Gallery: het is spekglad op de Nederlandse wegen

Auteur: , 63 Reacties

Het is zeer glad op de (Noord) Nederlandse wegen, op diverse plekken wordt melding gemaakt van ijzel.

Een verslaggever ter plekke reed over de A7 en omschreef het als volgt: “De weg is onbegaanbaar. Ik durf niet te remmen. We glijden alle kanten op. Ik zie net een auto in de sloot gaan. Vrachtwagen tegen de vangrail. Echt onbegaanbaar. Overal blauwe en oranje lampen. Aan alle kanten auto’s van de weg.” Een agent schat dat er 15 ongelukken zijn voorgevallen op het traject Drachten – Heerenveen.

Ook de ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) melden verschillende ongelukken in het noorden des lands, onder andere op de A28, A7 en A37. In een kwartier tijd telde de VID bijna zeven ongevallen. Dat is inmiddels opgelopen naar 30 ongelukken waarbij het gaat om auto’s die zodanig beschadigd zijn dat een bergingsvoertuig moet worden opgeroepen. Sinds maandagavond zijn er al honderd van dat soort ijzelongelukken gebeurd. Automobilisten wordt geadviseerd de snelheid aan te passen, of beter nog; thuis te blijven (ijs = eng). En ja, het KNMI heeft inmiddels ook code oranje afgegeven wegens grootschalige gladheid door bevriezing. Deze gladheid houdt voorlopig aan.

Image credit: GinoPress.63 reacties

Goh…. bijna 7 ongevallen. In mijn beperkte brein rond ik dat af op 6..
@brave: plus 2
@danielj: is 8?
Soms ben je erg blij dat je in de randstad woont. Met nadruk op soms.
@dutchdriftking: Met jou naam moet dit weer toch geen probleem zijn….
@dutchdriftking: Ik heb ervaring met beide. Geboren in Utrecht, 17 jaar in Friesland gewoond en nu net een jaar in Rotterdam. Beide is prettig wonen, maar als puntje bij paaltje komt kies ik toch voor de randstad. Meer leven en beleving. Maar ga af en toe met plezier nog eens terug naar de Friese weilanden.
@viezefreddyw: Ik vind vooral de rust op het platteland heerlijk. Dat je de snelweg af komt en dat er haaientanden staan ipv een stoplicht. Dat is gewoon zo prettig. Maar verder is de randstad ook prettig hoor. Alles dichtbij, lekker op de fiets.
@dutchdriftking: De rust is zeker heerlijk. En inderdaad, dat merk je op de weg. Voetgangers mogen oversteken bij zebrapaden, laat je iemand voor gaan krijg je een vriendelijke groet en op de tweebaanswegen heb je nog zeeën van ruimte. Het jammere is dat je voor plezier, bijvoorbeeld een avondje stappen, langer aan het reizen bent dan dat je daadwerkelijk dansjes uitvoert en drankjes drinkt. Met de grootste pech zitten de drankjes er niet in omdat je moet bobben. Als je in een dorp woont en je bent bij de boodschappen je boter vergeten ben je de lul. Je hebt voordelen en nadelen.
@dutchdriftking: altijd vriend, altijd
Ben ik toch even blij dat ik in het zuiden des lands woon. Terwijl iedereen in het noorden aan alle kanten van de weg glibbert, heb ik niet eens de ruiten ijsvrij hoeven maken. Heeft Zuid-Limburg toch nog z’n voordelen!
@Edge: Gansch eensch! En heel weinig fileleed :)
@Edge: het mag hier in Heerlen toch wel een beetje sneeuwen hoor… Of in ieder geval een beetje gladheid :(
@edjehaze: Sneeuw vind ik okay, bijbehorende gladheid iets minder.. Ik ga liever niet op m’n gezicht als ik ’s ochtends de Valkerburgerweg naar beneden af jakker op m’n fietsje :)
Al heb ik wel een leuk uitzicht, dus uitkijken over een besneeuwd Heerlen zou niet mis zijn!
@Edge: ik krab liever mijn ruiten dan daar wonen.
Vandaag prima door de straat geschaatst met mijn zoontje, daarna nog even ‘driften’ met de slee.
Dikke laag ijs, dus dat ding ging vaker dwars dan rechtdoor. Die schaterlach had hij vast niet gehad wanneer hij onder de rook van mega-industrie had gewoond…
@awesome: Het is dan ook maar een van de weinige voordelen van Zuid Limburg. Ik zou zelf ook liever wat Noordelijker wonen, maar dat komt later wel.
@Edge: alles op zijn tijd. Zelf 25 jaar in Amersfoort gewoond, nu heerlijk in het noorden.
Ik hoef niet zo nodig terug :)
@awesome: Want heel Limburg bestaat uiteraard uit industriesteden.
@Edge: uhh Limburg daar wonen toch die klootzakken die altijd het beste weer van NL hebben 😒😜
@thefmanl: uhm nee, statistisch gezien ben ik zo’n klootzak uit Zeeland.
Wij schaatsen hier op de weg :) ben al halve tank aan benzine kwijt :) beetje spelen met mijn suzuki vitara. Achterwiel aangedreven korte wielbasis geen luxe die je tegenhoud alleen een hoop lol !!
@gerjan: filmpje;)
http://www.autojunk.nl/2016/01/schaatsen-op-de-weg
@autoblogger: fb staat vol met filmpjes. Zelf ook nog stukje geschaatst . Machtig mooi !
Beetje vreemd dat ze die wegen dan niet gewoon afsluiten…
En waar is hét nieuwe wapen bij Rijkswaterstaat tegen ijzel?! Die strooimachine speciaal om wegen ijsvrij te maken, met veel bombarie aangekondigd een tijdje geleden.
@trustmeiamanengineer: ze hebben er twee, die doen wat ze kunnen, maar kunnen niet het gehele wegennet op eigen houtje ijsvrij houden.
@trustmeiamanengineer: kleine rectificatie, ze hebben de Firestorm blijkbaar al ingezet. Rijkswaterstaat heeft er op dit monent 2. (wel een beetje jammer dat het een Mercedes truck is… Had natuurlijk een DAF moeten zijn.)
Duidelijk tendentieuze foto van een RWD E46 als het over gladheid gaat 😱
@jaapiyo: Het is gewoon een serieus nadeel om nu een RWD te hebben. Ze hadden ook een foto van een merc of een oudere Volvo neer te kunnen zetten. Alles met RWD zonder ESP heeft gewoon een serieus probleem om de auto op de weg te houden.
@ronnys: Valt mee. Ik rij al 9 jaar BMW en nog nooit problemen gehad met gladheid. Wel altijd netjes winterbanden er onder. Dat scheelt enorm.
Is in limburg wonen toch nog ergens goed voor…
@alfaitak: Nee hoor…
Vraag ik me af: hoe dan? Tenzij de foto’s bij een afrit zijn genomen.
Je rijd, recht vooruit. Ook al is dat maar 80 omdat je voorligger niet harder rijd*.
Dan ga je er toch niet langs om 10 minuten eerder thuis te zijn? Volgens mij is heel thuis komen een stuk belangrijker dan die paar minuten…

