New MINI (2000 – 2006) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 69 Reacties

Begin 2000 blies BMW het merk MINI nieuw leven in met de New MINI (R50). Een kleine premium hatchback die het vooral moest hebben van z'n charmante voorkomen.

Maar dat was niet het enige wat deed denken aan het verleden, ook de sportieve rijeigenschappen werden erg belangrijk voor het nieuwe model. Al snel was het karretje favoriet bij huisvrouwen en reclamebureaus, met als gevolg dat de New MINI niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. De New MINI kreeg een facelift in 2004 en in 2005 kwam er een cabriolet (R52) op de markt. In 2006 kwam er een geheel vernieuwde versie op de markt. De nieuwe MINI werd in eerste instantie alleen in Oxford gebouwd, waar de oorspronkelijke Mini (die in 2000 uit productie ging) ook gebouwd werd.

Onderhuids vinden we veel BMW techniek. In eerste instantie waren er alleen viercilinder 1.6 benzinemotoren leverbaar, variërend in vermogen van 90 tot 218 pk, voor dieselrijders was er geen keuze helaas, dan moest je in België shoppen waar de One D 75 en later 88 pk leverde. Er waren enorm veel mogelijkheden om de MINI aan je eigen smaak aan te passen, zowel met originele MINI accessoires als met spullen van andere aanbieders.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan zo’n 690 New MINI’s van 2000 tot en met 2006 te koop. Ongeveer 80 daarvan zijn cabrio’s, de rest is een driedeurs hatchback, aangezien er toen nog geen vijfdeurs leverbaar was. Een kleine 50 stuks zijn uitgerust met een automaat en ongeveer 400 stuks met Climate Control.

Prijzen beginnen rond de 3000 euro en lopen op tot ongeveer 13.000 euro voor de fraaiste exemplaren.

Pluspunten

 • Aimabel voorkomen
 • Stuurt top.
 • Eindeloos veel mogelijkheden voor personalisering.

Aandachtspunten

 • De handgeschakelde Midlands versnellingsbakken van de One en de Cooper voor de facelift gaan nogal eens stuk. Revisie van zo’n bak kost bij een specialist zo’n 1000 euro. Na de facelift werd deze vervangen door een degelijker exemplaar van Getrag. Die gaan echter ook nog wel eens stuk, revisie is bij die bakken meestal onbegonnen werk.
 • Bij de Cooper en Cooper S duidt een huilend geluid in de versnellingsbak op olietekort.
 • De volgende twee recalls lijken alleen van toepassing op auto’s vóór levering in Nederland, maar houdt er desondanks rekening mee, zeker bij geïmporteerde exemplaren:
  ◦ Auto’s gebouwd tot augustus 2001 zijn teruggeroepen omdat er een brandgevaar was bij het tanken door statische elektriciteit.
  ◦ Een tweede recall (ook voor auto’s gebouwd tot augustus 2001) ging om een upgrade van de fuseekogels en de bovenste draagarmen aan de voorzijde van de auto.
 • Een laatste recall was van toepassing op alle auto’s van voor december 2002. De handrem had een upgrade nodig bij die auto’s.
 • Bij de Cooper en Cooper S kan een ratelend geluid bij lage toeren betekenen dat de distributieketting opgespannen moet worden, of dat de klepstoters beschadigd zijn.
 • Het ratelen kan echter ook betekenen dat de supercharger op z’n eind is.
 • De vaste remleidingen onder de auto zijn roestgevoelig. Dit is een APK-afkeurpunt.
 • Voer langzaam het toerental op en check of je geratel onderin het blok hoort. Een ratel is meestal het gevolg van olietekort.
 • De stuurbekrachtigingspomp maakt veel herrie, maar dat is normaal. Juist de exemplaren die stil zijn gaan vaak kort daarna stuk. Stuk gaan kan op twee manieren: 1. af en toe uitvallen. 2. constant blijven draaien, ook met het contact uit. In het laatste geval moet je de accu afkoppelen, in verband met brandgevaar.
 • Een bonkend geluid achter is waarschijnlijk het gevolg van versleten topmountrubbers. Dit is redelijk goedkoop te vervangen.
 • Een bonkend geluid voor wordt soms door hetzelfde euvel veroorzaakt, maar het kan ook duiden op versleten anti-rollbar bevestigingspunten.
 • Draai het stuur van helemaal links naar helemaal rechts, en terug. Als er een vreemd bonkend geluid te horen is, moet de kruiskoppeling waarschijnlijk vervangen worden.
 • Sommige wielen hebben last van afbladderende lak.
 • Check goed of er geen sterretjes in de voorruit zitten, de rechtopstaande voorruit vangt makkelijker stenen.
 • De afdekkingen van de A-stijl willen nog wel eens van de auto waaien, en hetzelfde geldt voor de scuttles, plastic spatbordranden en de luchthappers van de Cooper S. Check dus of deze goed vastzitten.
 • Vroege exemplaren (2000 / 2001) waren gevoelig voor lekkage bij de A-stijl, herkenbaar aan vochtige matten in het vooronder. De lekkage zorgde ook voor elektrische problemen. Er waren meerdere oplossingen voor dit probleem, maar die zijn niet altijd uitgevoerd. Checken dus.

