Ferrari F430 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 78 Reacties

Altijd al een Ferrari willen hebben? De F430 kan een interessante optie zijn.

De Ferrari F430 moest de schoenen vullen van de 360, en deed dat met verve. De F430 was namelijk een bijzonder degelijk gebouwde, goed presterende Ferrari. Bovendien konden zelfs de meest zure journalisten destijds niet ontkennen dat de F430 een fantastisch rijdende sportwagen was, waarbij lastig tekortkomingen vast te stellen waren.

De F430 gebruikte hetzelfde aluminium chassis als zijn voorganger, de 360 Modena. Wel werd één en ander flink verstevigd, voor meer stijfheid. Maar los van de daklijn en deuren was er niets gelijk aan de 360. Pininfarina wist de auto zo te tekenen dat je dat niet doorhad. Er werd overigens wel meer gedeeld met andere auto’s van het merk. De achterlichten komen bijvoorbeeld van de Ferrari Enzo.

De reguliere F430 had 490 pk en 465 Nm koppel, en sprint naar de 100 in 3,9 seconden. De Scuderia had 510 pk, 470 Nm koppel en deed dezelfde sprint in 3,6 seconden. De Scuderia-versie van de Spider werd 16M genoemd. De Scuderia en 16M waren niet in combinatie met een handbak leverbaar. Automaten waren populait: slechts één op de tien F430’s die de fabriek verliet was uitgerust met een handbak. Handbakken zijn hierdoor doorgaans ook wat duurder.

Aanbod op marktplaats
Op Marktplaats.nl staan op dit moment 10 F430’s te koop, waarvan 2 Spiders. De handgeschakelde auto’s zijn weinig geleverd, ook in Nederland staat er slechts één te koop. Grappig genoeg staan er meer Scuderia’s dan standaard F430’s te koop momenteel.

Prijzen beginnen net onder de 90.000 euro en lopen op tot zo’n 235.000 euro voor de fijnste Scuderia’s.

Pluspunten

 • Het is een Ferrari.
 • Betrouwbaar, zeker voor supercar begrippen.
 • Tijdloos ontwerp.
 • De redline ligt op 8500 toeren (!).
 • Relatief goedkoop in onderhoud door distributieketting ipv -riemen bij de 360.

Aandachtspunten

 • De Scuderia en 16M hebben een aanpasbaar onderstel. Geen overbodige luxe, het maakt de F430 een stuk makkelijker om mee te leven, maar deze varianten zijn natuurlijk wel duurder.
 • De koppeling van de handbakken gaan stukken langer mee dan die van de F1-bak.
 • Uitlaatspruitstukken scheuren soms, dus even goed luisteren of de motor clean klinkt. Mocht je een gescheurd spruitstuk oplopen dan is het waarschijnlijk goedkoper om het spruitstuk te laten lassen, bovendien blijft ‘ie dan langer heel dan ’n nieuwe.
 • De F1 versnellingsbak maakt veel gebruik van de eerste versnelling, met veel slip. Daardoor gaat de koppeling er snel aan, soms al binnen 20.000 kilometer. Je kan de koppeling ontlasten door bijvoorbeeld in de stad en in files zo snel mogelijk door te schakelen naar de tweede versnelling. Een slechte koppeling is te herkennen aan moeizaam wegrijden.
 • Een slechte koppeling in een auto met handbak is te herkennen aan een hoog aangrijppunt en een zware bediening van het pedaal.
 • De voorwielophanging is gevoelig voor slijtage, met name de fuseekogels en de draagarmbussen. Je zult eventuele slijtage voelen in het stuur of horen bij drempels. De bussen van de draagarmen kunnen door sommige specialisten vervangen worden, wat veel goedkoper is dan het vervangen van de volledige draagarm, zoals Ferrari zelf aanbeveelt.
 • De lak onder de motorkap en bij de scharnieren van de deuren laat soms los.
 • De achterlichten hebben beroerde bevestigingspunten, die breken nog wel eens. Check even of de lampjes niet teveel bewegen, anders moet er een compleet nieuwe unit geregeld worden en dat is prijzig.

Zoek de F430 of een andere Ferrari op Marktplaats.nl.78 reacties

KW’s en pk’s zijn omgedraaid in de video.

