Nederlanders racen auto met brein over circuit Lelystad

Auteur: , 11 Reacties

De toekomst is hier!

Nederlanders racen auto met brein over circuit Lelystad

Vandaag heeft Nederland een heuse primeur in de handen geschoven gekregen. Op het Midland Circuit in Lelystad werd de finale gehouden van de Formula Brain-competitie. Hierbij zitten de coureurs niet achter het stuur van de auto, maar ‘besturen’ ze de auto met hun hersenen vanuit een doodnormale stoel.

Om de finalisten bij elkaar te krijgen, heeft Vodafone de afgelopen vier weken kwalificaties georganiseerd. Dit werd uiteraard niet op dezelfde manier als in de finale gedaan. Nee, tijdens de kwalificaties mochten de deelnemers een soortgelijke uitdaging uitvoeren, maar dan via simulaties. Vervolgens werden de snelste ‘coureurs’ uitgenodigd om het in Lelystad tegen elkaar op te nemen voor de eindprijs.

Nederlanders racen auto met brein over circuit Lelystad

De manier waarop het werkt is vrij simpel. De coureurs krijgen een speciale ‘helm’ op het hoofd, die de hersenactiviteit van de bestuurder in kwestie opmeet en via een 4G-netwerk doorstuurt naar de auto. Is de hersenactiviteit hoog en wordt er een sterke focus opgemeten, dan gaat de auto steeds sneller. Wordt er amper hersenactiviteit gemeten en is het brein als het ware neutraal, dan gaat de raceauto juist langzamer.

Hoewel het vandaag als spel werd georganiseerd, heeft Vodafone er een specifiek doel mee voor ogen. Het bedrijf voorziet dat de techniek in de toekomst gebruikt kan worden om lichamelijk gehandicapte mensen een zekere mate van zelfstandigheid terug te geven.

Nederlanders racen auto met brein over circuit Lelystad11 reacties

Gaaf dat dit kan! Mooi doel ook voor ogen
omslachtig computerspelletje dmv techniek die al 20 jaar bestaat ..
@lincoln: hahaha wat moet jij een k*tleven hebben 😂
@sameshitdifferentday: gezien de dingen die hij hier achterlaat, denk ik dat ook. Hij is waarschijnlijk als kind in een ketel met azijn gevallen. Zweet azijn uit en woont in een bezemkast bij een azijngroothandel.
Mooi initiatief, maar om voorwerpen met je gedachten te bewegen of stil laten staan heb je niet persé een helm nodig.

Met moveyourmindfoolness kan dat ook… Moet je voor de gein eens een duur horloge met wijzers die het nog gewoon goed doet uit de la pakken en een hamer uit de gereedschapskist…

Vervolgens ga je met gesloten ogen heel diep in gedachten en denk je dat de tijd stil staat en beeld je je in dat je met de hamer keihard op je dure horloge slaat… Volg met de hamer in je hand je gedachten zonder er bij na te denken…

Laat dan al je gedachten los en open je ogen… Je hebt de tijd stil gezet met je eigen gedachten…

En ontspan…
@moveyourmind: heerlijk dit :’)
Had de nieuwe F-1 auto van Audi kunnen zijn.

(vooroverhang)
Dit heeft een hoog Homer Simpson-gehalte.
@galverink: dan blijft de auto stilstaan… D’oh!
De auto gaat langzaam bij weinig hersenactiviteit… maar goed dat ze geen ABers onder die helm hebben gezet.
Zoals mijn oma altijd zei: wat ze allemaal al niet niet verzinnen tegenwoordig…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).