Kaufen: een BMW 3 Serie (E30) met bijna geen kilometers

Auteur: , 99 Reacties

Zo'n auto die je moét hebben en voor de rest van je leven in je bezit houdt. Dit is er een.

Van een nagelnieuwe Mercedes naar een BMW zonder levenservaring. We werden namelijk getipt dat er in het Limburgse Elsloo een tweedeurs 3 Serie zonder kilometers op de klok staat. Althans, zonder noemenswaardige kilometers (245 km, da’s alleen de fabriekstestrit).

De rode 323i, voorzien van een 150 pk sterke smulzescilinder, ziet er daarom letterlijk nog als nieuw uit. Het karogrijze interieur, de Recarootjes, de BMW Bavaria audio-unit. Alles is nog ongebruikt en onversleten. Iets dat je nog maar zelden tegenkomt bij auto’s uit 1985. Helemaal bij E30’s, die vaak een hard leven achter de rug hebben.

BMW 3 Serie (E30) met bijna geen kilometers

De 30 jaar oude Bimmer is tevens afgeleverd met een sperdifferentieel en een sportstuurtje, evenals elektrisch verstelbare spiegels. Leuke opties, maar dat maakt hem niet bijzonder. Wat hem écht tof maakt, is die smetteloze staat van de onderkant en de motorruimte. De originele fabriekswax zit nog overal op! Zonder een spoortje roest. Oh, en ook niet onbelangrijk: de gereedschapsset is nog compleet. De prijs voor deze E30 is op aanvraag, dus dan weet je het wel.99 reacties

Nee bedankt, die 20k die hij zal moeten opbrengen is beter besteedbaar. Liever een E30 van 5k waar je nog een beetje mee durft te raggen af en toe.
@jochempie: tis inderdaad eigenlijk zonde om met deze auto te rijden
@johanhummer9: precies, dit is geen auto maar een museumstuk. Zou er niet mee durven rijden.
via iPhone app
Wauw, zeer fraaie E30. Zal inderdaad wel wat kosten, want de uitvoering is ook helemaal goed. Waarschijnlijk heb je ook een nieuwe 328i of misschien zelfs 335i voor het geld dat ze hoer voor vragen. Ik zag laatst een bijna nieuwe Ford Sierra 2.3: mocht ook nog gewoon 25k opbrengen.

