Eurocommissaris wil 1 Europese tolheffing

Auteur: , 30 Reacties

Binnen Europa is elke lidstaat verantwoordelijk voor zijn eigen belastingheffing, maar toch ziet Violeta Bulc één Europese kilometerheffing wel zitten.

Violeta Bulc

Om te beginnen: wie is Violeta Bulc? Een belangrijke vraag, want weinigen zullen deze 51-jarige Sloveense dame kennen. In haar vrije tijd is ze een sjamaan die mensen over vuur laat lopen, en heeft ze een zwarte band in Taekwomndo. Daarnaast is ze sinds afgelopen november Eurocommissaris van Verkeer, en heeft in ieder geval 1 ding met ondergetekende gemeen: we zijn allebei – op zijn zachtst gezegd – niet gecharmeerd van de discriminerende Duitse tolplannen.

Als alternatief opperde Bulc gisteren in de Duitse media het invoeren van een Europees systeem op basis van de kilometerheffing. Over hoe dit precies vorm moet krijgen is ze niet zo duidelijk, en daar kunnen we inkomen. Euroopa mag dan 1 grote interne markt hebben, het bestaat nog steeds uit soevereine staten met hun eigen belastingen en invulling van het wegennet, waarbij soms ook private partijen eigenaar zijn.

Als er dus al zoiets als een Europese tol zou komen, dan is de kans reëel dat dit een belasting op al bestaande belastingen gaat worden, tenzij we er in slagen de komende jaren al onze tarieven te harmoniseren. Het idee is aardig, maar de uitvoering zien we nog niet zo 1-2-3 gebeuren.30 reacties

Opzich een goed en eerlijk idee, en voor ons kan het toch haast niet duurder worden?! Maar de uitvoering lijkt me vrijwel onmogelijk.
Ik vind het maar niets, in het kort betekend het dus dat wij mogen gaan betalen voor het herbestraten van het oostblok.
@motoragent: Lol..
Dat doe je allang hoor. En dat zul je nog lang doen ook. Maar je bent wel hartstikke sociaal hoor.. :)
@motoragent: ik denk dat een groter deel naar de zuid-europese landen gaan, griekenland enzo, die hebben zowieso niets te zoeken in europa, die kosten ons alleen maar geld
@bmwz3: zo, dat wordt voor jou weer ouderwets gezellig de zomervakantie op Texel doorbrengen.
@motoragent:
Dat doen we nu ook al, als dit dan Haag geld gaat opleveren staan ze vooraan om het in te voeren….
Zie dat belachelijke energielabel op je huis….
Het idee is aardig? Absoluut niet. Kilometerheffing moeten we echt niet willen. Echt niet.
@ihrte: want? Betalen naar gebruik (aantal km’s) is toch wat eerlijker dan betalen naar bezit.
@e1000bmw523i: mooie redenatie! Mensen die veel belasting betalen krijgen er haast niets voor terug. Zullen we dat ook even gelijk trekken?
@audirijder: Oh, zullen we die cirkelredenatie ff skippen, wil je?
Ik doe veel aan thuiswerken of pak de fiets. Ik vind het dan een beetje idioot dat ik met vrij weinig kilometers op jaarbasis (nog geen 12000 km) – en dus weinig gebruik maak van de weg – evenveel betaal als degene die – met eenzelfde model auto – vele kilometers meer maakt…
Goed dat er over word nagedacht, jammer van dit eerste idee. Kan ze ook meteen regelen dat de belasting over brandstof in elk land hetzelfde is?
@mrrallycross:
En de inkomstenbelasting overal gelijk !
En de zorgpremies overal gelijk !
En de boetes overal gelijk !
En de hoogte van drempels overal gelijk !
En de inhoud van glas bier overal gelijk !
En de maximum zuigkracht van stofzuigers overal geli., oh, wacht….
@Rob: nee, dat vind ik een beetje overdreven
@mrrallycross:
Ah! Er mogen (of moeten?) dus wel Europese regeltjes komen, maar alleen als jou het toevallig uitkomt.

*Mompelt iets in de trant van “wel de lusten, niet de lasten”…*
@mrrallycross: En wat te denken van BPM? Daar mogen ze ook wel wat aan doen.
@Edge: ja helemaal gelijk!
@Edge:
Dat hebben ze al gedaan, maar daar dan Haag alleen achter Brussel aanhobbeld als de burger er de dupe van wordt heet dat nu Co2 tax….
Oke, prima! Maar trek die lijn door. In heel Europa dezelfde accijnzen op brandstoffen, zelfde wegenbelasting(die, neem ik aan hierdoor vervangen wordt), gelijke boetebedragen, BPM afschaffen etc. etc.

Zo niet, dan wordt de Nederlandse autorijder nóg een keer gepakt. We betalen toch al wegenbelasting?
@mick09:
Nee joh!
Verschillen per land zijn er nu eenmaal. Gaarne houden zo. Uniformiteit is nu eenmaal dodelijk saai.

