Nissan Leaf – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 45 Reacties

In 2011 introduceerde Nissan de volledig elektrische Leaf. Die naam staat voor “Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family car”.

De vijfdeurs hatchback heeft een actieradius van ongeveer 160 kilometer. In 2013 werd de Leaf vernieuwd en groeide de actieradius tot 199 kilometer. Er kwamen drie uitrustingsniveaus waardoor de Leaf niet meer standaard over een rijke uitrusting beschikte. De niveaus van basis naar luxe zijn Visia, Acenta en Tekna. Ook is de kofferruimte 40 liter groter van het model na de facelift.

Voor korte afstanden is de Leaf een prima auto, maar moet je langere reizen maken dan kan je je afvragen of het handig is dit met een Leaf te doen. De vraag die je daar tegenover kan zetten is of je voor die enkele vakantie en dat ene bezoekje aan je schoonmoeder per jaar een vervuilende auto met verbrandingsmotor nodig hebt. De meeste ritjes zijn immers kort. Even de kids naar school, even boodschappen doen, retourtje werk á 15 kilometer. Heb je daar een zware fossiele brandstofstoker voor nodig, of kan je die kilometers op een aangename en bovendien milieuontlastende manier ook afleggen?

Elektrisch rijden kost 3,5 cent per kilometer, brandstof kost 11,5 cent per kilometer. De kosten kunnen echter snel oplopen als je gaat snelladen, maar de onderhoudskosten van elektrische auto’s zoals een Leaf zijn veel lager dan voor een auto met verbrandingsmotor.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan ongeveer 50 Nissan Leafs te koop, uiteraard allemaal elektrisch aangedreven.
 • 45% is wit, 33% is grijs, de rest is zwart.
 • De Leaf is standaard behoorlijk rijk uitgerust.
 • Eén van de zeldzame opties is Xenon, waarmee overigens slechts 14% is uitgerust.
 • Prijzen beginnen rond de 17.000 euro en lopen op tot zo’n 35.000 euro.

Pluspunten

 • Schoon en verantwoord.
 • Lage kilometerkosten, onderhoudsarm.
 • Stil.
 • Standaard rijke uitrusting met onder andere navigatie, iPhone-integratie, achteruitrijcamera.

Aandachtspunten

 • Plan je reis goed, want onderweg laden kan lang niet overal en bovendien kost laden tijd. Via het gewone stroomnetwerk kost het volledig opladen 8 uur (vanaf modeljaar 2013 overigens 4 uur) en via een snellader laad je 80% bij in een halfuur.
 • Met zo’n beperkte actieradius is het lastig om de hele familie achterin te laden en in Zuid Frankrijk uit te komen voor vakantie. En de caravan past er ook niet achter uiteraard. Houd dus rekening met het feit dat je af en toe ander vervoer nodig hebt.
 • Accuhuur: bij een Leaf kan je de accu te leasen of kopen. De kosten voor het leasen beginnen bij 79 euro per maand. Door deze constructie zal de auto echter wel minder snel afschrijven, aangezien je niet zelf hoeft te betalen voor de accu op het moment dat deze versleten is, je leaset gewoon een nieuwe.
 • Het verzekeren van een elektrische auto is relatief duurder. Dit heeft te maken met duurdere onderdelen en het feit dat je op lage snelheid minder snel opgemerkt wordt door je medeweggebruikers omdat je bijna geen geluid maakt.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!45 reacties

NEVER! Afschuwelijk. Ik snap mensen die zoiets kopen gewoon niet.
Je moet zeer zwakzinnig of heel gierig zijn om zoiets te kopen…
@sulobb: Heb je het dan over een Leaf of elektrische auto’s in het algemeen? Want in dat laatste geval wil ik je wijzen op de Tesla Model S. Ding kost in de goedkoopste uitvoering nog steeds bijna 70k en dat vind ik niet een bedrag voor gierige of zwakzinnige mensen.
@Edge: Over dit afschuwelijk monster natuurlijk?
De topic gaat over de leaf, dus ik snap ook niet waarom je opeens veralgemeent.
De Tesla vind ik ook best gaaf, buiten dat het steeds in de fik steekt.
@sulobb: Nja, je hebt het over “zoiets” en dat vatte ik op als “elektrische auto’s zoals de Leaf”
@Edge: Toegeven: De schijn tegen, maar serieus: Al lag er een V8 achter de voorstoelen, met compressors, turbo’s en kreeg je er een gratis boodschappentas bij. Een Leaf is toch ‘gewoon lelijk’? Ook met een simpel, betrouwbaar 4 pittertje in het vooronder liet ik m staan, Net als een nieuwe Micra trouwens, al is dat al beter te pruimen.