Aan de andere kant, als ik toch het geld had: liever dit in de collectie dan de obligate Continental GT.
@gtwillem: Ik denk niet dat ze genoegen gaan nemen met een hoer.
via iPhone app
@rs6issnel: oops. Hier. (Moest twee keer opnieuw typen, kwam telkens ‘hoer’. Kl*te iphones ook).
@gtwillem: jaja, geef de iPhone maar weer de schuld. Je weet dat dat kreng de woorden invult aan de hand van de door jou meest gebruikte woorden…? ;)
@e1000bmw523i: ahhh!! Dat gaat er telkens fout. Mijn vriendin reageert woedend elke keer als ik haar SMS dat ‘ze meteen hier moet komen’…
@gtwillem:
Juist, ik heb hier ooit mijn rijbewijs in gehaald, toen BMW nog alleen voor rijplezier stond….
Niet verziekt door allerhande computers, gadgets en elektrische stuurbekrachtiging.
Gewoon heerlijk trappen met dat hok, dit is zo’n auto waar je nog echt in leerde rijden….
@jrk68: ha, ha, ik heb ook mijn rijbewijs gehaald in dit type BMW, reed idd prima
@jrk68: exact. Probeer maar ns stilstaand van helemaal links naar rechts te draaien. Nu kijken mensen raar als je zegt dat je moet rijden bij het overdraaien om je banden te sparen
@gtwillem: echter, de e90 en F30 dalen komende decennia’s alleen nog maar in waarde, deze zal alleen maar stijgen :)
@jzaero: Buiten de M3 zal de e30 hooguit (voor een gaaf exemplaar) zo’n 12000€ opbrengen, domweg omdat veel van geproduceerd zijn en dus nooit een exclusieve status zal bereiken.
@toniominestrone: een mooie 325i Motorsport Cabriolet levert ook nog wel wat op. Meer dan 20k met weinig km’s en in een topstaat, uiteraard.
@gtwillem: inderdaad, cabrio is sowieso alweer wat exclusiever en hebben over het algemeen minder kilometers achter de kiezen.
Mooiste 3-serie ooit de e30, vooral de 2 deurs type 1 met de chromen bumpers !
@senne: de E21 was ook niet verkeerd hoor. En de E36 begint ook weer beter te ogen tussen het overige verkeer.
@e1000bmw523i: De e21 is ook schitterend, ben ik met je eens.
Alleen de e36 ? Nee sorry, nooit mooi gevonden, en zal het ook nooit wat vinden. Wel mooi dat ze er zijn zodat de 325i, 328i en M motoren dienst kunnen doen in de e30…
@e1000bmw523i: e21 was duidelijk van mindere kwaliteit, ik heb er een stuk of 6 gehad en waren toch erg gevoelig voor roest, ik rij nu al 6 jaar rond in een e30 van 1983, bijna geen roest en technisch ook betrouwbaar.
Liever die Opel Monza!
@henkhupelschoten: Sorry de manta natuurlijk!
via iPhone app
@henkhupelschoten: De coolste Opel is naar mijn mening toch echt de Opel Ascona (B) 400. 144pk op de achterwielen!
@gtwillem: Ben ik het ook met je eens! Vrijwel alle Opel coupe’s vind ik gaaf maar laatst kwam er die rode Opel manta voorbij met maar 45 km op de teller ook gaaf
Dat is wel vreselijk gaaf zeg. Ik ben wel eens in Engeland geweest op de Ford fair en de rs ownersclub dag. Daar stonden van die gasten die hun auto uit elkaar haalden en boutje voor boutje schoonmaakte en terug in elkaar zette. En dan hem afplakte en zo naar de beurs reden. Maar die hadden geen 245 kliks erop. prachtige auto zo.
Pracht auto! Maar voor het geld wat dit moet opleveren dan liever een e30 M3 met flink wat ervaring
@truckertje: Zelfs een afgeleefde M3 koop je niet meer voor dat bedrag.
Waar zag je die Sierra 2.3 gtwillem? Ben op zoek naar een gaaf exemplaar.
@hermandeboer: Ironisch genoeg bij een Ford dealer in de buurt van Granada (alleen Ford liefhebbers van 30 kunnen hier om lachen).

Het was een koperkleurige 2.3 CLX Automaat. Gekocht destijds door een oud heertje op stand. Reed er af en toe mee naar de kerk. Parkeerde hem de garage. Overleed vervolgens en heeft 25 jaar in de schuur gestaan. De arcetypische barnfind. Check op AutoScout24 de app maar eens af en toe. Gewoon browsen op oudere auto, en dan kilometers tot: 25.000 zetten. Zitten soms pareltjes tussen!
Geweldig dit. Echt een prachtig exemplaar!

Weet iemand of de 323i altijd met een omgekeerd schakelpatroon geleverd werd? Is wel even wennen als dit je hobbyauto is.
@RRenault:
Als ik het mij goed herinner hadden die allemaal een dogleg versnellingsbak. 1 linksboven en de achteruit onder, alleen beveiligd door een kogel.
Veel geweld was er niet nodig om hem van 1 in Race te trekken….
@jrk68: Dan wel racen tussen de Dafjes… ;)
@jrk68: ik denk dat hij bedoelt de 1 links onder en 2 als eerste links boven met 3 eronder. Was enkel bij //M volgens mij. Hoe dan ook, effen aanpassen bij deze
@RRenault: de zogeheten dogleg. Volgens mij was die niet standaard verkrijgbaar op de 323i. Wel op de M3 (uiteraard), 325i Motorsport en 320iS (Italiaanse M3).
@e1000bmw523i: daar was je me voor. Goed om weten
@e1000bmw523i: btw je bent best wel een kenner als je de 320is kent! :-)
Ik ken persoonlijk een eigenaar en heb de eer gehad een leuk ritje ermee te maken. Heeft persoonlijk m’n voorkeur boven z’n M3 E30.
Ik zie aan de onderzijde vooral veel tectyleer. Wie weet wat daar allemaal onder zit…
Zonder gekheid: aangezien de koni’s er ook nog goed uitzien, is het een prima wagentje.
@e1000bmw523i:
zou koni geen bilstein zijn ?
@desjonnies: Meyle zou ook nog kunnen… Ik weet ff niet meer wat er destijds standaard geleverd werd door BMW (lees: bij wie BMW de schokdempers inkocht). Dacht dat dit Koni en Meyle waren. Bilstein alleen bij een sportonderstel…en dat lijkt deze qua hoogte niet te hebben.
@e1000bmw523i: @desjonnies: ff op de site zitten kijken. O.a. naar de E30 M3 die er te koop staat. 3x raden wat daar onder zit…Koni’s…