-edit: thanks, we kunnen het lastig aanpassen nu, maar zullen em evt later nog vervangen-
@reistje: leuk opgelost
he he eindelijk een beetje aankoopadvies voor jan modaal. Beter dan 206jes en Punto’s.
@thomasthomas: inderdaad ja. Ken je publiek autoblog!
@itsok: dan zouden ze Gazelles moeten reviewen
-edit: nutteloze bijdrage-
Deze ferrari heeft mij nooit wat gedaan eigenlijk. Vind ‘m minder mooi dan de 360 en minder stoer dan een 458. Ziet er zo gewoon uit, ondanks dat ie in ’t echt nog steeds laag en breed is.
@gforce: Ik vind het echt typisch een Ferrari die je in het echt moet tegenkomen. Op de foto’s lijkt hij een tikkeltje braaf, maar in het echt zie je al vanaf ver dat er iets heel speciaals komt aan rijden. En mocht je slechte ogen hebben, dan hoor je wel dat er iets speciaals komt aan rijden.
@gforce: typische reageerder hiero. Weet niet beter dan auto’s van plaatjes te bekijken. Sta er eens naast inderdaad, totaal andere beleving!
@soundgarden: ik zeg ook dat ie in t echt laag en breed is, en heb m dus ook in t echt gezien. Blijf hem te gewoon vinden qua design. Tuurlijk blijft t een Ferrari, en dat geluid is gewoon goddelijk. Maar opvolger en voorloper vind ik gewoon beter.
Het aankopen zelf zal wel lukken. Maar deftig onderhouden en de juiste onderdelen hiervoor gebruiken, daar beginnen de echte kosten natuurlijk.
@misterdrogba: als ge ’t nie meer wit, pur of kit.
Als ge ’t nie wit moete behange!
@cpp1: wij gebruiken voor iets wat vast zit en los moet wd40 en iets wat los zit wat vast hoort te zitten ducttape.
@cpp1: is het te ruim, dan purschuim
@zjonnie: precies. Kiekte dr deur, dan vatte de pur
1:44, kw/pk ipv pk/kw. Verder leuke video!
@allesmetturbo: 1,36. Maar verder correct.
@e34m5touring: bij 1minuut 44sec in het filmpje:p maar de verhouding is idd 1,36
@allesmetturbo: Ah zo, haha. Sorry hoor ;)
Verrek. Die garage op de hoofdfoto is bij mij in het dorp
@jeffreyd: Halle de gekste
Middenconsole ziet er al wel al gehavend uit.
Vind de afwerking van zo’n Ferrari uit die tijd echt op het niveau Fiat. Zelfs de tellers zijn bijna hetzelfde. Plastiek en kunststof die gebruikt worden in het interieur zijn op een laag niveau, het hangt er maar wat bij, niet straks zeg maar. Misschien rijd ik teveel Duitsers maar het valt me altijd weer op als in een Ferrari stap. Moet wel zeggen tegenwoordig is het wel erg goed (458 enz..).
Ik heb deze Ferrari nooit echt mooi gevonden, de vorm spreekt mij gewoon niet aan. Desondanks wel een indrukwekkende auto en misschien wel de enige Ferrari waarbij ik de ‘Spyder’ mooier vind dan de Coupe!
Niet verouderd en stiekem zelfs mooier dan z’n opvolgers, althans dat vind ik. Voor 90k kun je een Z4, TT-S, F-type en meer leuke splinternieuwe sportwagens voor erbij kopen, maar een tweedehands Ferrari met weinig kilometers is stiekem zo veel leuker dat ik nieuwe auto’s niet eens zou overwegen.
@knipperlichtje: Die auto’s die jij noemt en de Ferrari kun je qua kosten echt niet met elkaar vergelijken. De onderhoudskosten van een Z4, TT of F-type zijn al hoog (premium jonguh). De onderhoudskosten van een Ferrari zuigen je sneller leeg dan de gemiddelde pornoster.
@berlinetta: ik denk dat het uiteindelijk wel mee zal vallen. De onderhoudskosten zullen hoog zijn, zeker als er nog een keer een nieuwe koppeling in moet. Daar staat tegenover dat de afschrijving veel lager uit zal vallen, al die nieuwe auto’s zijn over 4 jaar minstens de helft van hun waarde kwijt, bij de F430 zal dat niet zo’n vaart lopen.
Zware koppeling hoeft niet per definitie iets te zeggen. Ga gewoon naar een goede Ferrari onderhoud dealer en die kan op de computer gewoon de “clutch life” uitlezen, incl fouten/mis schakelingen/redlines uitlezen.
Mmm… stiekem vind ik een 360 net wat gaver/mooier. Vooral in t geel
Minder mooi dan een 360, maar vanwege zijn jongere leeftijd zou ik hem denk ik wel eerder kiezen dan de 360. Ziet er toch nog iets moderner uit.

