Is het een dom idee om witte strepen van de weg te halen?

Auteur: , 31 Reacties

Want in Groot-Britannië doen ze het gewoon.

Verkeer

Een gefronste wenkbrauw kreeg ik bij het lezen van een artikel bij de vrinden van Car Throttle. Op het conservatieve eiland worden op sommige drukke wegen de witte lijnen weggehaald. Volgens Britse autoriteiten gaan automobilisten langzamer rijden wanneer er géén strepen aanwezig zijn. Dit moet op diens plaats weer de verkeersveiligheid verhogen. Maar gebeurt dat ook echt? Bestuurders hebben de neiging om minder secuur te rijden wanneer de, in mijn ogen toch wel belangrijke, witte lijnen ontbreken. Uiteraard is dit per weg verschillend en zijn ze zeker niet overal noodzakelijk. Ook in Nederland zijn er genoeg situaties waar de belijning (terecht) niet wordt gebruikt. Maar weghalen als het er al ligt. Waarom?

WTF Nederland

Om nog even wat dieper in te gaan op onze Hollandse situatie: we stikken van de verkeersborden. In sommige situaties zorgen de bebordingen voor meer afleiding, wat dan weer ten nadele is van de verkeersveiligheid. Om nog maar te zwijgen over de discussie die je intussen met de vrouw hebt aangezwengeld in de auto, naar aanleiding ván die verkeersborden. Over de soms epileptische reclames langs de weg ga ik het niet eens hebben. Nee, in vergelijking met bovengenoemde ‘issues’ zijn de witte strepen een rustige verrijking op ons wegennet.

Terug naar de Britten. De autoriteiten deelden een opvallende conclusie mede. Zo melden ze dat wegen met een verse belijning uitnodigen tot hard rijden. Wanneer er helemaal geen strepen liggen is er niks aan het handje. Dit zegt David Davies, één van de chefs van de adviesgroep voor verkeersveiligheid genaamd PACTS.

Een ander nadeel is dat toekomstige autonome systemen gebruik maken van wegmarkeringen en verkeersborden. De strepen (gedeeltelijk) weghalen kan tot verwarring leiden voor de autonome sensoren die prikkels doorgeven aan de computer. Opnieuw een nadeel voor deze ‘oplossing’ tegen hardrijders. Laten we hopen dat onze verkeersdiensten er anders over denken dan de Britten en dit plan niet importeren.

Verkeersborden pica via Autojunk31 reacties

De Britten, dan zijn toch die gekken die ook nog steeds met inches, miles, pounds en stone meten en wegen en het stuur aan de verkeerde kant hebben zitten? Zo vergezocht is een weg zonder strepen dan ook weer nit
@Edge: Wacht maar tot je Amerikanen spreekt, die snappen het metrisch systeem helemaal niet … die ‘1/16 of an inch tolerance please’ slaat natuurlijk nergens op :)
@dawwg: zijn die Canadezen goed op terug gekomen
@Edge: Nee zij zijn de slimmen, wij zijn de gekken.
Weerloos achter Brussel aan hobbelen zo de goot in.
@csx3000: er is gekozen voor 1 Europa om onnoemelijk veel redenen, waarvan economische en politieke stabiliteit de belangrijkste zijn. Wij plukken daar de vruchten van. Dat de gemiddelde Nederlander niet snapt hoe de Europese besluitvorming daadwerkelijk in elkaar steekt is het werkelijke probleem. Er is daarentegen geen wil/discipline vanuit de Henken en de Ingrids van deze wereld om uit te zoeken hoe het zit. En zo hobbelen inmiddels 2 van de 5 stemmers achter Geert Wilders de goot in…
@cbr600rr: amen to that!
Je hebt volkomen gelijk. Ongeacht de keuzes die politici maken, het is en blijft de verkeerde voor het gros van de Henks en Ingrids. Liever zeiken en zeuren dan het goede er van in te zien.

Dat is inmiddels een gegeven gebleken
@CBR600rr: Welke vruchten precies?
Economisch is het totaal niet stabiel.
Politieke stabiliteit is alleen gunstig voor de ambtenaars niet voor het volk.
Keep on dreaming.
@Edge: Gek genoeg zijn de Britten onderhand best goed bezig met converteren naar metrische eenheden. Veel van de middelbare leeftijd en jonger kunnen onderhand op zn minst met metrisch uit de voeten. Het zijn de Verenigde Staten die stoïcijns vast blijven houden aan inches, voeten, ponden en ounces (en de abominatie genaamd fluid ounces…).
Doe maar niet, mensen rijden nu al onnodig links, dat word dan alleen maar erger. Niemand durft meer in te halen. Stel je voor dat het niet past.
@dutchdriftking: Dus gaan ze langzamer rijden, doel bereikt.
@csx3000: klopt, maar het word er absoluut niet veiliger op.
@dutchdriftking: dat onnodig links rijden is in Engeland dan weer niet zo’n groot probleem…
6 jaar geleden toen het nog sneeuwde gereden zonder zichtbare strepen ..
En yep .. Je rijdt dan idd langzamer ..
In Den Haag zijn er al jaren 2 baanswegen die alleen bij de verkeerslichten een baanmarkering kennen, of het ook handig is?
@oldv: Ik denk dat gemeente DH het niet zo handig vind, ze maken nu van veel twee baanwegen 1 baan.
Hier op Curaçao heb je ook nauwelijks belijning op de weg meer. Soms moet je inderdaad kijken of het een 2 baans of 3 baans weg is en daardoor let je wel extra op. Zeker als het donker is en je mist de lijnen kijk je wel beter waar de berm is ;)