Zoek de MINI of een andere auto op Marktplaats.nl69 reacties

Dikke Mini jonguh!
@joostm91: Soms mis ik die ‘dislike’ knop…
@josxkrs: Why?
Bedoel er verder niets mee, MINI van Martijn is en blijft een dik ding
@josxkrs: eigenlijk is er niet mee met dikke Mini, maar dan weer Jonguh! Te gaan roepen…
@r32turbo: ‘eigenlijk is er niets mis mee, met dikke Mini. Maar om dan weer jonguh! Te gaan roepen…’ Dat was neem ik aan de reactie die je in je hoofd had zitten? Mijn reactie daarop: slaat allebei niet echt ergens op.
@josxkrs: wauuw, dankje had ik net nodig! Zal vast een 10 krijgen morgen…
@josxkrs: wat een lange lijst met mankementen!
@sergio72: net een Mini!
Wederom veel aandachtspunten, mij niet gezien.
@josxkrs: martijn is een fervent Mini rijder. Hij kent de Mini van binnen en buiten (zowat). Hij heeft hier nagenoeg echt álle aandachtspunten opgesomd.
Ik zelf heb een R50 cooper. Ik ben nagenoeg geen merkwaardige dingen tegen gekomen.
@bjornjacobs: ik had er zo nog 10 bij kunnen bedenken hoor, maar dan was het een video van een half uur geworden! ;)
@MartijnGizmo: sommige dingen slaan nergens op .
Onderdelen vallen er niet zomaar af dat heeft een oorzaak . Foute montage of afgebroken klemmen
En dan is volgens sommigen hier VAG onbetrouwbaar. Man man man wat een lijst.
@bmwm4: die van de passat was nog een stuk langer :)
@nasty: Integendeel, als je het lijstje bij de Passat bekijkt is dat misschien langer, maar zijn de aandachtspunten verdeeld over meer motoriseringen/varianten. Waar een Waar je bij een Tfsi op moet letten is voor een TDI misschien wel helemaal niet van toepassing.

Dus zelfs een Passat kan redelijk betrouwbaar zijn, mits je met een grote boog om de gevoelige uitvoeringen heenloopt. Maar die zitten er bij alle merken wel tussen. En veel staat of valt met de manier waarop de vorige eigenaar met de auto omgesprongen is en de staat van onderhoud.

Maar het artikel ging over de Mini. Ik zou er best één durven kopen. Én ook wel één willen hebben, al was het omdat een Mini ontzettend leuk naast de S-type staat (ook al zo’n auto met een lange lijst aandachtspunten, maar in de praktijk het nog niet zo slecht doet, integendeel).
edit; -thx, aangepast-