Verder vind ik het echt een klassebak. Vooral dat geluid. Toch wel een van de best klinkende motoren die Ferrari ooit heeft gebouwd. De nieuwe V8 uit de 458 klonk toch net iets minder lekker vind ik.
@berlinetta: Bijna met alles wat je zegt ben ik het mee eens, behalve over het geluid. Ik vind de 458 magistraal klinken, net even wat lekkerder dan een F430.
@berlinetta: Uit enthousiasme kon ik het even niet laten om je in te lichten via deze manier. Maar het toeval wil dat mijn vader zojuist de hand heeft geschud met een van de heren van Kroymans omtrent een F430 Spider. Een droom is uitgekomen..
Weeg je alle kosten met elkaar af, inkoop, verkoop, onderhoud etc. Dan moet je wel haast achterlijk zijn om bijvoorbeeld een nieuwe ttrs of m3 te kopen. Of je moet het leuk vinden om biljetten in de vernipperaar te gooien.
@giulio: compleet andere auto’s maar ok.
@rolov:
Ah ja, het appels en peren verhaal. Als je in de markt bent voor een f430 dan ga je toch al je mogelijke opties af, mijn persoonlijke voorkeuren hoeven toch niet dienovereenkomstig te zijn met een van die fetischistische wetten die hier door de autoblog fanatici worden aangehangen..
Als ik een ton heb stuk te slaan dan komt zelfs een trailer met daarop een boot voorbij…
@giulio: tja een m3 en een tt zijn daily drivers. De 430 niet. Kan wel maar dat doe je niet. Is onpraktisch .
@rolov: wat is mijn definitie van een daily driver en waarom vind ik dat onbelangrijk?
@giulio: je bent wel vol van jezelf he. Je haalt een ttrs aan en een m3 beide auto’s met voldoende kofferruimte en de m3 heeft zelfs plek voor 4 . Die ga je vergelijken met wen Ferrari . Compleet andere auto’s . Nu kan je lekker arrogant gaan doen dat je als je 100k wil stuk slaan je overal naar kijkt en zelfs naar een boot. Maar dan ben je gewoon een arrogant lulletje aan het uithangen. We hebben het over een 430 en jij vergelijkt ze met auto’s die compleet anders in de omgang zijn. Wat wil je horen ? Hoe geweldig je keuzes zijn? Hoe geweldig we je moeten vinden? Wat een vreselijk stoere boy je bent omdat je kennissen hebt met een Ferrari? Zeg het alsjeblieft dan kunnen we stroop gaan smeren bij je.
@rolov: je schiet compleet uit je slof over niets. Als je even een paar keer ademt dan zou je kunnen lezen dat ik niet mezelf etaleer maar het publiek dat niet per se jouw soort van aannames voor werkelijkheid slikt.
Relax en probeer eens dingen van een positieve kant te zien.
Dus een 360 facelift met Enzo achterlichten en 612 koplampen. Geen schade toch?
@dutchdriftking: is al jaren zo bij Ferrari V8 modellen. 308-328,348-f355,360 modena-f430,458 Italia 488
Ik vond hem erg mooi toen deze net uitkwam. Zelfs de eer gehad om met een Scuderia te mogen rijden. Ik was, en ben er zeker nog van onder de indruk, maar…
They don’t age very well….
Ik vind hem eigenlijk fout geworden, het zal geen topper worden zoals diverse jaren ’50 en ’60 Ferrari’s. Mist het de stijl?? Ik heb geen idee waar het aan ligt.
Iets minder verwijfd als de 360 modena maar komt niet in de buurt van de F355
Had liever gezien dat de 360 zo betrouwbaar was. De 360 vind ik nog altijd de mooiste ‘moderne’ Ferrari.
@deora: de 360 is al behoorlijk betrouwbaar en scheelt haast niets in onderhoudskosten. Kijk maar op de site van Munsterhuis, die heeft een onderhoudsprijslijst
Begrijp best dat er weer een beetje marktplaats reclame moet zijn, maar op autotrader staan er 19 te koop…
Weet ik dat ook weer.
Misschien binnenkort een Maserati 3200 of 4200 aankoopadvies?
@ettie: is al gebeurd?
Waarom zegt Casper de hele tijd F40?..
Je baard wordt grijs.
Slechte auto. Ga liever voor een F355/360 of spring een generatie over en ga naar de 458.maar geen (F) 430… Ophanging vervang je eerder bijna dan de olie en de onderdelen zijn prijzig. +400 voor een draagarm is niet vreemd, en je hebt er 8 op zo’n bak, en daarnaast ook nog eens de bussen die 100€ per stuk kosten (2 per draagarm) … . Over de uitlaat collectoren nog maar te zwijgen, voor een nieuwe set kan je een goede occasion golf V kopen.
