijden.

Deze motorrijder kwam plotseling met 150 km/uur achter een auto tevoorschijn, net nadat de cliorijder besloten had dat ie wel voor de tegemoetkomende auto af kon slaan.

De cliorijder is in deze theoretisch schuldig maar hem valt naar mijn mening niets te verwijten
Nou.. Dat was lauw op m’n dak…
Ze treffebln beide schuld, maar voor mij is hier toch vooral de cliobestuurder in fout. Ook tegen 160 (en nog een stuk meer) had hij dat moeten zien. Weer bewijs dat je nooit mag veronderstellen dat een ander kan rijden.

Dat is voor mij dan ook grootste fout brommer bestuurder. Niet snelheid op zich, maar het niet inhouden terwijl je ziet dat iemand op middenvak staat en potentieel gevaar is.

Ik hoop toch dat de clio man zen rijbewijs kwijt is. Aansprakelijk zou ik em nu ook niet noemen, maar dit geeft wel weer dat de bestuurder een groot gevaar op de weg is.
@faithnomore: de enige die een gevaar op de weg is, is de motorrijder…. Hij veroorzaakt als eerste een gevaarlijke situatie, niet meer en niet minder…!
Ik vind het toch een beetje krom dat de clio hier zo als enige schuldige aangewezen wordt.. Stel je nou eens voor dat je in het voorsorteervak aankomt en naar het tegemoet komende verkeer kijkt, daar zie je op minimaal een kleine 200m afstand de aygo rijden. (4 seconde op 156kmu) Normaal zou je dan nog een kleine 10 seconde hebben (op 80kmu) om over te steken, meer dan genoeg tijd om ook nog even in je spiegels te kijken en te kijken naar de weg die je inslaat. Op dat moment haalt de motorrijder de Aygo in. Met een belachelijke snelheid, op een plek waar het niet toegestaan is om in te halen en bovendien met de komende afslag al zichtbaar ook nog eens onvoorstelbaar gevaarlijk om het daar te doen. 4 seconde later zit hij op de motorkap van de auto. Ik kan me voorstellen dat als je deze situatie voor je hebt dat je niet heel bedachtzaam bent op motorrijders die plotseling opduiken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de automobilist in de UK rechts in de auto zit en de motorrijder door z’n inhaalmanoeuvre redelijk aan de rechterkant van de weg kleeft. Motorrijder en bestuurder komen bijna recht op elkaar afgereden waardoor het helemaal onmogelijk is voor de bestuurder van de clio zijn snelheid in te schatten, als hij hem überhaupt al ziet.

Als ik dit zo zie en de reacties lees moet een beetje terugdenken aan een situatie waar ik afgelopen Juni in terecht kwam; Ik haal op de snelweg, netjes 130 rijdend waar dat mocht, op de linkerbaan een vrachtwagen in met achter me motorrijder (zeer dicht op mijn bumper..). Ik rij de vrachtwagen voorbij en op het moment dat ik hem, redelijk ruim, voorbij ben knipper ik een keer naar rechts en ga ik zonder nog heel veel aandacht aan mijn spiegel te besteden naar rechts. Tot mijn schrik zie ik op dat moment rechts naast me in mijn ooghoek de motorrijder rechts inhalen en kan nog net op tijd, op dat moment midden op beide stroken rijdend, stoppen met invoegen. Het leuke was nog dat ik nog even een middelvingertje opgestoken kreeg van de vriendelijk motorrijder die niet even 2 seconde kon wachten met inhalen tot ik van de linkerbaan afkwam.

Waarom doet dit verhaal me denken aan deze situatie? Ik rij toch met in mijn hoofd de gekke gedachte dat andere medeweggebruikers zich ook aan de regels houden en niet plotseling op plekken zijn waar ze niet horen te zijn, waar ze logischerwijs eigenlijk niet kunnen zijn. Als ik goed in mijn spiegels had gekeken bij invoegen had ik de motorrijder gezien, maar omdat er logischerwijs niets naast me kon rijden deed ik dat niet echt grondig, zou ook niet nodig hoeven zijn (al doe ik het na dat incident weer wel altijd..)..

