Lancia nu ook doodverklaard door Marchionne [video]

Auteur: , 25 Reacties

Sergio Marchionne bevestigt dat Lancia dood is, omdat hij moest kiezen tussen Lancia en Alfa Romeo.

Lancia is dood :(

De uitspraak volgde op een vraag van een toeschouwer die vroeg waarom Lancia geen voertuigen meer leverde voor de staatshoofden van Italië. Marchionne reageerde daarop dat men in de toekomst Maserati’s zal gaan leveren.

In een video die gemaakt is tijdens het Festival Economia Trento dat afgelopen weekend plaatsvond in Italië heeft Sergio Marchionne bevestigd dat Lancia dood is. In het Italiaans verklaart hij dat Lancia al tien jaar geld verliest en dat er voor Lancia geen markt bestaat buiten Italië. Ook geeft hij aan dat hij heeft moeten kiezen tussen Alfa Romeo en Lancia en dat Alfa Romeo de betere kandidaat was om te overleven. Er zouden miljarden nodig zijn om Lancia nieuw leven in te blazen internationaal gezien, en miljarden investeren in Lancia is simpelweg een te groot risico.

Een trieste bevestiging van wat eigenlijk al overduidelijk was: Lancia is dood.25 reacties

via Android app
Die kloot komt zo vaak op z’n uitspraken terug dat er geen touw aan vast te knopen is. Ik verwacht volgende week de onthulling van een nieuwe Lancia
@knipperlichtje: Ik zou er inderdaad niet raar van staan te kijken, maar ik denk dat het nu toch echt einde verhaal is.
Als er ooit een uitstekende kans was om een smaakmakertje voor Lancia op de markt te zetten, dan is het wel nu: de Alfa 4C vormt volgens mij de perfecte basis voor een moderne Stratos. Al is het maar als spectaculair slotstuk!
@Jochempie: Inderdaad, profiel van de zijramen past al prima.
VW wilde toch graag Alfa over nemen? Waarom niet Lancia, wereldberoemde naam, veel ‘passion’ en ‘soul’, geweldige motorsportgeschiedenis. Mooie basis om een merk weer tot een groot succes te maken dacht ik zo.

Bovendien kan het voor een prikkie…
@motoragent: whahahahahaha, daar is Lancia veel te goed voor. Alfa was gewoon in plaats gekomen van die andere ex-Fiat-patiënt binnen de VAAG-groep. Die hebben ongeveer dezelfde doelgroep, waarbinnen Alfa een betere naam heeft. Lancia had daar niet tussen gepast.
Tja beetje jammer, maar zal het ook niet zo heel erg missen.

Wel jammer dat deze dus ook niet meer gaat komen:

http://static.autoblog.nl/images/wp2013/Lancia-Delta-Concept-AG-001.jpg
@jack_abarth: Nou, ik ben er blij om… Wat een gedrocht. Lelijk en totaal niet vernieuwend. Maar dat heb ik bij meer van die “retro” photoshops.
@jack_abarth: die ging er sowieso niet komen…
Ik moet zeggen dat de delta van mijn ma toch een fantastisch fijne auto is.
Het mag dan een gepimpte Fiat zijn, maar wat is dat een ruime, luxe en comfortable auto.
En supercompleet.
Laatst maar eens laten zien dat de auto zichzelf kan parkeren. Ze had geen idee dat de auto dit zelf kon.
Even helemaal off-topic, maandag de 918 Spyder rijtest AB? Ik zag net namelijk een vlamfilm op facebook van de 0-200 dus ik hoop er stiekem een beetje op.
@flatsbats: Ah, ik had eerst even moeten refreshen…
Hij zou zijn uitspraken moeten nuanceren, ” als eerste laten wij Lancia ter ziele gaan en op termijn Alfa Romeo, ook dit merk gaat het niet redden”.
Beide merken hebben te lang geleund op hun glorieuze historie en de binnenlandse (Italiaanse) markt.
Doodzonde maar helaas onvermijdelijk wanneer je in deze tijd op je handen blijft zitten en je door de concurrentie aan alle kanten wordt ingehaald.
Snik…
Doorgaan als Carrozzeria Lancia en je enkel toespitsen op prachtige concepts en limited production series. Te beginnen met die Aurelia concept of de Stratos reviven ofzo. Maar kleinschalige meesterwerkjes. Ja, ik weet dat er op het moment meer van dat soort bedrijven omvallen dan overeind blijven, maar zo kun je wel drastisch downscalen en het merk in leven laten. En weer lekker rare en technische hoogstandjes laten zien. Waar ze bekend om staan!
@E34M5Touring: leuk bedacht, maar kijk eens naar het failliet van de Italiaanse designindustrie…. Pininfarina en Bertone zijn nagenoeg failliet, Zagato maakt af en toe iets wanstaltigs en de andere grote namen van weleer doen al jaren niets meer. Helaas pindakaas ben ik bang.

