Heeft Williams een fout gemaakt met Lance Stroll?

Auteur: , 57 Reacties

De rookie gooide een flinke dosis roet in de testplannen van Williams door diverse keren van de baan te glijden. Reden tot zorgen, of loopt het allemaal wel los?

Heeft Williams een fout gemaakt met Lance Stroll?

Natuurlijk is het gemakkelijk om vanaf de zolderkamer bij paps en mams (grapje, ik zit gewoon in de openbare bieb) F1-coureurs af te branden als het allemaal wat minder soepeltjes loopt. Toch zetten we onze vraagtekens bij de aanstelling van Lance Stroll door Williams.

De renstal had geld nodig en da’s precies wat pa Stroll heeft. Naar verluidt heeft de Canadees rond de 35 miljoen dollar meegebracht om een stoeltje voor zoonlief te kopen. Lance werd vorig jaar nog kampioen in de Europese Formule 3 en won bijvoorbeeld ook het Italiaanse Formule 4-kampioenschap. Best een indrukwekkend cv, maar toen kwamen de eerste wintertests van 2017…

Jongeling Stroll (18) jaste z’n Williams meerdere keren van de baan. Volgens Williams zelf geen probleem. De banden zouden erg tricky zijn in het grensgebied van de grip, iets waar ook veteraan Felipe Massa het lastig mee zou hebben. Wel zorgden de strapatsen van Stroll ervoor dat meerdere testdagen voortijdig moesten worden afgebroken, bij gebrek aan tijd en/of reserveonderdelen. Vandaag, de laatste testdag van deze eerste testweek van het seizoen, komt het team van Williams zelfs helemaal niet in actie en dat heeft inderdaad te maken met schade die door Stroll werd gereden.

Ondertussen werd Stroll door zijn landgenoot en Vriend Van Autoblog Jacques Villeneuve eerst nog afgebrand, maar toen toch ook weer niet. Talent zou niet te koop zijn en toch moesten we Stroll een eerlijke kans geven. Lekker helder Jacques!

Voorafgaand aan de wintertests reed Stroll trouwens de nodige rondjes met een oude F1-auto van Williams om alvast wat feeling te krijgen. Helemaal nieuw is de Formule 1 dus niet voor hem en dat maakt ’t extra opmerkelijk dat hij deze week al meerdere keren van de baan schoof.

Onze vraag aan jullie: heeft Williams met Lance Stroll de nieuwe Pastor Maldonado te pakken, of loopt het allemaal wel los en gaat de Canadees z’n draai echt wel vinden? We zijn benieuwd!57 reacties

Of ze de nieuwe maldonado hebben? Hoe kan ik dat na 2 dagen al zeggen?!
@robinv33r: Dit, Stroll is de afgelopen dagen netzovaak gecrashed als VERstappen in Monaco 2016. Onderdeel van Racen, je kan een slechte week of weekend hebben.

