Eerste Formule E-race eindigt met enorme klapper [video]

Auteur: , 42 Reacties

Zo, de eerste Formule E-race is een feit. Van een sloom elektrofeestje was geen sprake, want we werden getrakteerd op inhaalacties, spektakel en een heftige crash in de staart van de wedstrijd.

Eerste Formule E-race eindigt met enorme klapper [video]

In Peking gingen in om 10:00 uur Nederlandse tijd de lichten op groen en zoefden de twintig single-seater van de tien deelnemende teams van hun plek. De tot 204 pk begrensde wagens hadden voldoende in zich om de race – voornamelijk gevuld met oud F1-coureurs – aantrekkelijk te maken om naar te kijken. De safetycarsituatie, veroorzaakt door Bruno Senna, duurde wel ontiegelijk lang. Iets dat weer werd goedgemaakt door het wisselmoment, waarbij de coureurs uit hun leeggezogen FE-bolides overstappen in een auto met volle accu.

De eerste crash was meteen spectaculair

In de laatste ronde was het een tweestrijd tussen Nicolas Prost en Nick Heidfeld. In de laatste ronde ging het echter mis op het Pekingse stratencircuit, toen Heidfeld te laat remde en Prost zijn auto doodleuk instuurde (hij keek alleen in zijn rechter spiegel, Heidfeld kwam opeens van links), waardoor Heidfeld op spectaculaire wijze op z’n kop eindigde. Hij kon op eigen kracht uit z’n auto klimmen. Van elektrocutie, lastig te blussen lithiumvuurtjes of andere e-narigheid was geen sprake. Lucas di Grassi ging uiteindelijk met de overwinning aan de haal.

Kortom, de FIA kan terugkijken op een geslaagde eerste Formule E-race. Op Groen7.nl lees je alles over deze klasse. Maar u kwam hier natuurlijk voor die Heidfeld-crash: check de beelden op Autojunk.nl.

 Formule E: Nick Heidfeld crasht hard42 reacties

Racen op stroom is gewoon niet hetzelfde als op benzine. Het geluid mist gewoon en zelfs de crashes zijn saaier.
@a3aan: En saaier dan F1 is niet heel erg moeilijk he.
@heidi: Je bedoelt waarschijnlijk dat het heel erg moeilijk is. Als het niet erg moeilijk is wil dat zeggen dat de F1 super interessant is.
@fejjie: Nee hoor. a3aan zegt saaier dan F1. Ik zeg dat is niet heel moeilijk. Omdat F1 heel erg saai is, is het makkelijk (dus niet moeilijk) om Fe saai te noemen.
@heidi:
A3aan zegt: FE is saaier dan F1
Jij zegt: dat is niet moeilijk he. (waarmee je aangeeft dat de F1 niet saai is) Vervolgens zeg je weer dat de F1 heel erg saai is.
Als de F1 heel erg saai is, zou je kunnen zeggen dat ze de beste zijn in ‘saai zijn’. Als je nog saaier wil zijn zal je dus heel erg hard je best moeten doen, want je wil de allerbeste verslaan. Het is dus wel moeilijk om saaier te zijn dan de F1.
@fejjie: Als X moeilijk saaier kan zijn dan Y wil dat zeggen dat Y op zichzelf al saai is…
@heidi:
Misschien moet je dan toch eens de moeite nemen om F1 te kijken, ook dit jaar weer genoeg spectaculaire races gezien..
Maar ja, zeiken zonder te kijken is natuurlijk veel makkelijker.
@a3aan: beetje het risico van fipo is natuurlijk verwarrende zinsbouw… Maar volgens mij begrijpt iedereen wel dat e- crashes wat saaier zijn.
Dat was best onhandig van Prost.
Dit geeft helaas weer voer aan de types die menen dat rijders die geen wereldkampioen in de F1 zijn geweest niet kunnen rijden….
@jrk68: ik zie inderdaad een bijzonder hoog aantal reacties…. NOT
Wat voor snelheden halen deze wagens? Het ziet er allemaal nog al langzaam uit.
@fejjie:
Op Groen7.nl lees je alles over deze klasse.
@fejjie: Kijk maar eens een formule 1 race zonder geluid, dan lijkt het ook allemaal erg langzaam.
Als ze iets kunnen vinden om de snelheidsbeleving terug te krijgen is dit denk ik wel een levensvatbare klasse,
@fejjie: wat ik van de test race begreep paar weken terug. Ligt de top snelheid op rond de 240 a 250 dus idd erg langzaam
@raym: heb de race gezien op ITV4. Ze gingen niet veel harder dan 180 op de rechte stukken. Zoals ik al op de andere f-E post zei: die safety car is ook niet meer nodig.
@raym: ik dacht zelfs dat de koek bij de 220 al op was
Het lijkt mij dat Prost zeer vroeg instuurt of lijkt dat alleen maar zo? Ik heb de race overigens (deels) gekeken en vond het vooral grappig dat de auto’s klonken als op afstand bestuurbare auto’s, Ook het wisselen zag er best maf uit.
@blagh: nee, Prost wilde Heidveld blokken: hij hoefde nog lang niet in te stuen.
@blagh: totaal onnodige actie van Prost. Lijn verdedigen mag. Maar het lijkt bijna of hij er moedwillig inrijdt..
Alleen maar jankers hier! Benzine Dit dat. Het was spannender dan f1.
@xiran: toch is het triest je halverwege van auto moet wisselen omdat die leeg is. Bij formule een gooi je er gewoon binnen 10 seconden weer berg benzine en race verder. Formule 1 moet goedkoper langer met motoren doen minder banden enzo. Maar hier mag je twee auto’s inzetten nee das lekker kosten besparend. En geeft ook gelijk het nadeel van elektrisch rijden aan. Je komt er niet ver mee.
@raym:

