Drugsgebruikers opgelet: de speekseltest komt eraan!

Auteur: , 69 Reacties

Binnenkort wordt het voor de politie een stuk makkelijker om drugsgebruik achter het stuur aan te tonen.

Drugs en autorijden, niet per definitie een goede combinatie

De test wordt in juli ingevoerd, zo meldt BNR. Dat is het moment dat de alcohol- en blaastest worden aangevuld met de speekseltest. Deze maakt het voor de politie mogelijk om drugsgebruik bij weggebruikers te testen. De test toont niet alle drugs aan, maar coke, opiaten, marihuana en methamfetamines worden wel herkend door de test. De test meet via antilichamen of er drugs in het bloed aanwezig zijn. Is dit het geval dan is dit direct zichtbaar, maar niet in welke hoeveelheid dit het geval is. Daarvoor moet dan dus vervolgonderzoek gedaan worden, bijvoorbeeld door bloedonderzoek. Als de speekseltest dus een positief resultaat geeft, heeft de politie een aanleiding voor vervolgonderzoek.

De speekseltest is zeker niet nieuw, er zou in 2012 al een speekseltest komen maar de wetgeving vertraagde de zaak enorm. Dit terwijl in landen als België al geruime tijd speekseltesten gebruikt worden. Over iets meer dan een maand is het dus ein-de-lijk ook in Nederland zo ver. Begrijp me niet verkeerd: iedereen heeft recht op hobbies. Maar drugs horen (net als alcohol) niet thuis in het verkeer.69 reacties

Als je kijkt hoe ongeconcentreerd de meeste mensen achter het stuur zitten dan zou een lijn pep juist verplicht moeten worden.
@GOD: ooh god, neem die ongeconcentreerde hun telefoon af. U zou de maatschappij een groot plezier doen en een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid.
@GOD: haha +1
@GOD: Well, if god says so..
@GOD: paar biertjes moet kunnen is valt voor iedereen anders, maar drugs gaat te ver
@gove: Ik ga u iets schokerend zeggen…. Alcohol is een hard drug ;)
@bogaertd:
Ik ga u iets schokerend zeggen…. Autoblog is een hard drug ;)
@gove: Zolang het geen drug is wat er voor zorgt dat al je chakra’s gaan rinkelen en je in een andere dimensie beland, of iets dat je half onder narcose brengt moet het kunnen. Een lijn pep bv. doet meer goed dan kwaad. Alcohol is zoals @bogaertd al aangaf ook een drug en tevens veel minder geschikt in het verkeer. (bron: Alle verkeersongevallen en slachtoffers met alcohol in het spel)
@GOD: Pep doet echt veel goed ja, vooral als je al een paar dagen wakker bent…..
@crackdavid: Ja zo ken ik er ook nog wel een paar. Als je een paar dagen wakker bent zonder pep te hebben gebruikt ben je er nog veel erger aan toe. Is nuchter dan ook een drugs en erger als bv pep? Nee het dagen lang wakker zijn is de boosdoener. Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt.
Je gaat trouwens ook gelijk van het ergste uit.
@gove: alcohol is echt wel ergere drugs dan wiet hoor. Na 10 joints rij ik veel beter dan jij na 10 bier. K denk dat je amper iets aan me merkt zelfs. 10 bier en ik kan niet meer lopen 😂
@3246cm252kw: Ligt puur aan je gewenning. Ik ken genoeg mensen die na een kratje bier beter rijden dan sommige mensen na 3 hijsen van een joint…
@crackdavid: dat zegt meer over die mensen die dat kratje leeg drinken😂😂
@3246cm252kw: ik weet nou niet wat schrikbarender is.
Het feit dat je veel blowt of het gebruik van drugs in verkeersdeelname.
@kimhung: jij drinkt vast koffie en dat vindt drugs.
@3246cm252kw: en dat vind ik drugs…
@3246cm252kw: Goed verhaal, ga je vast en zeker mee wegkomen tijdens zo’n speekseltest als je zo stoned als een garnaal achter het stuur zit.