Ik denk dat je gelijk hebt. Of het zijn Meyle-dempers. ;)
@e1000bmw523i: is geen tectyl, BMW leverde ze destijds met een waslaag af.
Tsja, de tijd dat ieder merk nog persoonlijkheid had en zijn eigen stijl en zijn eigen nukken.
Nu is alles grijs, in een tint of vijftig en owee als je iets out of the box produceert, dan bloedt je dood als merk.

Ja Opa zegt hier inderdaad dat vroegâh de zgn merkbeleving veel beter was.
We hadden absoluut geen primijum nodig toen.
We hadden nog echte merken die deejen wat ze zelf goed vonden.
@desjonnies: grappig, in 1985 had je ongetwijfels een hoop “opa’s” die hetzelfde zeiden over de auto’s uit 1955.
@Jochempie:

Nee, de merken zijn de laatste decennia enorm naar elkaar toe gegroeid, in ’85 waren BMW en Alfa eigenlijk een ietsie pietsie vout, had Mercedes slechts een beperkt aantal modellen( we waren onder deindruk van de ECHTE Baby-Benz, de 190) , waren alle grote Citroëns voorzien van een hydro pneumatisch veersysteem,
kocht je Peugeot als conservatief persoon of een Volvo als je daarnaast nog hockey speelde, reden architecten Saab (en gruwde deze groep van BMW), was de Opel Kadett de verkoop koning op de hielen gezeten door de Golf en begonnen de Japanners langzaam van hun starre achteras-kneuzen-accesoire-imago af te komen.
kortom :
Een Japanner was loaded met accessoires en ging eigenlijk zelden kapot
Een Fransman reed je voor het comfort
Een Engelsman reed je tegen beter weten in (mijn hele boeren-familie in die tijd inclusief ikke)
Saab voor de architect
BMW en Benzen en Alfa waren een beetje vout. En BMW een SUV maken? never, Mercedes had de G, dat was genoeg jeep.
Volvo’s meer oud geld net als Saab’s
Opel en Ford vooral vertegenwoordigers
En de VW schraapdiesels die toen al 1: 19 liepen waren bijzonder populair onder de vrekken.
Je kon nog gewoon een Lancia, Saab of een Rover kopen.
Alles was nog niet zo geglobaliseerd en een Britse auto had Smith meters, een Italiaan Veglia, een Fransman Jaeger (ja die van de klokkies) en een Duitse auto een strak VDO dashboard.
Hetzelfde geldt voor verlichting, Britten Lucas, Duitsers Bosch of Hella, Italianen Siem of Carello en de Fransen Cibie Marchal of Ducellier.
Het zijn maar details, maar dat is waar de Duivel zit, in de details en nu, nu lijkt het wel alsof er nog drie toe leveranciers zijn.
@desjonnies: amen!!!!
@desjonnies: m’n vorige berlingo had ook Jaeger :-) Beetje stereotyp maar in die tijden was het zo :-) als beginner was je cool met een golf of een kadett. Een CRX was je helemaal :-)
Jammer idd alle auto’s op elkaar lijken. Ik had zoveel verwacht van die Honda CRZ of hoe noemt dat hybride gebak als zogenaamde CRX
via iPhone app
@desjonnies: het is ook een beetje hoe je hem samenstelt.

Neem de A3 Sedan bijvoorbeeld. Dat is best een aardige auto. Alleen bestelt elke accountmanager hem in het zilvergrijs, zwart of wit. S-line pakketje klaar. Vind ik saai. Maar je kan hem ook kiezen in het Shiraz rood, met 18″ superveelspaaks velgen em vanille bekleding: dat staat zeer fraai ennis nog uniek ook. Maar ja, de algemene smaak dicteert anders. Of neem een paarse CLA met bruine bekleding: het staat geweldig. Maar iedereen kiest een grijze met zwarte bekleding.

