Ex-F1-piloot Wilson in coma na Indycar-crash [video]

Auteur: , 19 Reacties

Justin Wilson (37), in 2003 samen met Jos Verstappen actief voor Minardi, is gisteravond tijdens een Indy Car-race in Pocono op zeer ongelukkige wijze gecrasht. Hij werd aan zijn hoofd geraakt door een brokstuk van een crashende voorligger.

Justin Wilson

Volgens de laatste update is de toestand van de Britse Wilson kritiek, en ligt hij in een coma. Op onderstaande video is te zien hoe Wilson – die een paar auto’s achter de leider rijdt – plotseling van de weg af raakt, en heftig remmend naar links wijkt. Naar verluidt was het de nose cone van leider Sage Karam die hem raakte.

Justin Wilson-crash

Slechts vier jaar geleden verongelukte Wilsons landgenoot Dan Wheldon dodelijk tijdens een Indy Car-race. We hopen van harte dat Wilson niet dezelfde weg hoeft te gaan. Wellicht zal bovenstaand incident ook in de Indy Cars de discussie over gesloten cockpits doen oplaaien.19 reacties

Lijkt wel op die crash van Massa in 2009. Hopen dat hij snel opknapt!
Ziet er niet best uit. Een gesloten auto vind ik opzich nog niet zo’n gek idee……
@dutchdriftking:
Totdat de auto vlam vat. Dan ben je zomaar 2 seconden langer bezig om eruit te komen. En bij Indycar rijden ze op ethanol, wat je niet ziet branden, dus de hulpdiensten moeten ook eerst even kijken of ze de blusser moeten gebruiken.
@Original_Arnoud: Tegenwoordig moeten ze stoffen toevoegen zo dat je het ziet branden. Heel duidelijk is het nog niet maar je kan het zien.

De oude beelden blijven bizar. Mensen die in brand staan die alleen vreemd lijken rond te huppelen omdat je het vuur niet ziet.
@reistje:
Zo leer je elke dag weer bij. Thanks!
@Original_Arnoud: natuurlijk is dat weer de andere kant. Altijd moeilijk om hier de juiste beslissing in te maken.
@dutchdriftking: Alleen zit je dan weer met andere problemen. Wat als de wagen op de kop ligt en de explosieven (a la Mercedes SLS) falen? Of wat als er brand uitbreekt en die cockpit niet los wil?
Hmmm een gesloten cockpit is natuurlijk wel veiliger, maar geen garantie dat zo’n ongeval niet meer kan gebeuren. De commentatoren roepen dat het een behoorlijk zwaar onderdeel is waar Wilson door geraakt wordt, de kans is dus behoorlijk groot dat zoiets zich gewoon dwars door een voorruit boort.

De veer die Massa moest terugkoppen net zo, die kwam van recht van voren.

Met de snelheden die die mannen rijden helpt een glasplaatje niet…
@potver7: Met het oog op gewichtsbesparing en crashveiligheid zal het ongetwijfeld geen gewoon glas worden. Eerder een verstevigd kunststof. Een soort sterkere versie van het Gorilla Glass dat veel smartphonefabrikanten gebruiken om hun schermen tegen schade te beschermen. In Smartphones is dat een laagje van amper een milimeter dik. Stel je eens voor wat voor klappen dat kan opvangen als je die cockpit van 1,5cm dik Gorilla Glass of een vergelijkbaar materiaal gaat maken?
Oei wat verschrikkelijk! Ik hoop dat hij er weer boven op komt. Maar als hij in coma ligt zal het een behoorlijk harde klap zijn geweest. En we hebben gezien bij massa dat een helm dan geen nut meer heeft.
@clarkson: Massa is juist het ideale voorbeeld dat een helm ontzettend veel nut heeft. Hij had de pech dat de veer hem precies op het randje van het vizier geraakt heeft, maar zonder helm had Massa nu aan de verkeerde kant van het gras gelegen.
Justin Wilson is zo’n gast waarvan je je pas weer herinnert dat ‘ie F1 heeft gereden als je het leest.

