Lijstjesvoer! Deze auto’s werden in 2015 het vaakst gejat

Auteur: , 44 Reacties

Welke types scoren goed bij het dievengilde en wie spant de kroon?

Lijstjesvoer! Deze auto's werden in 2015 het vaakst gejat

Met stip op 1 staat de Audi A5. De coupé/sportback/cabrio werd verhoudingsgewijs verreweg het vaakst ontvreemd in de eerste helft van 2015. Sowieso is de top van onderstaand lijstje een behoorlijk Duits festijn, zeker als we Seat voor het gemak even onder Volkswagen scharen. Check de top 15, maar let wel: er staan alleen auto’s in die minimaal 50 keer werden ontvreemd.

Positie
Type
Hoe vaak?
1Audi A51 op 222
2BMW 1-serie1 op 270
3Volkswagen Golf1 op 400
4BMW 3-serie1 op 435
5BMW 5-serie1 op 455
6Volkswagen Polo1 op 526
7Seat Leon1 op 667
8Audi A41 op 714
9Mercedes E-klasse1 op 769
10Seat Ibiza1 op 769
11Mercedes C-klasse1 op 1.000
12Citroën C11 op 1.111
13Audi A31 op 1.111
14Volkswagen Up!1 op 1.111
15Peugeot 1071 op 1.429

Gelukkig daalde het totale aantal autodiefstallen ten opzichte van H1 2014 wel met een fijne 15%. De daling is het duidelijkst te zien bij relatief jonge auto’s, wat de hoop doet rijzen dat fabrikanten de beveiliging tegenwoordig goed aanpakken. IJdele hoop, want het is een kwestie van tijd voor georganiseerde bendes ook de meest recente systemen kraken, maar toch.

Wel grappig om te zien zijn de gegevens in onderstaande tabel, die toont waar auto’s met Nederlands kenteken zoal worden gejat én teruggevonden.

NL auto's: waar gejat en waar gevonden?

Cijfers: Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (.pdf) via RTL Nieuws44 reacties

Dus een ruime 10.000 auto’s wordt niet meer terug gevonden? Is het niet tijd voor zwaardere straffen dan? Weet ik veel, handjes eraf ofzo..
@dutchcourage86:
Gaan we de sharia invoeren dan? Ik ben tegen! Maak die auto’s jat-proof, of hebben die autofabrikanten daar gewoon geen belang bij en leveren liever voor elke gestolen auto een nieuwe?
@9000cse: voor elk idee tegen diefstal bedenken dieven weer een manier om ’t toch te flikken. Of je auto moet ontploffen in plaats van het alarm af laten gaan, maar dan kan ‘ie beter gestolen worden met de (kleine) kans dat ie teruggevonden wordt.
@ozan: Als de auto zoveel meter bij de sleutel vandaan komt tijdens het rijden, deuren op slot laten gaan en interieur laten ontvlammen.

Denk dat de cijfers rap dalen.
@jrsmoke: Leuk idee.
En als de batterij van je sleutel zo leeg raakt tijdens je eigen autorit dat de auto hem niet meer ziet, accepteer je dan ook dat je zelf in vlammen opgaat?

Zoals auto’s nu geprogrammeerd zijn kun je, zodra er gestart is met een sleutel, ook rijden als de sleutel niet meer door de auto gezien wordt. Dat is de truc met die nieuwe uitleessystemen op afstand. Eenmaal gestart kun je er zo mee wegrijden.
Je krijgt alleen in het dashboard een sleutelwaarschuwing te zien.
Volgens mij moet het niet zo moeilijk zijn om, als dit gebeurt, de auto zo te programmeren dat het akoestisch alarm afgaat tijdens het rijden zonder sleutel. Dat zou het opsporen van een gestolen auto toch een stuk makkelijker moeten maken lijkt mij.
@ozan: en doet dat door ėn goede systemen ėn een spannende lakkleur. Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat minder rs4/6-jes gestolen zouden worden als ze geel, rood, paars, roze, felgroen etc. zouden zijn
@jochen: zsm mat zwart wrappen en klaar.

@exotic: Dat kost geld.
@dutchcourage86: Dat is een leuk idee, maar de boeven/bendes worden helaas veel te vaak niet achterhaald, en dan valt er weinig te hakken.
@dutchcourage86: Er zijn dit jaar relatief veel auto’s teruggevonden tov vorig jaar.
@awesome: Relatief toch te weinig.
@dutchcourage86: help zoeken dan…
@dutchcourage86: het wordt tijd dat we het denkbeeld dat zwaarder straffen criminaliteit verhindert eens uitbannen. Zwaarder straffen kost de maatschappij wel meer geld maar geeft niet minder criminaliteit. Lichter straffen en de besparing daaruit besteden aan een hogere pakkans lijkt me beter.
@dutchcourage86: check ff voor de gein de gegevens van België, daar worden er meer teruggevonden dan gestolen. Daar zullen dus ook wel wat Nederlandse auto’s tussen zitten. Alleen vallen die dus voor de statistici onder België…

