Chinese bus rijdt nu écht over files heen

Auteur: , 49 Reacties

Het oorspronkelijke idee kenden we al een tijdje, maar nu rijdt hij dan ook echt.

Na jaren van praten, denken, tekenen en bouwen, is ie vandaag dan echt de weg opgegaan; de bus-achtige die over files heenrijdt om zo de uberdrukke spitsen in de grote Chinese steden te omzeilen. De primeur was voor Qinhuangdao, in de provincie Hebei. Onthou deze naam, het kan zomaar dat dit over 5 jaar een Trivial Pursuit-vraag is en die weet jij dan mooi.

Maar terug naar de TEB, want zo heet hij. De Transit Elevated Bus is elektrisch en heeft zoals je op de foto’s kunt zien zijn wielen aan de zijkant, die langs de files gaan, waarna de bus geruisloos over de auto’s heen rijdt. Zonder schade, is althans de bedoeling. De test van vandaag was overigens helemaal niet realistisch, het was een stukje van 300 meter en de auto’s waren allemaal keurig in een nette rij opgesteld, waardoor de bus er met zijn wielen langskom. Ik ben benieuwd hoe het in het echte leven gaat, als de auto’s wel gewoon in de weg staan en er zelfs voor zo’n bus geen ruimte is om te rijden. En mocht je willen zien hoe het apparaat echt zou moeten gaan werken binnenkort, kijk dan even HIER!

Maar goed, het is een mooi idee en als de eerste kinderziektes eruit zijn kan het best wel eens werken. Ik zou er weleens in willen zitten, lijkt me stiekem hartstikke lachen. (Via Shanghaiist)

UPDATE: Het leek ook te mooi om waar te zijn. Het plan blijkt een grote oplichtingszaak. Projectleiders wilden met dit ambitieuze idee geld ophalen bij investeerders. Nu blijkt dat het om een truc ging. De politie gaat investeerders helpen om het geld terug te krijgen.49 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Slimme Chipchoi’s
En wat als er een vrachtwagen, gewone bus, grote sprinter,… Voor deze bus staat? Ziet er niet zo hoog uit op de fotos. En zo als al aangehaald succes met willekeurige mensen op een mooie rij te krijgen tijdens de spits.
@shiva: Daar zullen de Chinezen wel over nagedacht hebben. Die lui zijn erg slim en lopen op techniekgebied vaak stukken verder voor dan wij.

Het lijkt mij een gave bedoeling. Creatief bedacht, hou ik wel van. Ik ben benieuwd hoe het in de toekomst zal uitpakken.
@viezefreddyw: Hoe kun je nou voorlopen als je alles kopieert en slecht nabouwt? Zeker als je naar de Chinese standaard voor veiligheid kijkt en het verkeer in China op zich, dan heb je reden tot wantrouwen van dit project.
@dutchcourage86: Achterhaald de modernste steden ter wereld zijn in China.
@dutchcourage86: jij hebt dus echt geen idee waar je over praat.
@dutchcourage86: Ik heb juist geen wantrouwen in dit project. En dat is vanwege het feit dat de Chinezen druk bezig zijn om problemen binnen het verkeer en infrastructuur op te lossen. Dan kan ik alleen maar respect hebben voor de creativiteit. Hulde daarvoor.
@shiva: Ik denk dat de wielen kunnen uitschuiven, anders zou het geen zin hebben om deze bus te maken.
@shiva: dat ding zal wel op een aangewezen rijbaan rijden waar voor het normale verkeer een hoogtebeperking op zit. De chinezen luisteren over het algemeen erg goed als de overheid ze iets oplegt.
En toen kwam hij een vrachtwagen tegen …
@commentaar1: Precies mijn gedachte. Ik denk dat de eerste de beste bouwvakker al voor problemen zorgt.
@dutchdriftking: waarschijnlijk een aparte rijbaan/rijstrook
@dutchdriftking: bouwvakkers rijden in China niet in busjes.
Sta je dan in de file met je G63 AMG 4×4 kwadraat, gaat niet passen..
@ghost: Geen probleem want die bestaat toch niet :p
@Donstil: Haha
@ghost: g500 4×4 kwadraat toch
En wat doet TEB als ie een Landcruiser, Sprinter of Actros tegenkomt?
@hollandsemarokkaan: Jij kent de Chinese overheid nog niet :)
@hollandsemarokkaan: er dwars doorheen rossen, had ie maar op de hoogtebeperking moeten letten!
Althans, zoiets zullen ze dan invoeren lijkt me..
Vet!
Mij viel die lelijke passat/jetta eerder op dan de hele bus met een rijbaan eronder.
@diablogt: *passat/jetta kloon
@diablogt: Geen kloon hoor, gewoon de auto die Volkswagen zo in China levert
@diablogt: Nee een goedkoop product waar vraag naar is niet iedereen kan en wil 40000,00 betalen voor een VW.
@diablogt: gevalletje selectieve perceptie.