Wat het ongeval betreft: Dit is natuurlijk weer een onderwerp dat de discussie overgesloten cockpits doet aanwakkeren. Terecht, want als er zoiets gebeurt is het zaak dat er gekeken wordt hoe deze dingen voorkomen worden. Vooral in de Indycar, waar crashes eerder de regel dan de uitzondering zijn, zou je verwachten dat ze daar wel wat meer onderzoek naar gedaan zouden hebben. Zelf vind ik het een lastige discussie. In een gesloten cockpit ben je natuurlijk een stuk beter beschermd tegen rondvliegend spul. Henry Surtees had dan geen band hoeven koppen en was wellicht nog onder ons geweest, en Massa was niet enkele maanden uit de running geweest, en ook Wilson was wellicht gewoon weggelopen na die crash van gisteren. Wat Bianchi betreft, die klap was zo hard dat een gesloten cockpit het waarschijnlijk ook wel begeven zou hebben. Maar als je dan naar de nadelen gaat kijken, zijn er ook wel goede argumenten te voeren waarom het huidige systeem veiliger is. Je moet immers een mechanisme hebben om de cockpit te verwijderen als de auto op z’n kop ligt. In principe zou dat kunnen met een lading kleine explosieven, net zoals Mercedes de deuren van hun SLS eruitblaast bij een koprol. Je zit echter met het probleem dat wanneer dit systeem faalt, je de coureur minder makkelijk uit de auto te halen is. Verder is het natuurlijk ook niet echt veilig voor de marshals en medici als die weten dat die cockpit elk moment in stukken uit elkaar kan ploffen.
Dan is er nog de brandveiligheid. Als een coureur niet uit de auto kan doordat het systeem faalt, zit ‘ie praktisch in een oven. Je moet dan weer ingewikkelde brandblussystemen gaan toevoegen, die natuurlijk (zoals elk onderdeel) ook kunnen falen.
Ik ben er dus nog niet zo zeker van of een gesloten cockpit daadwerkelijk een verbetering is. Het voorkomt ongevallen zoals die van Wilson, Surtees en Massa, maar brengt ook genoeg problemen met zich mee.
Erg zuur voor Wilson.
Helaas ‘hoort t erbij’. Dicht of open cockpit. Maak je ze dicht, heb je er binnen x jaar eentje die opgesloten zat in zo’n dichte auto.
Maar zeker bij open-wheel racing op een oval; het is knap hoe weinig van dat soort dingen eigenlijk gebeuren. Je blijft toch met een rotgang de G-krachten proberen te weerstaan.

Bij motorracen vallen ze van zo’n ding af met 200 km/h voor het aanremmen, of rijdt er een wereldkampioen tegen je hoofd aan.

Bij hockey kan je ook zo’n bal tegen je harses aan krijgen en kan t goed mis zijn. Ik heb het jaren gedaan. Heb 1 keer iemand het ziekenhuis in geslagen (nachtje ter observatie). Een teamgenoot leeft met 1 oog. Zelf 1x gebroken ringvinger. Gestopt nadat ik een stik in mn voorhoofd kreeg (alle 100 nog op een rijtje, wel een aardig lidteken). In alle gevallen was het (soort van) binnen de regels.
En laten we nog maar niet beginnen over American Football en Ijshockey.

Dus, laten we hopen dat ie er bovenop komt.
Vreselijk, echt stomme pech dat hij precies dat ding op zn snufferd krijgt. Hoop dat hij nog opknapt. Zie hem nog de Champ Car race op Assen winnen. Donuts all around!
Ik vind die Ford-advertentie eigenlijk heel erg ongepast onder dit bericht.
@dikdraak: daar heb je wel een punt, ja. Maar ik vrees dat ze hier bij AB niet zo heel veel aan kunnen doen. Behalve alles achter een betaalmuur te stoppen…
Heftig!
UPDATE hij is vanacht overleden
Het enige materiaal dat geschikt is voor zo’n gesloten cockpit is “Polycarbonaat/Lexan”

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).