Harley-Davidson doet nostalgisch, maakt weer fietsen

Auteur: , 39 Reacties

Back to the roots.

Harley-Davidson doet nostalgisch, maakt weer fietsen

Harley-Davidson staat vooral bekend om de motorfietsen die het gemaakt heeft. Toch hebben de Amerikanen meer dan alleen gemotoriseerde tweewielers gemaakt. In de jaren ’10 en ’20 maakten William S. Harley en de gebroeders Davidson namelijk een reeks fietsen. Die fietsen brengt het merk nu terug, in gelimiteerde oplage.

In het specifiek spreken we over de ‘Model 7-17 Standard bike’ die Harley-Davidson in 1917 ter wereld bracht. De fiets wordt nu door het Harley-Davidson in Milwaukee en het in Chicago gebaseerde Heritage Bicycles opnieuw in serie gebouwd. De fietsen werden oorspronkelijk door Harley-Davidson gemaakt om jonge mensen aan te spreken, in de hoop dat ze vervolgens een motorfiets van ze zouden kopen. Dat effect zullen ze tegenwoordig niet meer hebben. De reden daarvoor lees je in de laatste alinea.

Harley-Davidson doet nostalgisch, maakt weer fietsen

Wanneer we zeggen dat het om een kleine oplage gaat, liegen we niet; Heritage Bicycles, dat de productie voor haar rekening neemt, maakt zal in totaal niet meer dan tien exemplaren maken.

Elk van de fietsen komt er exact hetzelfde uit te zien. Heritage Bicycles rust de fietsen ieder in een olijfgroene kleur uit. De fiets wordt afgemaakt door de hand van een lokale kunstenaar, die de fiets van handgeverfde strepen en accenten zal voorzien. Het museum zal de verkoop van de fietsen op zich nemen. De verkopers verwachten om en nabij de 4.200 dollar voor één fiets.39 reacties

En mocht je er eentje willen: vanaf overmorgen komt er voor ons Europeanen een importheffing van 25% bovenop. Met dank aan Trump en z’n door hem ingezette handelsoorlog.
@RRRobert: Ik hoop zo dat hij niet nog eens 4 jaar president word. Wat een egoïstische narcist is dat zeg.
@fendercd60: ik ben ook zo blij dat ik niet in dat compleet doorgesnoven overcompenserende land woon.
@mikje90: We verschillen hier op AB allemaal van autosmaak, hebben zo onze eigen merkvoorkeur en staan soms lijnrecht tegenover elkaar maar als ik deze reacties zo zie dan zijn we het er allemaal over eens dat trump (ik schrijf het met opzet niet eens met hoofdletter) toch wel de grootste farce aller tijde is van de VS en dat het Amerkaanse volk de consequenties van het verkiezen van deze flapdrol wel goed mag voelen.
@markie123: Nee hoor, ik vind Trump wel vermakelijk. En de president is in de VS gelukkig niet degene die het land draaiende moet houden.
@Jochempie: het maakt me eerder bang hoe men hoer nog massaal in het rtl boulevard journalistiek trapt..
@lekkaah: aan het eind van de rit is het zijn bedoeling Amerika sterker te maken, niet Europa… Als mens is het een drol, maar zakelijk (besturend) denk ik niet voor niets zo groot geworden…
@s73phan: Hij is wel iemand die rijk is geboren. Schijnbaar was ‘ie tien keer zo rijk geweest als hij zijn erfenis op een beleggingsrekening had gezet als dat hij nu is. Maar hij moest het perse aanraken :)
@lekkaah: Men lijkt bang te zijn voor zichzelf te denken. Ja, Trump is een impulsieve clown, maar als je ziet hoeveel moeite “goeie” presidenten hebben om iets in het congres voor elkaar te krijgen, kan ik me niet voorstellen dat Trump uiteindelijk veel kwaad kan. Behalve voor het milieu. Dat vind ik wel irritant. Anderhalve graad temperatuurstijging gedurende een paar decennia lijkt weinig, maar het zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt, woestijnen groter worden, landbouwgrond schaarser wordt, veel extra diersooren uit zullen sterven.. “Ik kan het niet zien dus het bestaat niet”. Dat is een flat earther argument.
@Jochempie: De aarde IS plat! Kijk maar eens op youtube en geniet..
@fiero: Hoe korter de afstand, hoe kleiner de hoek :)
@Jochempie: Gelukkig bestaat er nu een “groene” Harley!
@Jochempie: je hebt niks aan milieu als je land op lange termijn weggeconcurreerd gaat worden door bijvoorbeeld een china..
Bovendien zijn Amerika’s bijdragen afgelopen jaren veel meer (relatief) geweest dan de meeste landen wat bijvoorbeeld een EU maar ‘normaal’ vond.. en dan verontwaardigd trump zwartmaken als hij het niet meer ziet zitten om het allemaal van zijn bordje te veen
@Jochempie: laat ik het zo zeggen, milieu begrijpt iedereen, economie dan weer niet echt..
@fendercd60: verbaas je niet, verwonder je slechts…..ik sta er niet raar van te kijken dat hij nog een termijntje er aan vastplakt.
@RRRobert: europa ging net zo lekker…….
@rrrobert:

het is de schuld van Trump dat JIJ meer tax gaat betalen ??

