Is Tesla’s Autopilot een goed idee in Nederland?

Auteur: , 31 Reacties

Dit weekend werd bekend dat Tesla's Autopilot-functie ook in Nederland toegestaan wordt, waardoor we in één klap zo'n 2.000 semi-autonome auto's erbij krijgen. Hoe verstandig is dit?

Tesla Autopilot

Geef mannen een opwindende nieuwe gadget, en het jongetje in ze komt naar boven. Dan kan je dus 100 keer zeggen ‘let op, het is een beta, en alleen bedoeld voor bepaalde situaties op de snelweg‘, maar voor sommige bestuurders is dit tegen dovemansoren gericht. Enkele video’s die vorige week vanuit de VS verschenen lieten zien hoe een Model S op een tweebaansweg bijna in een tegemoetkomende auto stuurde (video), en hoe een andere Model S bij het scheiden van snelwegen ineens naar rechts trok.

In beide gevallen ging het om gebruik buiten de voorschriften, en Tesla’s CEO Musk heeft er meermalen op gehamerd dat de software nog niet af is. Ik ben zelf een groot voorstander van mensen hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen, maar het is de vraag of het handig is het drukke wegennet als real-time proeftuin in te richten. Natuurlijk, je leert onder echte omstandigheden pas echt hoe een systeem werkt, en vanuit het kostenplaatje is Tesla’s actie ook aantrekkelijk, maar toch; een beetje terughoudendheid doet soms geen kwaad.

Verkeersveiligheidsorganisaties als het VVN staan sceptisch tegenover de Autopilot-beta, zij zien liever dat een systeem pas voor de consument beschikbaar komt als het 100% getest is. Voor de duidelijkheid: deze actie had weinig met een Autopilot te maken, maar je kunt er op wachten dat mensen de link leggen natuurlijk.

We sluiten af met een toepasselijk mopje QOTSA:31 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
mensen met cruisecontrol vergeten al welke baan voor inhalen is en welke baan niet.. dus nee. slecht idee…
@rnej: Die Nür Links mentaliteit in Nederland komt niet alleen door de cruise control, maar ook doordat we grote stukken snelweg hebben waar de Vmax op 100 staat en de weg vaak bomvol is, waardoor men ontleert rekening te houden met snelheidsverschillen of achteropkomend verkeer.
@martinus: Vergeet niet de trajectcontroles, waardoor ingehaald wordt met 0,5 km per uur en dergelijke.
@lemster: eens, met beide replies. maar laat ik mijn comment herformuleren;

Nederlanders rijden best ok. maar de falers die dit soort shit gaan gebruiken gaan het er niet beter op maken.

tot zover mijn ongefundeerde, ongenuanceerde mening ;)
@martinus: ontleert of besluit dat als er meer dan genoeg ruimte is om even in te halen dat een achteropkomer best even van de cruise af kan?
@martinus: in België en Duitsland is het Nür Links probleem niet minder dan bij ons.
Waarom zo’n functie uitbrengen als ze zelf ook weten dat het niet 100% werkt.
@dennisjuh95: (ik denk) ontwikkelingskosten drukken, door Tesla rijders de mogelijkheid te geven de beta-versie te gebruiken. De eigenaren van de auto’s kunnen feedback geven over het systeem, zo kan Tesla relatief goedkoop en snel een goed systeem ontwikkelen.
Er wordt duidelijk aangegeven dat er bepaalde situaties zijn waar het gebruik van de functie niet wenselijk is, is dit belachelijk? Ik denk van niet, dan zou je het automerken ook kwalijk kunnen nemen dat een auto 100 door de bebouwde kom kan.
Het zijn de eerste stapjes naar autonoom rijden..
Je ziet maar weer, IT is vaak overrated, maar we zijn er ozo dol op……
via Android app
@launchcontrol als icter kan ik er niet omheen dat de echte wereld lastig is voor computers. Ik kijk voor nu dan ook nog sceptisch naar autonoom rijden. Computers zijn superieur in veel dingen maar omgaan met iets dynamisch als het verkeer, ik moet het nog zien.
@reistje: computers zijn alleen goed in het voorspelbare. Verkeer is uitermate onvoorspelbaar dus ongeschikt voor computers (vooralsnog, in de toekomst wellicht wel).
Ik heb het gisteren mogen uitproberen en het is heeeeel onverstandig om je handen van het stuur te halen.. Bij een tweebaans invoegstrook trok hij me ineens over het verdrijwings vlak de weg op… uit het niks… Een lang stuk snelweg is het enige waar je het inderdaad moet gaan gebruiken dan is het heerlijk, maar altijd oppassen!
QOTSA = +1
Autonoom zal NOOIT zonder de eindverantwoording van de mens komen!

Een Ilussie dus. Huidig Tesla experiment is levensgevaarlijk
Het is al gevaarlijk genoeg op de weg hier in nederland, dus neen.
Wel een fijne gedachte dat mensen achter het stuur wel 100% getest en veilig zijn, die maken nooit ongelukken, bellen nooit of worden moe.

100% getest en veilig bestaat NIET. Een Autopilot gaat vele malen beter rijden dan de meeste mensen.