Het zou me niets verbazen als de Cliorijder de Aygo zag, zag dat hij nog ruim voldoende tijd had en dat, als iedereen zich gewoon aan de normale regels hield, dat het eerste voertuig zou zijn dat hem tegemoet zou komen. Als je vervolgens even naar de rest van de situatie kijkt en dan nogmaals kijkt waar de Aygo zich bevindt op het moment dat je wil afslaan.. Dan kan ik me 100% voorstellen dat je, zelfs al let je gewoon goed op, niet verwacht en dan ook niet ziet dat er plotseling nog een motor zich meldt in de situatie.

Ik weet niet of het zo is gegaan maar kan het me helemaal voorstellen… En ik denk dat motorrijders wel vaker het idee hebben dat autorijders niet op aan het letten zijn maar op de manier waarop veel motorrijders rijden zijn ze gewoon veelal op plekken waar “de gewone”, niet motorrijdende, automobilist ze niet zou verwachten. In dit geval ben ik van mening dat niet de onoplettendheid van de Clio de meeste schuld hoort te krijgen maar dat de schuldige de motorrijder was die nooit op die plek, op dat tijdstip, had mogen, logischerwijs had kunnen, zijn.
@Acacio: jouw reactie lezende…. Helemaal mee eens..!!!!!
“De auto gaat in die tijd misschien een halve meter afleggen, terwijl de motor een voetbalveld dichterbij komt.”……. Dat is een goede opmerking! Een automobilist die zich aan de snelheid houdt is er gewoon niet op bedacht dat er iemand aankomt met ruim 60 á 70 km hogere snelheid.
Het frontale oppervlak van een motorrijder is veel kleiner dan een auto. Je bent veel minder zichtbaar. Daar moet je rekening mee houden als motorrijder. Stel dat in die auto een gezin met twee kinderen had gezeten en de motor was er met die snelheid zijwaarts ingereden?
Dan waren er meer slachtoffers gevallen. Ik vind de motorrijder gewoon schuldig, als hij zich aan de snelheid had gehouden, dan had hij misschien zelf ook nog kunnen remmen en had de auto meer tijd gehad om hem überhaupt op te merken, ik bedoel dus, hij was langer zichtbaar geweest waardoor de auto hem misschien wél had opgemerkt!
En als laatste opmerking, ik woon in een buitengebied met mooie landweggetjes. Erg aantrekkelijk voor toerende motorrijders. 9 van de 10 motorrijders zijn gewoon aso’s. Waar je 60 mag trekken ze rustig het gas open tot 160. En dan ook nog eens met een uitlaat die in het landelijke nog 5 kilometer ver te horen is. Kennelijk is lawaai maken een geestelijke afwijking van de meeste motorrijders.
Ga lekker op een circuit rijden of in je eigen woonwijk lawaai maken. Het liefst voor je eigen huis waar je eigen kinderen liggen te slapen of die van je buren. Zullen vast vrienden van jullie worden! Voor de 10% die zich wel gedraagt, geniet van je hobby maar begrijp hoe de “weg” in elkaar zit, of een ander fout is of niet. Je bent nou eenmaal kwetsbaarder.
@a6forever: ik woon ook aan de rand van een dorp maar als ik hier die tractors over de wei zie rijden en op de weg dan zijn ze ook niet geheel geruisloos over de breedte en uitsteeksels als ze op de weg rijden nog maar niets gezegt
@cthijs: trekkers rijden geen 160 op een weg….!
@cthijs: daarbij…. Trekkers maken misschien ook lawaai, maar brengen geen weggebruikers in gevaar door hun snelheid. Dat boeren het niet altijd even nauw nemen met hun “uitsteeksels” ben ik met je eens. Daarom is het begrip “boer” ook een begrip voor menselijk gedrag.
Helemaal met A6forever eens !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).