Dit bizarre apparaat verplaatst de wegafscheiding [video]

Auteur: , 34 Reacties

Druk op de weg? Dan verplaats je met deze 'barrier transfer machine' de wegafscheiding. Ideaal toch?

Verplaats de wegafscheiding met een machine

In Europa worden ze nog niet gebruikt, maar in Australië, Nieuw-Zeeland en de VS is dit apparaat, gebouwd door een bedrijf uit Californië, al op diverse snelwegen te spotten. Wat het doet? Het schuift de betonnen blokken die in die landen de middenberm vormen, een rijbaan op.

Waar dat nuttig voor is? ’s Ochtends kan de weg die een stad in gaat druk zijn, terwijl in de avondspits de uitgaande weg problematisch is. Met de supersonisch ritsmachine schuif je dan de afscheiding in de middag een rijstrook op, waardoor de wegverdeling veranderd. Slim, want zo heb je bij een vierbaansweg zowel op de heen- als terugweg drie banen beschikbaar. Dat voorkomt files zonder extra asfalt neer te flatsen.

Wel is het een kostbaar gebeuren want niet alleen de machine is duur, ook de 450 kilogram wegende betonnen blokken zijn dat. Dat komt omdat het speciale blokken van de fabrikant zijn, die met een stalen kabel bij elkaar gehouden worden. Daardoor kan de berm-verplaats-machine de blokken met 12 kilometer per uur verplaatsen. Dat vergt elke dag dus behoorlijk wat tijd. Gebruik op onze Hollandse wegen lijkt ons daarom niet erg veilig als iedereen met 200 km/u voorbij komt razen. Of denken jullie daar anders over?

Check de machine in beweging op autojunk.nl34 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
of de youtubelink voor het filmpje bij het artikel : http://www.youtube.com/watch?v=dl0Q2bDnBUc
Wat een droomauto!
Potverdorie mooi apparaat!
Inderdaad vet! Alleen jammer dat ’t al vrij oud nieuws is
@bmw135i: Is jaren gebruikt voor ‘Operation Stack’ op de M20 in Kent. Inmiddels niet meer in gebruik omdat het een te dure oplossing was.

(Operation Stack = als de veerboot uit Dover niet meer naar Calais gaat (harde wind etc) wordt al het vrachtverkeer richting Calais door de Engelsen op de snelweg richting Dover geparkeerd)
Als je die wegafscheiding zo even een paar meter kunt verplaatsen is het bestaansrecht van die wegafscheiding nogal twijfelachtig.
@SJ: hoezo? Die machine is best in staat zware blokken op te heffen en te verplaatsen via die wieltjes. Ze worden niet over de baan geschuurd, als je dat denkt. En als er een pivot punt is aan die betonblokken, kunnen ze zelfs aan elkaar hangen en heb je een stevige barriere. Zullen geen kik geven als er een auto tegen tijdt.
@adyton: rijdt*
Wachten tot er iemand vol op knalt.
@prlwytzkofski: hoezo? Dit apparaat zou je dan alleen spookrijdend kunnen raken! De rest zit voor beide weghelften achter de afscheiding.
@rennsport6: Kijk eens naar de foto, in de tegenovergestelde richting (op de foto aan de linkerkant): de weg gaat opeens van twee rijstroken over naar één. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat dat een keer goed fout gaat.
@moveyourmind: dat ding gaat toch maar langzaam dus het verkeer aan de tegenovergestelde richting zou daar toch geen last van moeten hebben ze rijden namelijk in dezelfde richting als het apparraat. En het verkeer dat achter dat ding rijdt heeft de hele tijd maar een rijbaan en wanneer ze langs die verschuiver rijden hebben ze er opeens twee!
@moveyourmind: nee, kijk nog maar eens goed. Het wagentje op de foto verplaatst zich naar beneden. Kan dus niet fout gaan.

De baan links (boven naar beneden) weet niet beter dan dat er 1 baan is, de baan rechts weet niet beter dan dat er 2 banen zijn maar dat worden er 3.
@Donstil: ‘bloos’ Zit zelf niet goed te kijken met mijn suffe hoofd. Thanks voor de uitleg. Dan is het best wel een slimme vinding, en met 12 km/u best nog wel snel ook.
@moveyourmind: kijk ook nog eens goed. Je hebt 1 rijvak en een pechstrook. Er is geen invoegen in de richting waar je rijdt.
@rennsport6: kijk eens goed naar de foto, op de tegenovergestelde richting gaat het vrij plotseling van twee naar één rijstrook. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat dat een keef flink mis gaat.
@moveyourmind: Heb je het filmpje wel gezien?
@moveyourmind:

Je kijkt verkeerd.

Nu rijdt hij bijvoorbeeld naar beneden (barriere naar links). Het volk aan de rechterkant krijgt er dan op gegeven moment een baan bij (bij het langsrijden, die wordt steeds langer). Aan de linker kant idem dito (maar dan komt hij steeds later)

Als de barriere weer de andere kant op moet (naar rechts) rijden ze de andere kant op. Dan heeft de rechterbaan weer 2 banen vanaf het begin, maar zolang hij nog bezig is krijgen ze er later een derde baan bij. De linkerkant hetzelfde, maar dan 1 en 2 banen
@timberleek: inderdaad, en dan durf ik ook nog over helderziend te beginnen.
Nog niet in Europa? Een dergelijke machine is een tijd gebruikt op de Moerdijkbrug toen deze aangepakt werd.
@dennisevertse:

Inderdaad heb hem daar regelmatig bezig gezien
Doe mij maar zn spitsbaan als op de A1 tussen adam en hilversum.
@flutterby: zo’n miljoenen kostende carpoolstrook, die doms ingezet wordt als spitsstrook. Dit is een goedkopere en effectievere oplossing.
@mashell: Ik weet niet of dit een goedkopere oplossing is, jij wel? Dit lijkt me sowieso een stuk minder veilig. Ik vind de ‘carpool’ strook op de A1 een prima idee.
Niet enkel in Ausralie.. reeds aan het werk gezien op de Duitse autobahn… het zou mij trouwens verwonderen dat in het Europees land van ´de machinebouwers´ een dergelijk apparaat nog niet zou ontworpen zijn.
Vernuftig, maar lijkt me wel enigszins verwarrend; de ene keer is de rijbaan drie rijstroken breed, een paar uur later twee rijstroken.
Rijkswaterstaat heeft er 1 dacht ik.. Correct me if i’m wrong
there’s some you don’t see every day.
De jongens van Autoblog hebben ook youtube ontdekt?! Dit filmpje is zo oud als de straat!
super gaaf ding
Ze hebben een gelijkaardige machine getest in België op de E40, maar werd terug afgevoerd omdat het verse asfalt de machine niet kon dragen:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120706_165
Hij is zelfs al in Nederland getest.. een jaar of 5 geleden

http://www.youtube.com/watch?v=aajrqh5kO-g
Deze is ook gebruikt bij werkzaamheden op de A1 – A35 bij Hengelo, kosten om in te huren volgens mij €25.000,- per week.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).