Dat was het voordeel van toen ik nog bij Alfa werkte: daar gingen de klanten er sneller in mij om zelfs een standaard 147 mooi uit te voeren.
@gtwillem:
Komop Willem, de A3 sedan is de leukste Audi van het moment als je puur op het uiterlijk afgaat, maar die gaat je never het pure rijgenot geven die een E30 je wel biedt..
@tupperware: klopt. Absoluut waar. Qua veiligheid veegt ie wel compleet de vloer aan met een E30.

Maar nogmaals, het is jammer dat veel mensen een standaard kleurkeuze doen en niet eens iets leuks uitkiezen. (Terwijl ik nu vanuit mijn kantoor naar buiten kijk naar mijn zilvergrijze E91 met zwarte bekleding…)
@gtwillem: Volgens mij mag je ook niet van iedere leasemaatschappij een rode of een ander opvallend kleurtje kiezen vanwege de restwaarde. Maar weet niet zeker, ik koop m’n auto’s gewoon (ja, een e30 ;)).
@gtwillem:
Dat je hem nog ziet in die grijze soep buiten…, met deze luchten had je liever een rode gehad….
@jrk68: ik had aanvankelijk een Golf besteld (wel een rode, trouwens!), maar ik kon tegen een interessant tarief deze 325i overnemen. Had toen al een jaartje en 12.000 km ervaring. En de vorige eigenaar had hem samengesteld.
@tupperware: volledig akkoord. Die A3 sedan is zowat de enige Audi ik zou willen! Prachtig gewoon. En qua rijgenot….volgens mij kan zelfs BMW niet meer terug naar die tijd met de strenge Europese normen die ze opgelegd krijgen.
Ik had vandaag een 114i voor me…de 1.6 uit de mini…vol met veiligheidsfeatures die het gewicht en zo ook het rijplezier wegnemen.
De E30, ik was namelijk ook bezitter van deze 323i blijft m’n favoriete wagen ooit, net omdat z’n gewicht laag was, 6 in lijn die voldoende krachtig was om af en toe ns z’n RWD-karakter te tonen. Elke rit was simpelweg fun en een symfonie.
Wat komt nog in de buurt? GT86 moest die een 6 cilinder hebben? Clio V6?
M’n moeder had een A3 Sportback. Fantastisch wagentje. Maar die elektrische servo maakt hem gevaarlijk. Je voelt helemaal niks. Ze stoot maar door de sneeuw alsof het niks was. Met de E30 stond je ongetwijfeld 3 maal rondgedraaid :-)
@desjonnies:
Maar bekijk het van de zonnige kant, wij opa’s hebben dat genot nog mogen proeven..
Het genot van puur autorijden, misschien niet zo comfortabel als nu maar je voelde je tot het einde van je zenuwbanen leven..
Gelukkig zijn er nog merken die dat snappen, al gaat dat niet meer samen met een mainstream automobiel.
@tupperware: wat? Mss niet zo comfortabel?
Die Ricardo zit hier te kletsen van leuke opties zoals elektrische spiegels, centrale vergrendeling, mistlampen en elektrische ruiten. Was gewoon standaard bij de 323i.
Ik had zelfs open dak EN airco. Check (soort boordcomputer) was simpelweg standaard op de 6 cilinders. Ik zie niet in waar hedendaagse wagens comfortabeler zijn, buiten servo natuurlijk, maar die kon je erop schroeven.
Allemaal leuk en aardig maar van stil staan word een auto ook niet beter.
@breinstein: onder andere de remslangen zien er nog goed uit.
@e1000bmw523i: alle verstorven riemen, banden, remklauwen, hopelijk de tank en een groot onderhoud. Remleidingen zou ik persoonlijk ook wel doen hoor. Stilstaan of 1 met 300.000km….beide een risico….alhoewel ik een 318i E30 weet met +400.000km :-)
Dit is wel heel mooi! Alleen jammer dat als je deze koopt je er nooit mee kan rijden. Dan zakt de waarde weer. Dus liever eentje met een tonnetje ervaring.
Prachtig, maar ondanks alle fabrieksmatig aangebrachte conservering, heb ik toch wel m’n bedenkingen over de technische staat van o.a. de rubbers, slangen e.d. Ook de toegepaste kunststoffen in het interieur (en vergeet ook de kabelboom niet, met z’n plastic ommanteling niet) zijn na 30 jaar hun weekmakers wel zo’n beetje kwijt. Uit eigen ervaring (bezit van een 30 jaar oude youngtimer) weet ik dan inmiddels ook: alles gaat vroeg of laat kapot. Deze auto is daarom mijns inziens enkel nog geschikt voor een tripje naar de clubmeeting achterop een auto-ambulance en verder voor een permanent verblijf in een droge, verwarmde stalling. Waar dit dan wél een prachtige eye-catcher zal zijn.
Er heeft in ieder geval een keer een krik onder het differentieeltje gestaan aan de afdruk te zien..
Mooie auto!
Prachtige auto. Volgens mij klopt het stuur alleen niet, komt uit een E30 Edition als ik me niet vergis
@vincentw:
ik heb dit stuur inderdaad ook in mijn e30 type 2 maar dit is dus het sportstuur dat als optie verkrijgbaar was.
De 1e versnelling is linksonder .. ik dacht dat alleen de M3 versie dat had?
E30’ers zijn tegenwoordig ook niet meer te betalen. Weer zo’n luchtbel.
@rikus: als een e30 richting de 30 tot 40 duizend gaat dan is dat nog geen luchtbel. Dan is dat gewoon de waarde.
@rikus: alleen de M3 brengt serieus geld op, gemiddelde e30 blijft steken op een mille of 8, dan heb je echt een knappe.
Geweldig mooi natuurlijk, maar je moet toch een liefhebber zijn om dat geld stuk te slaan op die auto. Voor flink minder geld zijn er genoeg relatief nette exemplaren te vinden die met een kleinere investering en wat liefde ook nog jaren rijplezier bieden.
Oh my fucking god! Als ik het geld had, kocht ik hem meteen…
“..Oh, en ook niet onbelangrijk: de gereedschapsset is nog compleet..”