Niet dat het ongelukken veroorzaakt (dat gebeurt hier door andere dingen), maar het kan dus wel en ik kan me er in vinden wat ze in GB proberen te doen.
@revstars-net: Maar daar zijn ze sowieso veel beter in buiten de lijntjes treden.
@piebepost: en je kunt ook wel raden waar die ‘witte lijntjes’ zijn gebleven ;-)
We moeten besparen dus lullen we er een verhaal om heen…En binnekort kunnen autonome auto’s witte lijnen zelf gaan betalen ..
Ik snap het wel. Als ik mooi nieuw asfalt zie, en mooie, strakke belijning draagt bij aan het ‘nieuw aanvoelen’, dan denk ik ook: even testen
@meneer:
Zolang het bij “even” blijft valt ’t ook nog mee.
Vergeet niet dat ze in de UK dan weer wel van die mooie ‘cat-eyes’ in de weg hebben verwerkt zodat je s’nachts nog wel mooi de weg kan volgen en op- en afritten kan herkennen! Dát zou tof zijn om in Nederland eens te gaan toepassen, kan daarna meteen een hele bak licht uit..

Zelf proberen?
Neem de boot en rijd vanuit dover eens de M20 op in t donker, tof gezicht!
@ukbob: in Frankrijk ook op wegen zonder verlichting helemaal niet erg en met groot licht prima te doen
Ik rij altijd keurig over de lijnen maar krijg con-stant geneuzel. Dus haal maar weg die handel!
Ik kijk nog weleens naar die dashcams uit rusland (daar hebben ze op vele plaatsen ook geen witte belijning) en daar weten ze helemaal niet wat ze met de weg aanmoeten (om nog maar te zwijgen over drankgebruik tijdens het rijden 😧) dus als ze willen dat het hier net zo een chaos op de weg wordt moeten ze dat vooral doen 😒
Het weghalen van de strepen gebeurd in Nederland ook al hoor. Op de provinciale weg tussen Putten en Garderen, maar ook tal van andere provinciale wegen op de vrouwe.

Inderdaad om de weg smaller te doen lijken, zodat er hopelijk langzamer gereden wordt. En minder ongelukken waarschijnlijk.
@rrk147: vrouwe= Veluwe
Het lost altijd maar één gedeelte van het geheel op, natuurlijk zal een deel van de mensen langzamer gaan rijden, voor een betere oriëntatie, maar een ander deel zal juist roekelozer gaan rijden, omdat het juist de vrijheid van de onbelijnde wegen geeft.
Het zal ieders persoonlijke interpretatie blijven, hoe je er mee omgaat en hoe veilig het wordt, zit hem in de tolerantie en respect hebben voor andersmans leven. Het blijft geven en nemen, op het meest respectvolle niveau voor al het wezen op de weg.

In Woudenberg hebben zij een paar maanden geleden ook de N224, opnieuw geasfalteerd en na de asfaltering de belijning weg gelaten, het fietspad ligt vrij van de weg en tussen de banen is een donkerrode strook asfalt aangelegd, die bijna niet opvalt, maar toch net de weghelften scheidt. Is het veiliger geworden, op deze doorgaande weg, waar je 50km/u mag, in de bebouwde kom? Ik weet het eigenlijk niet, ik denk dat een overgroot deel denkt, dat de belijning nog gedaan moet worden en gewoon doorkachelt met 60-80km/u, zoals men meestal op de andere weggedeeltes van deze weg rijdt. DIt gedeelte ligt binnen de bebouwde kom, waar dit duidelijk met borden is aangegeven, maar ligt buiten het centrum van het dorp, met een aangesloten industrieterrein, het is een oude weg, waar nog geen rondweg voor is, waardoor het verkeer eigenlijk verstoord wordt, op dit gedeelte. Overige gedeeltes van deze weg zijn rondwegen, om de kernen Scherpenzeel en Woudenberg heen, waar zij vroeger wel door de kernen heen liep, sinds een 15-20 tal jaren is dit al veranderd, behalve dat laatste gedeelte, tussen Scherpenzeel en Woudenberg Centrum.
Voor veel automobilisten wordt dit stuk als vervelend ervaren, door de beperking in snelheid en omstandigheden, maar er is geen goed alternatief mogelijk, door het verbindende gedeelte tussen de rondwegen van Scherpenzeel en Woudenberg. Als iedereen op dit weggedeelte xich aan de snelheid van max. 50km/u houdt, dan is het prima te doen.
Ik was in december een paar weken in Calcutta. Mijn gastheren wezen me op enig moment triomfantelijk op de ontwikkelingen in de stad: De eerste straat met een streep in het midden!
Goed – ze wezen me erop toen we aan de verkeerde kant van die streep reden. Dat dan weer wel.
dom idee… laten we het onduidelijk maken dan gaat men langzamer rijden….

laten we een blinddoek achter het stuur verplicht maken… dan gaan mensen vanzelf langzamer rijden… dank je de koekkoek…

ook zo’n vreemd overheidsidee: gesponsorde reclameborden op rotondes… wellicht een idee om op het verkeer op de rotonde te letten, of hoeft dat tegenwoordig niet meer?
Ja Ruben, inderdaad gebeurt dat nu ook al in Nederland en volgens mij al langer dan in de UK.
Dat hebben “verkeersdeskundigen” bedacht dus dan moet je een knappe jongen zijn om dat weer terug te draaien. Elke gemeente mag het hier ook zelf weten zodat het beeld ineens veranderd als je van het ene gat naar het andere rijdt.

Maar het verzet groeit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).