Mercedes A45 AMG (2013) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 50 Reacties

De Mercedes A45 AMG moest alle andere hot hatchbacks overtreffen.

Een 2.0 viercilinder Twinscroll Turbo leverde 360 pk en 450 Nm koppel. Vierwielaandrijving was standaard, maar de power gaat pas naar de achterwielen als de voorwielen tractie verliezen. Maximaal 50 procent van het vermogen wordt naar de achterwielen gestuurd. Schakelen gebeurt met een AMG Speedshift DCT 7 versnellingsbak. Fijne gadgets als automatisch tussengas en Race Start waren voorhanden. Ook het onderstel en de remmen werden uiteraard flink onder handen genomen.

De eerste generatie A45 AMG ramt in 4,6 seconden naar de 100, terwijl de topsnelheid op een begrensde 250 kilometer per uur ligt. Optioneel kon je deze overigens laten ophogen tot 270 kilometer per uur. In 2015 kreeg de A45 AMG een update. Nu levert deze 381 pk, 475 Nm koppel en sprint je voortaan in 4,2 seconden naar de 100.

Er staan 25 stuks van de A45 op AutoTrack te koop, prijzen variëren van vanaf €36.000 tot €80.000 euro.

Pluspunten

 • Überhatch
 • Soundtrack
 • Ruimte

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Als de versnellingsbak van een A45 gebouwd voor 2015 traag oppakt, niet lekker wil terugschakelen en/of schokkerig schakelt dan is er waarschijnlijk nog geen upgrade gedaan van de software. Let op, dit komt met name voor in de “M”-stand van de versnellingsbak. De update kan bij de Mercedes dealer aangevraagd worden.
 • Er is een probleem met de turbo’s geweest voor auto’s van voor februari 2014. Door vervuiling in de olietoevoer naar de turbo kon er te weinig olie in de turbo komen. Hierdoor kon deze harder dan gewenst slijten waardoor speling op de turbo kon ontstaan. Dat kon uiteindelijk desastreuze gevolgen hebben. De meeste auto’s zullen op dit probleem gecontroleerd zijn (en een nieuwe turbo gekregen hebben in geval van problemen).
 • De Race Start is verslavend leuk, maar als hij veel gebruikt is heeft dat ook gevolgen voor de aandrijflijn als je pech hebt. Als de auto schudt bij het wegrijden heeft je versnellingsbak waarschijnlijk interne schade.
 • De A45 AMG mag best een klein beetje olie verbruiken tussen de oliebeurten in.
 • Die oliebeurten moeten overigens elke 20.000 kilometer worden uitgevoerd. Daarbij moet ook de olie van het achterste differentiëel niet vergeten worden. De versnellingsbak wil je elke 50.000 kilometer van fris sap laten voorzien.

Carrosserie en interieur

 • Met name auto’s van voor de facelift hebben nog wel eens last van piepjes en kraajes in het interieur, zeker als ze een wat heftiger leven hebben gehad.
 • Het Aerodynamics Package is een zeer gewilde optie. Zonder oogt de A45 AMG erg bescheiden.

Onderstel

 • Er is een standaard onderstel en een sportonderstel. Het sportonderstel is behoorlijk stug, dus daar moet je van houden.