Het punt is gewoon, het mag niet.
Dat is niet voor niets…
@senne: Sure, net als het alcohol verbod tijdens de drooglegging in amerika of de “war on drugs”. Mag niet en dat zal wel niet voor niets zijn. Het is een grote faal bende. Luister jij maar naar de regering, die weten het vast wel beter dat de rest van de mensheid…..
-edit: hou het vriendelijk aub-
@gove: LOL, ik heb liever dat iemand met een blowtje achter het stuur gaat zitten dan iemand met een paar biertjes. Die denken tenminste niet dat ze ineens super goed kunnen rijden maar zijn lekker relaxed en rijden wat trager (ook irritant op een 80 weg maargoed). Maar liever helemaal niets.
Ik ben benieuwd hoe dat dan werkt voor mensen die zoals ik dexamfetamine op recept krijgen. Zal wel een briefje moeten meenemen van de psychiater dat ik door onderzoeken op mijn concentratie bewezen vele malen beter geconcentreerd ben met deze medicatie. Anders wordt dat ook weer leuk elke keer.
@ruben83: dat zou inderdaad niet relaxed zijn voor medicijngebruikers…

Maar hoe vaak wordt je nou eigenlijk aangehouden?
Ik in ruim 10jr tijd één keer moeten blazen met een staande houding voor te hard rijden, en één keer met een grootschalige controle… En dat met een varierend jaarkilometrage van 35.000 tot 80.000.

Bizar weinig als je het mij vraagt!

Dus leuk die test, maar hoeveel zin heeft het…
@reactief: eenmaal per jaar toch wel in de 4 jaar dat ik het papiertje heb. 5x moeten blazen.
@peug206: Dat is veel. Maar als de foto van de 206 de jouwe is, dan snap ik het. Getunede auto’s zijn vaker het haasje, zeker als je ook nog een dikke knalpot erop heb zitten.
@reactief: nee die is niet van mij. Heb nu weer een vrij standaard. Maar bezoek de juiste feesten als n8 van Assen bij de Tt, 2morrowland en je hebt er sws al 2 als je onder de 30 jaar bent. Hoe ouder je bent hoe kleiner de kans op controle.
@reactief: beetje etnisch profileren doet wonderen ;) denk dat je vaker word aangehouden als je op zaterdagavond met je nep amg en 5 gouden kettingen over de coolsingel rijd met grote pupillen.
@ruben83: aangehouden worden door de politie valt mee in vergelijking met het gezeik met de verzekering als je die nodig hebt.