*disclaimer: tenzij je voorligger zo’n halve tamme is die vol op de rem trapt wanneer ze denkt dat het wel eens een glad plekje asfalt kan zijn.
@awesome: vandaag boven in Groningen op een stuk ongestrooide weg, zag ik nog een Golf 4 een auto inhalen, terwijl onze 4 wiel aangedreven Mercedes ML continu glibberde… Je hebt er grappenmakers bij.
@ts46: moordenaars bedoel je?
Lekker veel oud spul zit ertussen, e46 en s klass
https://scontent.fsvg1-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xpl1/v/t34.0-12/12463929_908067795950693_2019158174_n.jpg?oh=73a220cc3c782e07bf72e39f0f8da1e0&oe=568EE1EE
Hier is het pas koud..
@norge: Voor jou is dit appeltje, eitje he, ouwe ijsbeer ;)
@norge: ijs is ijs. Als dat ijs dan ook nog gaat smelten is het nog gladder. Dus eigenlijk is (Noord) Nederland nu eventjes het gladste stukje van de wereld.

Ik heb er zelf geen ervaring mee maar op tv hebben al die stoere mannen van de sleepdiensten in Amerika maar ook Noorwegen het meeste werk als de boel begint te dooien. Dan gaat ze echt glibberen want bevroren sneeuw geeft nog een klein beetje grip. Ijs met een laagje water niet. Mijn conclusie: Nederlandse winters zijn de ergste op de Heeeele wereld!!1!2

Overigens zijn ze in Friesland op schaatsen naar het werk gekomen bij mijn vader. Toch wel iets voor in de boeken.
Winterbanden zijn onzin zeggen ze dan…
@norge: met deze ijswegen heb je niks aan winterbanden. Spijkerbanden heb je nu veel meer aan.
@gerjan: en of je iets aan winterbanden hebt op ijs. Scheelt misschien niet heel veel, maar kan net het verschil zijn tussen weg glijden en blijven rijden
@gerjan: dont start…
@norge: Dont start?
Dan moet je je 240 nemen!