Een elektrische auto zoals een Tesla Model S, een VW e-up! of een Renault Zoë: ’t kan allemaal zoveel minder op een gedrocht lijken, en zoveel meer op een ‘auto’.
@stamp: exactly!
@sulobb: Dus je bent zwakzinnig of heel gierig als je een revolutionaire auto koopt.

Jij bent ook niet het slimste jongetje van de klas hé?
@dimi:

Ik noem dit echt niet revolutionair hoor. Het idee van een elektrische auto zat al veel langer in kast, maar nu komt het pas echt op straat.

Voor de rest is het gewoon een computer op wielen…
Een revolutionaire auto, zonder meer. Styling is niet echt mijn ding, maar origineel en slim (aerodynamica) is het wel.

Ik ben benieuwd naar de volgende generatie. Momenteel zijn de Renault/ Nissan alliantie en Tesla veruit de koplopers bij elektrische auto’s.
Mijn aankoopadvies:
Niet kopen.
@mierenneuker:
Zou u dat kunnen onderbouwen a.u.b.
Nu lijkt het verdraait veel op goedkoop duimpjes scoren..
@tupperware: Moet dat echt uitgelegd worden? Dit is Autoblog, een website voor autoliefhebbers. Liefhebbers van snelle, luide, goedsturende monsters. Een heeft alleen 4 wielen, verder weinig om lief te hebben, tenzij je een bomenneuker bent
@mierenneuker:
Daar maak je een klassieke denkfout, een autoliefhebber is iemand die van auto’s houdt, niet noodzakelijkerwijs schreeuwende monsters.
Natuurlijk vind ik dat ook mooi maar er is meer dan dat, zo kan ik het wel waarderen wanneer merken hun nek uit durven te steken op het gebiedt van design en technologie.

De Leaf kan ik geen schoonheid noemen maar “anders” is het wel, hij is tenminste nog herkenbaar. Dat zie ik persoonlijk liever dan auto’s waarbij ik met een vergrootglas ledjes moet gaan tellen om te determineren wat het is.
Voor mij is een auto emotie, geen statussymbool of mode accessoire….
Moet deze nonsens niet op groen7 staan ofzo?
Nissan Leave it.
Nissan leaf aankoop advies: DON’T.
Niet echt mooi maar ik verbaasde me wel over de interieurruimte die behoorlijk is.
@redbeams: Is bij alle elektronische auto’s zo, je hebt namelijk geen motor en dergelijke.
@dimi:

I know…geen uitlaat en tank…dat scheelt een hoop extra ruimte ;)
@redbeams: ja de tesla heeft totaal net zo veel bagage ruimte als de Q7 zei de verkoper toen ik een testrit had gemaakt in de tesla
Die actieradius van 199km klinkt zeer veelbelovend.
Helaas op het moment geen geld voor een andere auto. Maar ik zou het wel weten.
Een electro voor dagelijks gebruik en iets leuks als hobby-auto.
@Hubert: Dubbele kosten.
Ik rij dan liever 1 mooie auto en steek mijn geld daarin (en misschien een beetje opzij).
En dan is dat zeker en vast geen elektrisch gezever.
Heel leuk dat opladen goedkoper is als tanken met een gewone auto.
Maar als ik 80 per maand voor de accu moet betalen ben ik dus alsnog duurder uit…
€80:1,70€/L = ongeveer 48 liter benzine, daar rij ik zo een maand mee met mn
oude Micra
Plus dat je voor 17.000€ een veel leukere auto kan kopen
@bierbuik: Hangt van persoon tot persoon af, maar iemand die normaal kilometer afstanden rijdt komt de Leaf toch goedkoper uit, niet? Je mag ook niet de belastingvoordelen vergeten hé. Hij zal niet veel goedkoper zijn, dat klopt misschien wel, maar uiteindelijk rij je wel in de gloednieuwe technologie van morgen.
@dimi: dat is zeker waar, ik had ook enkel mijn eigen situatie ingevuld.
Toch ben ik nog niet overtuigd van elektrisch rijden, mezelf kennende vergeet ik m een keer aan de lader te gooien en kan ik fietsen naar mn werk.
Fossiele brandstoffen gooi je erin en gas op de zuigers, we zijn niet voor niets PETROlheads nietwaar?
@bierbuik: Dan kun je beter voor een toffe hybride gaan zoals de Vollvo V60 PHEV. Met z’n 280pk en zowel een is ‘ie lekker vlug uit de startblokken in de Power stand, maar in de Pure stand zoef je muisstil op je batterijlading door de binnensteden. Of als het budget dat toe laat is die nieuwe 400pk sterke hybride XC90 die binnenkort onthuld wordt ook wel een leuk autootje.
@Edge: Dat hele ‘accu huren/leasen’ van Renault (en Nissan) snap ik ook niet. Waarom niet gewoon een accu die ‘ongeveer zolang meegaat als de auto’?
En dat is voor elektrischte auto’s op dit moment echt nog niet zo lang: De techniek staat in de kinderschoenen, de komende jaren komen er (veel) betere auto’s uit met grotere actieradia, sneller laadtijden etc. Een gemiddelde Leaf haalt de 10 jaar echt niet; Niet zozeer economisch afgeschreven, maar wel door de ‘stand der techniek’ achterhaalt.