En rijders die nooit crashen, zijn hobbyisten en rijden nooit op de limiet
@fiestacruizer: Eens!! Maar ik kan het Williams wel aanrekenen dat ze klaarblijkelijk niet hebben ingeschat dat deze jonge onervaren coureur wellicht een verhoogd risico is op schade en niet een aantal reserve-onderdelen hebben meegenomen. Het hoeft dan niet meteen gelijkwaardig materiaal te zijn maar zo komt deze jongen nooit aan zijn kilometers en benadeelt het team zichzelf en Massa ook.
Maar als je dan gisteren leest dat vanuit Williams (Smedley) ook aangegeven wordt dat deze crash Lance ook niet aangerekend kan worden, dan denk ik dat ze verkeerd bezig zijn. Het heeft redelijk de toon van laten we deze “Richie Rich” teveel afvallen want anders draait zijn vader misschien de geldkraan dicht…. Zie ook deze link: https://www.motorsport.com/f1/news/williams-uncertain-of-running-on-thursday-after-stroll-crash-878783/
Het is voor hem natuurlijk te hopen dat hij het seizoen beter gaat rijden dan hij nu heeft gedaan. Maar een nieuwe Pastor Maldonado zorgt er in ieder geval wel voor dat er weer wat sensatie op de baan te zien is. Af en toe even gek doen, gaten zien die er niet zijn en zo weer een paar crashes. Sportief gezien is dat natuurlijk niet leuk, maar wij toeschouwers willen ook wel wat carbon in de rondte zien vliegen.
Lance Tol
@dutcher: Lance Stroll Back To The Pits
@dutcher: Ik dacht meer aan Lance Troll
@dare2think: Zo lees ik het eigenlijk sinds zijn introductie al… :’)
@dutcher: Lance’ drol #jezuswatslecht
Ik liep met diezelfde vraag rond, en met mij nog meer van jullie, denk ik. Max had natuurlijk ook een paar uitstapjes hier en daar toen hij net begon, maar bij hem was het direct duidelijk dat hij het talent heeft om een F1-auto uit een bijna-spin terug te halen. Zie bijvoorbeeld de fantastische drift die Max in 2014 legde bij de vrije training op Interlagos. Mag dan wel smallere banden hebben gehad, maar dat talent heeft Stroll nog niet laten zien.
We gaan het zien
https://hasstrollcrashedyet.com/
Maldonado 2.0?
@niekie1999: Haha meesterlijk! Zo snel alweer zoiets opgebouwd, prachtig!
@viezefreddyw: ishettijdvoorbier.nl haha al net zoiets.
@niekie1999: Haha, die gasten hebben er geen gras over laten groeien. Hopelijk voor Stroll gaat die site niet al teveel gebruikt worden.
het is de reincarnatie van een levende Pastor maldonado, net zo vaak crashen, maakt het seizoen wel weer spectaculair!
Het is misschien nog te vroeg om te zeggen maar zijn rijden in juniorklasses hebben mij nooit overtuigd. In de Florida Winter Series werd hij zoek gereden door onder andere Max. In de Formule 3 had hij een enorm voordeel omdat hij veel meer testdagen heeft gedaan dan de rest van het veld dankzij de centen van pa
@freeze: De middelen die Stroll in de Formule 3 tot zijn beschikking had zijn ongekend. Pa Stroll liet bij Williams een nieuwe high-tech simulator bouwen die ten tijde van Lance’s F3-avontuur ook geprogrammeerd was met F3 wagens en circuits. Daarnaast heeft pa op zijn eigen circuit (Mont-Tremblant) inderdaad de nodige testsessies laten afwerken en heeft hij een hele zwik engineers met F1-ervaring bij Prema ondergebracht. Zover ik weet heeft nog geen enkele andere coureur al zoveel hulpmiddelen en steun gehad in de F3.
@edge: en ondanks dat drie keer je auto weten te crashen..
@str8six: Ja ho, wacht even, dat is enkel zijn Formule 3 avontuur. Als voorbereiding op de Formule 1 heeft hij met een privé testteam van Williams een stuk of 10 F1-circuits aangedaan en daar ruim 13.000km aan ervaring opgedaan. Dat is meer dan 43 raceafstanden en ook meer dan bijvoorbeeld Max Verstappen en Carlos Sainz hebben gereden als je rekening zou houden met de niet gereden kilometers door uitvalbeurten. Sinds Jacques Villeneuve heeft niemand zo’n uitgebreide voorbereiding gehad als Stroll.
@edge: dat maakt het verhaal nog triester.
Op Racereport is te lezen dat Smedley (hoofd engineer van Willimans) hem nog verdedigt en inderdaad stelt dat Massa soms ook moeite had met de nieuwe wagen. Dat Stroll de laatste keer crashte, kwam volgens mij door een samenloop van omstandigheden (koude banden + volle tank = onbalans in de auto). Maar goed, feit is dat de knul 3x is gecrasht. Ik had het waarschijnlijk geen haar beter gedaan dan hij, maar ik heb dan ook nul ervaring in een F1-auto. Stroll heeft er ondertussen al vaak genoeg in gezeten. Ik ben dus benieuwd. Ik vraag me dan ook af of het extra geld dat Stroll meebrengt op gaat weten tegen het prijzengeld dat ze misschien mislopen door zijn gestuntel.
@berlinetta: …of de spullen die hij sloopt ;)
Is gewoon een kwestie van geld, echt talent of ervaring brengt hij niet naar de tafel…
Ik ben in ieder geval nog geen overtuigd fan…
Hij is in elk geval kampioen geweest in een andere formule klasse. Hij kan dus echt wel wat.

