Met alcohol en drugs op achter het stuur? Extra hoge straf

Auteur: , 27 Reacties

Het lijkt erop dat de Nederlandse overheid eindelijk keihard gaat optreden tegen mensen die betrapt worden met alcohol en drugs op achter het stuur. Het plan is dat er een zerotolerance-beleid komt waarbij een combinatie van alcohol en drugs of een combinatie van meerdere drugs helemaal niet meer toegestaan is.

Zero tolerance voor alcohol en drugs

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) hebben een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt voorgesteld om strenger te worden op het gebruik van drugs in het verkeerd.

Een beetje drugs mag straks nog steeds, maar als blijkt dat de drugs gecombineerd is met alcohol of dat er meerdere soorten drugs gebruikt zijn dan geldt er een nullimiet. Een druppel alcohol of milligram drugs kan dan al voor ontzegging van de rijbevoegdheid zorgen.

Voor het opsporen van alcohol zal gebruik worden gemaakt van de bestaande blaastest en voor het opsporen van drugs zal de politie een speekseltest gebruiken. Heel streng lijken deze regels nog niet, maar het is in elk geval een stap in de goede richting. Als alles volgens plan verloopt moet deze regelgeving in juli 2015 van kracht zijn. (via: rtlnieuws.nl)27 reacties

Wat jammer zeg, ik vind het juist altijd zo prettig rijden: strak door de bocht.
Wat een flauwekul weer. Als je stoned bent kun je gewoon rustig naar huis rijden. Hoogstens een beetje te voorzichtig, of te langzaam, maar in ieder geval niet overmoedig zoals na teveel alcohol. En waarom wel een soort drug maar niet meerdere soorten door elkaar? Wie heeft bepaald dat dat gevaarlijker is?
@Dino2400: Stoned rijden gaat inderdaad rustiger, maar ik weet uit ervaring dat je reactietijd ook dramatisch omhoog gaat.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Stoned rijden is even gevaarlijk als rijden terwijl je moe bent. Als stoned rijden verboden wordt, dan zou je ook niet meer mogen rijden als je moe bent.
@berlinetta: dat mag ook niet. Maar het is wel erg lastig te controleren.
@645ci: Ja ik weet dat het niet mag. Ik bedoelde ook dat het al verboden is.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Ik denk dat je stoned en high zijn door elkaar haalt.
@Dino2400:
zeker net jointje gerookt of niet?

dit soort posts bewijzen maar weer dat softdrugs je beoordelingsvermogen aantasten ..
@super: Zeker nooit een jointje gerookt?

Dit soort posts bewijzen maar weer dat we hier met een koppige burger te maken hebben die niet weet wat ‘bewijzen’ betekent. Een dubbel blinde test met 85 proefpersonen lijkt me wat meer kracht hebben, dan dat sociaal geaccepteerde politiek correcte gezever van je.

http://www.tokeofthetown.com/2010/05/study_marijuana_doesnt_affect_driving_performance.php
@Dino2400:

Ook stoned kun je niet rijden.

Je bent inderdaad niet overmoedig zoals met alcohol, maar je mist wel reactiesnelheid.
En dat heb je wel gewoon nodig in het verkeer.
@Dino2400: Je kunt beter wit nemen dan reageer je sneller..lijkt me
@Dino2400:
Zelfde als ik me medicijnen slik met gele stickers, waar duidelijk op staat de dit het reactie vermogen aantast, dus VERBODEN om machines te bedienen auto te rijden en, jaja, buiten te spelen!!, dus rij ik geen auto op die tijden van inwerken en uitwerken van de medicatie, kwestie van plannen van het autogebruik of geheel niet innemen, pas na thuiskomst weer.
Dus stoned achter het stuur tja maximale strafeis, zelfde geldt, althans mijn mening, ook voor drankgebruik of de combinatie van die 2, gewoon maximaal straffen en rijbewijs innemen en verplichtte cursus door de overtreder zelf te betalen, en daar bovenop nog een fikse boete naar inkomen, ik zou zeggen minimaal 1 maandinkomen, minus de woonlasten, pakken waar het zeer doet, dus je kan je maandelijkse verplichtingen niet meer nakomen eens kijken wat je partner en kinderen er van zeggen als je geen vreten kan kopen.
En in t geval van vrijgezellen tja auto afpakken en per direct door de shredder heen,mag je zelf het knopje indrukken heb je toch nog plezier van je auto.
@hanzel: waarom zou de auto van een vrijgezel door de shredder moeten en die van iemand met een gezin niet?
@Ra1kkoneN:
Omdat de getrouwde de ellende van zijn thuisfront over zich heen krijgt, en die vrijgezellige niet dus of zijn hele inkomen als boete of zijn voiture door de shredder, keuzes maken, hij/zij koos er voor om onder de invloed achter het stuur te kruipen dus dan mag er nog een keuze gemaakt worden, verplichte keuze !!. je inkomen dus alle vaste lasten blijven onbetaald of de auto …… tja keuzes maken moeten we allemaal niet allemaal even leuk…..
Vreemde regel of ligt het aan mij?
“Een beetje drugs mag straks nog steeds, maar als blijkt dat de drugs gecombineerd is met alcohol of dat er meerdere soorten drugs gebruikt zijn dan geldt er een nullimiet. ”

