Man bouwt epische wankelmotor met 12 rotors [video]

Auteur: , 41 Reacties

Waar ligt de grens aan het aantal rotors in je wankelmotor? Bij 4 stuks? Of 6 misschien? Deze dude vindt van niet, hij wist er 12 in zijn blok te proppen.

Satans wankelmotor

Het resultaat is wel dat het blok een inhoud van 15,7 liter kreeg, en een kleine 400 kg weegt, ongeveer het drievoudige van een moderne vierpitter (een 1.8 TFSI van Audi weegt 131,5 kg, ter vergelijking). Als je dus zoekt naar flink wat downforce op je as, dan is dit de motor die je moet hebben.

De man die deze monstrositeit in elkaar schroefde is Tyson Garvin, een speedfreak die zijn strepen verdiende in de powerboat-racerij. Net zoals VW’s W12-motoren heeft het blok 3 cilinderrijen, wat de buitenmaten bescheiden houdt, helemaal voor een blok dat bijna 2 keer meer cilinderinhoud heeft dan een Bugatti Veyron.

5.000 pk

In zijn huidige staat levert de uberwankel – die slechts 19 draaiende onderdelen heeft – zo’n 1.400 pk en 1.100 Nm, maar zodra er turbo’s en racebrandstof toegevoegd gaan worden kan dat zo richting de 5.000 pk @ 14.000 tpm klimmen, aldus Garvin tegenover Road & Track. Hang dat maar eens achter je roeiboot, kan je lachen.

In onderstaande video’s (1, 2)- waarin onder andere een glas gemeentepils op het blok wordt gezet als bewijs van het gladde loopkarakter – zie je hoe het blok getest en ge-rollenbankt wordt. Daar moet je niet zonder gehoorbescherming naast gaan hangen…

Met dank aan Linky voor de tip!

GROWL

Start your engines41 reacties

gaaf, nu nog een versnellingsbak die het aan kan.
@xiran:

Dat is bij een powerboat toch niet zo nodig denk ik.
@carmasterr: ik d8 meer aan een toepassing in een auto.
Maar in welke auto zet je dit blok?
@gtwillem: Lijkt me wel wat voor achterin een Transporter of Vito.
@gtwillem: porsche 928
@gtwillem: Ik neem aan een powerboat aldus de tekst.

En hij wil hem turbo-en naar 5000pk? Moet toch flink wat boost worden dan.
@reistje: indd 3600 pk extra lijkt me niet dat ie dat met 2 bar red :p
@johanhummer9: de racebrandstof is dan ook een belangrijke factor
@gtwillem: in een fiat 500? ;)
@gtwillem: cv2
Heilige poep
Hoe zit dat juist in elkaar? Iets meer uitleg graag! :)
Ik zag laatst een video van een RX3 met een 6 rotor blok en dat vond ik al behoorlijk over de top. Dit slaat echt werkelijk alles! Toekomstig blok voor de RX9????

Trouwens, de 787b raceauto had een 4 rotor blok waar ze al 700 pk uit haalde, atomosferisch (900pk was ook mogelijk maar niet praktisch voor le mans).
Knap gedaan, maar ben wel benieuwd waar hij dit voor gaat gebruiken.
In 1 woord: “Respect”

Deze man is technisch behoorlijk begaafd, je bouwt niet op wat vrije zaterdagmiddagjes zo’n machine….
@406_v6: hij is er al een paar jaar mee bezig dacht ik.
Ben ook wel benieuwd hoe ze dit gebouwd hebben.
In de tweede video is te zien hoe klein dat blok eigenlijk is. Zou zo in menig middenklasse auto moeten passen. Koeling daargelaten
Je kan/mag de inhoud van een wankel-blok (of hoe je m in de volksmond moet noemen), toch niet echt vergelijken met de inhoud van een normale 4-stroke?

En heeft iemand een mening of dit blok juist zeer efficient is de kracht, of dat je er veel meer uit zou kunnen/moeten halen (voor turbo natuurlijk, die 5000 pk met turbo’s moet ik eerst nog zien).
En deze rotors hebben een inhoud van ongeveer 1300 cc; terwijl Mazda voornamelijk 650 cc gebruikt (iig in de RX8 & 787B). Weet iemand daar nog wat over te vertellen?
@gregorius: Iedere wankelmotor is efficiënt vergeleken met een reguliere 4-tact. Je mag wel degelijk inhoud vergelijken, 4-tact 2-tact diesel benzine of wankel alles kun je vergelijken.
@rw1994: Nee, niet er zit ongeveer een factor 3 verschil in. Er wordt vaak gezegt dat een wankel motor erg onzuig is voor een 1.3, maar enorm veel vermogen heeft voor een 1.3 motor. Maar eigenlijk is het een 3.9 liter. Zie bijv. http://www.amt.nl/Techniek/Aandrijving/2004/1/Rekenen-met-de-wankelmotor-2004-01-AMT027042W/
@rw1994: 2-takt en 4-takt dus. Jeezes man…
Die 5000 pk kan misschien wel, maar wordt koelingstechnisch toch een probleem in zo’n beetje elke motorruimte. Zonder turbo’s echter al erg gaaf!
De huidige W12 heeft inderdaad 4 cilinderbanken, het eerste blok van deze generatie waren in feite twee 2.8 VR6 blokken aan elkaar. De eerste W12 had echter 3 cilinderbanken met 4 cilinders elk. Hier zijn ze later vanaf gestapt ivm koelingsproblemen van de middelste cilinderbank
Ben benieuwd hoeveel liter olie dit blokje erdoor gooid per seconde. Ik zou dit blokje best wel in een stationwagen willen gooien.
@mclarenf1lm: jij houdt denk wel van blokjes en gooien ofzo?
Nou wankel wankel .. Heb ooit eens een rx8 willen kopen daar moet bijna elke 100.000km een nieuwe motor in. Onbetrouwbare muik vandaar ook de naam wankel waarschijnlijk.
@schellekens006: techneut?
@schellekens006: kom je net van de graanvelden gelopen? Elke 100.000 km de apex seals vervangen wordt aangeraden. Net zoals veelal een distributieriem wordt vervangen rond die km stand. (Hedendaags veel langer, maar is logisch want die ontwikkeling loopt sneller)
@schellekens006:

helemaal niet de hele motor, enkel de apex seals. En dat is niet zo’n ingewikkeld karwei hoor. Een wankelmotor is heel makkelijk uit elkaar te halen.
Heel gaaf dit zeg! Voor diegene die dit soort zelfbouw blokken interessant vind:

http://www.rx7club.com/build-threads-294/4-rotor-fc-build-974831/

Een Topic op het RX7 forum van een Nederlander welke zelf een 4 roter wankelaar bouwt voor zijn rx7. Ook leuk om te checken als gek bent van techniek/verspanen. Die jongen heeft serieuze skills.
Texaan ?? vast wel ..
Wankels worden veel gebruikt in powerboat races. Ik wist al van dit project, alleen had m nog niet lopend gezien. Dit blok word lastig icm een auto, er is een 6 rotor in ik dacht Australië, die in een mazda rx4 ligt. Dat ding is al niet te houden, omdat bij een tikje gas het blok al bizar snel vermogen afgeeft. Maar in principe kan je nog meer schijfs blokken maken. T is net lego.
@sleepyj: rx3 excusez moi.
Een motor voor een nieuwe mazda endurance racer :D
Ik weet niet eens wat 1 rotor doet laat staan 12.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).