Gallery: kijk hoe deze M3 een tweede leven kreeg

Auteur: , 45 Reacties

Zakdoeken bij de hand, dit wordt een mooi verhaal.

Forum user Tippey764 kwam tijdens een autoshow via via achter het bestaan van bovenstaande M3 [E30]. Inderdaad, de heilige graal onder alles met een ///M-label. Tippey moest en zou de auto in het echt bekijken en vond het verwaarloosde oude beestje bij een verlaten huis ergens diep in de bossen van de Amerikaanse staat Virginia. Tot ieders grote verrassing verkeerde de auto nog in redelijke staat, het lakwerk daargelaten.

Na wat speurwerk werd de eigenaar van het huis opgesnord, maar deze bleek wel een idee te hebben aan wie de BMW precies toebehoorde. Een telefoontje met de eigenaar leerde dat deze de M3 helemaal niet wilde verpatsen. Na wat overredingskracht echter wel. De eigenaar had de auto destijds nieuw gekocht, maar op een kwaaie dag hield de motor ermee op.

Met het plan er ooit nog eens naar te (laten) kijken werd het ding gestald en aan z’n lot overgelaten. Uiteindelijk lukte het Tippey om de auto -met kapotte motor en lak in erbarmelijke staat- voor slechts 2.500 dollar op de kop te tikken. Leuke deal, dunkt ons.

Enkele dagen later werd de M3 al meegesleept, klaar voor een nieuwe motor en natuurlijk een verse laklaag. Helaas is het vinden van de originele S14-motor een crime en dus werd er een latere S52 in gelepeld. Inderdaad, het zescilinder blok uit de E36 M3. Volgens de purist waarschijnlijk heiligschennis, maar de M3 kreeg in elk geval een mooi en welverdiend tweede leven.

Het hele verhaal inclusief technische details leest u hier, foto’s bekijkt u in onderstaande gallery. (via: Barnfinds.com)45 reacties

Ik heb idd moeten janken van dat e36 blok
@aquila2003: Waar we daadwerkelijk om moeten janken is het feit dat er een US-spec m3 motor (240pk) gebruikt is in plaats van een Euro-spec (321pk)
@pielemuis: in Murica zijn ze toch zo van het tunen. De meeste zullen inmiddels wel iets van tuning hebben.
@remcott: het is een hele andere motor. De amerikaanse is gewoon een opgevoerde m50
@aquila2003: ik heb veel liever de e36 m3 motor dan de e30 m3 motor, heerlijke 6 inlijn! Vind persoonlijk 4 pitters niks! Mooiste zou een v10 m5/m6 zijn voor de e30
@isobmw: je kan ook overdrijven met 10 cilinders… een vette 6 pitter is meer dan genoeg en rijd heerlijk.
@4244cc: kijk maar op gtboard, e30 v10 gewoon prachtig!
@isobmw: veel te neuszwaar met zo’n blok. Leuk voor geradeaus, maar niet voor vermakelijk stuurwerk. Dat originele viercilinder blok past perfect bij de E30.
Supermooie barnfind. Mooi dat de m3 een tweede liefde, en dus tweede leven heeft gevonden.

Die auto daalt ondanks de onoriginele niet meer in waarde denk ik.
@martinus: onoriginele *motor.
@martinus: niet originele motor…
“Verkeerde” motor jammer maar enerzijds wel begrijpelijk. Leuk detail foto 3 links onderin :)

Al met al blij dat hij gered is en weer in het straatbeeld zal verschijnen.
Typisch Anerikaanse manier van “restaureren”, zo’n engine-swap. In Europa zou men zich eerst afvragen of het originele blok nog te reviseren zou zijn.

De vele Discovery Channel reality soaps in gedachten hebbend, kan ik alleen maar rillen bij de gedachte aan de dikke, dikke lagen plamuur onder die verse laag rode lak…
@RRRobert: zeker zonde van die kar.
Waarom niet gewoon het blok reviseren?
@hplh: precies wat ik ook dacht. Geef hem dan ook echt ze 2de leven en niet met een donor hart
@RRRobert: Even iets verder lezen: ”The block, crank and transmission were all missing”
@pielemuis: En als reactie op of hij een S14 blok zou gebruiken:

‘I wish I could too but the cost is too excessive’
@RRRobert: Welk originele blok? “The block, crank and transmission were all missing”
Ik ga er van uit dat de nieuwe eigenaar de medal of honor heeft gekregen van de potus? En de vorige eigenaar een leven lang hoon en dat vrouwtje uit Oranje achter zich aan…
Mooi om te zien dat in originele staat is gebracht. Je ziet het gelukkig zelden, maar toch heb je af en toe autoliefhebbers die een E30 verneuken met te veel niet OEM onderdelen of bijv. velgen van een nieuwer model.

Wat betreft die motor begrijp ik het. We weten het hele verhaal niet, dus om meteen heiligschennis te roepen is een beetje te kort door de bocht.

