Mercedes E-Klasse (W212) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 39 Reacties

Kom maar op met al die flauwe taxigrappen, want vandaag behandelen we de Mercedes E-Klasse in onze aankoopadviesvideo.

Mercedes E-Klasse

We vonden het hoog tijd eens aandacht aan de Mercedes E-Klasse als occasion te besteden. De W212 kwam in 2009 op de markt en werd leverbaar als Limousine en Estate. Er zijn uiteraard ook E-Klasse Coupés en Cabriolets verkocht, maar dat zijn echt andere auto’s met hun eigen set aandachtspunten, die we niet in dit aankoopadvies zullen meenemen.

Zoals het een echte Mercedes betaamt werd de nieuwe E-Klasse volgehangen met nieuwe gadgets, sommige standaad en andere optioneel. Zaken als Lane Keeping Assist, Adaptive Cruise Control, en Blind Spot Monitor zijn tegenwoordig op veel auto’s leverbaar, maar Mercedes leverde het dus al in 2009. In 2013 werd de facelift doorgevoerd, waarbij de losse koplampen werden samengevoegd tot één unit. Belangrijkste was echter dat de betrouwbaarheid fors verbeterd werd, zodanig zelfs dat de auto bij een groot Brits consumentenonderzoek als betrouwbaarste nieuwe auto werd bestempeld. Naast de gebruikelijke benzine- en dieselmotoren werd de E-Klasse ook als (Diesel-) hybride geleverd.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan ongeveer 575 stuks van de Mercedes E-Klasse W212 te koop. Daarvan zijn er ongeveer 400 uitgerust met een dieselmotor en ongeveer 160 met een benzinemotor. Ook zijn er nog een aantal hybride E-Klasse te krijgen. Het overgrote deel van de auto’s heeft een automaat, slechts 10 auto’s hebben een handbak. Vanaf ongeveer €9000 euro kun je gaan shoppen, de duurste auto´s kosten tussen de €70.000 en €80.000 euro.

Pluspunten

 • Comfortabel.
 • Vol met slimme techniek.
 • Degelijk imago.

Aandachtspunten
De Mercedes E-Klasse zit vol techniek, maar die techniek was ook nieuw op moment van introductie. Met name vroegere bouwjaren lijken bovengemiddeld veel last van met name elektrische storingen te hebben.

 • De brandstofpomp zorgt nog wel eens voor problemen, waardoor de auto soms niet wil starten of minder vermogen levert dan normaal. Meestal is dit eenvoudig op te lossen, maar soms is vervanging van de brandstofpomp (te vinden onder de achterbank) de enige remedie.
 • Contactsloten lijken storingsgevoelig bij de vroege bouwjaren. Alleen vervanging van het contactslot verhelpt dit probleem.
 • Elektronische gremlins willen ook nog wel eens de kop opsteken. Foutmeldingen en afslaan van de motor hebben vaak te maken met gecorrodeerde stekkers en/of slecht aansluiting van stekkers op een computer.
 • Houd bij het starten met startkabels rekening de instructies aan die in de handleiding vermeld worden. Doe je dit niet dan loop je grote kans op foutmeldingen en elektronische storingen. Een reset van de auto bij de dealer is dan vaak de enige manier om dit op te lossen.
 • Soms wil de hendel van de automaat niet meer uit “P” schakelen. Vaak is dit te wijten aan een te lage accuspanning maar de oorzaak kan ook zijn dat de schakelaar voor de remlichten kapot is. Mocht één van deze zaken niet de oorzaak zijn, check dan in je tellerhuis of de auto de stand van de versnellingsbak aangeeft. Als er geen “P”, “D”, “R” of andere standaardstand af te lezen is, dan is er waarschijnlijk een probleem met de schakelunit zelf.
 • Als een viercilinder diesel op drie cilinders loopt hoeft er meestal alleen een stekkertje vervangen te worden op één van de injectoren.
 • De Piezo injectoren van de E250 CDI zijn gevoelig, simpelweg vervangen is niet altijd genoeg om problemen te verhelpen omdat er erg kleine marges zijn waarbinnen ze moeten opereren.
 • Automaten hebben elke 80.000 kilometer of elke 3 jaar een vloeistofwissel nodig. Als ze niet netjes worden onderhouden gaan ze vaak bonken en trillen en uiteindelijk willen ze er nog wel eens helemaal mee ophouden.
 • Problemen met het hybride systeem zorgen ervoor dat de auto helemaal uitschakelt. Het is in dit geval niet mogelijk om door te rijden op alleen de verbrandingsmotor. Met name de vroege hybrides hadden nog wel eens last van storingen, maar deze zouden met software-updates verholpen moeten zijn inmiddels.