Dus je mag best drugs gebruiken.. maar je mag dan geen druppel alcohol aanraken. Kunnen ze trouwens al wel testen of dat men geblowwed heeft of een andere drug genuttigd heeft?
@super
Heb jij zelf wel eens een jointje gerookt dan? Of roep je zo maar wat en stap je zelf wel in de auto met 2 biertjes achter de kiezen?
Lijkt me normaal.
Wat voor stumperd ben je als je onder invloed van alcohol en drugs gaat rijden.
Zero-tolerance pakt vaak kafkaesk uit. Overtredingen die geen gevaar opleveren worden dan ook strafbaar. Denk aan snelheidsboetes voor drie kilometer te hard, denk aan mensen die eergister gedronken en geblowd hebben, een minieme hoeveelheid in hun bloed hebben maar toch tegen en boete aanlopen. Er is immers nul tolerantie.
Verstandiger en redelijker is uitgaan van wat daadwerkelijk gevaar oplevert.
Overigens deel ik de mening dat de overheid “eindelijk keihard gaat optreden” niet. Het aantal doden door alcohol in het verkeer is internationaal gezien erg laag. Zo gek doet de overheid het blijkbaar niet.
Er moet natuurlijk wel aanleiding zijn voor de wout/juut/smeris om je ook een drugstest te laten doen. Lijkt me een goed initiatief.

De gast met z’n leipe shit ouwe video’s moet maar gaan oppassen!
Zien ze voorgeschreven medicijnen ook als drugs in deze test? De gedachte van zero-tolerance is goed, maar als je ook in de problemen komt omdat je eergisteren een glaasje whisky hebt gedronken en je gewone voorgeschreven medicijnen gebuikt, dan gaat het toch weer scheef.
Ik zeg niet dat het goed is om te blowen en rijden, maar ik weet alweer hoe het gaat zijn, men wordt betrapt met een minimale hoeveelheid THC in zijn/haar speeksel en krijgt gelijk de hele CBR-NSB achter zich aan en mag de komende 5 jaar lekker veel psychiatrische onderzoeken ondergaan en natuurlijk blijven aftikken..

Blowen en rijden is net als moe zijn en rijden, als je het niet kan moet je het niet doen, en als je daardoor zelf gevaarlijk gaat rijden is dat jouw probleem en mag de boete van mij X 2, maar ik vind als je gewoon normaal rijdt en er worden toevallig sporen van drugs gevonden ze niet zo moeilijk moeten doen, maarja Nederland kennende…
Nouja, de staat moet ergens geld mee kunnen verdienen dus dan stel ik het volgende voor. Inderdaad een zero tolerancebeleid. Geen alcohol of drugs achter het stuur. Niks. Tot aan de huidige toegestane hoeveelheden een redelijke boete uitdelen, bij de promillages daarboven een echt forse boete en het huidige afpak-promillage iets verlagen.
Mmm alcohol snap ik! Maar met marihuana ben je de rust hemzelve en rijd je altijd netjes volgens de snelheids limiet. Met coke spiegel je totdat je een ons weegt. Nee zonder geintjes. Alcohol en drugs op in het verkeer is niet goed. Ooit een keer gepakt en heb het gelukkig geleerd nu. Respect hebben voor de medeweggebruikers.
In mijn geval kan ik beter 6-7 flessen bier pakken en gaan rijden dan een halve joint. Man wat kan ik toch slecht tegen die zooi, dat is echt niet normaal.

En nu komen we bij het punt waarom het, net zoals alcohol, verboden dient te worden. De één kan er goed tegen de ander. De ene keer valt het goed, de andere keer niet. Kortom teveel risico’s bij elkaar en vandaar een verbod erop.
‘ns even denken, wanneer was ook al weer de laatste keer dat ik ben gecontroleerd… dat moet toch al snel 10-15 jaar geleden zijn. Dus als je je een beetje inhoudt is de pakkans nog steeds nihil.

Begrijp me niet verkeerd, zero-tolerance juich ik alleen maar toe als het om de combi drank/drugs gaat. Maar ik lees vooral een hoop grote woorden, wat gaat dit in de praktijk schelen? Hoeveel extra rij-ontzeggingen gaat dit jaarlijks opleveren, als controle-acties niet worden geïntensiveerd?
Grootste probleem is dat de drugstesten nergens op slaan.
Wat test men? Gebruik van de dag ervoor? Daarnaast meeste drugs is niet meetbaar via speeksel. De test is vrij eenvoudig te verkloten…
pfff mag je nou echt helemaal niets meer….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).