Zou graag zo’n guitige Cooper S op de oprit hebben staan, mijn vriendin wil er echter niet in gezien worden. Omgekeerde wereld…
Koelwater verlies ook een puntje van aandacht
Mijn advies; gewoon niet.
@sbelali: gewoon wel doen, m’n moeder heeft een r56. Het rijdt echt fantastisch en er is nooit wat mee.
@ettie: Die heeft een turbo… Is toch minder leuk als een supercharger ;)
@Gizzi: hij heeft geen turbo, helaas. De meeste maneges hebben dan ook meer paarden onder de kap. Maar ondanks dat is het een lekker autootje om mee over landweggetjes te sturen.
@Gizzi: dan
@boenderaar: nee… Beter…
Controleer ook af en toe de motorsteun rechts. Die wil nog wel eens knak zeggen. Maar over de mini.. Het blijft een geweldig model.
En dan waren mensen aan het klagen dat de 156 veel aandachtspunten had…
@mclarenf1lm: in plaats van te tellen kun je ook kijken wat het eigenlijk voor punten zijn. Dan zie je dat het meeste algemeen is en dat de lijst buitengewoon mierenneukerig is. Van elke auto is zo’n lijst samen te stellen als je iemand vraagt met verstand van zaken.
Ik zie vrij weinig ernstige zaken.
Het blijft toch wel een heel leuk karretje. Leuker dan bijvoorbeeld een 500 als je het mij vraagt. Maar de lijst met aandachtspunten is best lang zeg..
@viezefreddyw: Doe mij de 500 maar. Heb je een nieuwere auto voor dezelfde prijs.
@aggy32: Nieuwer is niet altijd leuker.
Het blijft toch een guitig autootje. Weinig auto’s rijden zo leuk als de eerste New Mini. Per generatie wordt ie telkens saaier en volwassener. En een supercharger is altijd goed. De Mini One benzine motor en Cooper motor zijn exact hetzelfde. De One heeft een terug getuned Cooper blok. Het is overigens gewoon de 1.6 uit de Chrysler Neon…
@gtwillem: Naar mijn weten is het een Peugeot-Citroen blok (PSA) die BMW toen ook in de BMW 1-serie gebruikte.
@Gizzi: Nope, dat is in de tweede generatie (R56) pas zo… R50/R53 heeft een Tritec-blok, samenwerking tussen MINI en Chrysler, vaag verhaal waar geloof ik ook aardig wat Braziliaans overheidsgeld in gegaan is. Wordt nu trouwens nog steeds als licentiebouw in één of andere Chinese sedan gebruikt.
@MartijnGizmo: Oké, weer wat geleerd. De nieuwste generatie heeft het blok van BMW gekregen de 1.5. Maarja, qua looks is de Mini er in mijn mening niet meer op vooruit gegaan. De R53 blijft het leukste blok, de R56 heeft de mooiste looks.
@gtwillem: helemaal mee eens, ben geen fan van de new mini maar de series 1 klopte tenminste nog, bij de versies erna kloppen de verhoudingen totaal niet meer..
Ze rijden inderdaad zo geweldig leuk! Mijn moeder heeft er 6 jaar lang 1 gehad, maar helaas helemaal uitgebrand. Oorzaak: onbekend. Maar na het lezen van de aandachtspunten, en met name de stuurbekrachtigingspomp zou dit wel eens de schuldige geweest kunnen zijn. Wagen vlatte zomaar vlam in de garage, huis had ook aardig wat schade.

Leuke video Casper, en de wagen van de cameraman is een bruut ding!
tjonge jonge wat een lijst aandachtspunten, ik houd het voorlopig nog wel even bij mijn polo.
Ze rijden perfect. Heb zelf een Mini Cooper S R53 (de r53 is de benaming voor de S, heeft niks met de facelift te maken) gehad en deze bij beektuning laten aanpassen naar een stage 2 en er een andere uitlaat op gezet (miniplay). Dit maakte de beleving des te aangenamer, mensen verwachten niet dat deze Mini zo snel van ze plek afkomt. De supercharger in de S t/m 2006 maakt een lekker schreeuwerig geluid en de uitlaat *plopt* af te toe lekker wanneer je het gas los laat.

Nadeel zijn de onderhoudskosten, maar dit kan ook zeker aan je rijstijl liggen. Bij mij moesten er elk jaar nieuwe banden onder en had ik altijd wel wat puntjes bij het klein/groot onderhoud. Kosten zo’n 1500-2500 per jaar bij de officiële dealer.
Heb zelf een R53 uit 2003, heerlijke wagen om mee te hoeken en het geluid van de compressor is om te kwijlen.

Wel nog een paar punten waar je op moet letten is vooral bij de Cooper S het olieverbuik, ze lusten nog wel is olie.
En ook zelf al tweemaal meegemaakt is de aircopomp wil ook wel eens kapot gaan waardoor er geen koude lucht meer komt in de cabine.

Voor de rest gewoon KOPEN en hoeken met de Mini en sws customize ;)
Heb ooit een keer mogen rijden in een R53 met GP kit (zeg maar een MINI GT3 RS/ CSL). Dat was erg bruut. Compressor maakt een geweldig geluid!
Ik mis nog wel een paar pluspunten:
– Lage afschrijving. Ik heb mijn 2002 Cooper voor 4.500 gekocht, 800 euro onderhoud gehad, 60.000 km mee gereden en voor 4.950 verkocht. Er is veel vraag naar en ze zijn bijna altijd leuk uitgerust.