Leuk kleurtje, zie je niet vaak in Europa. De US-spec zijn vaak WA rijker ongerust met bijvoorbeeld leer.
@e550: En weg is je 50/50 gewichtsverdeling met je 6 in lijn.
@toniominestrone: de E30 heeft het blok en bak toch meer op en achter de vooras hangen. En wat is het blok daadwerkelijk zwaarder, kilo of twintig. Lijkt me toch niet direct een ondersturend hok te worden.
Auto moet echt helemaal origineel zijn dan stijgt ie pas dik in waarde. Vind het persoonlijk helemaal niets als het afwijkt. Dan laat hem maar ongerestaureert staan tot alle onderdelen er zijn.
@schellekens006: die zijn er wel maar de motor is/was onbetaalbaar….
De zakdoek is inderdaad nodig voor dat e36 blok… verder super
Gek, ik durf te wedden dat ik binnen een week een M3 vier cilinder blok had gevonden.
Maar ok ik vind dan ook zo’n beetje alles.
En da’s geen bluf !
Ik heb moeilijker dingen gevonden.
Je moet wel willen zoeken en weten waar te zoeken maar op race en rally sites vind je dit, er zijn immers nog genoeg mensen die racen of rallies rijden met de M3
Liever deze ………

http://www.ebay.com/itm/391291718787?rmvSB=true
@desjonnies: wel een iets ander prijskaartje helaas, anders was het een ‘no-brainer’! Dan zou ik ook direct voor de 2002 met TURBO in spiegelschrift op de voorspoiler gaan.
De mooiste M3 imo. Al van kleins af aan een droomwagen van me. Voor wat betreft de engine swap…. de 1 zegt zonde, ik zeg vet 👌 die 6 in lijn is wat mij betreft een goede keuze. Heerlijk blok met super geluid en past wat mij betreft beter bij de E30 dan die vierpitter.
@biohazardracer:
’t spijt me voor je maar NEEN
Juist de vier cilinder had tot doel een stijver blok te hebben met een kortere krukas, zodat je dat blok beter kon opvoeren (tunen).
BMW had de wereld al jaren lopen vertellen over de voordelen van de zes-in-lijn, maar juist het unieke van de M3 was het korte stijve vier-cilinder zestienkleps blok, meer high-tech dan ieder ander BMW blok uit die tijd.
Dit blok vervangen door een zes cilinder, dan snap je de idee van de hele auto niet !

Ik bedoel waarom niet gelijk een Buick V8 ofzo?
@desjonnies: dat zal best maar ik blijf bij mijn mening 😉
@desjonnies: Alpina B6 3.5S is (ook) voor mij de perfectie (M3 chassis + 6-in-lijn).
Die S14 mag beter zijn, je bent niet altijd op circuit om er ten volle van te genieten.
Ik had met m’n 323i een symfonisch orkest onder de kap en kon zelfs stilstaand voor de lichten genieten. Even revven en m’n haar kwam omhoog, I shit you not. M’n persoonlijk oorgasme is deze: E46 CSL carbon airbox
https://www.youtube.com/watch?v=CrQXpCYEn0s
Mooi gedaan. Toch weer een m3 gered.
Het is juist het blok wat deze auto legendarisch maakt. Een ander blok in je E30 m3 is net zo onwetend als een chevy V8 in je Ferrari doen.

Gek genoeg was er in de jaren ’80 een conversie van Alpina met een 3,5l 6 cylinder blok. Wat zouden ze gedaan hebben met de 4cylinder blok? Tafeltje van maken?
@nord:
Juist. je hebt 100% gelijk.
De combinatie van de vier-cilinder met de dikke schermen en de anders geplaatste achterruit maakten een M3 een M3.
Ik was woest destijds omdat ik had gespaard voor een 528i voor de zes-cilinder een 320 of 325 zaten er zonder lening niet in, komen ze met de M3 uit met het hele marketing verhaal VOOR de vier cilinder.
Ik heb het ze nooit vergeven.

Dit is spaghetti saus met havermout, een rib eye steak met pap, een hamburger met rozebottelsaus !
M3 gered, en een mooie zes in lijn erin tot je een goede deal voor de juiste motor gevonden hebt. Als je zo’n e36 motor kunt betalen kun je een revisie van het origineel ook wel hebben..

Ik zie hier nauwelijks iets verkeerd gaan.
Dus een goed chassis zonder blok… In de usa.. Dan had ik er een ls3 in geflikkerd ipv zo’n lomp aambeeld
Juiste keuze geweest. 6 in lijn en een drie serie, dat is altijd goed.
Hij heeft de auto gekocht en opgeknapt om hm (met winst) te verkopen. Dan ben je in mijn ogen geen liefhebber maar een handelaar.
Sonde dat de auto bij een handelaar terrecht komt ipv bij een liefhebber.
Want een liefhebber had waarschijnlijk wel de juiste motor gevonden en had iets meer moeite gedaan om dat blok te vinden. Mij persoonlijk maakt t niks uit of de motor orgineel is, Of iets anders snellers.
Nou, echt een tranentrekkend verhaal. Ik verwachte een mooi artikel. Zoals bijvoorbeeld de klasieker artikelen. Echter is dit gewoon een verlate BMW met een engineswap en wat nieuwe verf. Jammer, gemiste kans.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).