Zoek de E-Klasse of een andere auto op Marktplaats.nl.39 reacties

vind m eigenlijk alleen echt mooi als ie mooi is uitgerust zoals velgen en pakket, anders moet t me zo denken aan een taxi, heb normaal een hekel aan mensen die dat zeggen maar zie dit model 80% van de tijd als taxi worden gebruikt
Vuistregel om zonder garantie een Merc te kopen: Neem altijd van het model de facelift, dan zijn de meeste kinderziektes er wel uit en dán kun je er lang van genieten.
@dare2think: dat heb je nu eenmaal met Italiaanse auto’s. oh nee wacht..
@dare2think: vuistregel van een auto die nieuw erg duur was. ALTIJD met een jaar volledige garantie kopen. Scheelt je een boel ellende.
@dutchdriftking: Ik voel weer een lezersvraag-idee opborrelen over “welke vuistregel gebruik jij bij het kopen van je auto” maar ik heb al wat kruit verschoten dacht ik zo ;)
@dare2think: @casperh lees je mee? :)
Ik heb de E-klasse nooit mooi gevonden (op de nieuwste na), maar de prefacelift versie van deze generatie vond ik wel iets hebben. Echt een heel eigen gezicht. Bij de facelift werd dat helaas om zeep geholpen.
De coupe vond ik wel erg fraai (ook alleen als prefacelift). Zeer strakke bak die de tand des tijds volgens goed gaat doorstaan.

Het valt me overigens ook op dat ik niet erg veel E-klasses zie rijden (op de taxi’s na). Dan hebben BMW en Audi toch betere zaken gedaan met hun modellen.
Casper zag er bijna uit als taxichauffeur, netjes!

Ik heb dit model eigenlijk nooit echt een mooie E-klasse gevonden. Zijn voorganger, de W211 vond ik nog een echte E-klasse met een prachtig interieur. Dat vond ik bij de W212 stukken minder. Na de facelift is hij er wel beter op geworden ervoor, maar hij kan me niet bekoren. Ik ben een Mercedesliefhebber maar ik koos steevast voor de F10 5-serie in plaats van deze E-klasse. Tegenwoordig is dat weer helemaal anders, gelukkig!
Altijd zoeken naar een E-klasse zonder AMG pakket. Een AMG pakket op deze wagen is als een gereformeerde dominee op Adidas.
Mooie auto met een AMG styling, maar kan echter de W211 niet evenaren!
De W212 … ik weet niet. Doe mij maar mijn facelift W211 met 5.5 liter V8 (388pk). Nét geen AMG maar ach, 0-100 in 5.3 seconden voldoet ook prima:-)
@T5Power: dan zijn we met twee. Met mijn winterbanden haal ik die 5,3 seconden nu wel even niet ;). Kan W212 echter ook wel smaken
Ik vind ‘m nog altijd mooi als Limousine, E200 benzine met Exclusive exterieur en Avantgarde interieur. Met wat opties heb je voor 65 mille een hele puike auto.

Overigens mag een E400/500 4matic ook he, geen bezwaar. Denk alleen in realistische termen.
Het probleem van dit soort auto’s is imago. Ideaalbeeld voor de jonge kansarmen uit de Rifgebergte maakt het wat mij betreft een auto met crimineel aureool.
dus altijd voor de station gaan en nooit een amg
@giulio: FOAD
Merry xmas of vier je die niet? @esprit84:
@giulio: criminele interesse sowieso
Heb zelf een pre-facelift 350 CDI Coupé gehad. Ruim, extreem goede GT, maar dat is ook echt waar je hem voor moet gebruiken, in een stad is hij wat lomp. Ik heb in vier jaar tijd ongeveer 135k ermee gereden, waarvan het merendeel op de snelweg en dan is er wat mij betreft geen betere auto. Ook is de 350 CDI motor super krachtig en wat mij betreft vervangbaar voor een kleinere als je portemonnee dat beter uit komt. Ik had er een trekhaak op, die heb ik vaak genoeg gebruikt voor een aanhanger van meer dan één ton, en hij trekt het zonder moeite.
Ik ben zelf nogal een gadget-freak en ook daarvoor is deze auto uiterst geschikt, er zit heel veel op waaronder ook een groot deel standaard is.
De beslissing om hem weg te doen was een hele zware. Gelukkig krijg ik een hele mooie ervoor terug.
@mercedesclk350: Ik heb gezien op AJ wat het gaat worden. Prachtig ding man, zeker! Gefeliciteerd en veel plezier ermee. Ik ben benieuwd naar betere foto’s.
Ben ik nou de enige die het gewoon een knappe auto vindt?
@mikkeloentje: nee hoor!
In de juiste uitvoering vind ik het ook een knap ding. Gewoon een heel nette kilometervreter.
@mikkeloentje: nee hor!! Het heeft een behoorlijke eigen design en dat kan ik zeker waarderen.
Mijn oom heeft er al een sinds 2009. E350 full option amg pakket. Eerste eigenaar
@maghreb030: Proficiat, mijn oom namelijk niet…
@senne: Mijn oom heeft wél een Force Trax Gama.
Bouwjaar weet ik niet zo 123, maar wel full options want hij heeft airco, tevens ook 1e eigenaar.