Mij viel het eerste op dat die kofferklep niet goed dicht zat…heel irritant.
Kun je mooi met je supercar gassen geen tunnels meer nodig
Ik kende het idee inderdaad, maar ik dacht dat ie op een soort rails zou lopen die aan weerszijden van de weg geplaatst zouden worden? Dat lijkt me ook logischer dan deze uitvoering, dit geeft problemen zodra mensen een beetje scheef in de file staan.
@granlusso: Ik neem aan dat deze semi-autonoom rijdt, en zelf de lijnen van de weg volgt.
Oude wijn in nieuwe zakken…

In the US hebben ze al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zulke bussen die over de file heen kunnen rijden…

https://youtu.be/SO7FxwzKyys
@moveyourmind: Mag die donkere meneer voor in zitten ?
Tot je een vrachtauto tegenkomt
Is het geen 1 april op de Chinese kalender?
rare jongens..
Typische Hollandse reacties weer hierboven. Gelijk naar minpunten zoeken ipv toejuichen dat ze deze concept aan het uitwerken zijn. Het staat nog in de kinderschoenen, de uitwerking komt heus nog wel. Stilstand is achteruitgang en met dit project kijken ze tenminste naar de toekomst.
Dat ding rijdt natuurlijk alleen op wegen waar alleen auto’s rijden met een bepaalde hoogte. Ophouden met dat gezeur over vrachtwagens en 4×4’s!
@simppa:
Klopt, gaat om trajecten waar alleen personen auto’s voor snelverkeer zijn toegestaan. Soort snelbus bovenop typische forensenroutes. Hebben wij ook maar kost dan een complete rijstrook voor 1 bus die om het half uur voorbij komt. Hoe inefficiënt kan het zijn.
Volgens mij moet het ding ook uiteindelijk in een soort van gootjes rijden , afgeschermd door soort vangrail. Dus een auto kan nooit in de weg staan.
Wat ik zo knap vind is dat die Chinezen zo doortastend en besluitvaardig zijn. Van concept naar prototype naar uitvoering in minder dan 3 jaar? Zoiets. Wij doe hier 30 jaar over het verlengen van een lullig metro-tracétje….
@tinustiguan: …en 40 jaar om een klein stukje snelweg aan te leggen, omdat er 1 keer ergens een verdwaalde knoflookpad is gesignaleerd…
@cpp1: en dan is de snelweg eindelijk af is het verkeer weer zo toegenomen dat er weer files staan.
Ik denk alleen dat de autos hier in Nederland onder de bus door rijden het vehikel gaat immers maar 60km/h
Zoals clarkson zei: i don’t understand buslanes why do poor people get somewhere faster than i do
@bartjeeh: Met belastinggeld rijk worden is niet echt iets om trots op te zijn.

Hij begrijpt het trouwens niet omdat er iets niet klopt in die grote hoofd van hem.
Ook handig om onder te fietsen als het regent.
Ik heb paar maanden in China gewoond en in grote steden zijn er gebieden waar grote vrachtwagens niet mogen komen. Dat zou heel goed ook hiermee te maken kunnen hebben.
Er zullen best wat hindernissen zijn. Inderdaad zoal de hoogte. Maar je ziet ook geen bal meer naast je. Invoegen en afslaan zal gokken zijn? Voetganger zit er onder en kan geen kant op? Ambulance moet er langs?
Maar hij kan niet over een vrachtwagen heen en dan heb je een probleem
Wat nou als je van rijbaan aan het wisselen bent en even moet stoppen omdat het verkeer niet meewerkt? Dan moet of die bus stoppen en heeft het geen effect meer of je bent plat?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).