Wie betrapt zichzelf er niet op even in de spiegel te kijken en daarna te schrikken van een remactie voor je?
’t is natuurlijk eigenlijk vliegtuigje na-apen met de auto-pilot die tegenwoordig ook de landing kan doen
Maar ook daar kan het catastrofaal fout gaan als de instrumenten niet goed werken zoals de Turkish airlines crash op Schiphol
Probleem van deze techniek in de praktijk is dat al de sensoren 100% optimaal moeten functioneren en ik ben van mening dat een vliegtuig toch iets beter wordt onderhouden en gecontroleerd dan de gemiddelde auto !
Als je een bord hebt met “90” en als onderbord “bij glad wegdek”, begrijpt de auto dit dan?

(vroeg ik mij gisteren af toen ik zo’n bord zag staan, en ik weet dat voor alle dingen die nodig zijn voor autonome auto’s dit waarschijnlijk nog het makkelijkste is…)
@escort77: En welke menselijke bestuurders houden zich hier wel aan? Net zoals iedereen die bij wegwerkzaamheden nog steeds stug 110 rijd terwijl er “90” staat en mensen aan het werk zijn.

We moeten niet doen alsof wij zelf feilloos zijn. Evenals dat autonome systemen dat ook zullen zijn.
@widodh: die 90 borden met dat onderschrift is werkelijk totale onzin. Bij zware regenval moet je toch al je snelheid aanpassen dus daar is geen bord voor nodig. Zonder zware regenval heb je toch geen last. Absoluut niet te vergelijken met wegwerkzaamheden.
@lekbak: Nee, wat ik zeg is dat we doen alsof wij als mensen zo geweldig rijden en perfect anticiperen, dat doen we NIET.

We verwachten enkel wel dat computers volledig feilloos gaan rijden en elke situatie perfect gaan inschatten.

Nee, ik ben er zeker van dat voertuigen met Autopilot of andere autonome functies veel beter en veiliger zullen rijden dan mensen. Al willen we dat maar niet graag toegeven.

Onderzoeken hebben wel eens aangegeven dat onze reactiesnelheid eigenlijk is tot maximaal 25km/h. Daarna zijn onze hersens te langzaam.
@widodh: het grootste verschil tussen computers en mensen is er één die pas verdwijnt als computers daadwerkelijk kunnen denken. Computers kunnen alleen dat wat erin is gestopt. Een situatie die niet geprogrammeerd is kunnen ze dus niet mee omgaan. Een mens kan altijd anticiperen. Toch niet geheel onbelangrijk in het verkeer.

Een computer zal het vast ooit beter kunnen. Maar er zal een lange periode van ongelukken aan vooraf gaan denk ik. Daarbij zijn er verdomd weinig automatiseringen die beter werken dan het manuele. Zelfs iets simpels als afwassen gaat nog altijd beter met de hand dan met een machine, dat zegt al een hoop volgens mij. Van mij mag het nog lang duren voordat het normaal is om gereden te worden door een computer.
@lekbak: Laten we het er in ieder geval over eens zijn dat systemen als Autopilot een heel stuk beter zijn in het voorkomen van kop-staart botsingen bijv. Ze kunnen in <10ms reageren waar jij als mens toch snel 1000 a 2000ms nodig hebt om te reageren.

Autopilot van Tesla is ook niet Autonoom rijden. Het is een ondersteuning voor onze tekortkomingen.
Misschien gewoon niet doen tot dat het af is.
via Android app
Half autonoom spreekt mij weinig aan. Tools als dit maar ook dingen als lane assist maken je onoplettend, omdat het minder aandacht vereist onder normale omstandigheden. Terwijl je als nog klaar moet zijn om in te grijpen. Sowieso zit ik nog steeds met de vraag “willen mensen wel autonoom?”.
@reistje: ik wel
Als je ziet hoe Google het er van af brengt in hun tests met hun zelfrijdende autootjes, dan besef je dat de situatie bij Tesla niet meteen een referentie hoeft te zijn voor een hele industrietak.
Over een paar jaar zal autopilot waarschijnlijk een stuk veiliger rijden dan de gemiddelde bestuurder. Maar net als een mens nooit 100% perfect. En: een bestuurder hoeft die functie niet te gebruiken. Het is een mogelijkheid, voor saaie drukke woon-werk en file snelwegen bijvoorbeeld
via Android app
Ik heb ermee gereden en het rijdt heerlijk op de snelweg. Ook op wegen waar de snelheid laag ligt werkte het wel prima, maar ligt aan de situatie. Die filmpjes zijn op verkeerde stukken gebruikt, dus duh dat het dan wellicht fout kan gaan.

Zag Elon al tweeten dat er een 1.01 update komt, waardoor het weer meer geperfectioneerd wordt. Gaaf! En de auto’s schijnen ook van elkaar te leren (mijn buurman heeft er 1, dus rij soms mee, aangezien ik een 80D ga kopen), dus wordt alsmaar beter. Dat zelf rijbaan wisselen was ook erg gaaf. Feit is dat je t niet overal moet gebruiken.
via Android app
@stfu: Om een voorbeeld te geven: ik ging de snelweg af (die handeling deed ik wel even zelf), zette m weer in autosteer en toen de auto’s beneden voor het verkeerslicht stil stonden, stopte de Tesla keurig achter de rij. Eenmaal groen bleef de auto de hele stoet netjes volgen en de flauwe bocht die volgde ging ook perfect. Daarna weer een stoplicht en daarna ong. 1 km rechtdoor gereden met gangetje van 50 km/h. Geen moment hoeven sturen of remmen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).