Klassieker: Volvo PV444

Auteur: , 10 Reacties

Volvo verwachtte zijn PV444 8.000 keer te verkopen. Het werden er 200.000. Wat maakte deze Zweed uit 1944 zo bijzonder?

Volvo presenteerde de PV444 in een periode waarin veel mensen andere dingen aan hun hoofd hadden. De eerste plannen voor de kleinere auto ontstonden namelijk in de jaren veertig, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant liet op 1 september 1944 (vandaag exact 70 jaar geleden) in de Royal Tennis Hall in Stockholm een prototype van zijn nieuwe model zien en verkocht er diezelfde dag al 2.300.

Die kopers bleken overigens een PV444 te hebben aangeschaft op basis van een prototype dat nooit in productie ging. Het duurde namelijk nog tot en met 3 februari 1947 voor de eerste PV444 uit de fabriek rolde. Volvo sleutelde namelijk nog een paar jaar door aan het ontwerp en wachtte het juiste moment af voor de lancering van de auto.

Dat gaf de Zweedse ontwerpers de ruimte om allerlei nieuwe technieken te ontwikkelen en toe te passen op de PV444. Zo kreeg de PV444 een speciaal voor deze auto gemaakte viercilinder kopklepmotor en werd het de eerste Volvo met een monocoque. Volvo hoopte er 8.000 te verkopen. Je zou het voorzichtig kunnen noemen, maar dat was het zeker niet voor een mer kdat nog nooit eerder 2.000 auto’s van hetzelfde type had verkocht.

Dat de teller bij het staken van de productie in 1958 op 200.000 PV444’s stond was deels te danken aan het Amerikaanse succes van de Volvo. De PV444 was de eerste auto van het merk die in de Verenigde Staten in de verkoop ging en was een jaar later de op een na populairste importauto van Californië.10 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Prachtige auto, ik vind de voorkant iets “Amerikaans” hebben. Vandaar waarschijnlijk dat het daar zo’n succes was.
Leuk stukje, kunnen we elke maandag zo’n stukje geschiedenis verwachten?

Maakt de maandagen toch wat dragelijk er.. En is natuurlijk interessant.
@estoque: misschien moet je es op zoek gaan naar een leuke baan. Dan wordt de maandag ineens wel leuk!
@roppp: ik sluit me aan bij @estoque . En ik ben nog elke dag op zoek naar een leuke baan. Tis niet zo makkelijk tegenwoordig.
@roppp: Ik studeer nog.. dus nog even geen leuke baan (op een maandag) voor mij..
200.000 gemaakt en er rijden er zeker nog 100.000 van? Zal mij niet verbazen,zijn oerdegelijke auto’s.
Die ouwe van ons heeft er een gehad,naast zijn Amazone en een Traction Avant.Leuk, maar niet meer dan dat.
Leuke post, interessant!
En als we de PV544 (die grotendeels hetzelfde is) erbij gaan tellen komen we op een aantal van 440.000. En dat voor een tijd met veel minder auto’s op de weg dan nu!
Blijft een tijdloze schoonheid.
Helaas worden dit soort auto’s nooit meer gemaakt en dankzij Wiebes gaan wij ze steeds minder zien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).