Nee dat doe je niet, want bij F1 mag je al tijden niet meer tanken…
@carmasterr: oh ja das waar helemaal vergeten je niet meer mag tanken. Mijn fout. blijft het feit het zo stom je moet wisselen van auto omdat de accu leeg is
@raym: Je komt er nog niet ver mee nee, maar denk je dat de eerste F1 wagen meteen rondjes om de aarde reden? Zo iets heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen, en dankzij raceklasses als de FE wordt die ontwikkeling alleen maar versneld.

Over een jaar of 10 rijden dit soort elektrische racewagens rondjes om Formule 1 wagens, daar geloof ik echt in.
@motoragent:
Zelfs in de jaren 90 had je nog races waar er soms maar een stuk of 6/7 rijdend over de streep kwamen.
Ik kan me zelfs nog een race in Monaco herinneren waarin Olivier Panis won, hij kwam als enige rijdend over de streep.
@tupperware: dat was je over olivier panis zegt is klinkklare onzin. Er kwamen er volgens mij 4 over de finish. Dat was dan ook een natte race vol met ongelukken. Bovendien zegt de betrouwbaarheid in de f1 niks over de betrouwbaarheid van de brandstofmotor. Ze bouwden (zeker tot 10 jaar terug) alles tot de limiet. Een motor moest een race meegaan en geen meter langer. Bij een one make series zoals deze is het een heel ander verhaal, daar heeft iedereen dezelfde auto en kunnen er overal grotere marges op genomen worden. Bovendien bestaan elektriciteit en de accu ook al meer dan 100jaar. Dus om nou te zeggen dat de technologie in zijn beginschoenen staat. Niet bepaald. Om formule 1 snelheden en afstanden te halen zal de capaciteit van de accu nog meer van vertienvoudigd moeten worden. Wat ik niet snel zie gebeuren.
@lambo4all:
Nope, niet huilen, schelden is ook helemaal niet nodig, er kwamen er 3 rijdend over de streep.
Bij het ingaan van de laatste ronde reden er nog 7, Frentzen viel nog stil en de overgebleven 3 klapten in de laatste ronde op elkaar na wat nu de Lowes hairpin is.
Ik heb het even na moeten zoeken, na 1996 zoveel races bezocht en/of gezien dat mijn parate kennis mij even in de steek liet.