ja domme sukkel ..
had je maar niet op Trump moeten stemmen ..
@lincoln: Soms is het misschien beter om niet te reageren, dan een reactie te plaatsen “om maar een reactie te plaatsen”.
@RRRobert: als ik mij niet vergis dan heeft de EU een tarief van 25% op gemotoriseerde fietsen ingesteld, niet op fietsen waar je voor moet trappen. Net als spijkerbroeken in het algemeen en niet alleen maar Levi’s. Harley en Levi’s dienen in de media slechts als voorbeeld omdat het lekker bekt
@RRRobert: de EU heft al jaren hoge importheffingen op bijv auto’s en heeft disruptieve belastingen. Logisch dat hij vereffent. Daarnaast is het de EU zelf die nu weer de bal terug kaatst. Een beetje inperking van de globalisering valt juist toe te juichen!
@dieselaer: klok en klepel verhaal.

De VS heeft bilaterale akkoorden gesloten met z’n buurlanden (NAFTA), met China en Europa waarin wederzijdse importtarieven zijn vastgelegd. Deze gaan al heel ver (je moet bijvoorbeeld niet proberen commerciële parallelimport te realiseren van Levi’s kleding, dat lukt domweg niet).

Punt is, dat de Amerikaanse consumptieverslaving die men in de afgelopen decennia heeft opgebouwd (kopen op krediet, het gemiddelde gezin in de VS heeft 5 creditcards, waarvan 3 maxed out) dat de handelsbalans volledig is doorgeslagen: de Amerikanen hebben een gigantisch handelstekort gecreëerd, waarbij de dollars veel harder naar buiten vliegen (door import) dan binnenkomen (door export).

Trump is van mening dat deze balans wordt veroorzaakt door ‘oneerlijke’ concurrentie, ‘slechte’ handelsverdragen en de geheime politieke agenda van de Chinezen, maar feitelijk is dit alles symptoombestrijding. Amerika is verslaafd aan leven op krediet. Maar als Trump dáár aan zou werken, moet -ie vooral de banken aanpakken. Diezelfde partijen die de wereld tien jaar geleden ook in een crisis stortten vanwege het financieren van ongedekte kredieten…
Nuja, roots… Harley begon in 1903 met motorfietsen en heeft pas later wat ongemotoriseerde tweewielers gebouwd. Leuk fietsje, maar voor dat geld liever iets met Sram Red en Zipp-wielen…
@dizono: Ouch… Doe mij maar Di2 met DT Swiss wielen dan..
@Jochempie: op de mtb neem ik een rohloff. Nooit meer derailleur voor mij.
@gasskaas: doe mij maar een klein adroit uit 1995 in gator linear fade, of coral reef.
@gasskaas: nieuwe achter deraileurs met koppeling zijn ook echt een grote verbetering. Ik heb echt nooit problemen met mijn 1×10. Voor wel een narrow wide blad nodig maar het fietst echt stukken beter.
@gasskaas: Rohloff naaf? Amateur :) Pinion versnellingsbak natuurlijk.
@jochempie: Wel eens open gemaakt? Mooi spul, maar een tandje vervangen is gewoon kut. Dan doe ik de rohloff wel. Meneer de onderhouds amateur ;)
@gasskaas: Welk tandje vervangen..?
@jochempie: De pinion is veel makkelijker van binnen, maar de rohloff is lekker makkelijk in onderhoud. Vind de pinion top, maar nog niet verliefd. Met tandje bedoel ik uiteraard tandwielen, als in je brackets.
@jochempie: ach, dromen mag. Heb hier nu een fiets met Dura Ace staan, dus zeker een fan van de vismolentjesfabriek.
@dizono: Fijn spul. Ik twijfel nu tussen Ultegra Di2 en DA Di2 voor m’n volgende fiets. Qua fitness ben ik DA gewoon absoluut niet waard, maar de fiets waar het op moet komen heb ik zelf ontworpen dus daar mag wel wat bijpassend mooi spul op komen. Iets anders dan elektronisch schakelen kan trouwens niet, mocht je het jezelf afvragen waarom ik daar over blijf praten.
@Jochempie: sowieso nooit meer kabels voor mij, Di2 is heerlijk, altijd raak schakelen zonder meerdere halen te hoeven doen en net zo belangrijk, nooit meer geratel.

Nu aan het kijken voor volgende Di2 of Sram etap, dat laatste heb ik zelf geen ervaring mee.
Harley-Trapson
@california: Harley-Johnstone. Maar die zullen alleen de hardcore fietsers snappen.
@california: Harely-Condition
@california: is wat anders als de Harley-Parkinsons :-)
Voor dat ding ruim 4 mille betalen…

Gooi een hengel in een willekeurige Amsterdamse gracht uit en binnen de kortste keren heb je wel 20 van dit soort fietsen bovengehengeld…
Super mooie fiets!!! Beetje duur dat wel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).