Maar ja, die jongen is nog zó jong. Gas geven, remmen, sturen, lief zijn tegen de sponsors, er haar op krijgen, zindelijk worden en technische data om weten te zetten in snelheid is gewoon best veel voor zo’n jochie. Ondergetekende dacht op die leeftijd maar aan één ding…
@willeme: Front overhang?
@mauritsh: front (er)in hang denk ik ;-)
@willeme: hoe je de cylinder van je Zündapp KT50 moest uitboren ?
@thearchitect: Misschien moet hij de varioring eens uit z’n F1 auto halen.
@willeme: Hello Kitty pleasure island?
@e34m5touring: …and we have a winner!!!
@willeme: In de formule 3 reed hij met pappies geld in het beste team dat al jaren het kampioenschap won en veelzeggend daarbij is dat de coureurs die hem daar voorgingen nadien weinig gepresteerd hebben, het was dus de wagen die het onderscheid maakte. Mij lijkt wanneer hij echt over the right stuff zou beschikken hij zonder de noodzaak van het familievermogen een stoeltje had gekregen bij elk willekeurig team denk daarbij aan Red Bull /Torro Rosso die wel bewezen hebben beloftevolle rijders te spotten.
Williams stapelt fout op fout na het vertrek van Patrick Head. Ze rijden leuke Sponsor rondjes mee maar meer ook niet.
@sracert: ja want Massa en Bottas waren afgelopen 2 seizoen niet te vinden op podia. Vooral Bottas in z’n eerste Williams seizoen was echt een zepert natuurlijk …. Weet niet wat jij hebt gezien maar sinds ze met de Benz motor rijden draaien ze gewoon netjes mee in de subtop met hier en daar een podium. 2014 werden ze 3e. 2015 werden ze 3e. 2016 werden ze 5e. Nee ze zouden zich echt kapot moeten schamen daar. -_-
Blijkt maar weer dat je met geld geen skills kan kopen. 3x je auto crashen is de belangrijkste periode tussen de launch en de eerste race. Ik zou als Williams niet blij zijn. Kostbare tijd en data die verloren gaat doordat Sjakie z’n auto 3x crasht. Maar ja, bij paydrivers is dat meer regel dan uitzondering.
@str8six: Bij World of Warcraft kun je met geld wel skills kopen zegt mijn dochter. Maar dat terzijde..
Beetje voorbarig om de beste man… eh… jongen nu al de Maldonado badge op zijn overall te laten naaien.
Als je een Europees Kampioenschap F3 en een Italiaans Kampioenschap F4 wint, ben je ongetwijfeld getalenteerd.
En dat zijn papa geld heeft, daar kan hij niks aan doen.
Ik denk dat er de afgelopen 10 jaar een hele rits getalenteerde coureurs waren die hadden gewild dat ze dat ook hadden. In plaats daarvan rijden ze nu ergens in het midden in een Nascar race of in een Japanse GT competitie…
@thearchitect: Maldonado heeft ook de GP2 en een aantal andere kampioenschappen gewonnen…