En laten we reëel zijn, ook voor Autobianchi was er geen plaats meer toen Italië actief EG-lid werd en meer buitenlandse auto’s moest toelaten.
@roppp: Maar die hadden geen FIAT achter de coulissen. Lancia niet afscheiden maar als in-house coachbuilder. Breng daar je design en development onder en laat ze op kleine schaal produceren. Desnoods onder de eigen merknaam (Fiat, Alfa) als je denkt daar meer kans mee te maken.
Maar dan blijft het niet bij een 4c maar komt er misschien meer van zulks. Eventueel met Fiat of Lancia badge. Een Lancia Fulvia op basis van een 4C is best te doen. Klein, licht en met relatief kleine motoren.
Dat hoeft niet in all carbon maar kan ook in alu of oid. Dan hoef je geen 100.000 auto’s te verkopen, kun je een paar eye catchers de wereld in laten, heb je een platform waar je kunt experimenteren met nieuwe techniek etc. T’is meer droom dan werkelijkheid dat snap ik ook wel maar kan me niet voorstellen dat helemaal afsterven noodzakelijk is.
@E34M5Touring:
Lancia is van de mooie, grote sedans en GT’s.
Gewoon iets in de stijl van Aurelia of Thesis.
Mijn zegen zouden ze in ieder geval hebben.
@Hubert: Ik zou het ook wel wat vinden. Kleine series GT modellen. Aprilia weer introduceren als productlijn.
@Hubert:
Je zegen wel.
De mijne ook.
Om vervolgens door te lopen en “iets degelijks” te kiezen.
Want dat is het grote probleem der Italianen.

De Duitse industrie heeft op tijd gezien dat het ” financiële instellingen zijn, die toevallig auto’s produceren ” zoals een VW man mij ooit netjes verwoordde.

De Italianen hebben gewoon te lang vastgehouden aan het idee van autoproductie.
En dat is simpelweg niet meer genoeg.
@desjonnies: Ik zou het tegenovergestelde willen beweren. De Duitsers bouwen beduidend meer auto’s dan de Italianen, het R&D en nu ook productie van auto’s heeft FGA outsourced, en hun grote leider is een ex-bankier van UBS.

Laatst nog over gehad met een Lancista toen we allebei voor een 4C stonden: ze kunnen het nog wel, die Italianen, begeerlijke betaalbare auto’s maken. Maar waarom DOEN ze het gvd maar eens in de twintig jaar.

Als je een Lancia wil verkopen, moet je er eerst een maken. Als je ze niet maakt zal de verkoop ‘tegenvallen’ ja.
@heidekonijn: alsof Lancia ooit massa’s auto’s heeft verkocht. Vanaf de jaren 60 waren ze vooral mooi en weinig betrouwbaar. De prachtige Gamma-serie uit de jaren 70 met boxer motor was een crime voor de eigenaren, die er hoofdzakelijk naar konden kijken. Pas toen het gekloonde Fiat’s werden, werden ze ineens betrouwbaar. En overbodig!
@roppp: En hoeveel Lancia’s moet jij wel niet gehad hebben om deze geweldige betrouwbaarheid (lachen, een sixties auto betrouwbaar) expertise tentoon te kunnen spreiden?
Mooi verdeel-en-heers verhaal van SM. Het ligt niet aan mijn wanbeleid van de afgelopen tien jaar, het is allemaal de schuld van die Alfa liefhebbers!
Logische stap. Goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).