Het moeten nog wel blijven lonen om perse in Nederland te wonen. Of in Polen. Of in Frankrijk. Of in Italië. Of in Duitsland.
Politiek. Het kan toch niet anders dan dat je dit prachtig vindt?
Er is dus een Europese Minister + ministerie van Transport. Ja, dat snappen we.
Zo’n mooi onderdeel dat er voor zorgt dat die open grenzen ook open blijven, dat de havens bereikbaar zijn; dat soort handige dingen.
Vervolgens komt er dus een muts (het had net zo goed een eikel kunnen zijn) die daar wordt neergezet. Heb t niet heel erg goed bestudeert, maar ze had eerst ene adviesbureau en waarschijnlijk vond men haar heel irritant in haar eigen land, dat ze haar hebben ‘gepromoveerd’ naar de EU. Ik kan er ook naast zitten, mijn excuses.
Maar goed, vervolgens moet ze dus wat zeggen: want ze is nieuw en ze wil dit baantje (en een andere daarna) wel behouden. Zo’n baantje waar mensen voor je werken en waar jijzelf voornamelijk moet lunchen buiten de deur (heb je wel eens gezien hoe dik die Hans van Baalen is geworden).
Ik gok dat we nog niet af zijn van Violeta. IPV dat ze haar werk zou doen en zou roepen: Foei Duitsland, ZO zijn we niet getrouwd; komt ze met een plan wat natuurlijk NOOIT uitgevoerd gaat worden. Maar wel een plan waarmee ze vriendjes kan maken: Dure onderzoeksbureau’s, bedrijven die proto-typen gaan maken, vele uitjes naar landen die commentaar hebben, veel media aandacht. En uiteindelijk gaat t toch niet door want niet haalbaar.
Zucht.
De muts zou eens samen met het Europese ministerie van milieu die CO2 tests moeten gaan aanpakken: versneld enzo.
tol heffen is toch uiteindelijk alleen om de automobilist een poot uit te trekken.
Prima idee.
Want jullie zijn toch niet zo naïef te denken dat ONZE M.R.B en ONZE provinciale opcenten verdwijnen.
Dat kan niet, want ons ambtenaren bestand is gewend aan die centjes die onze staatskas binnen vloeien en dat geld geven ze dolgraag uit voor ons.

Dus zal dit er bovenop komen, louter en alleen om de schuldenlast van de Grieken; die zich doodleuk als land failliet laten verklaren; door ons terug te laten betalen.

Everybody happy.

Behalve wij.

Maar daar stoort de politiek zich al jaren niet aan.

Daar ligt niemand in De Haach wakker van.
@desjonnies: vooral die laatste 2 zinnen…

‘volksvertegenwoordigers’ noemen kamerleden zich. Ze kunnen niet verder van het volk staan. Oh wat waren ze beledigd toen ik een stel daarvan “veredelde ambtenaren” noemde.
@desjonnies: groeten uit Zwitserland. Ik hoef niet mee te betalen aan deze ongein! :)


(niet dat t komt hoor, maar ok).
Debiel. Echt debiel. Die hele EUSSR is debiel trouwens.
@scottishcarspotter2000: Waarop baseer jij dat? Je moet niet alleen naar populistische geleuter luisteren he.
Iedereen ziet toch dat dit niets met eerlijke betaling per kilometer te maken heeft en betaling door de vervuiler. Als ze dit willen kunnen ze beter alle wegen-, auto- en vervuiling belastingen afschaffen en 1 vast accijnsbedrag invoeren. Op die manier worden mensen beinvloed in de afstand die ze rijden, welke auto die ze rijden, waar, wanneer en hoe ze rijden.

Want elke aanpassing zorgt voor meer verbruik dus meer betaling.

De vraag is dus waarom kiezen ze voor dat kastje?
Waarom kiezen ze een nieuw systeem met extreme hoge invoerkosten? Elk kastje van +-30-80 euro… en dat in elke auto van de volledige EU. Terwijl het accijns systeem reeds bestaat en praktisch gratis aangepast kan worden.

Zouden ze dit dus wel voor spionage doeleinden willen gebruiken?
@mercedesclsfan: Simpel omdat accijns systemen niet werken aan de grenzen. Je ziet nu al tank toerisme naar Duitsland en België. Aan de grenzen van de Unie met hoge accijnzen zou dat veel erger worden. Bovendien zijn anti Europa partijen de laatste tijd in veel landen populair en hechten de landjes dus zelfs nog meer aan hun fiscale autonomie.
dat wil ik ook ..

ik ga wel bij de kassa zitten ..
Voor ons zal het wel tol worden naast de houderschapsbelasting (daarom heet het geen wegenbelasting meer)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).