– Jong uiterlijk. De Mini kocht ik toen ik voor mijzelf begon. Klanten zien niet gelijk dat je een 12 jaar oude auto rijdt en hij oogt sympathiek. Andere merken/modellen zien er gauw gedateerd uit.

Altijd met een smile die auto gereden. Als je een goed exemplaar vindt, vallen de onderhoudskosten echt heel erg mee.
Vriend van heeft zo’n Works GP van de laatste serie. Knap ding hoor. En gaat als de donder. Klinkt ook zo trouwens. Komt me een geluid uit, knallen op de overrun!! M’n pa kreeg er een mee als voorloopauto op z’n 5 serie. Cooper met sportonderstel. Knetterhard afgeveerd maar wat kon je hoeken met dat ding.
Een Getrag versnellingsbak die kapot kan? Dat hoor je ook niet vaak. Sowieso best wat puntjes, hoewel ik mij steeds afvraag wanneer iets als puntje word aangekaart. Hoe groot of klein moet het daarvoor zijn?

Verder mijn complimenten aan Martijn!
Oef, wat een jappiejokobak.
Ik snap niet dat mensen een Mini Cooper S als daily driver kunnen hebben. Wat een verschrikking zeg. Leuk als je even gaat knallen met dat ding en het rijdt als een kart maar elk kiezeltje voel je als je gewoon van A naar B moet. Daarnaast blijft het toch een soort van handtasje voor de vrouwelijke bestuurders.
Als vrouw zijnde kun je er misschien nog in laten zien maar als kerel wil je hier toch niet in gezien worden. Persoonlijk vind ik ze net zo lelijk als de New beetle en de Fiat 500. Ze hadden die auto’s nooit nieuw leven moeten in blazen. Elke facelift worden ze lelijker en groter. Ik koop liever voor 15.000 een mooie echte oude mini dan zo’n nieuw lelijk hok.
@gerjan: Fout, fout, fout…

Met zo’n Mini wil je als man misschien niet gezien worden, maar wordt je wel gezien…

Vrouwen zijn gek op de Mini… Als vliegen op de stroop…

Zo’n Mini is alleen niks als je als man de aandacht van andere mannen wilt krijgen. Dan kan je beter een échte mannenauto kopen…
@moveyourmind: Hmm, eigenlijk nog nooit zo over nagedacht…ik denk dat je wel eens gelijk kunt hebben.

*vuurt mobile.de aan*
@gerjan:
‘Kerels’ die zich druk maken of ze wel gezien kunnen worden in een bepaalde auto…. Of nog erger, ‘kerels’ die voor andere ‘kerels’ gaan bepalen of hij wel gezien kan worden in een bepaalde auto…….

Zijn net wijven joh, die ‘kerels’….. Zelfde kaliber als ‘Heb ik een dikke kont in deze broek?’ of ‘Wat zij aan heeft is zooooo 2013!’.

Als man kun je gewoon in ELKE auto gezien worden.
Overigens kun je als vrouw ook gewoon in ELKE auto gezien worden. Idem voor transgenders.
Niet mijn auto, maar hij schijnt nogal goed te rijden.
Nooit geweten dat die Mini’s zoveel aandachtpunten hadden, jezus wat een lijst zeg!

Ik heb verder nauwelijks ervaring met Mini’s maar wat ik wel weet is dat die stuurbekrachtigingspomp verschrikkelijk irritant is. Ik heb eens een testrit (na reparatie) met zo’n One moeten maken maar na 2 minuten werd ik al he-le-maal gestoord van. Onacceptabel wat mij betreft.
Als ik dan toch een New Mini moet kiezen, dan deze maar….de 2e en 3e generatie werden steeds groter en klopten de verhoudingen totaal niet meer…vooral de nieuwe versie met die idioot grote koplampen en achterlichten, geen gezicht, maar leuk voor het vrouwtje of kapper…
Lang zitten twijfelen tussen een Mini Cooper s en Fiat Grande Punto t-jet.

Maar geniet de onderhoudskosten van een Mini toch maar voor een gechipte Grande Punto gegaan.