Maw:
– trek nooit te snel conclusies op basis van een paar gegevens.
– je hebt kleine leugens, grote leugens, en je hebt statistieken…
@e1000bmw523i: niet alleen België trouwens. Dezelfde vlieger gaat op voor Duitsland.
Ik ga naar de Faröer eilanden, en neem mee…
@debunker: een harpoen?
@gop1: goed idee! Moet ik wel wat beters lenen dan een C1. Zou hij in een A5 passen?
@debunker: hoelahoep en bubble head?!!
Beetje onverwacht lijstje aan het eind. Peugeot 107? Citroën C1? Elke Audi, BMW, Mercedes en natuurlijk de Volkswagen Golf (GTI) verwacht je wel in zo’n lijstje, maar ik wist niet dat de kleintjes ook gewild zijn bij autodieven!
@jobberns: zijn de straatbeeld bepalende auto’s. Niet alleen vallen ze niet zo op maar er zijn ook ruimschoots onderdelen voor nodig.
@jobberns: die til je gewoon in een bestelwagen.
Ook zo’n voordeel van een Italiaan. De kans dat ‘ie gestolen wordt is bijzonder klein.
@lalancia: te groot risico voor de dief dat tie niet start of op de vluchtstrook strandt :p maar denk eerder dat er geen interessante Itiliaanse modellen op moment voor het “milieu” zijn.
@LaLancia: Niet perse. Het artikel zegt dat alleen auto’s die in totaal meer dan 50x per jaar gestolen zijn in het lijstje voorkomen. Dus misschien zijn wel 1 op de 10 Ferrari’s gestolen, maar zijn het er slechts 49 in totaal :) Zelfde geldt voor de Alfa’s, bijna geen courant model dat nog verkoopt (en/of gestolen wordt). Aan de andere kant, een Fiat Panda lijkt me inderdaad wel een veilige keuze …
1 op 222.

Je zou bijna denken dat het verkeerde lijstje bij dit artikel geplaatst is…
@moveyourmind: Dat is ook zo, open het pdf je en je ziet dat mauritsh ook even de bromfietsen heeft meegeteld.
Dat mensen nog steeds auto’s van het VAG kiezen blijft voor mij een raadsel.
VAG doet geen ene kont aan verbeteren van de beveiliging van de auto, navigatie oid.
Snap het wel…is ook een vorm van inkomen. Om het maar niet over de gestolen onderdelen te praten.
@werf76: populair in de verkopen betekent helaas ook populair bij het dievengilde…
@werf76: volgens mij jat VAG ze zelf, omast ze de onderdelen niet aan kunnen slepen voor hun kapotte auto’s en wel een gepeperde rekening schrijven natuurlijk.
Jammer dat niet alle Priussen worden gestolen, zou het land er een stuk mooier op maken..
@parker:
Wees gerust, die worden na de lease gewoon geëxporteerd.
Met al die andere meuk blijven we zitten, vandaar het saaie straatbeeld.
Zelfs de boeven houden van saaie grijze hokken.
Ik ben gelukkig veilig met m’n Italiaan.
In de afgelopen 3 jaar zijn er dus 10 auto’s terug gevonden in een onbekend land. Je zou zeggen dat De Grote Bosatlas wel alle landen erin had staan…
@gtwillem: En de faroer eilanden staan er wel op, tis ongelooflijk
Gewoon ouderwets beveiligen met een mechanisch slot. Dit kan zowel een wielklem als een stuurslot zijn. Dat werkt altijd het beste. Uiteraard is het wel altijd even werk. Maar hebben we ook de cijfers van de gestolen onderdelen? Volgensmij stijgt dat juist. Die kan je veel makkelijker slijten en zijn ook veel moeilijker te traceren. Airbags, koplampen en navigatie systemen, die kan je tegenwoordig ook niet meer onbeheerd achter laten…
Volgens de pdf staat de Golf op 1 met 822 stuks.

Ik moet wel zeggen dat het behoorlijk ingewikkeld is opgesteld door de SAV ambtenaren, er komen ook merken in voor, waai ik nog nooit van heb gehoord.

Maar ja, je moet toch wat met al dat belastinggeld.
Die VAG boeven hebben vast een bus olie in de binnenzak, anders kom je niet ver.
LOL, er is dus een auto gestolen van het merk “Volkswagen” en het type “Bus”

Ik weet dat er bij de RDW soms creatief wordt omgegaan met type-aanduidingen, maar deze kende ik nog niet.
@escort77:

Dat gebeurt inderdaad wel vaker.
De RDW schijnt bijvoorbeeld in de veronderstelling te zijn dat mijn Passat Variant een hatchback is, en een Golf VII hatchback een stationwagon. Rare jongens daar.
Rap even mijn A5 gaan binnen zetten… damn wat een verassing.
Bij de komst van plugin hybrides werd door verzekeraars verplicht een klasse 3 alarm aan te schaffen anders zouden ze massaal gejat worden, vooral voor russische taxi ondernemers.
Werkt het alarm of zouden ze in Rusland de Prius en Outlander niet mooi vinden?
En dat komt vaak door de Oostblok bendes: Bulgarije, Litouwen en laatst bij ons ook uit Albanië die in onze straat een A5 meenamen, een SQ5, en 2 keer een A6. En bij allemaal geen braakschade want de sleutel was besteld op basis van het VIN nummer dat in de voorruit staat en bij vriendjes laten maken. Is toch van de zotte??? Grenzen dicht. Allemaal want die komen allemaal hier naartoe. Zijn het niet de auto’s dan zijn het de LED lichten van Mercedes
Allemaal dure auto’s. Wat een verassing

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).