Bekijk hier het aanbod van de A45 op AutoTrack.50 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Volgende video: Ferrari F12 – occasion video & aankoopadvies
Deze komt precies op het goede moment :-)
@vetnek: vertel?
@dutchdriftking: ben me aan ‘t oriënteren op een hot hatch.
@vetnek: een RS3 met geniale 5 pitter? Alleen wel een remmen upgrade uitvoeren ivm de problemen die daar mee geweest zijn.
@dutchdriftking: alles behalve dat xD
@vetnek: haha. Mag ik weten waarom?
@dutchdriftking: dat hele gezeik met die remmen misschien? Ik weet trouwens niet hoe dat is afgelopen….
@baasbenz: zoals ik zei, gewoon een upgrade naar R8 remmen doorvoeren en dan ben je er vanaf. Hebben ze fabrieksaf met de facelift welke sinds kort te koop is ook gedaan. En dan even doorsparen en naar JD voor een kuurtje. Ik heb al 540pk voorbij zien komen….
@dutchdriftking: slechts R8 upgrade!…
@dutchdriftking: “gewoon”.. Zo’n RS3 is al niet goedkoop. Heb je eindelijk je centjes bij elkaar, moet je er nog een paar duizend tegen aan kletsen om fatsoenlijk te kunnen remmen.
@rikus: als je het van je laatste zuurverdiende centen moet doen, koop je lekker een Kia. Een RS3 koop je omdat je geld hebt, en dus niet van je laatste geld. Je opmerking slaat nergens op.
@ghost: “Als je het van je laatste zuurverdiende centen moet doen, koop je lekker een Kia.” Als je het hebt over een opmerking die nergens op slaat.. Maar goed, je moet het niet te letterlijk nemen. Ik ga er vanuit dat je m’n punt wel snapt. Op een dergelijke auto als een RS3 wil je na aankoop niet nog even een paar duizend besteden om fatsoenlijk te kunnen remmen. Zoiets hoort gewoon goed voor elkaar te zijn.
@rikus: hot hatches a A45, RS3 of M135i worden zelfden standaard gehouden. Als je dan toch bezig gaat wil je vroeg of laat een upgrade van de remmerij. Mede omdat dit soort auto’s regelmatig naar de 500pl gaan. Dus ik zie het probleem niet zo.
@dutchdriftking: kan je beter gewoon gaan voor een keramische remset. Geen problemen mee + zeer lage onderhoudskosten. Ja het kost een bak geld, maar r8 remmen of remmen vervangen in het algemeen ook.
@baasbenz: er staan prima 8V’s te koop op het moment voor prima prijzen. Een setje keramisch kost je 4K, dan heb je nooit meer gezeur. Anyway, ik heb ook geen RS3 gehaald maar heb een S1 gekocht in the end, toch lekker zelf schakelen.
@dutchdriftking: teveel gewicht in de neus en te voor de hand liggend. Focus RS, A45 of M135i spreken me wel aan. Hoewel de laatste geen “echte M” is…
@vetnek: voor de laatste @wouter contacten. Die heeft er sinds kort een en kan wel vertellen hoe het als daily bevalt.
@vetnek: de Bmw rijdt daarentegen het lekkerste , deze Mercedes blijft een voorwiel aangedreven auto met haldex koppeling.
@vetnek: Ik stem op M135i want zescilinder.
Jammer dat de getoonde auto geen AMG-Performance uitlaat heeft, dan klinkt ie nog beter! Blijft alsnog een ruig ding! En de aandachtspunten vind ik vrij normaal, dit is natuurlijk niet je alledaagse hatchback.
@tdu2zonda: Aan de andere kant vind ik een dergelijke aanschafprijs dan te hoog. Kan aan mij liggen, maar ik vind de prijs/kwaliteitverhouding in dat opzicht matig tot slecht. Als je voor een vierdeurs hatchback zo’n bedrag neertelt en hij dan ook nog eens zoveel aandachtspunten heeft..
@hight96: Het zijn – mogelijke – aandachtspunten. Degene die in zo’n ding rijden raggen hem vaak ook flink af.. (niet allemaal, rustig maar..). Zo’n ding krijgt heel wat te verduren dus, het blijft allemaal materiaal uiteindelijk. Dat launch control is wel leuk allemaal alleen het trapt wel je hele aandrijflijn aan gort
@lekkaah: Daar heb je inderdaad wel een punt!
Geen hele gekke dingen, maar je moet wel een aardige gok durven nemen wil je dit tweedehands kopen.
Bovendien die olie interval is veel te lang… voor dit soort auto’s hoort dat 10k te zijn.
Gewoon even honderdduizend euro voor een aangeklede, vrouwelijk vormgegeven, mini Benz met een slecht klinkend 2.0etje…mijn jezus wat een gestoord individu moet je zijn om dat bedrag kapot te gooien op zo’n ding…

220.000 oude guldens dus…
@cpp1: Daarom is het ook een A45 AMG occasion aankoopadvies. Scheelt je toch een aardige duit!
Overigens een ton in Euro’s, ik denk dat je dat niet red als je alle optie’s aanvink. A45 zit zo tussen de 65K-95K op NL-kenteken.

OT: ik vind het een bommetje van een auto, met een heerlijk geluid, maar eerlijk is eerlijk, een hoop geld!
@cpp1: Hij is bij lange na geen 100.000 Euro. En daarbij betalen genoeg mensen een vergelijkbaar bedrag voor een RS3/RD4. Wat in feite ook niet meer is dan een Volkswagen met wat meer chroom en een beter interieur.