Maar blijven leuke auto`s die mini`s
Stoer en zeer strak rijdend karretje, way cooler dan ‘zogenaamde mannen auto’s’.
Met zelf een beetje goed opletten, prima karretjes. Zo’n dergelijke lijst met aandachtspunten kan iedere auto hebben.
Leuke chopped sticker van Mightycarmods achterop. :D
Komt er nog een lijstje met alle mods Martijn?
Wij hebben een tijdje een 2007 Cooper S als 2e auto gehad in Kaapstad. Ja hij is spijkerhard geveerd (1e gen minder geloof ik) maar de continue smile op je gezicht maakt alles goed. Was een automaat met flippers en dat reed geweldig. Erg mooie balans in het onderstel op bochtige weggetjes. Voor lange afstanden is het iets minder; dan wordt het allemaal iets te lawaaiig en stuiterig. Maar zolang je zelf enthousiast rijdt wordt je beloond. Nul problemen mee gehad trouwens maar ik was er wel op voorbereid. Als je alleen maar van A naar B wilt moet je geen MINI nemen, als je plezier wil wél. Inderdaad niet echt een mannenauto maar met de juiste kleurstelling valt dat nog best mee. Ik vind zelf de 2e gen een veel mooier interieur hebben; 3e gen is echt mislukt. Zou in NL nu wel een R53 1e gen S Cabrio willen vanwege de compressor.
Mijn tante (huisvrouw van middelbare leeftijd, jawel) had een vrij vroege ‘New Mini’.
Instapmodelletje (One) in het rood met een kek wit dakje.Stuurde echt wel leuk! Het uiterlijk is wel grappig en ik vond ‘em snel zat. Tenminste, je had het idee dat je best van je plek kwam ;-) De werkelijkheid zou waarschijnlijk tegenvallen, maar dat is toch totaal irrelevant.

En ach, het rammelde en kraakte wat, je hebt chronisch ruimtegebrek (mijn Coltje is niet veel groter, maar die kan wel met fatsoen een kratje pils meenemen…), overzichtelijk is ie niet en er waait af en toe iets van af inderdaad. Eigenlijk gewoon een slecht ontworpen en gebouwde auto dus. Maar hij heeft wel wat. Gewoon een vroege One. Met precies niks geen poeha erop. Dat vind ik nog wel geinig. Hmmmmm……. Wellicht….. Vind ze alleen een beetje prijzig voor een slecht ontworpen auto…..
3x raden wat ik rij :-) Bij mn eerste cooper uit 2002 is de versnellingsbak naar de haaien gegaan, nu heb ik een facelift cooper s, die is gewoon prima, geen problemen. Ondertussen heeft ie +- 200pk en dat loopt echt als een malle, woon -werk verkeer wordt er zelfs leuk van!
En de diesel kwam uit de yaris.
Ik wist niet dat de mini niet in Nederland als diesel geleverd werd. we hebben 2 dieselversies gehad op de zaak en naar mijn weten waren die niet geïmporteerd. Dat autoblog is ook zo leerzaam + gtwillem.
Waarschijnlijk vond de cameraman the italian job een leuke film 😉
@sanderm3: ik moet bekennen dat ik die nog nooit gezien heb… :)
@martijngizmo: zie mijn reactie hieronder
Daar komt deze mini met huilende compressor goed in beeld. De remake dan uiteraard.
Ik heb vier jaar een Cooper uit 2005 gehad. Eén van de eersten die de Getrag bak kregen, gelukkig nooit problemen mee gehad. Wel een keer de airco stuk gehad (kapotte condensor) in hartje zomer Stuurbekrachtiging maakt idd een geluid als een tandartsboortje maar werkte verder heel goed. Ik vond de 2005 versie ook de laatste mooie Mini, daarna is ie eigenlijk steeds meer opgeblazen geraakt. Het rijgedrag van deze auto’s is altijd onovertroffen gebleven, maar het uiterlijk werd me veel te controversieel.
Merk dit in de garage ook. Veel problemen met deze mini’s ze zijn niet betrouwbaar te noemen. Veel dingen die stuk gaan en vaak problemen.

En daar betaal je wel een flinke aanschafprijs voor…
@martijngizmo Hoe heb je dat sportstuurtje erin gekregen? Is dat moeilijk en hoe heb je bijvoorbeeld de airbag uitgeschakeld zonder dat de boordcomputer op tilt slaat? Zou zit ook graag in mijn R53 doen.
@vwscirocco: OMP naaf met een extra gaatje erin geboord voor de knipperlichtring, weerstandje in de airbagstekker. Stuur is inmiddels vervangen door een MOMO Mod.07, maar die zit op dezelfde naaf. :)
@MartijnGizmo: Thnks. Ga ik ook maar eens proberen! Zal even zoeken naar een online beschrijving

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).