Een auto kopen en vervolgens een huurbedrag vanaf(!) 80 euro per maand voor de accu.. Dat levert veel(ste veel) vaste lasten op. Zeker omdat je de auto’s nu nog niet veel veel rijden kunt inzetten (actieradius beperkt).. Ook vervangen ze de ‘verouderde’ accu’s niet door betere, verder door ontwikkelde accu’s,… want tja: de volgende Leaf heeft weer revolutionaire verbeteringen waardoor de nieuwe accu helaas niet compatible is met de Leaf 1 of Leaf 2… ’t is geen computer die je met modulaire delen ‘even’ een upgrade geeft.

Doe dan liever een auto waarbij het accu pakket gewoon na 10 jaar nog wel werkt, maar waarvan het bereik wel (fors?) is afgenomen. Kan je er nog mee rijden, en als je erin investeert, met een nieuw pakket nog jaren vooruit.
Zie mobile.de -> tientallen elektrische auto’s, jaren 90 & 2000. Vaak met hele lage kilometerstanden voor een habbekrats. 6000 euro extra en je krijgt er nieuwe accu’s bij :-)
Autoblog, schrijf artikelen voor je doelgroep! Petrolheads zitten hier niet op te wachten!

“Kun je je afvragen of je wel een benzineslurpende auto nodig hebt”

Jullie zouden toch moeten weten dat het voor petrolheads niet om het nodig hebben van een auto.

Passie voor auto’s ver te zoeken!


@lucas23: Ben ik het persoonlijk echt niet mee eens. Als echte autoliefhebber heb ik interesse in veel soorten (suv, stadswagen, …) auto’s, en zeker niet alleen de supercars.

En ik denk dat je heel lang mag gaan zoeken om nog iemand te vinden die even gepassioneerd is van wagens zoals ik. Ik vind het juist leuk dat Autoblog ook reviews doet over normale auto’s, en ik vind zelfs dat dit eigenlijk te weinig gebeurt op AB.
@lucas23: Jij bent er dus zo eentje.Pauper.
Alleen maar de snelle,dure en exclusieve auto’s verdienen de aandacht.Het zijn de in jouw ogen simpele autootjes die het geld in het laatje brengen zodat de mooie auto’s op de poster boven je bed gemaakt kunnen worden.

Hoe is het met je Golf II ? Of was het buskaart ?
@lucas23:
ik zit ook niet echt op jouw reactie te wachten, maar toch post je hem…
@lucas23: ween, ween, ween, niet iedereen zit te wachten op de review van de zoveelste editie van de veyron. Dit is een site voor autoliefhebbers, en een nissan leaf is zeker een auto die het waard is om er eens een review aan te wijten.
Iemand die enkel van super- of hypercars houdt is in mijn ogen zelfs geen autoliefhebber.
@lucas23: zeer eens.
Charles Ghosn heeft een groot risico genomen om deze te laten maken. Idem voor GM met de Volt. Ik denk dat we voorlopig nog met hybrides vooruit moeten. Gisteren A3 e-tron gereden en dat was wel aardig maar niets vernieuwends. En tja, zo’n Leaf is niet bepaald een mooie auto.
Hoe zit dat nu bij zo’n elektromotor, moet je die ook warmrijden of kan je direct vanaf kilometer 1 vol op het gas? Indien dit zo is, hoe zit het dan met het kromtrekken van de aandrijfmechaniek door het koppel?
@humpyourdog: Zolang je de olie ververst :)
@humpyourdog: Dit vraag ik mij ook af. Een kennis van mij komt wel eens langs met een Ampera en trapt ook vaak zat vol gas weg terwijl de auto dan misschien net een minuut aan staat. M’n gevoel zegt altijd dat het slecht is maar elektrische auto’s werken natuurlijk heel anders dan diesel’s/benzine auto’s.
@humpyourdog: Warmrijden is er niet bij. Vanaf koud direct gas op die lollie.