Niet! Linksonder ontbreekt 1 ding. Ik zie twee lege clipjes met een schaaltje waar je met je vinger onder kunt om het te pakken. Waar is dat? ;)

OT: Droomauto!
@Freewarefreak: simpel: tooltje om velgen met een afdekkapje over de wielbouten mee los te halen. Heeft deze niet, dus het tooltje ook niet.
@e1000bmw523i:
sprak de kenner …..
Fantastisch !
@desjonnies: Als men echt wat bijzonders wil, ga dan voor een Baur-versie…
Deze bijvoorbeeld.
– Is een stuk goedkoper
– Heeft ook een zescilinder (zij het minder krachtig)
– Is zeldzamer dan de zoveelste 323i coupe
– Is zelfs onder de baurs zeldzaam, aangezien de meeste 318i of zelfs 316i waren
– Is gespoten in imo de mooiste kleur.
@e1000bmw523i:

Wel prijzig zelfs voor een baur.
@e1000bmw523i: Een Luchjenbroers Touring zou ik nog wel een keer willen. Wel effe een 25i blok dr in prutsen maar verder, very stylish vind ik.
@E34M5Touring: de allereerste tourings idd.

Ik zag bij Premium Classics trouwens een 3.8 M5 Touring… ;)
@e1000bmw523i: Hier in t dorp heeft een hele tijd zo’n 318i Bauer gereden. Als tennisvrouwtjevervoerder. Leuk model en die roll bars staan wel cool vind ik. Die 3drs Tourings zijn ook fraai, heeft wel wat speciaals.

