Gespot: Ferrari SP12 EC

Auteur: , 30 Reacties

Op Goodwood is een hele rits aan zeldzame auto's te vinden, maar zeldzamer dan Eric Claptons Ferrari SP12-EC, een one-off op basis van een 458 Italia, vind je ze niet. Driewerf hulde voor deze gitaarmeneer, dat hij zijn speeltje aan het grote publiek toont.

Ferrari is sowieso een zeer exclusief merk, met auto’s die je niet zo even bij de dealer oppikt, en met doorgaans forse wachtlijsten. Maar er is altijd een overtreffende trap van exclusief. Bij Ferrari heet dit het One-Off Programme; geheimer dan Area 51, en alleen toegankelijk voor degenen die enkele miljoenen op tafel kunnen leggen, doorgaans een flinke eigenaarshistorie met diverse Ferrari’s hebben, en op het verjaardagsfeestje van Luca di Montezemolo uitgenodigd worden. Kortom: je moet tot aan je elleboog in Ferrari zitten.

Clapton voldoet aan deze criteria, en zijn favoriete model is een Ferrari 512 BB, waarvan hij in totaal 3 exemplaren gehad schijnt te hebben. Zijn verzoek: maak een one-off voor me die een hommage is aan dit model.

Het zou in de lijn der verwachting liggen dat er iets met 12 cilinders als basis wordt gebruikt, maar klaarblijkelijk was de 458 Italia (met V8) een ideale donorauto. Bij het maken ervan moesten enkele compromissen gesloten worden, waarvan geen V12 er wellicht één was. Een andere heeft betrekking op de koplampen. Slow Hand had deze ovaal gewild, maar dit bleek structureel niet mogelijk. Daarom is gekozen voor Enzo-pitten.

Afgaand op de naam zou je denken dat dit de twaalfde one-off uit Ferrari’s programma is, maar het is de elfde, zo laat Autocar weten. Clapton houdt van het getal ‘3’, en dus werd het 12 (1+2=3).

Overigens heeft de gitarist even gewacht met het op kenteken zetten van zijn bolide. De cijfers in de Engelse kentekenplaten geven een jaartal weer. Dit verandert twee keer per jaar, in maart en september. In maart 2012 was het zover, toen kon hij een ’12’ in het kenteken krijgen, en werd de auto ook aan het publiek getoond.

De kans dat je hem op de openbare weg aantreft is ongeveer net zo groot als de kans om een eenhoorn in het wild te zien, daarom is het erg schappelijk van Clapton dat hij zijn one-off, die hem naar verluidt ongeveer 3 miljoen GBP heeft teruggezet, voor het Goodwood-feestje heeft uitgeleend. Onze lezer HzR is aanwezig in Engeland, en maakte een setje foto’s, die te vinden zijn op Claptonjunk!30 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Nu nog bij HRE aankloppen voor een set Vintage 505 wielen.

http://static.autoblog.nl/images/wp2012/Ferrari-458-Italia-HRE-505-Vintage.jpg
@rotarypowah: Ja idd man, scherp :-)
Voor dat geld kocht ik me wel een gewone 458, een f12, een ff en een villa met een harem.
@berlinetta: Maar ja, als je dat al hebt, wat moet je dan als arme multimiljonair met je centjes?
@jerone: shoppen bij Lamborghini, McLaren, Porsche, meschien Audi, Mercedes of BMW, bentley, Rolls-Royce, Bugatti, koenigsegg of pagani en dan ben je je miljoentjes zo kwijt
@ko3n: Maar ja, iedere miljosjaakie in je wijk heeft er al zo een, dan wil je iets wat niemand heeft
@ko3n: audi? Serious???
Hmm het doet me niet zoveel. Snap de hommage maar het feit dat er onderdelen van de plank zijn samengeraapt en in elkaar geschroefd zit me dwars
@ivofga: Mee eens. Vind m mooi hoor, maar zoveel geld voor een allegaartje inderdaad… En als een tunert dit had gedaan, hadden we allemaal moeten lachen en er schande van gesproken..
@camber24: Het geld zou ik mij niet zoveel zorgen over maken dat komt wel goed met een Ferrari eigen one-off
Mooi ding is het.
“De kans dat je hem op de openbare weg aantreft is ongeveer net zo groot als de kans om een eenhoorn in het wild te zien”
Je bedoelt dus dat hij regelmatig tegen wordt gekomen?
@Mee: wat jij komt regelmatig een eenhoorn tegen?
@maiik0ll: In België hier zie ik er toch af en toe een hoor. Zelfs in de tuin.
Bossen enzo…
@Mee: Potverdikke, heb ik nu echt heel de tijd “eekhoorn” ipv “eenhoorn” gelezen? Self-fail!
@Mee: nou dan zal ik daar maar eens een weekendje rondkijken! Lijkt me wel spannend!
LOL!
@maiik0ll: Geestverruimende middelen zullen daar vast bij helpen …
@maiik0ll: Als je al een eenhoorn zou zien is er 100% kans dat het een ‘eenhoorn in het wild’ zal zijn aangezien er nog nooit iemand een gevangen heeft :-)
Neen dat bedoeld hij niet. Ik weet niet hoe vaak jij al een eenhoorn tegen gekomen bent in het wild?
Ongeveer net zo vaak als er zeemeerminnen in het wild gezien worden denk ik.
Wauw, seks op 4 wielen!
Ik vind dat die two-tone niet echt goed geeft uitgepakt. Één kleur, zoals die witte, zou veel mooier zijn.
Mensen, okee liefhebbers, die gelijk gaan bolide-shoppen als ze een miljoen in geld bezitten, zullen maar even rijk zijn. Straks heb je een eenvoudig woninkje, maar wel 3 exclusieve bolides en wordt je rijbewijs ingenomen voor de zoveelste snelheidsbekeuring. Nee, win of verdien ik een miljoen dan gaat er slechts 10% naar een leuke wagen. Zo zal het bij Eric Clapton ook wel zijn, als het al geen 1% is.
Tja natuurlijk dé wens van elke ferrari liefhebber! Mooi dat de wens zijn droom najaagd, en dat hij de rest nog een beetje laat mee genieten!
Clapton is een baas. Punt uit. Iemand enig idee wat hij nog meer in zijn garage heeft staan?
Vermogen van de beste man wordt op zo’n 200 miljoen dollar geschat. Dan is die 3 miljoen een peulenschil…
@twentyeight: Ik vermoed dat Ferrari restricties heeft opgelegd met betrekking tot door verkopen maar verbaasd mij ook niet als Clapton al meer dan 5 mil voor dat ding is geboden
Mooiste Ferrari in jaren!
@fortuna: daar sluit ik me bij aan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).