En toch snap ik precies wat je bedoeld. Man met snor op boze toon: “Ah Ruben daar ben je weer”🤣
@scubakabouter: Ja klopt inderdaad. Het is gelukkig wel zo dat ik de medicatie naar aanleiding van een erkend ADHD instituut gekregen had waar ze zonder medicatie eerst de Meander test afnamen en daarna met medicatie de Meander test afnamen. Dit is een nauwkeurig gemeten test hoe de concentratie is bij een volwassene. Daar heb ik een resultatenlijst van. Die neem ik dan voortaan mee. Ook kan je zelf checken op de volgende overheidssite of je mag rijden met een medicijn of niet. Zie https://www.rijveiligmetmedicijnen.nl/medicijnen/lijst-medicijnen
@ruben83: Mijn medicatie is trouwens geen ritalin, maar de amfetamine die dexamfetamine heet. Daar zijn er niet veel van die dit gebruiken. Ik geloof ong 5 procent van de volwassenen met ADHD. Dit komt omdat er bij mij bijna geen dopamine wordt gemaakt. Ritalin werkt overigens alleen bij mensen waar nog wel meer dopamine wordt aangemaakt en Ritalin remt de afbraak van de eigen dopamine af zodat de concentratie voldoende is.
@ruben83: ik heb dit ook gebruikt. 3 jaar geleden er vanaf gestapt aangezien ik toch scherper begon te worden dan dat ik al was. Gaf toch een zekere kick na inname. Om problemen te voorkomen maar gestopt. Mensen die niet weten dat ik ADHD heb, hebben dat ook niet meer door.
@ruben83: zal toch niet heel anders zijn dan mensen met ijzeren pinnen in hun been die met het vliegtuig gaan. Aantonen !
Op het medicijn zit toch sowieso al een gele sticker , niet ?
@jochen: Ja en als je op de site kijkt wat ik als link gaf, staat er hoe lang je na eerste gebruik per medicijn niet mag rijden. Komt vaak voor dat dat de eerste 2 weken is. Daarna is het lichaam gewend eraan. En nu werkt bij mij dexamfetamine anders dan bij gezonde mensen. Daarom moet de sticker er ook op. Omdat het middel zelf de rijvaardigheid daar kan beinvloeden. En natuurlijk zou ik het liefst ook zonder die medicatie gaan rijden. Maar heb er bij mijn politierijopleiding, destijds de BR0A genaamd, ook op afgereden. En dat was goed gefocussed. Maar met veel medicatie kan het zeker wel een gevaar zijn. Bij alle pammetjes, zoals lorazepam mag je pas na 72 uur deelnemen aan het verkeer. En dat weten niet veel mensen. Het zou goed zijn als dit wel verteld wordt met uitschrijven van de medicijnen, of bij de apotheek. Zo maak je een hoop duidelijk. En bij de apotheek rekenen ze toch de eerste keer gebruik kosten voor de uitleg over de medicatie.
Ze zouden beter een ‘ik-app-tijdens-het-rijden’ test uitvinden.
@leaper035t: Die is er toch al? telefoon verlplivht aan en berichtjes laten zien. Mag niet natuurlijk maar zou wel werken.
@sketcher: mijn zwager moest nadat hij een aanrijding had veroorzaakt als eerste zijn en en belgeschiedenis laten zien. Hij kon aantonen daar niet mee bezig te zijn geweest dus gebeurt wel degelijk. En waarom niet, privacy is bullshit. Ze kijken alleen even de tijd van je laatste bericht na of van het berich wat je hebt gelezen…
Het leuke aan vele drugs is dat het nog dagen lang te vinden gaat zijn. Hoe kan je bijvoorbeeld vaststellen of iemand die s’middags een jointje heeft gerookt bijvoorbeeld hier s’avonds niet meer door zou mogen rijden. Dan zou je dus elke keer een vervolgonderzoek moeten laten doen voor zaken die geen betrekking meer hebben op het functioneren van de bestuurder. Of hebben ze daar ook een oplossing voor?
@teerdz: Ja echt he. Ik kan ook prima na een joint functioneren. Ik rij dan liever geen auto meer, maar doordat ik een semi-junkie ben kan ik twee uur na de laatste hijs prima rijden. Je wangslijm is dan waarschijnlijk nog niet in orde voor de norm. Hoe gaan ze dit oplossen. Ook aangezien je vergeet je tong te poetsen als je echt heel stoned bent.
Maar wat als je in ’t weekend je even tegoed hebt gedaan aan wat lekkers en je wordt maandag aan de kant gezet? De kans is zeer groot dat er dan nog antilichamen in je speeksel aanwezig zijn toch? Dan wordt je mooi genakt.
@str8six: klopt, en dit is een groot hiaat in de wetgeving naar mijn mening.

Als je zaterdags een pilletje pakt, vertrekt maandag naar het werk en je moet een speekseltest afleggen, dan ben je volgens de wet dus nog onder invloed. Compleet van de pot gerukt dus.

Speekseltests zijn zeker effectief, maar niet betrouwbaar.
@str8six: genakt idd
@str8six:
Daarom dus de bloedtest. Die zal dan aantonen dat de dosis nog maar heel minimaal is, en zullen ze je gewoon weer laten gaan.
Een man die elke avond na zijn werk een jointje rookt om een beetje te ontspannen, stapt ’s morgens in de wagen, komt een controle tegen, wordt onderworpen aan een speekseltest en wordt positief bevonden. Ik begrijp dat je niet stoned achter het stuur moet kruipen, maar gestraft worden voor iets dat heel lang in je systeem blijft (terwijl je er niets meer van voelt) is niet ok!
@thestino: Ik denk ook dat er veel meer mensen dit doen dan je verwacht. Alleen wordt hier minder open over gesproken natuurlijk. Persoonlijk ken ik genoeg mensen die hun lichaam en psyche perfect kennen en dagelijks roken. Ik vind het fijnere mensen als ze hebben gerookt, want dat houdt ze gefocust.