Fraaie Touring inderdaad. Mooie uitvoering. Toch, voor dr bij liever die 530iA ;-) Goeie cruiser.
@E34M5Touring: Die heeft alleen 1 nadeel: automaat. Ik ben niet zo kapot van die oude automaten…
@e1000bmw523i: Wel lekker voor de lange afstanden en file verkeer. t’is niet de modernste set up maar it get’s the job done. Wel een lekker blok in die auto.
Zou hij meer waard zijn dan mijn e30 Touring met 460.000km?
@lohran:
ik vrees er voor maar als je hem weg doet wil ik je alpina’s wel ;)
@cadrez: In m’n avatar zijn 15″ BBS’jes, de mooiste wielen voor een e30 imho. Maar dat was mijn vorige e30, voof mijn huidige moet ik ze nog vinden :p
@lohran:
ah zo wel zag ze niet in het groot vandaar dat ik alpina s zizei. maar naar naar mijn mening zijn 16′ bmw bbs jes gewoon perfect. Al ben ik ook al blij met mijn originele kroonkurkjes :p
Geniet maar van deze foto’s allen. Waarschijnlijk de allerlaatste keer dat we een originele e30 in deze staat met zo weinig kilometers zien in ons leven.
Ik bezit ook een E30 2 deurs type 2 met een 1.6 injectie en ook in het rood en ik kan je zeggen dat deze auto’s gewoonweg zalig rijden. Ik gebruik hem nog zeer regelmatig en ik kan je zeggen dat hij gewoon nog perfect meekan met het huidige verkeer.
Qua rijgevoel heb ik nog geen enkele auto ervaren die zo (h)eerlijk rijdt als deze.
Er staan bijna 180.000 km op de klok, en soms gaat er inderdaad wel eens wat stuk (onlangs nog remcilinders vervangen, maar aangezien het een redelijk eenvoudige auto is om aan te werken is dit gewoon de perfecte auto. 20.000 zou wel wat duur zijn maar het is wel een gewilde motorisatie en type 1 is nog steeds wat meer gewild dan een type 2. Maar 15.000 euro zou zeker correct moeten zijn. Overigens ben ik van plan de mijne zo lang mogelijk te houden en er veel zorg voor te dragen, want ik zie de huidige auto’s nooit meer zo oud worden als de auto’s van toen ivm al die elektronica en dergelijke.
Topartikeltje ook trouwens.
Getekend
een zeer groot E30 liefhebber :)
@cadrez: hier nog een, ik rijd al 6 jaar dagelijks met mijn 320i 6 cil. E30, heeft mij nog nooit laten stikken, rijdt heerlijk en het leuke is dat mede e30 rijders elkaar altijd begroeten, ze worden toch wat uitzonderlijk in het huidige straatbeeld.
Tot een half jaar geleden werkte ik bij Van Vliet personenauto’s in Nieuwerkerk, daar hadden we een 1985 BMW E30 320i cabrio Bauer staan met 161 km.
Vraag me altijd af naar het verhaal van zulke auto’s, deze had sinds de aflevering in een garage gestaan in Italië. Stoelhoezen en mattenbeschermers lagen er nog in….
Als je toevallig eens in de buurt bent zeker waard om t dingetje eens te bekijken, als ze m nog hebben..
@m-tfsi: Dan moet ik eens gaan kijken als Nieuwerkerker :)
Heb ook nog een ’85 320i gehad. Heerlijke auto. Een witte met M-technik voorspoiler, zwarte M-technik kofferbak spoiler en BMW BBS velgen. Was de auto van mijn vader. Kan mij als de dag van gister herinneren toen mijn vader de auto ging ophalen bij de BMW dealer. Als een klein kind zo blij was ik.

Mooie tijden…
Zelfde fotolocatie als Hoefnagels! :)
Kijk, zo verkoop je een auto. Bende foto’s en ding verkoopt zichzelf
Ik vind het eigenlijk zonde dat dit soort auto’s bestaan, gebruik ze gewoon. Aan de andere kant mooi dat ze bestaan.
Hebben ze deze in de diepvries gestald? Zo gaaf heb ik ze nog nooit gezien. Ik denk dat ze zelfs bij BMW niet meer zo een gaaf exemplaar hebben.
@kaeser: Niet in BMW Welt geweest zeker? ;)
@lohran: nog niet :)
@kaeser: Doen! Staan mooie fabrieksnieuwe BMW’s :p
Is er al een reaguurder die heeft geïnformeerd naar de vraagprijs?? Ben nl bang dat zelfs 50 mille te weinig is
Ze hebben ook zat ander leuk/bijzonder spul staan, zoals die type 1 Opel Rekord Caravan….
Snel wat spoilers er op, foute brede wielen en een beetje sticker tjoening en gaan
@406_v6

Ben je geïnteresseerd in een E30 ? Ik heb er een met 40.000 km op de teller. Deze auto ziet er nog zeer netjes uit
Foto s zijn opvraagbaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).