Ik vind het wel een heel fijn bommetje, maar zou persoonlijk wel kiezen voor een facelift model.
@eelco74: helemaal compleet aangekleed zit zo’n ding op 95k. Dat is op een haar na 100.000 euro. Natuurlijk zijn er slechts enkelen die hem zo aankleden. Maar toch. Dat zo iets dat bedrag kan kosten is echt van de zotten. Die rs3 is ook te duur, echter krijg je daar wel een erg goed klinkende 5 cilinder en het ziet er ietsje minder vrouwelijk uit.
@cpp1: RS3 en 2M zitten op dezelfde bedragen, totaal van de zotte voor een Golf formaat auto. Vind ik dan.
@E34M5Touring: een hatchback wordt vaak als instapper gezien (is het ook vaak), toch is de golf veel praktischer dan mijn E92 coupe. Enige verschil is dan nog looks, want zo’n A AMG (of M135i for that matter) komt bizar dicht in de buurt van ‘mijn’ prestaties laat staan dat zo’n ding een stuk praktischer is

Ps. Ook ik vind een hatchback ‘minder auto’ dan bijv een c klasse of 3 serie, maar op papier is er niks van te zeggen
@lekkaah: Jawel maar qua prijs zitten ze ook bizar dicht op jouw auto. Als je zo’n ding een beetje aankleed ga je zo ongelofelijk snel richting bedragen ver over de 80k, dat is niet gezond meer hoor. En sommige dingen mogen voor de basisprijs echt wel aanwezig zijn. En als je echt los gaat rij je gewoon in een hatch van 95k. Daar koop je ook een hele dikke 5 serie voor, om maar eens wat te noemen.
@E34M5Touring: mee eens hoor absoluut! En het is niet eens zo dat het ligt aan dat er een boel (meer) onderdelen die veel meer krachten moeten kunnen verwerken, want hij is idd vanaf 65k
Gewoon doortrapte marketing joh, ze weten dat zo’n gast niet gaat bezuinigen op de opties
@E34M5Touring: ik koop dan inderdaad liever een dikke M5 van 4 jaar oud ofzo
@lekkaah: Niet om lullig te doen, maar ga eens met vier man op pad. Dan is er zeker een flinke klasse verschil tussen een C-segment hatch en een D-segment sedan.

Zeker de A-klasse en 1-Serie kun je beter als een 3+1 zien dan volwaardige gezinswagens. Bagage voor vier personen is juist ook lastig doordat je dan eigenlijk een bankje plat moet gooien. In een sedan blijft genoeg plek over.

Voor korte stukje kan je als chauffeur nog schipperen door wat naar voren te gaan, maar voor een lange reis zit ik het liefst op m’n eigen manier zonder dat de vierde man achter me z’n benen in z’n nek moet leggen.
Men noemt Audi-RS altijd als een auto waar je als maloot echt hard kan gaan.
Zo’n AMG45 is niet anders. Bij een MB experience die ik mee heb mogen doen, konden we met deze en met een C63 hetzelfde dingetje met bochten rijden. Zo’n C63 klonk machtig, maar niemand kwam ook maar in de buurt van wat ze met een A45 konden; gewoon gas erop en gaan.
Echter, voor een hele hoop geld zit je alsnog in een Aklasse. Voelt beter dan een Clio, maar voor het zelfde geld zit je in een klasse of 2 hoger toch een stuk lekkerder.
Alle A45AMG’s moet je lekker laten staan. Een 2015-model zit je doorgaans een stuk safer mee.

De race-modus klinkt leuk maar het is nogal omslachtig om deze te activeren en doe je dat voor het stoplicht, is degene naast je sowieso al vertrokken voordat jij je A45 in deze stand heb staan. Voegt dus niks toe.
Jammer van Breedveld zou daar nooit iets kopen (Penoze van Someren) Mercedes a45 is wel super natuurlijk.
Zit een Renault of een MB blok in?
@c200: Renault blok is alleen de kleinere 1.5 Diesel
@c200: Renault die een AMG blok maakt?!
@c200: wij hebben er een met Renault motor en versnellingsbak… strepentrekken met dat ding.. in mijn broek omdat het ding niet vooruit te branden is en ik een keer moet invoegen op de E17 tijdens de spits…
Vriend van me heeft gewoon een getuned A160 benzine met 340nm uit een 1.6 liter motortje en hij rijdt er de meeste lease bakken mee zoek…
@steelfighter: Ik kan het zelfde met een XC70 D5 wat is je punt?
@dieselkameel: dat een a45 feitelijk overkill is voor de openbare weg, een 1200 kg zware torretje met 340nm is snel zat en niet te vergelijken met een schoenendoos van 1600 kg op olie😌
@steelfighter: Alles met meer dan 250/300 pk is overkill in Nederland. Op snelwegen is vooral veel koppel lekker. Daarom rijdt ik in mijn 1700kg olieslurpende schoenendoos
@steelfighter: dan heeft hij sowieso de handbak want die motor op de automaat is 1 groot drama.
Ik zou zo’n eentje wel willen ipv m’n S63. Is hij geschikt voor mensen van rond de 2 meter? Of wordt het dan al snel wat krap?!
@nielskoster: Ik ben zelf 1.99, ben slank postuur maar de stoelen zijn vooral tekort/krap.
Ritje van 2uur was het wel echt zat.
Zeker als je nu een S gewend bent kan ik het mij niet voorstellen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).