Ik weet dat ze ook rijden na gebruik, maar ik merk zero verschil tijdens zo’n rit. Wil het absoluut niet goedpraten, maar cannabis is voor een verslaafde een heel ander soort drug dan alcohol of amfetamine.
@fmgarcia: Maar dat is toch met alles zo? Met mate.
Alcohol, drugs, eten, sporten, zitten, tv-kijken etc etc

Als men er ‘normaal’ mee om zou gaan dan zouden drugs e.d. niet illegaal hoeven zijn
@thestino: Zelfs na een week zijn bepaalde middelen nog te detecteren. Het is niet ok dat iemand gestraft wordt voor iets dat hij of zij dagen of zelfs een week geleden heeft gedaan dat niet met verkeersdeelname heeft te maken.
@fwester: coke is na ik geloof 6 maanden nog te detecteren via een haar. Is weliswaar geen speeksel, maar toch.
@thestino: Denk niet dat het met zo’n vaart zal lopen. Denk wel, het is een speeksel test, geen bloed test. Ik weet niet hoelang THC in je speeksel blijft maar minder lang dan in je bloed. Maar dat is wel een gevaar ja. Hopen dat er niet zoveel valse positieve meldingen gaan komen.
Als ze een beetje verstand hebben kijken ze naar Australië hoe ze het daar hebben geïmplementeerd. sat scheelt ze hier een flink aantal trials and errors. Oh en neem gelijk het alcoholbeleid over met bijbehorende straffen…
Wordt gezellig op de parkeerplaats bij een grote controle. Rijden mag toch niet meer, puff puff pass it is.
Als het naar je spuugt, een petje opheeft, een Gucci tasje en het Wollah roept tijdens het wegrijden in een Golfje dan heb je waarschijnlijk drugs positief getest.
@faalhaas: Ze zijn eerder onderweg om een piessie voor een paar barkies te verkopen.
Stel je hebt zaterdag een feestje gehad en je wordt maandag aan de kant gezet door de politie. Sporen van drugs kunnen dan nog steeds aantoonbaar zijn maar je bent niet meer onder invloed. Gaan ze je dan vanaf nu straffen voor recreatief gebruik dat niets met deelnemen aan het verkeer heeft te maken?

We gaan de verkeerde kant op, voordat je het weet verlies je al je privacy.
Ik denk dat we die test op plekken gaan zien die bekend zijn met drugs overlast
F*cking stom volk is het ook! Ik weet zeker dat ik beter stoned rij dan gemiddeld en denk ook bovengemiddeld Nederland. Reageer altijd sneller op situaties dan andere en geef altijd richting aan. Onzin als je er tegen kan.
@3246cm252kw: ben je toevallig nu stoned?
@kimhung: geen ervaring zeg dan niks.
@3246cm252kw: ervaring genoeg. Zelfs met meer.
@kimhung: dan heb je vast een kale kop…
@3246cm252kw:
Kan je nagaan hoe geweldig je kan rijden als je nuchter bent… Als je een paar uur geleden een paar hijsjes van een joint hebt genomen mag je van mij best rijden, maar met je stonede kop het verkeer in gaan en geloven dat je goed rijdt is gewoon onvoorstelbaar dom.
Moeten ze ook cafeïne en theïne en suiker verbieden oa!Alle placebo middelen beïnvloeden allemaal je gevoel en reactie(tijd).
@3246cm252kw: noem je cafeïne nu een placebo middel?
Maar dit maakte het autorijden altijd juist zo intense.. lekker je woofertje die flink aan t dreunen is, je speakertjes in je hoedenplak, de dochter van een ander naast je en dan 220km/h naar huis.. jammer goudentijden gaan op deze manier verloren
Ze moeten die test bij het begin van de Tour De France starten, blijft er geen peloton meer over.
Foto = goud =D
@davelepeef: The Wolf of Wallstreet.
Bloedtest is de absolute form van inbreuk op je privacy( je eigen lichaam). Ik ga naar de gevangenis, neem advocaat, bewijs dat ik onschuldig ben, vraagt schadevergoeding van OM, kost te veel dus wordt het weer afgeschaft. Ik rijd nuchter of niet.
Opiaten? Gek..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).