Wat ik stelde, maar jij in je frustratie waarschijnlijk niet begreep is dat de F1’s vroeger lang niet zo betrouwbaar waren als nu. Nergens stel ik dat het louter motorproblemen waren. Vroeger ging er van alles stuk, van exploderende remschijven tot vleugels die spontaan afbraken.
Ook de FR3.5 kende trouwens een problematische start, die begonnen het seizoen met rollende starts vanwege problemen met de koppelingen.
Zo heeft elke klasse wel zijn probleempjes gekend, soms aanloop probleempjes zoals nu met de Formule E.
Nu ben ik ook geen fan van deze formule maar als ik zie hoeveel jongeren tegenwoordig met hun handen op hun oren staan bij bv de Blancpain series dan lijkt er mij best een markt voor deze formule.
@lambo4all: de technologie om auto’s serieus alleen op een accu te laten rijden, staat WEL in de kinderschoenen. De accu waar jij op doelt, is enkel bedoeld om de motor te starten en wat randzaken te laten branden.
Niemand geklaagd over het geluid? Maar met 200 pk en zo’n zware auto( hij gleed wel een eind hoor) zal het niet heel hard gegaan zijn.
Dit was spannender dan f1.. Stelletje grapjassen. De enige reden waarom we dit zien is omdat het nieuw is. F1 is trouwens spannender dan ooit, maarja “vroeger was alles beter” is er moeilijk uit te stampen bij sommigen.
Ik zal wel al te oud als kind van de eighties maar dit slaat(naar mijn mening!) nergens op. Ik word dan ook warmer van het vorige artikel.
@damrakker: mee eens! Vroeger had je niet zulke stomme regels in de autosport. Toen waren het nog brullende motoren en ging het maar om een ding: snelheid. En niet de stomme zoektocht om auto’s alleen maar efficiĆ«nter en zuiniger te maken…
@ricardo: FIA kan tevreden terug kijken?
Even opsommen: 15% van de auto’s kon niet kwalificeren door gebreken.
20% van de auto’s kwamen niet weg bij de start.
De telemetrie voor op beeld deed t niet echt lekker (de battery-status ontbrak bij redelijk wat; er werd slecht aangegeven hoe het met gaps zat; er werd weinig over ronde-tijden aangegeven etc etc).
En de TV-crew was ook niet perfect: de onboardcamera’s waren van kwaliteit GoPro.
Daarnaast finishte er maar 6 of 7 auto’s in een tijd waarvan je kan zeggen ‘zonder grote problemen’ (ja, waren er 2 meer geweest zonder die klapper).
Daarnaast was er nauwelijks inhalen; terwijl je een circuit had vol met 90 graden bochten.
De pitstops waren slecht in beeld gebracht. En dat hele gedoe met een minimale tijd slaat eigenlijk nergens op.
En dan het stomste: bij de meeste landen zit de klasse achter de decoder! Als je mensen er enthousiast voor wil maken, dan zorg je toch dat iig het eerste seizoen op zo veel mogelijk tv’s in de wereld aan kan staan!
Dus nee, er kan nog een hoop aan verbeteren. En het was niet een lokale organisatie die het wiel opnieuw uit moest vinden: we hebben het over de FIA!
En ik vind het een leuk idee dat elektrisch rijden: maar echt waar: deze auto’s houden het dus 40km uit op de batterijen: en dat was in een modus waar de leidende racers 5 sec per ronde zachter reden dan in de kwali’s! en waar ze maar 170-180 reden op aardige rechte stukken.

Ik hoop dat ze snel een paar stappen maken; anders zal het maar 1 seizoen worden.
No pain, no gain: Een flink ongeluk is uitstekend voor de publiciteit. Meer bloedstollende crashes svp!
Ik heb het geluid(of het gebrek daaraan) niet kunnen horen en maar flitsen gezien.We hadden het op verschillende schermen in de showroom wel op staan(met dank aan onze ubertrouwe receptionist/technerd) net als de F1 trainingen op zaterdagen,maar het was gelukkig druk.Wat ik er van gezien heb vond ik wel gaaf eerlijk gezegd.
Goeie dag wat heeft Heidfeld daar een mazzel. Had raar af kunnen lopen. Vreemde move van Prost. Misschien onwennigheid aan de auto?
Kan gebeuren zo’n ongeval, in de GP2, GP3 is dat toch ook schering en inslag. Doet niets af aan de raceklasse.
Tja tijdens een race bouwt zich een spanningsveld op met als resultaat kortsluiting in het hoofd van de coureur en dat zorgt ervoordat je minder accuraat word…
BMW i3 Safety Car?
@agarde:
Nope, de safetycar is een i8, die i3 hobbelt achter het veld aan..
Wat een bagger, vlucht je voor je stofzuigende vrouw naar het circuit, tref je daar racende stofzuigers…
“toen Heidfeld te laat remde en Prost zijn auto doodleuk instuurde “, nou Ricardo, dat zie ik toch anders. Ze waren nog heel ver van de bocht toen Heidfeld voorbij kwam zetten. Prost meende Heidfeld te kunnen intimideren door de auto gewoon in te sturen. Dat blijkt ook wel uit de straf die Prost kreeg!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).