(O? Bedoelde je dat niet?)
Ik wacht nog even met mijn winterbanden eronder zetten. Ik heb het hele jaar nog niet hoeven krabben.
@gerjan: Jawel start wel!
@norge: winterbanden? Helpt dat dan in de winter? Waarom dan?
Vraag me af of überhaupt één dezer koetsen winterbanden heeft. Niet dat het dan niet kan gebeuren, maar de kans is gewoon ietsje kleiner.
Relatief lage aanschaf ten opzichte van welke schade dan ook
@taxitom2: Winterbanden maken bij sneeuw een groot verschil. Maar als er daadwerkelijk ijs op de weg ligt helpen ze nauwelijks.
@yupyup: bulsshit..
@norge: ik zou zeggen probeer het zelf. Wedden dat je bij de omstandigheden die te zien zijn op de foto’s hier en op nu.nl even hard van de weg af vliegt?

Mensen schaatsen op de weg. Op een ijsbaan kan je gewoon niet rijden (tenzij je banden met spikes hebt).
@yupyup: Luister nou eens knul, ik rij de helft van het jaar op winterbanden …Op ijs en sneeuw elke dag , op bergweggetjes , temperaturen van min dertig zijn waar ik woon geen uitzondering….En dan wil je dat ik naar Nederland kom om een stukje biljartlaken vlak asfalt te rijden? Ik knal met 100 voorbij ….Op goede winterbanden zonder spikes…Met 1 vinger in men neus…………Groetten uit Noorwegen..
@norge: prima, maar als jij het op winterbanden kan, kan jij het ook op zomerbanden.

Als je glijdt dan glij je, dan maakt het niet uit dat het rubber iets zachter is als de weg vergelijkbaar is met de ijsbaan in het Thialf. Half Nederland denkt onder elke omstandigheid lekker vlot door te kunnen rijden omdat ze een paar winterbandjes hebben, met alleen vanavond al 45 ongelukken tot gevolg. Nu kan je ik je gaan vertellen wat mijn ervaringen zijn, maar ik heb geen zin in een ik doe al jaren zus en ik vind zo discussie. ;)
Winterbanden of niet dit is gewoon balen voor deze mensen. Waarschijnlijk hadden ze geen keuze en moesten ze hoe dan ook naar het werk.
Ik moest er zijn voor werk en mag van geluk spreken dat de schade beperkt is gebleven.

Al kan je nog zo goed autorijden, als je simpelweg 0,0 grip hebt dan houdt het gauw op…

Krijg zo wel een hekel aan mn baas, verplicht erheen ondanks code rood en nog in m’n eigen auto ook..
En daar gaan de achterwielaandrijvers weer!
@autoblaag: in het geval van ijzel maakt het vrij weinig uit welke en hoeveel wielen er zijn aangedreven, alles draait om de kwaliteit van de banden.
Wij moeten eens naar Colorado gaan, heb daar gereden met een sneeuwstorm; was potverredorie hartstikke druk op de weg en geen ‘code’ hoor! (Wel 1 stilstaande ‘spookrijder gespot in de berm; zal wel aan z’n stuur gedraaid hebben) Wij zijn amateuren!
Weeral bevestigd wat we allemaal weten, hollanders kunnen niet rijden en om het land plat te gooien heb je niet meer nodig dan een wat water.
ik heb ijsvrij.
Heb voor de tweede dag ijsvrij kan niet eens me oprit af
@martijn11: Gisteren niet gestrooid?
Balen voor alle eigenaren. Een glijpartij gun je niemand.
Bmw en mercedes in deze weer🤔🤔🤔beter in de garage blijven!!! Gevaarlijk voor het milieu..
Op ijs maakt het niks uit wat je onder je auto hebt.Glij je dan glij je.Beste is gewoon thuis blijven als het kan.Sneeuw oke,maar ik heb een gruwelijke hekel aan ijzel.Red je het zelf door voorzichtig te doen,glijdt er een ander tegen je auto.Kans is er.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).