GCT CR-1 is eerste carbon caravan ter wereld

Auteur: , 22 Reacties

Als er één sleurhut is die wij als autoliefhebbers enigszins moeten kunnen waarderen, dan is het deze Amerikaanse GCT CR-1 wel. Een meer dan 10 meter lange dubbelasser van high-tech materialen en voorzien van meer luxe dan een Hilton hotel.

Het prille caravanmerk Global Caravan Technologies heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om de meest innovatieve caravan ever te bouwen. De carrosserie en het chassis van de CR-1 zijn volledig uit carbon opgetrokken. En omdat het niet eenvoudig is om een monocoque van deze schaal te bouwen, riepen ze de hulp in van een aantal IndyCar bouwers. Het merk claimt dat er geen enkele schroef of ander bevestigingsmiddel is gebruikt om de body bij elkaar te houden.

Heel lichtgewicht is het allemaal niet, de besparing door het gebruik van carbon wordt ruim gecompenseerd door de voorzieningen aan boord. Het interieur is bekleed met de meest luxe soorten leder en biedt plaats aan maximaal 6 personen. De caravan beschikt over een bed met carbon frame, twee grote flatscreens inclusief een uitstekend geluidssysteem, wifi, airco, een full-size koelkast en een riante badkamer met douche en een porseleinen krukje. Om maar even wat te noemen.

Daarnaast kan de klant kiezen om een wasmachine en droger te laten plaatsen of een complete 700W-installatie aan zonnepanelen op het dak te laten schroeven. Alle elektronica is aangesloten op een domotica systeem en rechtstreeks via een smartphone-app te bedienen. Daarmee is het zelfs mogelijk de automatisch dimbare ramen (!) naar donker te swipen. Al die luxe bij elkaar brengt het leeggewicht van de productieversie -dit is nog een concept- naar schatting op 2700 kilogram. Niet geschikt voor achter je station met 1.6 diesel, maar grote SUV’s zouden er geen moeite mee moeten hebben.

Het productiemodel wordt in de herfst van dit jaar geïntroduceerd, begin 2015 moet de verkoop van start gaan. Prijzen beginnen bij 170.000 dollar, maar wie een beetje wil customizen kan uitkomen op een prijs waar je ook een villa van kan kopen. De duurste versie gaat namelijk 770.000 dollar kosten.

Een video vind je op sleurhutjunk.nl.22 reacties

Is dit wel nog op reis gaan?
’t blijft een sleurhut…
Bolwell had dat vijf jaar geleden al, maar die stond nog wel op een normaal chassis.

http://bolwellrv.com.au/wp-content/uploads/2013/12/bolwellrv-blog-edge-silverton-650x450px.jpg
@rotarypowah: ik bedoel dat het dus niet de eerste carbon caravan ter wereld is.
@rotarypowah: In Australie een LandCruiser met twee tentjes op het dak,GPS,een outback radio,watertanks en extra bezine is ook wel geinig.
Je bent wel helemaal van het lotje getikt om -als je het kan missen- 170.000 pop stuk te slaan op een CARAVAN!! T blijf een onding, vreselijk zwaar, vervelend om mee te rijden. Denk dat je dan liever een paar nachtjes Hilton boekt.
@krokant: nee hoor, als jij een paar miljoen verdient met je nieuwe film als ster acteur maar je moet daarvoor een tijdje op een filmset verblijven dan zijn dit soort caravans de manier om dat te doen.
@mashell: Dan nog. Er zijn een stuk ruimere caravans/campers dan deze. Daar kun je de zijkanten van uitschuiven.
@lohran: die kosten wel iets meer dan 170k beginnen bij een half miljoen.
@lohran: plus deze,kan ook uitschuiven Vlg mij.
Gebruik dan gewoon geen koolstofvezelcomposiet als het niet nodig is. Een sleurhut valt echt niet een lager wegenbelastingschaal op zo’n manier. Koolstofvezelcomposiet is zeer lastig te recyclen en dit bewijst maar weer hoe Amerikanen proleetfactor belangrijker achten dan doordachte oplossingen zoeken in de materiaalkunde.
Nog een svt raptor ervoor en gaan…
@follie14: raptor is niet bedoeld om zulke trailers te trekken.. met die veren eronder ga je geheit slingeren..
@follie14: Ik denk dat je met een gewone F150 beter af bent, een Raptor is meer een offroad truck
‘Murica!
Paar omgekeerde Prius achterlichten op je carbon caravan….
Hypermodern… En dan van dat typisch ouderwetste – tegen het kamp stijl aan – interieur erin plempen.
Op zich wel een goed idee om de caravan opnieuw uit te vinden maar dat is niet de manier (voor Europa)
Even rijden op de snelweg en een stevig windje… en zoef daar gaat je huis van 770.000 dollar tegen de vlakte. Of er rijdt een niet oplettende vrachtwagenchauffeur je caravan aan stukken. Ach..zo bijzonder is het ook eigenlijk niet…
Ik zou hem wel wit willen hebben anders is het daarbinnen niet te houden..
Maar dan heb je ook wel wat!
Potverdimme, en ik dacht dat de Hobby van onze ouders een beuker was.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).