Goed advies man! Als de F430 te duur in onderhoud is, zou ik zéker een F355 nemen ;)
@MauritsH: het gaat niet alleen over de prijzen maar over de frequentie van hoeveel het kapot gaat.
@boomhauwer: als je soms ziet wat mensen hun 430 allemaal aandoen, 2-3 inch bredere en grotere velgen, burnouts en zo verder, dan kan ik me voorstellen dat als je bij de verkeerde koopt eens tegen de lamp loopt. Ik hoor in mijn kringen echt helemaal geen gezeur over draagarmen bij de F430. Wel weer over slechte remmen en veel remslijtage bij de 355. De wegligging van de f430 is ook van een andere orde, hij draait rondjes om de 355 op het circuit.
@MauritsH: denk eerder dat hij de F355 bedoelt omdat die minimaal 10x mooier is dan het spul erna
Interessante sportwagen.
Zit op de bodem wat betreft waardedaling.
Robuust, de hand van montezemolo!
Nog opvallend modern gezien zijn leeftijd, bekijk hem eens hem eens naast iets snels van Mercedes uit dezelfde tijd.
Onderhoud is goed te doen, helemaal vergeleken met een tien- of twaalfcilinder.
Retesnel,
Voor sportwagenbegrippen onopvallend, voornaam overkomen, heerlijk anoniem
Verkrijgbaar met handbak, dit is de laatste V8 mét! Zal zeker weten een rariteit zijn in de toekomstige (neo) klassiekermarkt.
Interieur is prima, niet up to date maar een sportwagen koop je niet voor zijn interieur, dan ben je echt een gay. Koop dan lekker een R8 ofzo..
@giulio: “Zit op de bodem wat betreft waardedaling…?” grapje zeker? Paar jaar wachten en je haalt er eentje op voor 70k
@maarten020: daar zitten ze dus al… Kijk eens over de landsgrenzen..
@giulio: dan is de bodem dus nog totaal niet bereikt…60k ook goed? NL hebbenm ik het nu over
@maarten020: onder de 65-70 zie IK niet snel gebeuren. Maar goed, wie ben ik, uw anonieme digitale dwarsligger.
@giulio: haha..ach ja..we spreken elkaar over een paar jaar, of een fles wijn voor jou, of een fles wijn voor mij ;-)
@maarten020: Barolo dan wel, die Duitse moezeldingetjes moet ik niet, had je vast begrepen ;)
@giulio: maken we in duitsland ook wijn dan? ;-) doe mij maar een marques de riscal gran reserva
@maarten020: ga ik eens proberen ?
Ben ik de enige die Casper F40 hoort zeggen?
@ikbenmnzus: volgensmij had Casper bij het maken van het filmpje iets te veel Red Bull gedronken, hij had zo’n haast dat hij de 3 iedere keer inslikte…
Verhaaltje rechtstreeks van Evo gekopieerd en ik moet nog zien of het hierbij blijft. Ik kom de vreemdste problemen tegen op internet met Ferrari’s.
@kwatkam: gewoon wat minder internetten..
@giulio: Ja maar het is zo vermakelijk. Wist je dat het pastic van de knoppen van de 360 zo slecht is, dat ze soort van kunnen smelten?
@kwatkam: dat is het toplaag wat langzaam week wordt, bijproduct van de uitvinding van de eeuw, de aaibare dashboard. Grappig genoeg hebben sommige dure Volkswagen producten er ook last van. Een kwaal uit het millennium en makkelijk te vervangen. Als je spoken wilt zien dan zijn ze er ook.
dit is gewoon betrouwbaarder dan een gemiddelde VAG product ;-)
Wat een kul, iedereen ziet toch dat dit een 360 Modena is met kleinere lampjes en een gekke voorbumper..
Ik zit er wel aan te denken deze te gaan kopen over paar jaartjes. Blijft een mooi bakkie. :-)
Nope. Wilde er ooit een kopen, maar pas er gewoonweg niet in. Ferraris zijn niet voor lange Nederlanders.
@sjeemsbond: lange Belgen van 1m88 passen er anders wel netjes in. Heb er tweemaal in gereden:-))))
Ik pas er wel in denk ik met mijn 1.78m. Ik heb net een nieuwe BMW 6 GC (geniet er dagelijks van) Die verkoop ik over 2 a 3 jaartjes en mogelijk daarna een Lambo of Ferrari. Toch wel een droompje van mij. :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).