Maximaal koppel is er bij elektroauto’s meestal vanaf 0 toeren, Om te voorkomen dat de aandrijflijn te veel op z’n sodemieter krijgt is alles natuurlijk wel netjes elektronisch afgeregeld zodat je geen wokkelaandrijfassen krijgt, kapotte homokineten of anderszins kromme rommel.

Dus maximaal koppel is niet vanaf 0 km op de wielen aanwezig.. in theorie echter wel.

Warm rijden bij een verbrandingsmotor doe je voor 2 zaken: de motor wordt gesmeerd met olie die bij lage temperatuur nog niet zo goed smeert, en door de opwarming van de motor nemen toleranties toe/af. Daarnaast heeft een normale auto ook een versnellingsbak. Ook die is olie gesmeerd. Vergeet niet dat je versnellingsbak óók opwarmt waardoor speling toe en of afneemt. (in de winter je motor laten warm draaien =/= met een warme versnellingsbak wegrijden). Voor een bak is het niet zo heel erg als ie nog koud zwaar wordt belast, maar ideaal is het niet.
Een electro auto heeft meestal géén versnellingsbak. zelfs geen omkeertandwielen voor de achteruit. Dus de enige onderdelen die enige smering hebben zijn de lagers van de motor, de homokineten aan de assen en de wiellagers. Warm rijden? Neuh. denk niet dat je je daar echt zorgen om hoeft te maken.
Ohja: temperatuur van de accu zal bij ontladen ook toenemen trouwens. Wat bij koud weer kan zorgen voor minder vermogen bij het wegrijden en toenemend vermogen naar mate de rit vordert. maar die verschillen zijn zo klein, dat ik betwijfel of je dat merkt. (of dat het verschil niet elektronisch zal worden weggeregeld.
Bij een normale auto kan je dat merken in de winter: zet je lampen even aan voor je een diep bevroren auto start: helpt echt; de accu ontdooit, en dat weegt meer mee dan het verlies aan capaciteit.

*de oude stempel*
@stamp: Thnx voor de uitleg!
Hier kan je die dingen vaak op je werk gratis opladen, plus je mag over de busbaan en je hoeft geen tol of veer kosten te betalen. Scheelt veel mensen duizenden kronen per maand.
Plus dat je die idioot hoge aankoop belasting hier ook in je zak mag steken. Daarom zie je ze hier heeeel veel……Moet zeggen dat het ontwerp begint te wennen……
15k voor een ex-taxi ?
Waar is de tijd dat je ex-taxi’s voor een schijntje kon scoren ?

Maar goed ; de leaf is/was in de aanschaf al vrij ruig geprijsd dus een 2e handsje is dan nog altijd relatief duur.
De zakelijke rijder kan in dit geval met wat slim shoppen wel akelig goedkoop rondknorren maar voor de particulier is het wel een pittige uitgaaf.

De oplaadjungle is overigens ook niet echt wouw.
Het is erg fijn dat we steeds meer oplaadlocaties krijgen maar daar zit wel een prijskaartje aan…
Er van uitgaande dat je veel/vaak gaat snelladen ( want dat schiet tenminste een beetje op en relatief gaan de accucellen niet zo hard achteruit ) betaal je bij TNM ( The New Motion ) bijna 8 euri voor een 80% laadbeurtje.

Dat lijkt niet zo gek maar als je daar 120 kilometer uit kan halen moet je je in je handjes knijpen denk ik…
Op een volledige lading scoor je realistisch 150 á 160 km en met een beetje verlies op de accucellen loopt dat toch ook terug.

Toch wel vrij fors qua kosten imho…
Dan zou ik nog wat eerder van VAG kopen als ik moest kiezen tussen die 2.
@maseratizzzzzzzz:
Er zijn grenzen, er zijn grenzen, dan rij ik nog liever in een G-wizz….
Hoewel dit een interessant onderwerp is, gezien mijn dagelijkse werk.
Is dit topic net zo interessant als het topic “5 tips bij Menopauze” op het Bodybuilders forum.
Hoewel het zinnige informatie is, is de doelgroep zo goed als niet aanwezig.
Kunnen jullie de lexus is een keer testen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).