Qua finesse, interieurafwerking, prestaties en design kan hij zich moeiteloos meten met de w212 in dit artikel overigens.
Prachtige auto, een van de mooiste Merc modellen in lange tijd als je het mij vraagt. Jammer dat die karakteristieke koplampen na de facelift niet meer terug kwamen. Die versie, met Avantgarde pack vind ik echt heel fraai. Ook als coupe trouwens, vind ik mooier dan een C klasse coupe oid.
Hij blijft prachtig. Veel mooier dan de A6 en 5Serie uit die jaren wat mij betreft. Toch wel iets meer storingen/foutjes dan ik had verwacht. Al zijn niet alle problemen even groot kan iets als een gecorrodeerd stekkertje toch een flink hoofdpijn dossier zijn.

Owja en 50FPS!!!1
De Pre facelift vind ik erg mooi. Helaas zijn ze mij qua wegenbelasting te duur.
Een plezier voor de ogen, die 60fps! De auto ook trouwens, dat hoekige design gaat lang goed blijven. Ik ben de w124 bijvoorbeeld ook nog niet beu gezien
Olie van de automaat moet
Moet elke 60.000 km of éénmalig
Of bij 120.000 éénmalig
W212 pre-facelift zal zonder twijfel lang mooi blijven door zijn hoekigheid en zijn “heupen”. Al helemaal een E63 AMG estate
Uiterlijk vind ik m mooier dan de huidige e, maar het interieur van die dingen is compleet ruk. En dat moeten sportstoelen voorstellen? Dat klokje in het midden doet me ook denken aan de jaren 40, zal wel een mercedes ding zijn
Een klant van me heeft een E250cdi 4-matic estate van 2014. Ondertussen zelf 120.000km daarop gezet.
1 probleem gehad met de airco, die deed het plots niet meer. Bij controle bij de dealer vonden ze niks. Er werd niets vervangen maar hij deed hetgewoon terug…
Voor de rest nooit iets voor gehad. Top wagen!
Buiten de elektronische storingen blijkt deze Benz best degelijk te zijn. Had ik ook niet anders verwacht, gewoon weer een echte Benz.
Mijn vader heeft een 2011 S212 E350 4-matic met AMG pakket. Zwart met cognac interieur. Echt een hele fijne auto. Heerlijk comfortabel. Qua dashboard vind ik de W211 persoonlijk wel wat mooier, exterieur is erg afhankelijk van de uitvoering.
Als Mercedes liefhebber vind deze niet echt mooi, voor mij maar liever W114/W115 W123 en W124.De lelijkste E-Klasse is de W210.
Vaker gekeken voor een E500 W212 en die heeft een probleem de Steuerkette. Een ketting die uitrekt vanaf 200.000km. Daarvoor moet de hele motor eruit!! Aardig duur grapje
@730ld:
Voor zover ik weet heeft alleen de W211 500 van na de facelift en tot september 2006 soms last van kettingen en kettingspanners die uitrekken cq “verspringen”. Ik heb een auto die is voorzien van een motor die met zijn serienummer in de prijzen valt, echter tot nu toe heeft die geen problemen opgeleverd. Een auto zonder zwakke punten af fabriek ga je niet vinden en een zwak punt wil ook niet per definitie zeggen dat elke auto er last van zal hebben. Ondertussen geniet ik vooral van ‘m :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).