Dus het winnen van andere kampioenschappen hoeft niet zoveel te zeggen over het karakter van een F1 coureur. Tegelijkertijd heb je wel gelijk, het is wat voorbarig Stroll af te schrijven op een ongelukkige week.
@fiestacruizer: Getalenteerd en succesvol zijn twee dingen. Ik denk dat zelfs Pastor Maldonado een getalenteerde coureur was. Alleen was de F1 een treetje te hoog geloof ik.
Het is natuurlijk wel pijnlijk dat gisteren eigenlijk Massa zou rijden maar door Stroll zijn crash op dag 2 besloten wordt dat Stroll dag 3 rijd om ervaring op te doen. Dan schuift hij er weer af en kunnen ze niet eens op dag 4 rijden. Als ik Felipe was had ik de helikopter al terug naar Monaco gepakt en tegen het team gezegd: “Mooi! Tot volgende week. “
Lance-crash-a-Lot; misschien lopen we al iets op de tijd vooruit…?
Al zijn de voortekenen nog niet heel goed, hij zal vast beter worden in de toekomst. Ik denk dat het ook wel een beetje de druk is. Pa heeft vele miljoenen geïnvesteerd in zijn carrière en nu moet hij het gaan laten zien.
Volgens alle verhalen heeft een hoop gekochte rijervaring geholpen om een F3 kampioenschap te winnen, dan lukt het vast ook wel om fatsoenlijk een F1 wagen rond te rijden. De enige conclusie die al wel getrokken kan worden: Hij heeft niet zoveel natuurlijk talent als bijvoorbeeld een Max of Carlos en kampioen worden kan hij dus wel vergeten. Maar met het geld van pappie kan die vast een paar jaar goed in de middenmoot rijden.
@mrB: Dan rijst bij mij toch de vraag waarom je zoveel geld zou steken in die knul terwijl hij het waarschijnlijk toch. Ietsje ver gaat schoppen. De enige reden die ik kan bedenken is dat het bekendheid oplevert voor pa Stroll en zijn business (geen flauw idee wat hij doet verder).
@berlinetta: kleding import en belasting ontwijking.
Hij heeft er zoveel aan verdiend, dat dit geen reet meer uitmaakt.
@berlinetta: Business voor pa zelf, of hij houd echt heel erg van zijn zoontje. Misschien is racen het enige waarvoor die jongen te motiveren is. Who knows?
@berlinetta: *toch niet zover gaat schoppen.
Lance rijdt natuurlijk vanaf dag één met een grote aap op zijn schouders. Het geld van zijn pa. Hij zal meer dan andere rijders moeten bewijzen dat hij een goede coureur is en niet alleen een rijk zoontje. Als hij daarmee om weet te gaan of dat los kan laten kunnen we zien hoe goed hij is. Daar kom je alleen nooit achter.
Ik hoop overigens niet dat dit de toekomst van de F1 wordt. Er zijn ongetwijfeld 20 miljardairs te vinden met een zoontje die van autoracen houdt.
Hij heeft meer km’s gereden met een 2016-wagen dan bijvoorbeeld een stoffel vandoorne. En toch rijd stoffel gestaag sneller en sneller (als die Honda meewilt tenminste) . Hij word vorig jaar in de mc laren gedropt en haalt rustig een wk punt binnen. Max hetzelfde verhaal. Uiteraard maken zij ook eens een zeldzaam foutje maar als je er 3 maakt op slechts 2 dagen is dit alvast geen goed voorteken…
De monteurs moeten ook wat te doen hebben….
Denk dat het niet een hele beste zet is geweest. Maarja geld speelt ook een rol he
Het zal allemaal wel total loss lopen…
Nieuwe Maldonado? Een verschil is dat Maldonado heel sterk zijn F1 carrière begon, Stroll moet nog beginnen. Die opmerking is zelfs een belediging voor Maldonado.
In 2015 crashte hij veel in F3, maar in 2016 werd hij met veel overmacht kampioen. Hij is niet een natuurtalent die instapt en direct presteert. Maar hij leert en verbetert zich, wat heeft geresulteerd in een F4 titel, titel in de Toyota racing series en F3 titel.

Verstappen (dat is die rijder die evenveel GP’s heeft gewonnen als Pastor Maldenado) reed vorig seizoen in Monaco in één weekend 3 keer tegen de vangrail. En dat schijnt de meest getalenteerde coureur sinds Ben Hur te zijn.

Pa Stroll heeft veel geld en dat wekt afgunst. Feit is dat er weinig F1 coureurs uit een arbeidersmilieu stammen. F1 is nu eenmaal geen voetbal. In de beginjaren van F1 had een groot deel van de coureurs een adellijke titel, het is een rijkeluissport, een enkele uitzondering als Räikkonen daargelaten. Als pa Verstappen geen vermogen in de kart carrière van zoonlief had gestopt, kon hij nu bij zijn zusje in de kapsalon gaan werken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).